Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-11-2010, 09:44 PM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Konzole (mixeri)

Ajmo foruma?i, ko se mo?e podiči nekim parčetom metala sa puno knobova i fadera i separatnim PSU ? Ko ?ta ima nek se hvali! Kako ih koristite, kao preampe, kao outboard inserte, ka summming mixere ili onako u potpunosti, sve u jednom ?

Ja se prvi evo kurčim sa skoro prido?lim SoundCraft Ghostom, sa 32ch i meterbridgeom i AMEK TAC napajanjem Koristim ga isključivo kao zbir preampa za usnimavanje bubnja na vi?e od 16ch i celih bendova odjednom (imam pristojnu kvadraturu gluvaća). Idem directoutima post-fade (kroz EQ sekciju) direktno u FF800, pa volim oboriti fader i pustit gain jače, jer mi se dopada kako radi u toplijem re?imu Nemam dovoljno opreme, ni hrabrosti da se vratim na OTB mixanje, a i pla?im se iskreno, odvikao sam se ?estoko od toga... mada, jedno dana hehe
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2010, 10:11 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Konzole (mixeri)

Ja na onome sto si ti prethodno imao. Onyx 1640 fw...
Kao preamp za slikanje i za live mix sam prezadovoljan!
Svira za sve pare.
Planiram neku traku... ...jednom...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 15-11-2010, 09:35 AM   #3
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Ja imam Trident 8T-24
Sladak mikser, malen al ima brdo kanala. 24 mic ulaza, 52 kanala na miksu (ma kao teoretski moze i vise u miksu al to je bzvz).
Ne volim snimat preko njega ništa drugo osim manje bitnih kanala s bubnja jer mi je preamp previše precizan. Ali u miksu je super. Sve miksam OTB preko njega. Super mu je suma, noise floor je duboko dole i EQ ubija. Nije neki sad mamutije'em mikser al radi super za te pare.

Ajmo skrenut malo u ovom threadu s onoga sto ko ima i malo otici dalje.
Kome treba analogni mikser?
Ne valja ga kupovati ako vec u startu ne znas sto ces s njim dobiti. U tom slucaju je miksanje ITB puno puno bolja opcija. Analogija ne oprasta i nosi sa sobom brdo problema. Stvari tipa ground looopovi, komplicirani routing i slicno su danas stvar samo analogije. U kompu toga nema i zato ni ne predstavlja problem.
Mene je osobno analogija uhvatila tek kada sam miksajuci ITB dosao do osobnog zida. Mogao sam napraviti vise-manje sve sto sam zamislio ITB (unutar onih zanrova muzike koje cesto radim i dobro poznajem, naravno) i osjetio sam limit svoje kreativnosti. A s obzirom da sam vec tada imao priliku miksat u nekim studijima na finim analognim mikserima, logicno sam poceo teziti prema tome. Prvo sam nabavio Allen&Heath MOD3 (kupio ga od naseg Sandra Bacica... putovao na Korculu po njega!). Taj je pult bio malo nefleksibilan. Kasnije je dosao ovaj Trident. Ali A&H jos ceka da ga se postavi u drugu reziju - zaljubljen sam u tu starudiju!
Analogni mix daje i uzima. Recimo, ITB miks je potrebno gnjaviti i natezati da se dobije da svi kanali "sjednu jedan u drugoga". U analogiji to ide samo po sebi. Odmah se sve nekako uklopi. To ni ne primjetis. Tek na kraju posla shvatis da je kohezija pojedinih kanala superiorna. I drugi plus je sto sav analogni outboard koji ubadas preko insertova uvijek zvuci autenticno. On uvijek nesto malo uprlja ali i da neki svoj potpis. To je ono sto plug-in nikada nema - privatni potpis - kablove koji su nesavrseni, struju koja je svakakva. Ali tako je lako zabrljat! Mislim da analogni miks ne trpi gubljenje i trazenje ideja. Treba biti u stanju, ma koliko veliki song bio, zavrsiti miks u istom danu na analogiji. Meni primjerice ako ostaje nedovrsen miks navecer, uvijek prvo printam pa onda sutra kada nastavim uvijek usporedim final od sinoc s tim naknadno napravljenim. Analogija se drugacije ponasa ako sve sprave rade 10 sati u komadu ili ako su ujutro svjeze upaljene. Ne samo sto se tice temperature rada, zasicenosti kondenzatora i slicno, nego cak i cinjenice da to jutro mozda negdje u susjedstvu neki stroj radi pa je struja u studiju malo drugacija - prljavija, visa/niza. Sve to utjece.
Grozna, ali gro gro grozna stvar u analogiji je to sto nema popravljanja miksa (osim na najskupljim zvjerima s analognim total recall-om). A danas klijenti cesto traze neke izmjene i to zna biti ubitacno. Ne postoji teoretska sansa da se isti mix ponovi tri dana kasnije e da bi se, recimo, slozilo miks s ostrijom gitarom jer su oni to tako pozeljeli. Za*ebi - miksaj nanovo sve ispocetka! To je ono sto je gigantska prednost ITB-a.

Glupo bi bilo sada opet ulaziti u ITB vs OTB raspravu. Probajmo se suzdrzati od toga jer ima vec nekoliko tema ovdje koje se time bave, pa ako ima potrebe idemo to tamo pisati.

Poanta svega sto sam htio napisati je da s analognim mikserom ide i jedan drugi nacin razmisljanja i pristupanja. Analogija moze dati mnogo ali i uzima krvavi danak - treba znati tocno sto zelis napraviti prije nego sto prvi fader dignes! Po mom misljenju, onaj tko nije prosao barem nekoliko godina redovnog rada ITB nema sto traziti u miksanju OTB. A o radu s trakama da ni ne pricam - to se niti ja danas jos ne usudim. S trakom treba znati vrhunski raditi ako se zeli konkurirati danasnjem zvuku. Jer cak i ono sto danas zeli zvucati starinski mora nositi u sebi modernu komponentu - rms mastera, frekvencijski opseg miksa itd... Zato je to jako skliski teren.
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 15-11-2010, 03:50 PM   #4
quake2
Banned

Kod mene je D&R serija 1000, 20 kanalni mixer.Tako je...kupovalo se na po 10 kanala pa biras hoces 20,30,40....Mixeta je holandska i u to vreme su ih sve spajali i pravili rucno a mogao si da trazis sve sta ti treba i zaobidjes sve sta ti ne treba,na primer neces fantom itd.....Unutra sam zatekao odlicne ROE kondenzatore,operacione pojacivace koji su bili ok u to vreme ali sam ih zamenio modernijim i besumnijim,WIMA blokove,one potove na slovo "R" koji su takodje jako kvalitetni ali uvek zaboravim kako se zove ta firma,sheme preampa i master sekcije su standardica za to vreme a svemirski brod za ovo.Ovaj komad sto je kod mene je narucen u najosnovnijoj mogucoj postavci pa sam ga poprilicno upgrejdovao.Zao mi je sto nemam meter bridge za njega da malo sijucka musterijama ali,boze moj....Koristim ga za sabiranje u projektima koji se mogu normalno naplatiti za te stvari je odlican jer je na prvom mestu kontrola putanje signala skoro apsolutna....Master sekcija mu takodje radi sasvim,sasvim pristojno,bolje od gomile novih kontrolera tipa presonus,spl,mackie...ali je ne koristim jer imam nesto drugo.Preampi su vrlo dobri za kick,tomove,dobos,boxove gitarskih pojacala, i sl. pa ih redovno koristim u te svrhe.Na moju srecu u Srbiju je stigao sa malom greskicom na master sekciji pa su ga vrlo malo arcili oni koji su ga kupili misleci da i nije bas nesto a najveci deo vremena je proveo "pokvaren" u jednoj spavacoj sobi a u pitanju je bila sitnica koju je moj dragi prijatelj i majstor odmah primetio i resio.EQ je onako,solidan ali nista spektakularno,nekome drugom bi se sigurno vise svideo nego meni koji volim eq-e tipa Studer na mixeti.Sve u svemu ovaj mixer je odlicna dopuna mog vec postojeceg setup-a ali ne bih voleo da sam prinudjen sa njim raditi komplikovane projekte na tradicionalan nacin,nije to bas za to.Ovo je ipak samo uproscena varijanta D&R 4000 serije mixeta koja na srecu nije sakacena na zvuku vec na dodatnoj opremi i broju kanala i buseva,tako se to nekada radilo,a sada lepo ona masinica lepo opici odozgo po plastici i eto ga gotov mixer.

Last edited by quake2; 15-11-2010 at 03:52 PM.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 18-11-2010, 10:12 AM   #5
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

Uglavnom se igram sa Allen&Heath GL2400/24. Nista posebno, ali nekada korisno. Doduse u eri digitalije, sve manje i manje.
spidermusic is offline   Reply With Quote
Old 18-11-2010, 12:02 PM   #6
filip
Senior Member

filip's Avatar

trenutno tascam m3700.... primena, isto kao Arthur.... voli crvenu zonu
filip is offline   Reply With Quote
Old 20-11-2010, 02:37 PM   #7
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Ja sam na D&R Orionu 32 channel i 24 kanalnim SSL konvertorom, za sada samo jedna pesma mixana, uglavnom i tu ima ogranicenja definitivno jer uvek nedostaje opreme dodatne kompresora ili sta vec, plan je da nekoliko bitnih kanala radim na stolu, a ostalo da budu subgrupe, jer imam dobrih hardverskih reverba koje zelim da koristim. POslednjih dana se palim na neki 24 kanalani magnetofon, ali to oprezno radim inace dolazim pod udar kritike ovih digitalista . Da ne bude zabune koristim digitaliju maximalno ali..............
Braca is offline   Reply With Quote
Old 20-11-2010, 04:23 PM   #8
gregor z
Moderator

Crane song Spider & Egret, summing im je spojen tako da funkcionira kao 16ch konzola....integririrani AD/DA konvertori....solo/mute..level...pan..jedan aux send..."tape" simulacija na Spideru..."Color" na Egretu....sve spojeno na patchbay....

Workflow i način rada sa tim "combom" je za mene genialan....nikad nisam bio sretniji do sada, i nikad nisam br?e do?ao do rezultata.

A način na koji radim sam objasnio tu:

http://www.rumski.com/forum/showthre...t=35382&page=3

Pozdrav,

G

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote
Old 20-11-2010, 06:20 PM   #9
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
POslednjih dana se palim na neki 24 kanalani magnetofon, ali to oprezno radim inace dolazim pod udar kritike ovih digitalista...
Ovde to sme, cak je i pozitivno, pohvalno, nije na izmet...!
Bravo!

...pa, javi ako bude prinova!

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
Da ne bude zabune koristim digitaliju maximalno ali..............
Kaze jedna stara:

Nema "safta" bez Soundcraft-a...!

Last edited by Bockie; 20-11-2010 at 06:30 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 20-11-2010, 06:30 PM   #10
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Da da zato je moj prvi izbor bio Soundcraft 2400 ali me ubedise da je to jako staro, da se tesko rekapira i tome slicno
Braca is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules