Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-01-2015, 09:39 PM   #41
Ice Blue
Junior Member

Ice Blue's Avatar

Default Re: pocetniku treba pomoc! saveti iskusnih!!

Nadam se da razumes ,jer ih ima koliko oces,nista dok ne nadjem neku izdavacku kucu i pare za studijske monitore/sluske pa ce sve biti kako treba

Pa pazi da ti kazem,apsolutno sam siguran da ce mi monitori/sluske podariti bolju produkciju...makar 80%. Btw samo da te prekinem ,ne razumem te kod
"ipak ces morati mnogo vise da se pomucis u radu od same kupovine monitora/slusalica..." Kako mislis od same kupovine da se pomucim ne razumem? niko mi nije konkretno odgovorio na pitanje da li uzimati one sluske (pisao sam vec koje) i zvucnu (takodje pisao)...?jel u tom smislu ili? A ako mislis na radu na sluskama ili monitorima,ne brini se,navikao sam ja na najlosije uslove ,tako da ce mi studijske sluske/monitori biti raj

Hvala!
Ice Blue is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2015, 11:37 AM   #42
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

Pa zaboga poslushaj filipa i pocni da kacish svoju muziku na soundcloud.cak iako uzmesh te monitore,slushke i uspesh da istretirash prostoriju treba ti mishljenje drugih ljudi.sve to shto mi radimo je vec neko radio davno pre.ovo je savet nema ljutnje.
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2015, 12:03 PM   #43
bubu
Member

čak ni ne treba kačiti zbog savjeta (jer često znaju biti demotivirajući), ali zbog followera i slično. Ako glazba valja i ako privuče? velik broj slu?atelja, neće? morat ni slati nikuda svoje materijale nego će te drugi naći.

I ?to se tiče monitora/slu?alica/studia, poznajem nekoliko ljudi koji nikad nisu radili na monitorima, nikad nisu imali slu?alice od +150? već su radili na logitech zvučnicima i svejedno potpisali ugovore s labelima.

počeo sam filozofirati, al čisto ekonomski gledano - ne ula?i cijelu plaću u ne?to . Za uspjeh mora? biti pametan, a ne ići all-in. U?tedi prvo ako se da u?tediti. Onda kupi slu?alice, pa zvučnu itd. Svi mi ?elimo imati ne?to dobro od opreme, iako (mo?da) nikad neće biti koristi od toga, ali bar je srce mirno
bubu is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2015, 01:56 PM   #44
tajna92
Member

tajna92's Avatar

Ja bih ti, iz svog ugla posmatranja, rekao sledece;
1. Nabavkom studijske opreme ces znatno prosiriti spektar mogucnosti sli to ne znaci da ces biti u stanju da te mogucnosti iskoristis kako treba, jer, audio produkcija nije samo slaganje kanala u nekom od DAW programa, zato bih ti preporucio, ako imas materijal koji vredi (a u tvoju vrstu muzike se ne razumem) onda potraxi nekoga ko se ozbiljno bavi audio produkcijom da ti uradi, ako nista drugo, barem profi demo snimke za pocetak.

2. Od uspeha "negde vani" skoro pa da nema nista jer je realnost da bilo gde vani imas barem 1000% vecu konkurenciji u tome sto radis.

3. Kroz sve ove postove do sada meni izgleda kao da ostris razanj a zec jos uvdk u sumi.

Kako god, zelim ti srecu u daljem radu.
tajna92 is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2015, 07:49 PM   #45
Ice Blue
Junior Member

Ice Blue's Avatar

Hvala vam ljudi super ste zaista, to mi je zapravo i trebalo

Slazem se @tajna92 da nije audio produkcija slaganje kanala u nekom od DAW-a ( u mom slucaju ableton ) ali ti pricas o mixu ,to nema veze sa zavrsnom fazon iliti "Master channelom". Ja sam pricao o zavrsnoj fazi ne o mixu ,a da bi mi mix bio koliko toliko dobar ,potrebno mi je studijske opreme.Kao sto sam rekao ,Radim vec malo jace od 2 godine i navikao sam na najlosije uslove i siguran sam da bi mi sluske od 200E i zvucna od 160 pomogle i te kako. A za zavrsnu fazu ,tj. mastering ,ne razumem te bas najbolje.Zasto bi ja slao nekom da mi masteruje traku ako imam od studijske opreme sve na primer? (da kazemo sluske i zvucna - pisao sam koje su u pitanju). Ja se ucim da produciram svoje trake sam ,ma kako god to zvucalo - moje je i ponosim se time.A nemam ni para da pucam dodatno jos na to ,a nema ni boljeg osecaja kad sam izmasterujes svoju traku Ja licno mislim da ako bi mi neko drugi izmasterovao da to vise nije moja traka nego njegova.Btw,ja sam siguran u sebe i ne zanima me kolika je konkurencija preko (pritom sam svestan toga da je velika) ,ali nemam sta da izgubim,ja zelim samo sansu da me cuju! SIgurno ima dosta ljudi na ovom forumu koji imaju iste zelje kao i ja.NIsta tu nije cudno - naprotiv,normalno je p.s. Hvala ti,sreca mi je i vise nego potreba!

@spartakus naravno,zato sam i dosao ovde da se posavetujem sa vama

@bubu cesto znaju biti "demotivirajuci" ali ja sam veliki kriticar i mora da bude sve na svom mestu i kako treba, jer to je jedan od kljuca uspeha -"zadovoljiti svaciji ukus". Jer jednostavno,imam svoj stav, pravim ono sto volim, i niko me nece spreciti u tome!

Last edited by Ice Blue; 25-01-2015 at 07:52 PM.
Old 25-01-2015, 08:10 PM   #46
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

...samo da ne ispadne da su karta i sluške - "studijska" oprema...!

Mislim, isto je krpež, može eto nešto da se uradi, i ja radim tako, doduše imam još uvek nekakve opreme, miksetu itd, ali daleko od zaista nekih "studijskih" uslova.

Ima smisla da neko "protera" kanale kroz malo skuplju opremu, ima smisla sesti za X.000,oo€ par monitora, upaliti neku spravu iz sličnog cenovnog ranga, bilo preamp, efekt proc. itd...

Da nema, ne bi bilo takvih studija i sprava... Doduše...kakva je moderna muz..kahm, kahmmm...ovaj, da, znači treba!

A da može da se radi nekako...pa eto može...kad ne može bolje...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2015, 08:24 PM   #47
Ice Blue
Junior Member

Ice Blue's Avatar

zasto se onda prodaju i pise u naslovu da su za studijsku upotrebu ako kao sto kazes Bockie - da ne ispadne da su sluske i zvucna "studijska oprema" Sigurno korisniku omogucavaju kvalitetan studijski zvuk (logicno)

Doslo je vreme ,i po vasim savetima zaista cu ciljati na sluske i zvucnu za pocetak.Jer kasnije u svakom slucaju kada skupim parice mogu kupiti monitore koje se povezuju na zvucnu. Moj budzet su krk-ovi , i cuo sam da su oni najbolji za elektronsku muziku jer imaju taj bas koji mi je neophodan ,ali kao sto sam video po vama imaju samo kritike. Misljenja su razlicita - neki ih vole, neki ne,iz razloga zato sto neko mozda radi drugu vrstu ,pa mu i relativno ne trebaju niski da gruvaju.To ne mora da znaci da su losi zvucnici! Ali nista od toga dok ih sam ne budem cuo u muzickoj radnji te ce to biti i final decision!

Malo mi je muka od "tih ljudi" koji su stvorili u glavi da su losi zato sto su culi od nekog samo najgore,hocu da cujem iskljucivo od onih koji ih licno poseduju u svom domu ( studiu ) i da nam svima koji citaju ovo (a najvise meni jer sam zainteresovan) tacno iznesu razloge zasto je dobar a zasto nije! (prednosti i mane) mislim da je to i vise nego fer prema nama koji nismo u mogucnosti da ih cujemo ili kupimo a da pritom na kraju donesemo pravu odluku!

Last edited by Ice Blue; 25-01-2015 at 08:34 PM.
Old 25-01-2015, 08:31 PM   #48
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ne, ok, mislim na to da ako imaš "štop svetlo" i auspuh od Mercedesa...i dalje nemaš Mercedes...eto...!

E sad, pre bih ti preporučio da ih čuješ negde gde već rade! Radnja nema uslove, prvo zbog prostora a i svaki, pa i zvučnik od milion evra zahteva vreme razrade i u tom periodu veoma blago menja karakteristiku. Aj da se ogradim i kažem većina! Mude posle malkice više basa i malo manje "agresije"...

Na to čak utiče i način korišćenja... da ne kažem i muzika... Zvučnici i mikrofoni su i dalje potpuno "analogna" oprema i kao takvi podložni su propadljivosti, interpretaciji i komadnim varijacijama...
Pogotovo kod jeftinije opreme. (3/4 opreme je "jeftina oprema", samo je stvar koliko si je platio...kad ti trgovac kaže...pssst )

E sad, sve ovo, kroz prizmu moderne muzike,a da se vratim na auto industriju.. - je...kao kad bi došao kod majstora i rekao da ti "malo trese" zadnji desni točak na 270km/h...!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2015, 08:48 PM   #49
Ice Blue
Junior Member

Ice Blue's Avatar

Mislim da nije lepo uporedjeno iz razloga zato sto kao sto kazes, imam "stop svetlo" i auspuh od mercedesa ali nemam mercedes i dalje....to znaci da su ljudi dzabe pravili studijske slusalice i zvucnu ,nicemu ne sluze i bacanje su para ako nemam monitore od 5000E sa strane i zvucnu od 10.000E?

Kako mislis da mi preporucis negde da ih cujem gde rade i u kojoj radnji? Cenio bi to

Naravno ,citao sam da je potrebno vreme da se razrade monitori slusajuci omiljeni zanr muzike ili generalno (sve) da bih se ta "opna" koliko sam citao "razradila" . I citao sam da se ne savetuje glasno produciranje muzike u makar prvih mesec dana ,iz razloga koji sam napisao iznad. Ako gresim ,cenio bih ispravku
Izvini sto smaram sa pisanjem ali ,ne razumem sta mislis pod 3/4 opreme je "jeftina oprema" ?
A ne razumem ni ovo zadnje sto si napisao (poredjenje auto industrije da bih lakse razumeo) ali mi je zapravo otezalo samo...:/
Old 25-01-2015, 09:15 PM   #50
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

E, a kakav savet ti zapravo tra?i?? Kako da za ?300 kupi? studijsku opremu za miks i mastering? Ili kako da za male pare izoluje? sobu ka spolja i ka unutra? Ili kako da dođe? do ugovora sa nekim izdavačem koji vrti pare?

Ajde da malo smirimo loptu. Koliko ima? godina i čime se inače bavi?, tj. od kog posla dobija? platu? Izvini ako si već odgovorio na ova pitanja, ali malo konfuzno i op?irno priča?, pa sam verovatno propustio te odgovore.

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules