Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Live Sound

Live Sound Razmenite iskustva o uredjajima za live sound koji obuhvataju opremu i rad sa zvukom uzivo.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-12-2014, 12:41 PM   #1
denis92
Junior Member

Default Izbor mikrofona za bubnjeve..

Posjedujem nady set mikrofona koji su po cijeni dno dna... Uz njih imam 3x sm57, 2xsm58 , 1x beta58a i behringer B1. Moze li mi netko pomoc, oko rasporeda!? Hvala
denis92 is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2014, 09:18 PM   #2
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Izbor mikrofona za bubnjeve..

Berindžer ide na Kick. ("Oboren'' na -10db) na poziciji oko 10 do 20 cm od sredine kika, može i na donjoj polovini, bliže podu.

Iz tog smećastog seta iskoristi overhede. (Ako ih ima)

Za ispod doboša Beta 58.

Za sve ostalo SM57.

SM58...nemam neki savet. Nije to loš mic, legendaran je...ali za bubanj nemam savet. Nikad ga ne bih koristio ako ne moram. Ako je za studio i mora, može za "rajd" činelu, ako mora da se naglasi u prljavijoj svirci. Stavi na činele eto, ako nemaš u onom kompletu... Bljak...ali zaboravi na room iz njih u tom slučaju, režeš ih posle u miksu ...i do preko 2-3Khz...pa šta ostane...

Sa ovim, uz dobrog bubjara i pošten set bubnja,....može da se radi. Naravno, zaboravi neki pop, prefinjen ili "skup" zvuk, ali za garažni, prljav, moderan - "sranje" zvuk...može!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2014, 02:43 AM   #3
mladjastojanovic
Member

Kondezator na kick?
mladjastojanovic is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2014, 11:28 AM   #4
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Da, kondenzator na kick!

Old 06-12-2014, 01:11 PM   #5
mladjastojanovic
Member

Mislim da je bolje da neki od ovih dinamickih ide na kick a b1 kao room ili overhead
Old 06-12-2014, 07:16 PM   #6
ThommasSRB
Junior Member

ThommasSRB's Avatar

Od ovog napisanog pre bih betu58 stavio na hi-hat a sm57 na gornji i donji dobos...
Ostalo je ok.
ThommasSRB is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2014, 08:45 PM   #7
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Osvrnuo sam se i na studijski rad sa ovakvim uslovima.

Ovo je sekcija za "live" pa sam u tom smislu dao savet i stojim pri tome i dalje.

Obrazločiću odgovor.

"Čikam" i ostale da urade isto. Da unesemo malo dinamike u forum....

Čim čovek pita ono što pita, znači da je u pitanju tezga..."malog kapaciteta"...i zarade...

Moja je želja, uvek i na svakom mestu - Bolji zvuk!

Od ponuđenog...u smislu opreme...NIJEDAN mikrofon nije sposoban da iznese ni približne frekvencije bas bubnja osim B1.

Na koji način će to B1 da uradi, već sam objasnio. Da je to idealno - daleko od toga.
Ali to, i malo veštine sluha može da proizvede nešto više od - sranje!

U datim okolnostima, možemo da ozvučimo "room" koji svakako postoji i bez mikrofona, i dobijemo nekakvu sliku, kroz prizmu jednog mikrofona - dakle mono. Dakle smeće!

Čovek čitajući ovo može da dođe u dilemu da li da ozvuči kick sa nekim od mikrofona iz spiska koji nije B1 (koji je đubre neopevano) i da nešto dobije.

Dobiće smeće svakako.

Ali, u predlogu koji dajem, a ja znam zašto to kažem, ovako bar ima kick.

Dakle "udara u grudi" - narodski rečeno!
Ako ima znanja da uradi potonje radnje.

Dakle tvrdim za ono što sam predložio, da ako se uradi i kasnije EQ za kick postavi na "školski" način ("oštra rupa" na oko 200-300Hz) može da se dobije pošten "beat".

Drugi mikrofoni to ne mogu. Opet tvrdim da je tako, empirijski. Bavim se time, znam to.

Svako mišljenje da beta ili sm 57-8-9 može na kick...

...zaista ne želim da gubim vreme sa notornim glupostima. Neka nisam u pravu, ali jednostavno - tako ne razmišljam! Eto, ja sam kriv.

Ovo je jedini način da dobijemo upotrebljivu - možda i najvažniju stvar iz ritam sekcije - kick!

Old 06-12-2014, 09:05 PM   #8
nikolaivanic
Senior Member

cond mikrofoni sa velikom membranom najbolje prenose bass... i udarac
sa ostalim pobrojanim dobio bi sa uglavnom - plofff zvuk..
i sa cinelama bih se igrao sa kondenzatorskim, usmerenijim jer i visoke mnogo bolje prenose od dinamickih, ukoliko se zeli kvalitetan ton a ne razne verzije kresha.. sa malo iskustva i 5-6 vrsta mikrofona (421,441, at4030, b1, b2, bayer dyn) dosao do tog zakljucka...
Takodje i za upright bass, cond sa velikom membranom je dao najbolji kvalitet snimka
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2014, 09:14 PM   #9
mladjastojanovic
Member

Ja sam cuo da su neki vec u nedostatku mikrofona koristili 57icu za kick i kazu da je bilo ok( toliko o notornim glupostima) . Kao sto postoji frek. problem ozvucavanje kick-a 57icom, postoji i dinamicki sa b1,a pritom ga sklanjamo npr sa pozicije overa gde moze mnogo vise da pruzi. Ne znamo, ni kakav je bubnjar, ni koji je tip svirke. Najbolje da proba sve kombinacije pa ce sam videti i odluciti.
Old 06-12-2014, 10:44 PM   #10
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by mladjastojanovic View Post
Ja sam cuo da su neki vec u nedostatku mikrofona koristili 57icu za kick i kazu da je bilo ok( toliko o notornim glupostima) . Kao sto postoji frek. problem ozvucavanje kick-a 57icom, postoji i dinamicki sa b1,a pritom ga sklanjamo npr sa pozicije overa gde moze mnogo vise da pruzi. Ne znamo, ni kakav je bubnjar, ni koji je tip svirke. Najbolje da proba sve kombinacije pa ce sam videti i odluciti.
Ja nisam "čuo" ništa. Ja sam sve ovo radio, probao, isprobavao milion puta! I to na veoma respektabilnom mestu! A i posle...sa svojom opremom...

Kao kad bi danšnjem klincu objašnjavali kako bez fejsbuka ne može da se nađe devojka! A otkud onda klinac?

Dakle, mikrofon je mikrofon, zaboravi na to kako radi, da li je "benzinzac ili dizel", već šta radi, i šta ti možeš sa tim...!

Pazi...iz 1972. snimak...To je to što vidiš...to se čuje...obrati pažnju na ozvuku, skoro sve su "kondenzarci".... Bubanj je verovatno sa jedan ili dva mikrofona ozvučen...ali legendarna pesma jbg...itd...

Nije primer za kick, ali, imam i takve, nego, zajebi sve, poštuj logiku, koristi maštu!

Eto, moja pesma koju sam snimio npr, na kicku je SAMO Nojman U87...ima u "promociji radova"...pa koga zanima nek' ore...Snimljen onako kako sam opisao... Nije "svetli primer", ne, nego sam to radio milion puta...

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules