|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Junior Member
|
![]()
Hvala Geronimo
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Pro Member
|
![]()
Radi kako mislis da treba tj kako ti najbolje zvuci ne postoji nikakav tutorial ili savet kako namestiti reverb, kompresor, eq, samo koristi ushi experimentisi i tako to , ja sam za 3 dana sve sam izvalio ni jedan tutorial me nije naucio koliko sam sam naucio i ima jos puno toga da ucim dok sam ziv
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Member
|
![]()
Pozdrav svima
![]() Da ne otvaram novu temu, pregledam malo forum ali nisam nai?ao na neke teme koje su ba? za početnike, a evo u čemu je stvar: Sla?em se da se treba osloniti na svoje u?i i eksperimentisati ?to vi?e. Ipak, ne bi bilo lo?e da negde postoje neke Must Have smernice, bez kojih snimanje vokala u kućnoj DAW varijanti nije kompletno. Ima dosta linkova, puno teksta, ali je sve to manje vi?e zastra?ujuće i odbijajuće za nekoga ko je pre svega instrumentalista, pa bi na kraju da snimi i glas ali da bude korektno muzički, tj da ne zvuči kao na nekoj konferenciji za novinare ![]() Elem, od opreme imam Midi-klavijaturu (koja ima ulaz za dinamički mikrofon) Mikrofon je Shure m58 DAW je Reaper. Ni?ta dakle profesionalno, ali za snimanje i hobi sasvim ok. Ovih dana se igram da milion puta slu?am jednu te istu pesmu i poku?am da čujem kako zvuči sve ?to je snimljeno, pa tako nasnimavam bubnjeve, bas, gitaru isl..i kad dođe red na vokal, tu bih voleo da se ne mučim mnogo, već da znam u startu koji VST su za snimanje vokala obavezni (pri tom ne mislim na proizvođače vst-ja, već na tip: da li reverb, Chorus, Kompresor, Delay..isl) Dakle osnovne stvari. Evo i primer kako ?elim da glas zvuči, pa ako neko mo?e u kraćim crtama, bilo bi super. https://www.youtube.com/watch?v=4luUSTlf4B4 i jedno potpitanje koje se tiče miksete..S obzirom na to da DAW već ima svoj mixer, postoji li potreba za eksternom hardware miksetom i koja je razlika? Hvala puno unapred |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Mikseta ti ne treba. Za snimanje vokala - ne. Obavezni VST? Vidi, to je kao da si pitao - šta mora u kolač? Koji kolač, šta,kako,gde...?! Nisam sarkastičan, (čak i zbog drugih čitalaca) pojašnjavam samo stvari da shvatiš da obavezni VST - ne postoji! Postoje neke alatke koje su uobičajene. Dakle neka bazična kombinacija je gate, compresor, eq. U suštini gate je uvek prvi. Ostalo zavisi da li želiš da kompresuješ ekvivalizovano ili ekvivalizuješ kompresovano. Da, bitno je, postoji razlika, eksperimentiši pa poslušaj. Ne mora biti da je i ovo "obavezno"...ovo je samo neki uobičajeni bazični set. Ovo je zanat, nema magičnog trika, uči se u hodu, kroz rad. Nema pravila. Nema "must have" smernica. Kao i npr. električna gitara - produkt greške - distorzije zvuka. Ili kao hrana, poezija, ljubav i svaka druga umetnost - poenta je da se i drugima dopadne, a šta koristiš - tvoja stvar...! A rečenica "voleo bih da se ne mučim mnogo"...Ne znam šta da ti kažem. Tako će i da zvuči onda. Jako puno ljudi danas tako razmišlja, ako ti je lakše zbog toga... A onda za produkt imamo sunovrat svih muzičkih, filmskih, uopšte - umetničkih a o koncu i moralnih i ljudskih vrednosti... ![]() No, glavu gore i pokušavaj. Probaj iznova i opet dok ne budeš zadovoljan rezultatom. poz'
![]() |
![]() |
#15 |
Senior Member
|
![]()
ja bih se nadovezao na ovo sto bockie kaze, da za pocetnike/entuzijaste/demo/hobi grupu buducih nam producenata dam savet, da se ne obaziru bas mnogo na to da na tjubu slusaju i "skidaju reverb, distorziju" itd, jerbo taj jutjub ima tako jebastichnu konverziju da nikad to ne bi uzimao za primer... a pogotovo ne da ucim koliko reverba/hall-a treba, jer to u mp3ju nestane odmah posle lowenda
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#17 |
Member
|
![]()
sve mi je jasno
i sam sam muzičar i znam kakve je igranka oko tonova, ja sam zato i dao primer sa youtuba, čisto da vidim da li neko mo?e da "oseti" ?ta tu ide od mikrofona, eventualnih efekata isl.. uostalom, stvar je poznata, verovatno je mnogi imaju u svojoj zbirci i bez youtuba. ja npr kada čujem neki zvuk električne gitare, okvirno mogu da ka?em (najpre) da li uop?te ima efekata i kojih, pa onda dalje, eventualno vrsta pojačala isl.. tako sam nekako mislio al ajde..txs svejedno ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Tvoj nacin snimanja i miksanja vokala | FrankoPanko | Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken | 9 | 09-04-2009 06:07 PM |
Gledao neke slike | Steka | Razno | 19 | 26-08-2007 08:27 PM |
Vjerovatno osnove ! | morchant | Audio Produkcija - Tehnike | 13 | 01-08-2007 03:37 PM |