Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-04-2014, 10:36 PM   #41
frag
Member

Default Re: Reveal Sound SPIRE - najnoviji utisci

Ovde je u stvari pitanje da li Spire moze da bude SPIRE ili ce ga gledati kao VVA synth - virtualni virtualni analogni synth
Da li ce da ga stavljamo u traku zato sto "lici" na Virus ili zato sto je svoj.

Evo ovde kratkog poredjenja, zvuk iz slicne price...
Virus Polar, cuveni The Dome
http://www.youtube.com/watch?v=Pzptb1Lp5Mk
i record na brzaka iz Cubase-a.

Jeste to kod Spire-a na "prevaru", te kompresor, te boost, EQ, ali i Virus ima iste fore.

Tu smo sad negde kod tacke gde Spire pravi svoju pricu i nije vise imitacija nicega.
Attached Files
File Type: mp3 the-dome.mp3 (921.9 KB, 262 views)
frag is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2014, 03:47 PM   #42
frag
Member

Izvinjavam se sto ja ovako sam sa sobom.

Elem, sinoc sam malo istrazivao banke koje se ne prodaju preko Reveal Sound sajta... Naletim na http://avenger-sound.com/
Covek radi banke za Virus pre svega. Naravno, uradio je za Spire (a i Zebru).
Tu sam se malo razocarao, imam utisak da mu se veoma dopao synth ali se uopste nije potrudio - kao da namerno nije izvukao maksimum koji inace moze na Virusu. Pa i demo snimci zvuce bolje za Virus nego Spire.

Ali onda nastavim ja da se zezam, posle onog The Dome, probam jos nesto drugacije gde, navodno, Virus vlada (?). I odmah mi se vrati vera u Spire. Ljudi moji, tu ima toliko detalja da nema sta ne moze da se izvuce. Npr. onaj Wide setting za Unison, ako se koristi previse malo ce zvuk da izgubi definiciju (zvuci kao chorus). Onda ja stavim negde na sredinu, pa Detune pazljivo, pa 4x9 oscilatora, itd. Dual filter, jedan LP drugi tisi HP da doda "air". Majko moja. Stravicno.

Envelope su mu toliko brze da Attack cesto mora da se ostavi malo iznad minimuma. Probao mix sa min. attack i malo iznad min. na basu, i bolje zvuci kad nije min. Prirodnije, analognije. Bolji je "groove". Min. je "robotic percussion".

Na kraju sam onaj hypersaw preset nazvao Virus Is Dead
Cujete i sami kako to svira.

E sad tu je 8 glasova (znaci 4x9x8 oscilatora), a na i7-3820 dodje oko 50% ASIO buffer-a. 16-voice ide blizu 100% i krcka. Multi-thread processing ce da spusti 16-voice na, procenjujem 30-35%. Kad dodaju multi-threading skocice im prodaja 300%. A i ja cu da odlozim projekte gde mi je bitan hypersaw za kasnije. Covece, ovakav zvuk da mi zazume npr. 35% ASIO? Ili samo 20%? Na kojoj planeti to ima?

I to je onda ... THE END.

Poslacu mail onom Avenger-u da se ne zajebava nego da lepo to napravi kad vidim da ume. Predlozicu mu, u stvari, da krene da rekonstruise banke za Virus na Spire-u
EDIT: Al' sad vidim da nije jedan covek u pitanju nego kompanija koja valja banke. Svejedno.
Attached Files
File Type: mp3 virus-is-dead.mp3 (963.0 KB, 245 views)

Last edited by frag; 06-04-2014 at 03:58 PM.
Old 06-04-2014, 04:32 PM   #43
Ghost Dog
Member

Ghost Dog's Avatar

Jesi probao Helix?

Ima fin supersaw, sa prilično malim CPU zauzećem.

Takođe, i Kilohearts One je po meni dosta fin za neke od tih zvukova koje ti ganjaš.
Ghost Dog is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2014, 06:27 PM   #44
frag
Member

Zanimljiv je Helix... mada ima malo onaj "staklast" prazan zvuk (svakako ga ne bih za bas). Dosta dobrih preseta!

Uradio je onaj Adam Szabo "The Dome" preset za NI Massive, secam se kako mi je nekad zvucao fenomenalno. A sad kad ga uporedim s ovim iz Spire-a zvuci smesno, kao obicna kopija. Cak i na Ultra kvalitetu.

Mogu ja da radim i sad HYPERSAW, samo kazem da ce biti mnogo opustenije kad stigne multi-thread support

Pazi sad ovaj render - secite mi ruke ako ovo moze da uradi sa Helix-om ili Massive-om ili Zebrom. Mozda i "moze" ali za 5 puta vise vremena, pa jos sa outboard obradom, ili barem UAD-om... Ovde se bre sve zavrsi za 5min, odma' nosis na stadion da pustis

ASIO je izmedju 40-60%. Sve ostalo bi zauzelo relativno malo.
Attached Files
File Type: mp3 debeljko.mp3 (181.7 KB, 256 views)
Old 08-04-2014, 01:19 AM   #45
frag
Member

Evo jos malo testova...

Na i7-3820 realno nije ni neophodan multi-threading u Spire-u.

Prvo, povecao sam buffer na Audiophile 2496 da bude 1024 sempla. To mi je dovoljno, a kad sviram/snimam neki pipav MIDI samo ukljucim "Constrain Delay Compensation" u C5. Imam i brz hotkey za on/off.

Sto se tice polifonije, u real-time-u je maksimum 8 glasova, sa 4x9 unisonih oscilatora PER INSTANCE. Medjutim, moguce je poterati 4 takva Spire-a bez ikakvih problema, i jos ostane prostora u buffer-u za sve ostalo. 16-voice pad sa 4x9 osc. moze da zatreba u smislu nekog efekta i sl. A ako bas zagusti, uvek je tu FREEZE VSTi. Inace, u ovom slucaju ASIO je bio oko 80%, CPU 15-18%, a temperatura jezgara oko 50C.

Ako je jedan Jupiter-8 imao 8 glasova, ne vidim zasto bi to bio problem na Spire-u.

Neverovatno koliko je C5 jos uvek dobar!!! Kupicu Cubase ako izdam nesto od ovog trance-a, ali iskreno, sad kad bih ga kupio ne bih ga ni instalirao jer mi sve sljaka k'o podmazano. Sa ovim duzim audio buffer-om cak mi ni Chrome, niti bilo koje druge aplikacije ne seckaju VST. Rock solid. Multi-tasking do kraja.

Briljatno odradjeno, zahvalan sam Intel-u, Reveal Sound-u i naravno Steinberg-u

Zasto SPIRE? Iz istog razloga zbog kojeg Access Virus. I jedna i druga kompanija su isporucile masinu sa kompletnim processing-om, tu je kompresor, tu su funkcije na Spire-u poput "Warm", "Soft", "Boost", tu je sjajni EQ. Stvar je u tome da su ti procesori pazljivo osmisljeni i prilagodjeni zvuku sintisajzera. Ako vi sad kacite skupe plugin-ove na jeftin, suv VSTi, postoje veoma male sanse da napravite potpuno nevidjen, originalan zvuk, i veoma velike sanse da ne napravite nista sto zvuci solidno. Da, mozda ako zakacite SSL ili Oxford comp. i ne znam koji UAD, ili outboard od 5000 evra, na Steinberg Model-E, zazvucace kao pravi Moog. A mozda i nece.

Ovo je proverena stvar. Kompresor, svaki FX, i svaki procesor je napravljen specijalno za taj synth. Zato Virus izvlaci ogromnu lepezu farbi, i zato Spire moze da zvuci kao Oxygen 2, kao Kraftwerk, ili kao van Buuren. Zato moze da legne u svakom mix-u ako ga malo "procackate".

Koliko god to bilo sumanuto, slacu mail-ove ljudima koji prodaju banke za Virus sa predlogom da ih rekonstruisu na Spire-u

Sta kaze Reveal Sound?

Quote:
The purpose of our company is to prove that the sound of soft-synths can be amazing.
Realno, kad pogledate sve te producente koji hvale soft synth-ove, primeticete da svaki od njih ipak ima neki Virus, neki Nord ili JP u svom studiju... Reveal Sound su stvarno izmenili percepciju sotverskog synth-a i pomerili granice. Kao sto rekoh, odustao sam od kupovine Virusa upravo zbog Spire-a.

Za kraj, evo jos jednog primera iz stvarnog sveta. Iako mi sad to nije zanimljivo kao pre, uzeo sam da radim onaj trance sa gomilom layer-a i stringova. Stavio sam sve sto mi je potrebno od glavnih elemenata, i ASIO je bio svega 50-60%. Tu je 8-voice pad, nekoliko synth-ova, lead. Ostalo mi je dovoljno prostora za ceo aranzman. Dodao sam i kompleksniju dinamiku, nekoliko sidechain-ova, kompresora, jer bas i nije jednostavno zategnuti mix sa sve "hypersaw" pad-om, i "hypersaw" lead-om.

Napokon, cvrst warm bass i hypersaw na VST-u. U par poteza. U stvari, sa kick-om i basom sam se zezao od sinoc, na kraju je leglo

Naravno, razne stvari tu mogu da se nastimuju kad je u pitanju dinamika.
Attached Files
File Type: mp3 makeitwork.mp3 (327.6 KB, 232 views)

Last edited by frag; 08-04-2014 at 01:26 AM.
Old 08-04-2014, 01:09 PM   #46
Mrgud
Member

Mrgud's Avatar

ja se sa kik-om i bass-om zezam od kako sam se rodio a cini mi se da cu i dok sam ziv i nikad nisam zadovoljan ,a ti samo od sinoc
Mrgud is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2014, 01:38 PM   #47
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Quote:
Originally Posted by Mrgud View Post
ja se sa kik-om i bass-om zezam od kako sam se rodio a cini mi se da cu i dok sam ziv i nikad nisam zadovoljan
Onda, ili spusti kriterijume ili pocni da se ozbiljnije zezas .

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2014, 03:54 PM   #48
frag
Member

Quote:
Originally Posted by Mrgud View Post
ja se sa kik-om i bass-om zezam od kako sam se rodio a cini mi se da cu i dok sam ziv i nikad nisam zadovoljan ,a ti samo od sinoc
Hahah ma znam... promenio sam u medjuvremenu milion detalja u mix-u
Zvucalo je k'o k. od ovce!

Ali poenta je otprilike u ovome sto Filip rece - nema savrsenog nego DOVOLJNO DOBROG.

1) imati kriterijum u svojoj glavi, nesto kao "apsolutni sluh"
2) samo intuicija resava stvar. DAW i zvucni talasi su okvir za rad ali hej pravila NEMA
i onda se namesti momenat kad postane "dovoljno dobro" i kad si zadovoljan

Secam se kad sam bio klinac, sve mi je zvucalo DO JAJA Pa napravim "ceo" track a ljudi kazu ima ideju ali je dosadno i nedovrseno... A ja u stvari dok slusam to, cujem u glavi nesto skroz drugo tj. sve ono sto nisam napravio jer ili nisam umeo, ili nisam imao na cemu

Tako da, ja bih malo doterao onu poslovicu o Mandusicu Vuku...
Umesto kako ide, bolje da se kaze: Mandusica Vuka ruke, pusku znaju odabrat'
Stara verzija je naivno i nerealno optimisticna
Vuk Mandusic proba sto-dvesta pusaka i odluci: ova jedna je najbolja.
Kao da bi Ferry Corsten radio onakav zvuk da Roland nije izbacio JP-8000.
Radio bi on, al' u glavi!
Old 08-04-2014, 05:01 PM   #49
Mrgud
Member

Mrgud's Avatar

ja mislim da Ferry-ja dovedemo kod tebe ili kod mene u studio o jadu bi se zabavio da napravi traku,jer nebi imao njegovih omiljenih semplova i preseta ...heheh obruko bi se posteno
Mrgud is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2014, 08:55 PM   #50
frag
Member

To je, u stvari, tacno... Realno, potrebne su godine da covek npr. upozna sopstvene monitore. Van Buuren je cak rekao da je i dalje nesiguran kako ce u "Amsterdam Areni" zvucati ono sto napravi u svom studiju

Jos jedan pokloncic za drugare muzikante!

Istrazujemo koliko je Spire dobar u emulaciji analognih synth-ova. Da, veoma je dobar - ne samo zahvaljujuci ugradjenim procesorima, vec i ludackom mod matrix-u. Imate analog.mp3 i digital.mp3. Dinamicno vs staticno. Prava stvar vs shitty demo/igracka. (Spire je, u stvari, odlican i u emuliranju digitalnih synth-ova.)

Tu je i Better Than Analog preset. Ko voli finese, eto tu je koriscen "SG" LFO shape, nesto kao random ali zaobljen, koji vrlo blago modulise pitch dva oscilatora. Zatim je dodat klasican vibrato. I kao slag na torti, treci SG LFO modulise fazu prvog SG LFO-a za totalni random unstable efekat. Dodat je sasvim blagi noise, pa kompresor, warm, soft, boost, EQ da oboji zvuk. Chorus je takodje podesen i ukljucen. Na kraju delay i reverb. Ukljucen je "Drift" koji na jos suptilniji nacin postize ono sto sam ja uradio s LFO-ovima.

Na digital.mp3 ostali su jedino EQ, delay i reverb. Tako zvuci vecina VSTi, na zalost cak i kad se dodaju neke modulacije i efekti.
Zapravo, ne zvuce ni tako, jer ovde i dalje sljaka "infecto" filter. Spire zvuci dobro cak i kad zvuci lose.

Najvazniji, mozda, jeste Master section, jer tu se pomocu MULTI-BAND KOMPRESORA, o da, specijalno napravljenog za Spire, i EQ-a, itd, daje zavrsni karakter zvuku. Probao sam ja da stavim npr. Noveltech Character na neki VSTi, al' nije to to. Moog zvuk na Spire-u po meni jos uvek nije dovoljno dobar, ali bice ukoliko dodaju emulaciju Moog filtera.

Ja mislim da bi jedino Vangelis primetio razliku izmedju Yamaha CS-80 i neceg poput analog.mp3?
Attached Files
File Type: mp3 analog.mp3 (663.6 KB, 251 views)
File Type: rar Better Than Analog.rar (635 Bytes, 224 views)
File Type: mp3 digital.mp3 (662.3 KB, 234 views)
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules