Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-01-2014, 06:21 PM   #31
peconi83
Junior Member

Default Re: Oprema Za Ozbiljnog Pocetnika

Interesuje me jos par stvari mozda nije ovo prava tema za to ali cu ipak pitati:

1. Stalno se spominju biblioteke zvukova na forumu, kao i prilikom instalacije/opremanja ruDAW masina, zanima me da li su ti zvukovi konstante ili se mogu obradjivati i menjati?

2. Npr. Alicia Keys Piano paket predstavlja semplovane zvukove klavira koje je doticna odsvirala ili gresim?

3. Da li su te biblioteke kompatibilne sa vecinom programa za rad sa audio formatom (Cubase, Ableton Live itd) ili su namenjene iskljucivo za pojedine programe?

4. Na koje pakete bi trebalo obratiti paznju kada je u pitanju kvalitet semplova? Na stranici za ruDAW masine se navodi u nekom komentaru da moze doci do nestabilnosti sistema usled lose programiranih VST-a, VST predpostavljam znaci virtuelni instrument?

5. Ne razumem sledeci odnos: Roland INTEGRA-7 SuperNATURAL Sound Module kosta 1500eur, a Axial Roland biblioteka zvukova je cini mi se besplatna (Jupiter 80, 60, itd)? Cemu sluzi taj fizicki modul od 1500eur kada imamo softversku verziju, mislim, u cemu je razlika?

Hvala!
peconi83 is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2014, 07:00 PM   #32
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Quote:
Originally Posted by peconi83 View Post
Interesuje me jos par stvari mozda nije ovo prava tema za to ali cu ipak pitati:

1. Stalno se spominju biblioteke zvukova na forumu, kao i prilikom instalacije/opremanja ruDAW masina, zanima me da li su ti zvukovi konstante ili se mogu obradjivati i menjati?

2. Npr. Alicia Keys Piano paket predstavlja semplovane zvukove klavira koje je doticna odsvirala ili gresim?

3. Da li su te biblioteke kompatibilne sa vecinom programa za rad sa audio formatom (Cubase, Ableton Live itd) ili su namenjene iskljucivo za pojedine programe?
Probacu ukratko: 1. Semplove (wav, aiff...) mozes obradjivati (i pozeljno ih je obradjivati, cesto i neminovno s hodno svojim potrebama).

2. Tako pise, ali to te ne zanima, ako zvuce dobro za tvoju rabotu zar ne?

3. Na pr. sve Kontakt Biblioteke su samo za Kontakt...sve za Reason je samo za Reason (imaju takvu i ekstenziju)...svi wav, aiff ili drugi standardni pro formati biblioteka su kompatabilni sa bilo kojim soft. semplerom i Daw-om.

Quote:
4. Na koje pakete bi trebalo obratiti paznju kada je u pitanju kvalitet semplova? Na stranici za ruDAW masine se navodi u nekom komentaru da moze doci do nestabilnosti sistema usled lose programiranih VST-a, VST predpostavljam znaci virtuelni instrument?

5. Ne razumem sledeci odnos: Roland INTEGRA-7 SuperNATURAL Sound Module kosta 1500eur, a Axial Roland biblioteka zvukova je cini mi se besplatna (Jupiter 80, 60, itd)? Cemu sluzi taj fizicki modul od 1500eur kada imamo softversku verziju, mislim, u cemu je razlika?

Hvala!
4. Ne bi trebalo mesati semplove sa VST kompatabilnoscu u nekom Daw-u.
VST - u slobodnom prevodu znaci to sto si napisao.

5. Tu razliku u novcu ces videti samo kada licno probas softver, pa hardver istog...fudbal u stvarnom zivotu nikad nece biti kao Fifa, za ne? .

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2014, 06:06 PM   #33
peconi83
Junior Member

Mislim da sam shvatio. Hvala!

Da li bi se u kvalitativnom (nikako u finansijskom) smislu isplatilo uzeti pored ruDAW masine i taj Rolandov INTEGRA-7 modul kako bi se upotpunio sistem? Ne mislim odmah, nego tek kad udjem u stos i prikupim koji dinar/euro!

Ili mozda postoji jos neki uredjaj sa boljim odnosom kvalitet/cena?
Old 13-01-2014, 02:25 AM   #34
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Quote:
Mislim da sam shvatio. Hvala!

Da li bi se u kvalitativnom (nikako u finansijskom) smislu isplatilo uzeti pored ruDAW masine i taj Rolandov INTEGRA-7 modul kako bi se upotpunio sistem? Ne mislim odmah, nego tek kad udjem u stos i prikupim koji dinar/euro!

Ili mozda postoji jos neki uredjaj sa boljim odnosom kvalitet/cena?
Nema na cemu. Ovo je nesto novo (Integra-7) nisam probao, zvuci opako, brdo legendarnih Rolandovih farbi...ne znam, nije malo...cca 1500e. Za te pare postoje svakojake alternative koje bi ti odradile posao posteno.

Bolje da ti na ovo odgovori neko ko je radio sa ovim, ili slicnim proizvodima, posto sam ja do sada koristio samo nekoliko starijih (i doosta jeftinijih) Roland i Yamaha sint modula.

Old 14-01-2014, 01:23 PM   #35
peconi83
Junior Member

Filipe koje si ti koristio module?

Da li mozda u Srbiji postoji nekakva berza polovnih muzickih uredjaja (i synth modula uostalom) gde bih mogao da nabavim nesto sto bi mi odgovaralo?
Old 14-01-2014, 07:07 PM   #36
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Quote:
Filipe koje si ti koristio module?
Od onih sto sam upamtio pun naziv : Modul od Yamaha Motif-a, Roland U-220 (jako fino i primenljivo za mali novac), Roland D-110, Yamaha TX7 (modul DX7 sinta, uzasno za snaci se, displej je velicine onog na digitronu) i TX 81 (od DX 11 modela mislim da je)...bilo je jos par (drum modul od Alesis-a D4), ali to je bilo na kratko, pa ne znam tacne nazive modela, ali koliko znam ni jedan nije bio u rangu cena kao Integra (doduse ona je new model, ni ovi nisu bili jeftini/bas naprotiv kada su izasli).

Quote:
Da li mozda u Srbiji postoji nekakva berza polovnih muzickih uredjaja (i synth modula uostalom) gde bih mogao da nabavim nesto sto bi mi odgovaralo?
Imas nekoliko sajtova nasih tipa kupi/prodaj, s vremena na vreme ima svasta...ali prethodno skoknes na demo-video modela koji te zanimaju, pa cujes da li ti "vrsi posao".

Last edited by Filip_; 14-01-2014 at 07:10 PM.
Old 18-01-2014, 11:00 AM   #37
peconi83
Junior Member

Da li bi neko mogao da mi razjasni kako funlcionise analogni synth, a kako digitalni? Vidim da su analogni synthovi veoma skupi, pogotovi polifoni, zbog cega je to tako kada je to poznata tehnologija?

Sta mislite o SM PRO AUDIO V-MACHINE uredjaju?
Old 18-01-2014, 01:39 PM   #38
77ari
Member

Quote:
Da li bi neko mogao da mi razjasni kako funlcionise analogni synth, a kako digitalni? Vidim da su analogni synthovi veoma skupi, pogotovi polifoni, zbog cega je to tako kada je to poznata tehnologija?
Analogni i digitalni rade istu stvar. U većini slučajeva analogni daju bolji zvuk, ali digitalni nisu tako daleko.

Skupi su zato jer je vjerojatno proizvodnja skupa, dok se digitalni mogu napraviti puno jeftinije.
77ari is offline   Reply With Quote
Old 18-01-2014, 03:06 PM   #39
peconi83
Junior Member

Predlog nekih dobrih starih i novih modela modula za elektronsku muziku?
Old 18-01-2014, 06:23 PM   #40
77ari
Member

Ja mislim da bez veze gledaš svu tu opremu. Pretpostavljam da si vidio neki pro studio s puno opreme i misliš da je tebi potrebno sve to. Trebaju ti samo monitori, pc/laptop i softver. I imaš sve što ti je potrebno za rad, tek kasnije kada ti bude dobro išlo onda kupi neki hardver.

Na prvom postu si napisao da misliš kupiti opremu od 740€ to su one brojke koje pišu za 3 predmeta. Nisam računao ostale, mislim da si možeš kupiti monitore za 800€ neku zvučnu, i pc koji sada imaš dobar je za početak.

Last edited by 77ari; 18-01-2014 at 06:27 PM.
77ari is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules