|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Da li bi mogao neko strucan za nas roockies da kaze na sta treba da se obrati paznja prilikom kupovine mikrofona ? Naravno sem sluha i fizickih ostecenja mikrofona, eventualno pitanja jel se pusilo u prostoriji gde je stajao mikrofon jel postoji jos nesto ??
![]()
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Hehe, to sa pušenjem... Je jedna od prilično najvećih gluposti i floskula... Ali, ok, ne kažem da nema veze, ima, ali posle 30 godina boravka nekog uređaja u prostotu u kom se intenzivno puši, možda na oscilatoru, sperktrogramu se i pokažu neki rezultati koji predstavljaju većim delom gubitak performansi zbog starosti elektronike nego uticaja duvana...al' ajd... Optički uređaji više stradaju i potenciometri, ali takođe posle hiljadu vremena... Ispade štetnije pušenje po sprave nego po ljude...
![]() Dim smeta, decenija u dimu se verovatno oseti, ali se sa tim preteruje... Na mikrofone daleko više utiče sama redovna eksploatacija, nego išta drugo! Dakle naročito kondenzatori stradaju od vlage iz daha, membrana "kalira" itd.... Možemo sad tripovati do prekosutra, ono što realno u situaciji kad kupuješ polovnjak možeš je da prvo vizuelno utvrdiš da je sve ok, da nema vidnih oštećenja od naglih udaraca koja ne moraju površinski biti velika, naprotiv, obično su veoma male tačke i ulubljenja, drugo, prodrmaš i vidiš da li nešto ima unutra da landara ili mućka, ako je kondenzarac - upališ i ugasiš +48v i vidiš da li se i tu dešavaju "štucanja" po više puta, što najčešće ukazuje na "zgažene kondenzatore" unutar elektronike mikrofona i na kraju najvažniji, najmerodavniji test - Kako radi? Da li zvučno izobličava, proveriš prvo govorom, pa glasnijim pevanjem, dublje, više, pa recimo glasnim pucketanjem prstiju ili tapšanjem, želiš da čuješ izrazitu distorziju ili izobličenje na nekom od ovih "testova" i to je to...treba naravno da si svestan šta možeš očekivati od toga što kupuješ, ipak, u moru jeftinog đubreta danas, sasvim je ok da već na 100tinak db neki behringer prdi, prosto takav je, a ne neispravan... Takođe imajte na umu i da je studijska oprema potrošna roba, ovo je posao, a sprave su potrošni alat. Kao i gume na kolima, uostalom i sama kola... Nema "od dede nasledio mikrofon"...! U vreme kad već dođe do svega ovoga, sprava bi trebalo da se davno već petostruko isplatila... ![]()
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Sam dah (vlaga) dok se peva u kombinaciji duvanskim dimom i prasinom stvara sloj na membrani mikrofona cineci je krutom i samim tim dovodi do gubitka brzine tj. prenosa tranzijenata i visokih frekvencija....to je proces koji se desava vremenom alo ubrazava "starenje" mikrofona.
U ekstremnim slucajevima dovodi do kratkog spoja na elektronici ne samo kod mikrofona vec i kod ostalih uredjaja. Duvanski dim u kombinaciji sa vlagom, prasinom i temperaturnim oscilacijama toplo / hladno - ukljuceno iskljuceno stvara naslage katrana koji kada se dese na spojevima elektronike stvaraju cuda. Po meni pitanje " da li je mikrofon ( bilo koja studijska sprava) bila u pusackom studiju?" ima veze...
![]() |
#4 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() a ako se uzima neki high end mikrofon od soma e pa navise, ako je u zemlji, mislim da se vise isplati da se sedne u kola i ode kod coveka, jer ako kupujes neki mikrofon koji kosta kao neki manji auto, sta je nekih 50-100 e puta, ako se ima slobodnog vremena, bolje odes, na licu mesta u njegovom studiju ili radnom okruzenju popricas sa covekom, proveris, cujes kako zvuci kod njega bez preampa kompresije i efekata u lancu, popricas lepo platis i ides... ja bi bar tako uradio... pozdrav! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
Na sta god da obratis paznju sem usiju (a delujes kao da im neverujes), nista ti nece pomoci. Ustalom kao ni svima nama ovde!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Pa i ti bi delovao da ti je prva kupovina mikrofona i da nikad nisi snimao niti imas predstavu kako zvuci glas kada pevas ili sta vec (ne mislim na slusanje vokala u pesmi) kao i to da treba da das 200 evra za polovnu stvar
![]() Hvala na savetima ljudi. Elem mali off da ne otvaram novu temu zbog par postova. Da li je mozda bolje uzeti dinamicki mik od kondezatora za snimanje vokala uakusticki neobradjenoj prostoriji ? Ja se samo bojim da mi dinamicki mic ne pokupi tu cistocu ![]()
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Eto, opet dominira floskula da je jedno bolje u odnosu na drugo... Zaboravite to ljudi...! Dizel vs benzin... Ko to tamo peva vs Maratonci... Vanila vs Čokolada... Zaboravite te gluposti! Ne koristim priliku, znam da je taj mjuz nepopularan, imaće 32 pregleda na yt kad snimim spot...ali pogledaj u "promociji radova" moj poslednji rad... Ok, to je mic koji i tako olešen vredi kilo i po evra...ali i dobar dinamički mic košta blizu 4 cifre! DA! Shure 58 je SMEĆE od mikrofona, ali je zato stekao slavu, jer relativno upotrebljivo radi posao na živim snimcima... Jer u live to podrazumeva vrlo kratak rok eksploatacije, jer je isplativo BACITI ga posle 10-tak korišćenja...a radi eto nekako i na 100 i više... Ali to je Yugo 45 u mikrofonima...ili Golf, punto, burek, squier, swatch, aiwa, smeće...ali eto odradi...! Od zvučne izolacije imam... Uh..stan vapi za novim krečenjem... Soba 3 sa 6m recimo... Nema ni tepiha...old school parket...Dakle ZERO! Ništa! Daleko od toga da nije potrebno imati kvalitetnu izolaciju...ali ne opterećuj se time za izbor mikrofona naopako... ![]() Uzmi ono što tebi najviše odgovara! Što najbolje misliš da radi za tvoj vokal...ili je najprikladnije za posao koji radiš... U krajnjem, za to postoje studiji. Kad dođe do toga da to što radiš zaista ne može tako, odeš u studio i otpevaš, snimiš bubanj, gitare..nešto što već treba i to je to. Platiš dan, dva, moš' misliti, sad se i najopremljeniji studiji hvataju za slamku, 50-100€ i snimiš kako Bog zapoveda!
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kupovina mikrofona, molim za savjete. | jimitom | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 76 | 15-04-2013 08:34 PM |
na sto treba obratiti paznju pri kupovini polovnih monitora? | next667 | Monitoring | 0 | 17-04-2010 10:08 AM |
Kupovina mikrofona? | Riccolo | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 4 | 05-01-2010 12:04 PM |
Kupovina polovnog elektricnog klavira (stage-piano) | jox | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 0 | 06-07-2009 09:38 PM |
OBRATITI PAZNJU !!! | Oggy | Predlozi i sugestije | 72 | 19-05-2005 12:04 AM |