Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 22-08-2013, 04:23 PM   #1
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Re: itb vs digital mixer

Ja to nisam probao, ali sam na praksi u jednom ozbiljnom BG studiju, od coveka koji potpisao jaaako puno dobrozvucecih ploca cuo da je bolje sabirati na prosecnom digitalcu (tad je to bila yamaha o1v96) nego ITB..
Nemam svoj stav o tome, nisam probao, samo govorim sta sam cuo od ozbiljnog lika....

Ono sto mislim je da su da danas efekti (VST i native i DSP) u prednosti nad ogranicenoscu i zatvorenoscu bilo koje digi mixete, posebno ako se uzme koliko mi realno placamo sav soft
Old 22-08-2013, 04:42 PM   #2
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Ja to nisam probao, ali sam na praksi u jednom ozbiljnom BG studiju, od coveka koji potpisao jaaako puno dobrozvucecih ploca cuo da je bolje sabirati na prosecnom digitalcu (tad je to bila yamaha o1v96) nego ITB..
Nemam svoj stav o tome, nisam probao, samo govorim sta sam cuo od ozbiljnog lika....
Naravno, to digitalno je digitalnije od onog digitalnog u kompjuteru i zato se sve bolje smiksa, ne ispadnu nule i jedinice usput negde kao ?to biva na kompjuteru...

Ima mnogo ljudi koji su jako dobri u svom poslu, imaju dobro uvo itd ali iako misle da razumeju tehnologiju u nekim aspektima, zapravo ne znaju sasvim o čemu pričaju. Tako da uz du?no po?tovanje tom čoveku...

Izaći iz kompjutera u analogni domen ima svoj smisao ali iz kompjutera u digitalni mikser je varijanta nije ?ija nego je vrat.
Dushan_S is offline  
Old 22-08-2013, 04:46 PM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Mozda je on mislio - izaci analogno u digi mixer.....
Old 22-08-2013, 04:48 PM   #4
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Pa ?ta će? tako dobiti? Ne?to će se promeniti, fakat, jer je zvuk pro?ao duplu konverziju - pri izlasku iz kompa DA i onda opet AD na ulasku u mikser, a to je zapravo minus za celu stvar a ne plus. Ideja je izbeći takve stvari.
Dushan_S is offline  
Old 22-08-2013, 04:56 PM   #5
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Pa ?ta će? tako dobiti? Ne?to će se promeniti, fakat, jer je zvuk pro?ao duplu konverziju - pri izlasku iz kompa DA i onda opet AD na ulasku u mikser, a to je zapravo minus za celu stvar a ne plus. Ideja je izbeći takve stvari.

sve ja to znam..... ako su lagali mene - ja lazem vas ....
Old 22-08-2013, 05:15 PM   #6
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
sve ja to znam..... ako su lagali mene - ja lazem vas ....
Ma pazi, ljudi čuju sve i sva?ta, placebo je moćna stvar. U su?tini kod audio priče ključni kamen spoticanja je ono "Audio engineer". To samo po sebi sugeri?e da se osoba bavi nečim jako egzaktnim, naučnim. U praksi, čovek koji snima miksa ili producira ti je zapravo vi?e umetnik nego tehničar. Kvalitet snimka ili miksa će zavisiti vi?e od njegovog artističkog talenta i umeća nego od njegovog tehničkog znanja. Znači ulazimo u vudu zonu, gde nekad ne?to ne mora tehnički da bude bolje ili gore, ali nekog na primer inspiri?e. To ti je kao da pita? slikara koje su najbolje četkice za ne?to. Mo?da ti zapravo uop?te neće dati tačan odgovor, tehnički, ali će biti njegova subjektivna istina da su u nekoj određenoj situaciji njemu te četkice dale dobar rezultat. Ne zato ?to su bolje, nego zato ?to su njemu legle, ili zato ?to, lupam, voli da su mu dr?ke od četki plave boje.

U analognom domenu uvek ima prostora za eksperimentisanje zezanje sa ovim i onim itd. Ali onda svi ti ljudi u ovoj digitalnoj eri prenesu tu logiku razmi?ljanja na digitalnu opremu, gde ne va?e ista pravila. Jer ?to je osnovno i bitno, digitalna oprema ne procesuje zvuk ona procesuje podatke, stream podataka. Kada dođe do neke promene ili gre?ke kod analogne opreme, promeni se neki deo zvuka, nestanu frekvencije ili se pojačaju, zvuk se izmeni. Kad se to dogodi sa digitalnim, dođe do gubitka podataka, koji kad je dovoljno primetan - postaj glitch, krajnje je nemuzikalan. Kako se podaci tretiraju zavisi od algoritma koji često nisu neverovatno inventivni. Dakle kod govori procesoru ?ta da radi sa podacima. Zvuk postaje zvuk tek kad izađe kroz konvertove u DA konverziji. Sve dotle su PODACI. Nerazumevanje dakle dolazi zato ?to nekako te?imo da mislimo o tome da mi u kompjuteru ili digitalnom mikseru radimo ne?to zvuku. Zapravo, mi samo manipuli?emo podacima preko određenih komada koda, to je sve. Tu nema "farbanja" niti suptilnih razlika i interakcije kao kod analogne opreme.
Dushan_S is offline  
Old 22-08-2013, 05:38 PM   #7
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Ok, vidim da je doslo vreme da se ukljucim i ja sa svojim super-znanjem skupljenim sa googla, wikipedije i ostalih on-line nepresusnih izvora znanja

U teoriji: Svi danasnji ozbiljniji DAW programi rade koristeci 64bitnu preciznost. U teoriji je jedan CPU mnogo brzi i jaci od bilo kojeg DSPa, iako su DSPovi "dedicated", sto ce reci - radjeni prevashodno za sto bolje iskoriscenje njihove relativno male brzine u audio svrhe. Na primer - Yamaha 02v96 kao neki pretstavnik klasicnog digitalnog miksera, ima 32bit sabirnice i ima par 58 bit DSPova za obradu signala, za EQ, reverbe i slicno. Takodje ima vise DSPova na raspolaganju, da bi mogla da radi zahtevnije surround operacije na svim samplerateovima.

Kod ITB miksovanja, sve moze da bude 64bitno na signalnom putu, tako da brojke nigde ne bivaju "truncated" (zaokruzene), sve do samog kraja... Takodje raznovrsnost efekata i plaginova na racunaru su fascinantni i to ne treba lako otpisati kao prednost. Takodje prakticno moze da se radi na svim samplerateovima od 8 - 192KHz.

Dosta popularnih programa tipa Cubase i dalje stoje na 32bita - sto znaci da bi se razlika u mixanju na digi mikseru svela na upotrebljene algoritme u efektima (iako Cubase ima 32bit magistralu, interno VSTovi mogu da obradjuju 64bit vrednosti sto nadoknadjuje Yamahinih 58bit efekt DSPove, takodje mogu da imaju oversampling - dvostruka, trostruka vrednost sampleratea)

Treba imati na umu da zvuk kao takav u digitalnom domenu apsolutno ne postoji. Postoje "strimovi" brojki, vrednosti nad kojima se vrsi matematika. Nema mnogo mudrosti oko "kvaliteta" (obratite paznju na navodnike ovde) Resenje jednacine direktno i samo zavisi od toga sa kolikom preciznoscu se obradjuju jednacine primenjene na niz brojevnih vrednosti. U pitanju su enormne brojke i za 24bit FP vrednosti (na primer kod 24bit floating point single precision vrednosti, ima 7.225 decimalnih mesta - za 32bit FP je mnogo vise...)

EDIT: Eto, dok sam pisao ovo Dushan_S je odgovorio slicno...

EDIT2: Jitter je relevantan prilikom konverzije A/D i D/A i prilikom, transfera pomocu protokola koji nemaju CRC check - npr SPDIF protokol je takav, na racunaru sve mora da bude "izracunato" i ne podleze Jitter greskama (u protivnom bi maticna ploca bila neispravna). Postoji nesto sto se zove CRC (cyclic redundancy check)
psionic is offline  
Old 22-08-2013, 04:55 PM   #8
spdif
Banned

Quote:
mislim da nije

Last edited by spdif; 22-08-2013 at 05:05 PM.
spdif is offline  
Old 22-08-2013, 04:53 PM   #9
spdif
Banned

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Naravno, to digitalno je digitalnije od onog digitalnog u kompjuteru i zato se sve bolje smiksa, ne ispadnu nule i jedinice usput negde kao što biva na kompjuteru...

Ima mnogo ljudi koji su jako dobri u svom poslu, imaju dobro uvo itd ali iako misle da razumeju tehnologiju u nekim aspektima, zapravo ne znaju sasvim o čemu pričaju. Tako da uz dužno poštovanje tom čoveku...

Izaći iz kompjutera u analogni domen ima svoj smisao ali iz kompjutera u digitalni mikser je varijanta nije šija nego je vrat.
evo ja sam postavio temu cisto da zadovoljim svoje interne potrebe
Imam svoj jasan stav o ovoj temi,ali ga necu otkriti...
znaci po tebi mixdown itb i mixdown na sony oxf-r3 oxford digitalnoj
konzoli od 500000$ zvuci identicno jer su to sve nule i jedinice?? opet mislim bez ikakve konverzije..samo digitalno in/out

Last edited by spdif; 22-08-2013 at 04:59 PM.
spdif is offline  
Old 22-08-2013, 05:05 PM   #10
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by spdif View Post
evo ja sam postavio temu cisto da zadovoljim svoje interne potrebe
Imam svoj jasan stav o ovoj temi,ali ga necu otkriti...
znaci po tebi mixdown itb i mixdown na sony oxf-r3 oxford digitalnoj
konzoli od 500000$ zvuci identicno jer su to sve nule i jedinice?? opet mislim bez ikakve konverzije..samo digitalno in/out
Zeza te ?to razmi?lja? analogno u digitalnom domenu. Jedino ako neka sprava radi neke stvari analogno a ima digitalne kontrole, tad mo?e da postoji bitna razlika.

Cena digitalne sprave nema toliko paralelu sa time kako ta sprava "zvuči" ili "sabira" koliko sa time kakve "features" ima.
Naravno skup digitalni mikser će imati bolju ad/da konverziju, bolje preampove, ugrađeni EQ će biti mo?da bolji, imaće? bogat routing itd itd. Ali iznutra, dok je u fdigitalnom domenu, nema ?ta da zvuči bolje. Mo?e samo da zvuči lo?ije ako (nekim neverovatnim i te?ko mogućim slučajem) neki programer nije ne?to zajebao u kodiranju.

U tom smislu, cena digitalnog miksera se mo?e odraziti na kvalitet zvuka na primer u live domenu, ili ako snima? ?ive instrumente preko njegovih eventualno boljih preampova naravno da će zvučati bolje nego preko nekih lo?ijih, ali to je to. Kad uđe u digitalni domen, samo sabiranje (a to je ono ?to tebe interesuje) će biti su?tinski istog kvaliteta kao ITB.
Dushan_S is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules