Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 22-08-2013, 04:53 PM   #1
spdif
Banned

Default Re: itb vs digital mixer

Quote:
Originally Posted by Dushan_S View Post
Naravno, to digitalno je digitalnije od onog digitalnog u kompjuteru i zato se sve bolje smiksa, ne ispadnu nule i jedinice usput negde kao što biva na kompjuteru...

Ima mnogo ljudi koji su jako dobri u svom poslu, imaju dobro uvo itd ali iako misle da razumeju tehnologiju u nekim aspektima, zapravo ne znaju sasvim o čemu pričaju. Tako da uz dužno poštovanje tom čoveku...

Izaći iz kompjutera u analogni domen ima svoj smisao ali iz kompjutera u digitalni mikser je varijanta nije šija nego je vrat.
evo ja sam postavio temu cisto da zadovoljim svoje interne potrebe
Imam svoj jasan stav o ovoj temi,ali ga necu otkriti...
znaci po tebi mixdown itb i mixdown na sony oxf-r3 oxford digitalnoj
konzoli od 500000$ zvuci identicno jer su to sve nule i jedinice?? opet mislim bez ikakve konverzije..samo digitalno in/out

Last edited by spdif; 22-08-2013 at 04:59 PM.
spdif is offline  
Old 22-08-2013, 05:05 PM   #2
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by spdif View Post
konzoli od 500000$ zvuci identicno jer su to sve nule i jedinice?? opet mislim bez ikakve konverzije..samo digitalno in/out
Zeza te ?to razmi?lja? analogno u digitalnom domenu. Jedino ako neka sprava radi neke stvari analogno a ima digitalne kontrole, tad mo?e da postoji bitna razlika.

Cena digitalne sprave nema toliko paralelu sa time kako ta sprava "zvuči" ili "sabira" koliko sa time kakve "features" ima.
Naravno skup digitalni mikser će imati bolju ad/da konverziju, bolje preampove, ugrađeni EQ će biti mo?da bolji, imaće? bogat routing itd itd. Ali iznutra, dok je u fdigitalnom domenu, nema ?ta da zvuči bolje. Mo?e samo da zvuči lo?ije ako (nekim neverovatnim i te?ko mogućim slučajem) neki programer nije ne?to zajebao u kodiranju.

U tom smislu, cena digitalnog miksera se mo?e odraziti na kvalitet zvuka na primer u live domenu, ili ako snima? ?ive instrumente preko njegovih eventualno boljih preampova naravno da će zvučati bolje nego preko nekih lo?ijih, ali to je to. Kad uđe u digitalni domen, samo sabiranje (a to je ono ?to tebe interesuje) će biti su?tinski istog kvaliteta kao ITB.
Dushan_S is offline  
Old 22-08-2013, 05:11 PM   #3
spdif
Banned

Quote:
Zeza te što razmišljaš analogno u digitalnom domenu. Jedino ako neka sprava radi neke stvari analogno a ima digitalne kontrole, tad može da postoji bitna razlika.

Cena digitalne sprave nema toliko paralelu sa time kako ta sprava "zvuči" ili "sabira" koliko sa time kakve "features" ima.
Naravno skup digitalni mikser će imati bolju ad/da konverziju, bolje preampove, ugrađeni EQ će biti možda bolji, imaćeš bogat routing itd itd. Ali iznutra, dok je u fdigitalnom domenu, nema šta da zvuči bolje. Može samo da zvuči lošije ako (nekim neverovatnim i teško mogućim slučajem) neki programer nije nešto zajebao u kodiranju.

U tom smislu, cena digitalnog miksera se može odraziti na kvalitet zvuka na primer u live domenu, ili ako snimaš žive instrumente preko njegovih eventualno boljih preampova naravno da će zvučati bolje nego preko nekih lošijih, ali to je to. Kad uđe u digitalni domen, samo sabiranje (a to je ono što tebe interesuje) će biti suštinski istog kvaliteta kao ITB.
ok...po tebi je samo sabiranje u suštini isto...
idemo dalje da vidimo sto drugi misle...
spdif is offline  
Old 22-08-2013, 05:18 PM   #4
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
ok...po tebi je samo sabiranje u su?tini isto...
idemo dalje da vidimo sto drugi misle...
Nije po meni nego je tako. To je kao da si pitao da li vama jabuka pada na zemlju nekako drugačije nego meni, da čujem va?a mi?ljenja. To je tehnička informacija koju neko mo?e da zna ili ne zna, da razume ili ne. Naravno da neko mo?e da ima drugačije mi?ljenje, samo se postavlja pitanje da li razume materiju. Nadam se da kapira? da ne pričam ovo iz neke ?elje za raspravom ili svađom. Samo mi je vi?e smor slu?ati te neke vudu priče, tipa "Daw A zvuči bolje nego Daw B". Jedan na? cenjeni čovek koji je i talentovan za muziku i za studijski rad je svojevremeno tvrdio kako mu novi hard diskovi koje je kupio "bolje sviraju" od starih, kako su mu svi miksevi bolji kad ih pusti sa novih hard diskova. Dakle manimo se tih "subjektivnih stavova" u oblasti koja nije za subjektivnost, jel.
Dushan_S is offline  
Old 22-08-2013, 05:23 PM   #5
spdif
Banned

Quote:
Nije po meni nego je tako. To je kao da si pitao da li vama jabuka pada na zemlju nekako drugačije nego meni, da čujem vaša mišljenja. To je tehnička informacija koju neko može da zna ili ne zna, da razume ili ne. Naravno da neko može da ima drugačije mišljenje, samo se postavlja pitanje da li razume materiju. Nadam se da kapiraš da ne pričam ovo iz neke želje za raspravom ili svađom. Samo mi je više smor slušati te neke vudu priče, tipa "Daw A zvuči bolje nego Daw B". Jedan naš cenjeni čovek koji je i talentovan za muziku i za studijski rad je svojevremeno tvrdio kako mu novi hard diskovi koje je kupio "bolje sviraju" od starih, kako su mu svi miksevi bolji kad ih pusti sa novih hard diskova. Dakle manimo se tih "subjektivnih stavova" u oblasti koja nije za subjektivnost, jel.
e nije tako... mislim tako je..ali
jednostavno.... odgovor je JITTER
spdif is offline  
Old 22-08-2013, 06:31 PM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
e to da je dovoljno brz da u "realtime-u" mislim REAL....e tu je problem.
Za realtime efekte je jako bitno da je latency sto manji... Narocito za sintisajzere... Ali za miks ? Nekad stavim latenciju cak od 150ms i ne smeta...

Opet ona gorepomenuta otezanost za programiranje RISC procesora, cini da softver pisan za RISC mora da bude jednostavniji, sto govorim onako - napamet. Valjda su i tome doskocili u ova moderna vremena...

EDIT: Ili za*ebaniji programer, kao sto kazes

Quote:
Sad sam primetio ovaj post...
Pa nije digitalni mikser samo "mozak", to je citav sistem, preampi, faderi, efekti, cuda, gvozdje... Naravno da kosta. A ako je oxford, znaci jos 500% platis i ime, kao za sve sto danas ima ime - od igle do... lokomotive
psionic is offline  
Old 22-08-2013, 06:44 PM   #7
spdif
Banned

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Za realtime efekte je jako bitno da je latency sto manji... Narocito za sintisajzere... Ali za miks ? Nekad stavim latenciju cak od 150ms i ne smeta...

Opet ona gorepomenuta otezanost za programiranje RISC procesora, cini da softver pisan za RISC mora da bude jednostavniji, sto govorim onako - napamet. Valjda su i tome doskocili u ova moderna vremena...

EDIT: Ili za*ebaniji programer, kao sto kazes

Sad sam primetio ovaj post...
Pa nije digitalni mikser samo "mozak", to je citav sistem, preampi, faderi, efekti, cuda, gvozdje... Naravno da kosta. A ako je oxford, znaci jos 500% platis i ime, kao za sve sto danas ima ime - od igle do... lokomotive
sve je meni to itekako jasno, to je jedan od razloga sto sam i postavio temu..
poznati album od james taylor-a hourglass, producent frank filipetti..
album usnimljen kroz preampe od yamahe 02r na alesis adat-e ili teke tascame neznam...album je poslije miksan na neve capricorn digitalnom pultu.. znaci sve bez konverzije.. konverzija je bila samo pri usnimavanju na yamahi...
nema sanse da itb mix ikad tako zazvuci....
spdif is offline  
Old 22-08-2013, 09:34 PM   #8
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
sve je meni to itekako jasno, to je jedan od razloga sto sam i postavio temu..
poznati album od james taylor-a hourglass, producent frank filipetti..
album usnimljen kroz preampe od yamahe 02r na alesis adat-e ili teke tascame neznam...album je poslije miksan na neve capricorn digitalnom pultu.. znaci sve bez konverzije.. konverzija je bila samo pri usnimavanju na yamahi...
nema sanse da itb mix ikad tako zazvuci....
Nema ?anse da tako zazvuči zato ?to to ne rade ti isti ljudi u tom istom trenutku. Sigurno ne zato ?to je Alesis adat u bilo kom smislu superioran (ako te dobro kapiram ?ta si hteo reći), zapravo obrnuto. Kompjuter ss jako ozbiljnim konvertorima je nesumnjivo zvučno superiorniji. Samo se radi o estetici. Na primer, nekome starije digitalne sprave sa lo?im konvertorima zvuče lepo, ali to sigurno nije zato ?to ti konvertori bolje rade, već zato ?to je određena estetika usvojena.
Dushan_S is offline  
Old 22-08-2013, 10:05 PM   #9
spdif
Banned

Quote:
Nema šanse da tako zazvuči zato što to ne rade ti isti ljudi u tom istom trenutku. Sigurno ne zato što je Alesis adat u bilo kom smislu superioran (ako te dobro kapiram šta si hteo reći), zapravo obrnuto. Kompjuter ss jako ozbiljnim konvertorima je nesumnjivo zvučno superiorniji. Samo se radi o estetici. Na primer, nekome starije digitalne sprave sa lošim konvertorima zvuče lepo, ali to sigurno nije zato što ti konvertori bolje rade, već zato što je određena estetika usvojena.
ne kontas sto sam htio rec...
konverzija je bila samo na yamahi pri usnimavanju ,a iz yamahe je isao digitalni multi out u digitalni snimac iz kojeg se opet digitali signal slao u neve pa iz neve-a opet digitalno u 2 track DAT snimac...

naravno da nema sanse da tako zazvuci... tu se slazem...
ali taj sam album dao kao primjer kvalitete i kalibra produkcije koja nije i nemoze "jos"
bit postignuta itb....

Last edited by spdif; 22-08-2013 at 10:14 PM.
spdif is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules