Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 03-08-2013, 12:23 PM   #1
bubu
Member

Default Re: PT 10 vs. Cubase 6.5 render poredjenje..i jos nesto

Sad mi je jasno za?to u zadnje vrijeme sve manje dolazim na ovaj forum.
bubu is offline  
Old 03-08-2013, 01:34 PM   #2
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by bubu View Post
Sad mi je jasno za?to u zadnje vrijeme sve manje dolazim na ovaj forum.
i ja kad videh thread iz 2007 o slicnoj temi.... tuga me uhvati....
grabimo krupnim koracima nazad
Old 03-08-2013, 01:56 PM   #3
Sky Net
Member

Sky Net's Avatar

I sve je isto kao i u 2007-moj, i sistemi, i softveri, sve..E pa kad vec svi sve znaju, i kad je sve isto, tema moze pod kljuc. Toliko od mene

Last edited by Sky Net; 03-08-2013 at 02:09 PM.
Sky Net is offline  
Old 03-08-2013, 03:04 PM   #4
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Sky Net View Post
I sve je isto kao i u 2007-moj, i sistemi, i softveri, sve..E pa kad vec svi sve znaju, i kad je sve isto, tema moze pod kljuc. Toliko od mene
Radi se o tome da se ekipa na forumu potpuno promenila i da sada opet dolazimo do potrebe da se "bistre" neke goruce teme...

Elem - Alavuk, nije to test na koji sam ja mislio - bio je neki drugi sa dijagramima, test DAW programa. Ne mogu sad da trazim, ali bile su prikazane karakteristike svakog programa posebno. Navodno je tada najbolji bio repaer...

Opet - ako nekog ne mrzi da radi test - nek uradi ono sto su tamo radili:
fader na 0 dB, neka dva kanala sa zvukom, pa npr render u PTu i render u Cubaseu. Onda lepo obrne fazu jednog rendera i sabere u SoundForgeu npr... Trebao bi dobiti tisinu, ako je render identican...

Vec rekoh da je ovo mlacenje prazne slame i nije razlika tolika kao kada bih koristio npr SoundCraft analogni mix pult ili Mackie... Razlike su mikronske i mislim da OFF nije u pravu, ne mrljave reverb niti bilo sta slicno. Placebo, that's all (i to se da istestirati)...
psionic is offline  
Old 03-08-2013, 03:40 PM   #5
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post

Vec rekoh da je ovo mlacenje prazne slame i nije razlika tolika kao kada bih koristio npr SoundCraft analogni mix pult ili Mackie... Razlike su mikronske i mislim da OFF nije u pravu, ne mrljave reverb niti bilo sta slicno. Placebo, that's all (i to se da istestirati)...

Nismo ne razumeli.... ja nigde nisam rekao da neko mrljavi reverb..... nego sam objasnjavao coveku o toj 'visoko decimalnoj matematici' i rekao da se na tim deimalama (odnosno bitovima male vrednosti) mogu mozda cuti razlike na repovima reverba..... nista vise od toga ne rekoh...

a forum.... ne kazem da je ovo bitna tema, ali ako smo spali na pitanja ' produkcija hand clapa, na koliko decibela'.... a ono drugo (jos banalnije)u kome sam pokusao da ucestvujem, pa sam obrisan, da i ne pominjem......
Old 03-08-2013, 04:36 PM   #6
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
a forum.... ne kazem da je ovo bitna tema, ali ako smo spali na pitanja ' produkcija hand clapa, na koliko decibela'.... a ono drugo (jos banalnije)u kome sam pokusao da ucestvujem, pa sam obrisan, da i ne pominjem......
Zabrinjavajuce, nema sta... Ne znam kako i cijom zaslugom je dotle doslo. Sta ja znam i tada je bilo raznih padobranaca, medjutim ozbiljniji clanovi nisu odustajali, bili su prisutni sa postovima, temama... Sta znam, valjda ih stigle godine

A oko decimala: po tome ispada da je npr Sonar najnajnajbolji, jer koristi 64bit preciznost sabiranja... Poenta je u pokretnom zarezu i radu sa njime, tako da je tesko tu objektivno odrediti kvalitet... Zavisi od vise stvari. Jos tada sam i ja nesto postovao, kako to sve radi, a ima na WIKI dosta o tome...

Dobar miks i detaljan zvuk zavise dosta i od pravilno odradjenog "gain staging-a" unutar DAWa. Bas zbog nacina rada DAW audija i miksovanja sa pokretnim zarezom...

Evo ovde npr, fino su to objasnili, pogledajte post #3 :
http://recording.org/hybrid-recordin...-software.html

TDM (PT HD) ima 48bit sabirnicu sa FIXNIM decimalnim zarezom i to je njegov kuriozitet (napravljen u vreme kada su svi ostali radili na 32bitnoj sabirnici)

Quote:
Originally Posted by WIKIPedia
The Pro Tools mix engine has traditionally employed 48-bit fixed point arithmetic, but floating point is also used in some cases, such as with Pro Tools HD Native. The new HDX hardware uses 64 bit floating point summing
Dakle, sta je sad tu bolje nego npr CW Sonarovo 64bitno sumiranje - ili Presonus Studio sa ukljucenim 64bit sabiranjem ?

Na kraju sve mora da "stane" u 16 bita, ja licno verujem u primenu kvalitetnog noise shapinga i ditheringa na izlazu iz DAWa (priprema za vernu reprodukciju na 16bita), pre nego u sam algoritam sabiranja...
psionic is offline  
Old 03-08-2013, 05:19 PM   #7
damir23
Member

Ja kao čisti amater shvatio sam ovu temu malo drugačije , a ako sam iole u pravu krenula je krivim tokom.. Po mom autor teme htio je pokazati da u biti nema razlike u daw-u ili su pak razlike neznatne.. Zapravo da se ispravim ne u daw-u već u finalnom proizvodu bez obzira na program koji se koristi. zato i oni postavljeni testovi na koje nitko ni ne odgovara iako bi po nekima to trebalo vrlo lako odgonetnuti s obzirom na neke tvrdnje da su razlike drastične... Poslije se krenulo sa filozofijom pa ovo pa ono, pa ?to ja tu radim a koncept ostao po strani...A ?to se tiće pak testova koji su se nadovezali kasnije ,, pa krivulje nake, vake ....badava one bile i ?ite i bijele , te?ko da će netko mijenjati svoj daw u kojem je doma za ne?to ?to je "po nekima" bolje a neće se snaći
ako sam krenuo krivim smjerom bri?ite ovo
damir23 is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules