Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-04-2013, 12:11 AM   #11
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Re: Overhead

konkretno, kako?
Old 21-04-2013, 12:26 AM   #12
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
konkretno, kako?
Iskopirati sve kanale u novu grupu, u toj grupi nivoe i stereo sliku podesiti prema onome ?to bi bilo najbli?e realnom OH snimku (bas bubanj ti?e, činele glasnije, itd.), kao referencu koristiti neki stvarni OH snimak. Sve to exportovati u stereo miks, dodati convultion reverb.
Old 21-04-2013, 01:33 AM   #13
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Iskopirati sve kanale u novu grupu, u toj grupi nivoe i stereo sliku podesiti prema onome ?to bi bilo najbli?e realnom OH snimku (bas bubanj ti?e, činele glasnije, itd.), kao referencu koristiti neki stvarni OH snimak. Sve to exportovati u stereo miks, dodati convultion reverb.
to nikakve rezultate ne daje...... OH je najmanje reverb a sve drugo je puno bitnije odatle
Old 21-04-2013, 10:13 AM   #14
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
to nikakve rezultate ne daje...... OH je najmanje reverb a sve drugo je puno bitnije odatle
Overhead je zapravo sve ono ?to je Znak nabrojao, pa čak i "reverb". U ?ivotu sam poku?avao sve ?to je već nabrojano,a nikad nisam uspeo sebe da ubedim da je rezultat dobar, i naravno najveći problem je sa "plehovima" (prvenstveno sa hihatom).

Pozdrav,

Vasa
Old 21-04-2013, 10:39 AM   #15
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Pa nijedna simulacija nije prava stvar, ali mislim da može prilično blizu da se dođe ako lepo podesiš nivoe i panning. Mislim, ako napraviš tako da ne može na blind testu da se čuje razlika, valjda je to dovoljno. Što se tiče reverba, ja ionako moram da dodajem plugin na pravi OH snimak, jer nemam Abbey Road Studio 2. Soba je mala, mutava.

Možda će Zid probati i tu tehniku sa snimanjem zvučnika (ako ima odgovarajuću sobu, zvučnike, mikrofone i volju da se bavi naučno-istraživačkim radom), pa možemo da napravimo A/B test.
Old 21-04-2013, 10:53 AM   #16
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Overhead je zapravo sve ono ?to je Znak nabrojao, pa čak i "reverb". U ?ivotu sam poku?avao sve ?to je već nabrojano,a nikad nisam uspeo sebe da ubedim da je rezultat dobar, i naravno najveći problem je sa "plehovima" (prvenstveno sa hihatom).

Pozdrav,

Vasa
Mene uvek kopka kad čujem snimke bubnjeva u kojima su činele, a naročito hihat, 100% razdvojene u stereo slici, kao da je sve snimano bliskim mikrofonima bez overheda. Mo?da je "prirodnije" da sve to bude vi?e centrirano, ali meni je nekako bitnije da imam kontrolu nad elementima miksa nego da u startu bude prirodno. Lako je suziti sliku ako već hoćemo tako, ali razdvojiti elemente je prilično nezgodno. Bubnjeve sam do sada snimao bez posebnog mikrofona za hihat, ali u poslednjim snimcima samo koristio AKG C 451 na hihatu i moram reći da je ?ivot postao bar trunčicu lak?i.
Old 21-04-2013, 03:15 PM   #17
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Još nešto: čisto tehnički, ako je Overhead mikrofon na recimo ~1m od doboša, kašnjenje zvuka doboša je ~3ms u odnosu na close mic. Obaška što doboš drugačije zvuči kad se sluša s te daljine - nema proximity efekta, veći je uticaj prostorije, trtmrt. Pa tako za svaki element redom.

edit: kad sam napisao "drugačije zvuči pošto nema proximity efekta" hteo sam da kažem da zvuči "tanje", tj. ima manje basa.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 21-04-2013 at 03:24 PM. Reason: edit
awacs is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2013, 03:48 PM   #18
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

A i cujes kompletniji ton samog elementa.

Enivej, jako je ustvari bitno sta pokretac ovog topic-a zamislja da je OH zvuk. Mozda su semplovi kojima barata ustvari sound nekog elementa bubnja (snare, kick) koji je ustvari mixdown celog setupa bubnja te mu onda OH nije generalno ni potreban? Mozda je bolje samo raditi na tome da se dobije sto realnji zvuk "sobe" upotrebom reverba.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2013, 04:21 PM   #19
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
Enivej, jako je ustvari bitno sta pokretac ovog topic-a zamislja da je OH zvuk. Mozda su semplovi kojima barata ustvari sound nekog elementa bubnja (snare, kick) koji je ustvari mixdown celog setupa bubnja te mu onda OH nije generalno ni potreban? Mozda je bolje samo raditi na tome da se dobije sto realnji zvuk "sobe" upotrebom reverba.
Tako je, to je jo? jedna od začkoljica. Zato mi je skroz u redu ?to je Znak pomenuo (convolution) reverb kao moguće re?enje. Taj reverb i ne treba da se čuje kao "reverb" ("hal", ?to bi neki rekli ) nego tek da stavi sve elemente u istu prostoriju.

Pozdrav,

Vasa
Old 21-04-2013, 04:27 PM   #20
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Tako je, to je jo? jedna od začkoljica. Zato mi je skroz u redu ?to je Znak pomenuo (convolution) reverb kao moguće re?enje. Taj reverb i ne treba da se čuje kao "reverb" ("hal", ?to bi neki rekli ) nego tek da stavi sve elemente u istu prostoriju.

Pozdrav,

Vasa
Meni to nije nikakvo reshenje.... zasto? Zato sto i kad snimas pravioverhead na njega stavish (najcesce) revverb....

Jer njemu je reverb samo propratni efekat (naravno veoma bitan) pored toga sto mora da cuje bubanj sa rastojanja i mnogo prorodnije od mikrofona koji su preblizu da bi uhvatili ceo i formiran zvuk.....

Hocu reci, poenta je da nam overhead daje informacije koje nemamo od bliskih mikrofona... i to necemo nadoknaditi nikakvim grupisanjem pa stavljanjem reverba.....

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Posting Rules