Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 31-03-2013, 02:30 PM   #31
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Re: ReFx Nexus 2 ima li neko novu verziju???

Quote:
Originally Posted by amaterius View Post
ajde ko od vas ima čisti 100% soft u kutiji, bez da je začinjen kreksom
ajde da vidimo..
ne mislim sad na produkciju nego opčenito.......
evo ja nemam prvi...sem windovsa i ne?to free programa
E sad, ili ćemo imati samo besplatene programe u kompu, ili ćemo imati isključivo kupljene i legalne, ili nećemo imati računar uop?te jer prvo ne ?elimo, a drugo (si) ne mo?emo priu?titi.

Naravno, ?alim se malo, ali je činjenica da se stvar otima kontroli pojednostavljivanja upravo u momentu kada shvatimo da 99,9% ljudi ima ili sve piratsko ili dobar deo piratskog materijala u ma?inama. Za?to neki od njih, a pročitali smo im komentare i u ovom postu, ovo lako prenebregnu i slepo se dr?e devize da je skidanje i instaliranje krekovanog softvera krivično delo, a i sami ga čine?

Bojim se da mi ovaj deo ljudske prirode nikada neće biti jasan, ili, pre će biti da mi je lak?e ako sebe ubedim kako je bolje da se u to uop?te ne petljam. A opet, s druge strane, ne mogu da osporim ni to da sam sebe lako i svojevoljno uvučem u ovakve rasprave, jer me nervira kada su ljudi licemerni i sve vreme ?ele sedeti u dve fotelje, a predstavljaju sebe kao vajne legaliste koji nemaju pojma na osnovu čega ih je neko ovako okarakterisao i prozvao. No, tema je to za psihologe, a ne za mene.

Prosto, ideja da se programeri mogu osloniti na pravilo kako će svojih glava delo moći da prodaju bez nus-pojave zvane piraterija je neodr?iva! Ja zaista ne vidim kako bi stvari trebalo promeniti da vuci budu siti, a i ovce na broju, sem, naravno, da se prihvati činjenično stanje i da, na primer, tzv. druga ruka bude u obavezi da od svakog prodatog primerka svog autorskog dela uplaćuje određeni procenat onima čiji alat koriste. Sa dana?nje tačke gledi?ta to deluje nepravedno i zaobilazno, ali sa stanovi?ta zarade na osnovu kvaliteta i realne, a ne marketin?ki spinovane popularnosti, ovo je daleko pravednije nego ?to je sada slučaj.

Napraviću jednu priličnu grubu analogiju setiv?i se kako su u SSSR-u ?titili ekonomsku diktatutu dr?ave pre vi?e od pola veka. Niko, naravno, nikome nije branio da ne?to ?to ko?ta 60 rubalja privatno preproda tj. ceni za 300 rubalja i 50 kopejki, ali je onome ko bi to kupovao bar bila poznata prava vrednost robe. Na poleđini svakog proizvoda imali ste utisnuti ?ig sa cenom, i to deluje, a zapravo i jeste ekstremno i surovo, ali je s druge strane imalo i svoju dobru stranu. Znala se tačna informacija, a egzaktum je neophodno imati kao uslov da bi razgovarali bilo o pravdi, bilo o nepravdi.

A upravo je najva?niji podatak za ovu priču onaj koji ne znamo, a i mahom nas ne zanima kada kupujemo proizvode. Dakle, koji je softver koristio neko ko je projektovao pa vam prodao stan, zgradu, televizor, čamac, dvd kutiju, neko ko vam je prodao gitaru, stok-fotografiju ili muzički album? Kao ?to muzičari od radio-stanica dobijaju procenat na osnovu tzv. muzičkog evra, dinara ili dolara, tako bi i tvorci softvera mogli da tra?e svoj deo kolača od onih koji njihov softver koriste da bi napravili novac. Pa koliko je onih koji ne samo ?to koriste, već i zarađuju od njihove usluge, toliko će i oni od toga ubirali kajmak. ?to budu pravili bolje softvere, to će biti i vi?e onih koji će u specifikacijama svojih proizvoda, pa bile to i usluge, navoditi taj podatak, i tu apsolutno vi?e nije va?no ?to prvi korisnik program nije kupio. Drugi korisnik je taj koji daje smisao vrednostima i zatvara krug.
Old 31-03-2013, 04:54 PM   #32
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Za?to neki od njih, a pročitali smo im komentare i u ovom postu, ovo lako prenebregnu i slepo se dr?e devize da je skidanje i instaliranje krekovanog softvera krivično delo, a i sami ga čine?
Zato ?to krivični zakonik nije isto ?to i praktična primena istog.
VukP is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2013, 05:18 PM   #33
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

ljudi, nigde nije zakonom zabranjeno ubiti choveka, nije zabranjeno opljackati banku, nije zabranjeno bilo sta... ali je krivicno kaznjivo
kada kod nas bude bilo tih domacih vstieva za "10evra" nikakav problem... jer su nama tih 10 evra mozda kao nekom produkcijskom timu preko bare ni komplete od soma ipo... tako da tu nema cega porediti...
to da li ce neko koristiti legalan softver ili ne je stvar licne etike... nemojmo glumiti puritance totalne... svi smo mi za to da svako od nas ima legalan softwer i sve placeno... ali ako je za dzabe... a pritom nikom ne polazem racune i ne odgovaram onda na meni je dal cu ili necu skinuti... nismo mi bas tolke cvecjke... smatrati jedne drugima budalama je krajnje glupo jer svako ima svoju ideologiju...to je lican stav...
a kad budu bili lepo regulisani zakoni oko toga - e onda mozemo nesto da pricamo, a do tada svako neka radi kako misli da mu je volja, i koliko zeli nekom nesto da plati...
a to da li sam platio 299 ili 100 000 ili "dzabe" mene ne cini boljim ili losijim covekom niti muzicarem...
cilj ne bira sredstva...
pozdrav
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 31-03-2013, 05:36 PM   #34
amaterius
Member

činjenica je da mnogo stvari ne vrijedi koliko ko?ta...a to u najvećoj mjedi definira kupac...
ima ljudi koji kupuju golfa x za lovu kolko već dođe a u 10 godina naprave 150 km..ostalo u gara?i
al ima golfa i nije bitno jel mu trebao il ne
ima i onih koji koji kupe daciju i oderu je do kraja, za ?to je i namjenjena
ima i kombinacija obje priče
e sad da nema onog koji će platiti golfa da mu stoji u gara?i, a ovaj drugi treba auto al nema za golfa sigurno cijena golfa ne bi bila kakva je
amaterius is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2013, 10:13 AM   #35
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Quote:
Originally Posted by BlasterMaster View Post
ljudi, nigde nije zakonom zabranjeno ubiti choveka, nije zabranjeno opljackati banku, nije zabranjeno bilo sta... ali je krivicno kaznjivo
..e prijatelju sad ga stvarno trabunja? (da oprosti?) gde god da si lepo upi?i u google "kazneno pravo" ili kazneni zakon itd itd. Sve je rećeno u detalje.

..a ova na?a naklapanja o krekovanju sve je rekao Igor.Svi smo nevina?ca ni miri?ali ni probali..sram bilo onoga ko to koristi
Najbolji mi je GoranB zdu?no brani autore pa ka?e: imam i sam par krekovanih ali
to ne valja...pa zato kupim nekrekovani.
To mi ispada kao: vi kokate vi?e ljudi..?to je neoprostivo..a ja sam koknuo samo dva..tri..mo?da i četiri..ALI vi?e neću!
A za?to vlasnici softa daju malo po malo update KOJI ispravlja bagove ,gre?ke pa i ostala sranja..i to NAPLAĆUJU!??
Znaći kupim automobil i nakon godinu dana mi ka?u da mi moraju doradit volan jer je ne?to na njemu neispravno i to mi naplate.??
Po meni NAPLACUJE se konacan proizvod koji treba da je ispravan.Da se razumemo..naravno dolaze nove generacije..ali ono ?to sam ja platio ?elim da je ispravno.
Old 10-04-2013, 11:07 AM   #36
fix3r
Member

Quote:
A za?to vlasnici softa daju malo po malo update KOJI ispravlja bagove ,gre?ke pa i ostala sranja..i to NAPLAĆUJU!??
Znaći kupim automobil i nakon godinu dana mi ka?u da mi moraju doradit volan jer je ne?to na njemu neispravno i to mi naplate.??
Ko ti naplacuje ispravke bagova? Naplacuju se funkcionalno nove verzije. Niko nece da ti stavi novi bolji motor u auto za dzabe.
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2013, 11:19 AM   #37
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Quote:
Originally Posted by idvi View Post
A za?to vlasnici softa daju malo po malo update KOJI ispravlja bagove, gre?ke pa i ostala sranja... i to NAPLAĆUJU!?
Znaći kupim automobil i nakon godinu dana mi ka?u da mi moraju doradit volan jer je ne?to na njemu neispravno i to mi naplate?

Imam neki osećaj da ljudi koji kupuju softvere u principu imaju lovu za bacanje. Dakle, uop?te ne ulazim u to da li im je tetkina strina preko ujinog kuma na?telovala "tender", ili su igrom srećnih okolnosti uspeli da "uđu u ?emu", a onda su u međuvremenu zauzeli legalistički stav. Činjenica jeste da samo neko ko ima para mo?e da ka?e kako IMA SMISLA kupovati softver! Naravno, ograničavam se na Srbiju, ne mogu da tvrdim da li jeste ili nije drugačije bilo gde drugde.
Ko u Srbiji mo?e da ?ivi od produkcije zvuka, i da ne radi ni?ta drugo? Mo?da oni koji su se jo? davnih dana opredelili za saradnju sa turbo-folk polu-svetom, pa ih je neki Grand uzeo za stalnog saradnika, ili tako ne?to.
Postoje, istina, i oni drugi... Deca generala, privatnika, srećni naslednici, uglavnom odlično situirani i ne razmi?ljaju o onim "normalnim stvarima", dohvatili se nekog instrumenta kao klinci, zavoleli muziku i počeli da istra?uju, i nikakav im problem nije bio ni onda, a nije ni sada da istresu par tisuća za bilo ?ta.
I treći... Em situirani, em podobni (politički, drugarski...).
Tako da zbog sveprisutnog rizika od zaraze virusom mudroseravanja maminih i tatinih sinova i kćeri, ja koristim "kondom". I plaćam ga, naravno, onoliko koliko moram. Pa sigurno nisam dobio kompjuter, mikrofon i ostale sprave preko torenta.
Old 10-04-2013, 12:45 PM   #38
fix3r
Member

Quote:
Imam neki osećaj da ljudi koji kupuju softvere u principu imaju lovu za bacanje
Da, ma budale!

Quote:
Pa sigurno nisam dobio kompjuter, mikrofon i ostale sprave preko torenta
Cim izmisle torrent za hardver kontam da ces biti prvi na listi za leech.
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2013, 01:22 PM   #39
Goran B
Member

Goran B's Avatar

Quote:
Originally Posted by idvi View Post
..a ova naša naklapanja o krekovanju sve je rekao Igor.Svi smo nevinašca ni mirišali ni probali..sram bilo onoga ko to koristi
Najbolji mi je GoranB zdušno brani autore pa kaže: imam i sam par krekovanih ali
to ne valja...pa zato kupim nekrekovani.
1. Parafraziraš me.

2. Već sam jednom rekao ali evo ponoviću još jednom:
dakle, suština moje priče je AKO ZARAĐUJEŠ NOVAC OD TOG SOFVERA ONDA BI BILO OK DA GA PLATIŠ (a ti ne moraš da ga platiš niti kupiš niti bilo šta) i ne znam šta ima palamuditi oko toga nadalje, to je moje mišljenje i etika, šta da ti kažem više.
Govorim iz iskustva jer radim više za inostranstvo pa znam kakvi su pogledi ozbiljnih ljudi i kompanija po tom pitanju i kako rade, pa ko voli nek izvoli.

Ako ti se koristi krek, pa koristi ga ko ti brani, zarađuj novce i ne daj nikome ni feninga i to je to.

Dakle, ni jednog momenta nisam rekao da ljudi koji koriste krekovane programe su ovakvi ili onakvi, normalno, razumijem da se ogroman broj nas bavi ovim poslom iz ljubavi, razonode ili sta već pa ne mogu da sebi kupe program ili im se ne isplati, a vole da se bavim muzikom i produkcijom i td.
Ja nit sam bogat, nit imam nasledstvo, niti sam dokon niti bilo šta.
Kada uspijem zaraditi koju kintu, kupim sebi program koji zaista volim da koristim i sa kojim odrađujem mnogo posla i to je to i ne vidim šta je tu problem.

Last edited by Goran B; 10-04-2013 at 01:54 PM.
Goran B is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2013, 03:14 PM   #40
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

"Imam neki osećaj da ljudi koji kupuju softvere u principu imaju lovu za bacanje"

Quote:
Originally Posted by fix3r View Post
Da, ma budale!
Ne, nisu budale. Imaju novca i ?ele original. Njihov motiv je razumljiv: stabilnost, sigurnost, kvalitet. Ali ono ?to nije razumljivo, a ponajmanje korektno je kada provali? da su se ti isti utripovali kao tzv. legalisti, glasnogovornici tehnokratske ideologije koju zastupaju samo zato ?to imaju novca. Ja bih najpre rekao da je to bezobzirnost i bahatost, a onda bi se donekle i slo?io sa tobom, pa donekle opovrgao sebe s početka i rekao da to na neki način, između ostalog, jeste i budala?tina.

"Pa sigurno nisam dobio kompjuter, mikrofon i ostale sprave preko torenta"

Quote:
Originally Posted by fix3r View Post
Cim izmisle torrent za hardver kontam da ces biti prvi na listi za leech.
Dobro je samo kad onaj koji to primećuje unapred zna da bi ostao nevin.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules