|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | |
Member
|
![]() Quote:
Pojednostavljivanje komplikovanih stvari ce nas uvjek odvuci u nekom cudnom pravcu ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Member
|
![]()
@vakatt: ti si KUPIO klavijaturu i SVOJEVOLJNO si je pozajmio Igoru, dakle to je TVOJA klavijatura i možeš da radiš sa njom šta hoćeš, pa i da pozajmiš Igoru.
Međutim, da li bi bilo ok da Igor koristi tvoju klavijaturu bez tvog znanja i dozvole, pri tom još da je dijeli i daje kome hoće takođe bez tvog znanja i dozvole, pri tom još zarađuje novac sa tvojom klavijaturom? Ja smatram da to nije OK. Kada su u pitanju piratizovani softveri, situacija ja ipak malo drugačija, nego sa klavijaturama, jer softver ti možeš kopirati sa HD-a na HD, a klavijaturu ne možeš. Naime, prozivođači nisu saglasni da dijele programe besplatno, to je firma, plaćaju zaposlene da razvijaju programe. Oni te programe žele da prodaju, dakle nisu saglasni da ih ti ili ja dijelimo, softver je proizvod koji oni žele da prodaju. Tebi ako se to ne sviđa, ti nemoj kupovati proizvode te firme i tačka, niko te ne prisiljava niti to traži od tebe. Npr. ja sam programer, napravio sam samostalno racimo nekakav cool VST, ali ja ne želim da ga dijelim nego da ga prodajem recimo za nekih 10 EUR-a. Korektno je da za svoj trud budem plaćen. Nikoga nisam prisilio da kupi moj program, niko nije obavezan da kupi moj program, svako ima volju da ga NE KUPI i da ga uopšte ne koristi i ne mora naravno nikome ništa da plati. Nije OK da neko ko je krekovao taj moj program prodaje za još upola cijene ili ga dijeli besplatno a da ja nisam sa tim saglasan. Dakle to nije sloboda softvera, to je zlouptreba. Evo iz drugog ugla, napravio sam cool VST, ne želim nikakav novac niti bilo ko da mi plati. U tom slučaju je potpuno OK da taj moj VST ljudi dijele i jer sam ja kao njegov tvorac potpuno saglasan sa tim. Dakle poenta je sledeća, neka ljudi koji su napravili programe odluče da li će ih prodavati ili dijeliti besplatno, to je OK dok je njihova volja. Ja kao korisnik ću da se odlučim hoću li kupiti neki program ili ću korisiti besplatne legalne programe, što je takođe moja volja i sve OK ![]() Last edited by Goran B; 30-03-2013 at 06:27 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]()
Ali GoraneB, dok se ne pozabavi? upravo onime ?to ne ?eli? da vidi? u ovoj priči, a to je sociolo?ki, psiholo?ki, pa i filozofski aspekt pojave zvane piraterija, ne mo?e? ni da je razume? ?ire od konteksta zloupotrebe.
To da programer ili tim programera koji pi?u i objavljuju softver imaju autorsko pravo nad njim jeste tačno, ali sama su?tina ("mehanika") digitalne tehnologije odlučila je da to autorsko pravo bude vi?e slovo na papiru, ili ako hoće? privid, ne?to ?to se mo?e nazvati informacijom o autoru, a ne ono ?to pod tim terminom podrazumevamo kada mislimo na slikarstvo, ili knji?evnost. Okolnosti su prosto takve, priroda tehnologije (znam, nezgrapna je formulacija) i ono u ?ta se ova izrodila nam ne dozvoljava da stvari gledamo crno-belo. Ponavljam, pojedinci, ali pre svega tzv. softverska industrija koja je sebi ishitreno dala čin koji joj ne pripada, moraju redefinisati ciljeve vezane za korist od onoga čime se bave. Ili, pak, smisliti način kako da prave programe a da ovi ne mogu biti krekovani. Ali u to neću da ulazim, jer mislim da je to em nemoguće, em bi sa stanovi?ta ljudskih prava bilo apsurdno. Banalizovaću namerno sve ovo, pa ću reći da kao ?to su se ?ene izborile za svoja prava, tako su se i hakeri izborili za slobodno kori?ćenje softvera. Reč je o osnovnom ljudskom pravu, kao ?to je i pravo na ?ivot, pravo na rad...
![]() |
#24 |
Member
|
![]()
Tvoje je LJUDSKO PRAVO da koristis moj softver bez naknade? Jel' si ti to resio da trolujes ili si stvarno toliko nadmen? Sve sto si do sada rekao nema veze s' mozgom, ne znas ti brate sta znaci free software i u cemu je razlika izmedju FOSS-a i komercijalnog softvera.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Member
|
![]() Quote:
Međutim, nemojmo osporaviti pravo nekome drugom da uzme naknadu za svoj trud i rad. Pravo na rad i naknadu za sopstveni rad je takođe na listi ljudskih prava. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Member
|
![]()
ja bih to ovako
svi ti developeri i ?tajnbergovi i ne znam koji daju sve na gratis kori?tenje prije nego zamisle softver već je krekiran i oni su jako dobro toga svjesni Znaju da će lovu povući od onih koji to ?ele imati danas. Znam ljude koji se bave glazbenom produkcijom za lovu a imaju pirateliju od a do ? za?to onda da ja kupujem.........ako ne koristim pro a jo? jedna fora da su cijene normalne vjerojatno bi zarade istih kompanija bile daleko veće jer se jednostavno ne bi isplatilo tro?iti vrijeme na hakerske rabote. Gledajmo realno vrijede li wavesi 100 000 koliko negdje pročitah. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Member
|
![]()
Ponuda i potraznja. Ako ne mozes da priustis Waves slobodan si da koristis nesto jeftinije, ovde niko nije merodavan da kaze koliko sta treba da kosta. Da je Waves preskup do sad bi propali.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Member
|
![]()
da ali što bi rekao na to da xy ljudi koji zagovaraju kupnju u stvari imaju krekensona u kutiji.
ja bih se ček usudio reči da ovo bi moglo svesti se i na jedan drugačiji odgovor samo si veliki mogu priuštiti takav softver a piratelija svakako doprinosi padu zarade takvim frakcijama.Dakako pitanje kvalitete ne dolazi u bilokakvu raspravu ali..kome je danas do kvalitete..svako voli što voli pa bilo to napravljeno i na casiu za 25 euriće. Danas je puno bitnije da je ovo ošlo u off nekoliko svjetlosnih godina a kad smo već off ajde ko od vas ima čisti 100% soft u kutiji, bez da je začinjen kreksom ajde da vidimo.. ne mislim sad na produkciju nego opčenito....... evo ja nemam prvi...sem windovsa i nešto free programa Last edited by amaterius; 31-03-2013 at 09:58 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
VIP Member
|
![]()
Pa i kad bi im piraterija toliko kvarila posao takođe bi propali.
Pozdrav, Vasa
![]() |
#30 | |
Member
|
![]() Quote:
jedan programer iz jednog domaćeg time( serius sam čini mi se al nisam siguran) rekao je da se na za?titu softvera potro?i čak ne?to vi?e nego na samo programiranje softvera koji će ionako biti probijen čim dođe na tr?i?te.. Zato se zalagao za to da se vi?e usmjere na reklame u igri koje će biti dobro plačene nego na nepotreban rad ogo za?tite. Prvi dio, a i drugi čini mi se rađeni su tako i zarada je bila vi?e nego izvrsna. U trećem dijelu krenulo se po starom, jer je ?ef tako ?elio i svelo se na krah Za?tita u koju se ulao?ilo 2 puta vi?e nego u samu igru probijena je gotovo prije izlaska igre na tr?i?te.. Već u demu hakeri su skontali ?to treba Sve te korporacije zaboravljaju da su hakeri informatički potkovani isto ako ne i bolje nego njihovi programeri. Moje iskustvo sa legalnim softverom svelo se na beskonačne pozive i goleme račune telefona kako bih dobio aktivacijski |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
ReFx Nexus kako inportovati bin file.. | Nemania | Audio Software | 4 | 01-02-2012 08:44 PM |
Kupujem Boss delay DD-2 ili prvu verziju DD-3 | disco violence | Kupujem/trazim | 0 | 01-09-2010 08:36 AM |
Koju verziju wavesa instalirati? | disco violence | Audio Software | 12 | 03-02-2009 06:37 PM |