|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#25 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Naravno, ?alim se malo, ali je činjenica da se stvar otima kontroli pojednostavljivanja upravo u momentu kada shvatimo da 99,9% ljudi ima ili sve piratsko ili dobar deo piratskog materijala u ma?inama. Za?to neki od njih, a pročitali smo im komentare i u ovom postu, ovo lako prenebregnu i slepo se dr?e devize da je skidanje i instaliranje krekovanog softvera krivično delo, a i sami ga čine? ![]() Bojim se da mi ovaj deo ljudske prirode nikada neće biti jasan, ili, pre će biti da mi je lak?e ako sebe ubedim kako je bolje da se u to uop?te ne petljam. A opet, s druge strane, ne mogu da osporim ni to da sam sebe lako i svojevoljno uvučem u ovakve rasprave, jer me nervira kada su ljudi licemerni i sve vreme ?ele sedeti u dve fotelje, a predstavljaju sebe kao vajne legaliste koji nemaju pojma na osnovu čega ih je neko ovako okarakterisao i prozvao. No, tema je to za psihologe, a ne za mene. ![]() Prosto, ideja da se programeri mogu osloniti na pravilo kako će svojih glava delo moći da prodaju bez nus-pojave zvane piraterija je neodr?iva! Ja zaista ne vidim kako bi stvari trebalo promeniti da vuci budu siti, a i ovce na broju, sem, naravno, da se prihvati činjenično stanje i da, na primer, tzv. druga ruka bude u obavezi da od svakog prodatog primerka svog autorskog dela uplaćuje određeni procenat onima čiji alat koriste. Sa dana?nje tačke gledi?ta to deluje nepravedno i zaobilazno, ali sa stanovi?ta zarade na osnovu kvaliteta i realne, a ne marketin?ki spinovane popularnosti, ovo je daleko pravednije nego ?to je sada slučaj. Napraviću jednu priličnu grubu analogiju setiv?i se kako su u SSSR-u ?titili ekonomsku diktatutu dr?ave pre vi?e od pola veka. Niko, naravno, nikome nije branio da ne?to ?to ko?ta 60 rubalja privatno preproda tj. ceni za 300 rubalja i 50 kopejki, ali je onome ko bi to kupovao bar bila poznata prava vrednost robe. Na poleđini svakog proizvoda imali ste utisnuti ?ig sa cenom, i to deluje, a zapravo i jeste ekstremno i surovo, ali je s druge strane imalo i svoju dobru stranu. Znala se tačna informacija, a egzaktum je neophodno imati kao uslov da bi razgovarali bilo o pravdi, bilo o nepravdi. A upravo je najva?niji podatak za ovu priču onaj koji ne znamo, a i mahom nas ne zanima kada kupujemo proizvode. Dakle, koji je softver koristio neko ko je projektovao pa vam prodao stan, zgradu, televizor, čamac, dvd kutiju, neko ko vam je prodao gitaru, stok-fotografiju ili muzički album? Kao ?to muzičari od radio-stanica dobijaju procenat na osnovu tzv. muzičkog evra, dinara ili dolara, tako bi i tvorci softvera mogli da tra?e svoj deo kolača od onih koji njihov softver koriste da bi napravili novac. Pa koliko je onih koji ne samo ?to koriste, već i zarađuju od njihove usluge, toliko će i oni od toga ubirali kajmak. ?to budu pravili bolje softvere, to će biti i vi?e onih koji će u specifikacijama svojih proizvoda, pa bile to i usluge, navoditi taj podatak, i tu apsolutno vi?e nije va?no ?to prvi korisnik program nije kupio. Drugi korisnik je taj koji daje smisao vrednostima i zatvara krug.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
ReFx Nexus kako inportovati bin file.. | Nemania | Audio Software | 4 | 01-02-2012 08:44 PM |
Kupujem Boss delay DD-2 ili prvu verziju DD-3 | disco violence | Kupujem/trazim | 0 | 01-09-2010 08:36 AM |
Koju verziju wavesa instalirati? | disco violence | Audio Software | 12 | 03-02-2009 06:37 PM |