Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-02-2013, 12:09 PM   #31
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Default Re: Video glasnoca mixa by Mee

Mušterija je uvek u pravu, a sreća ovog posla je što mušterije ipak možeš da biraš... ako ništa drugo onda barem za sledeći put. Mada... za neke snimke i nema smisla ulaziti toliko dubinski u filozofiju zvuka.

Najtužnije je što im u 99% slučajeva prodaješ "priču i šminku" a ne znanje. Još da im središ koju ribicu usput, bio bi "vrh" producent!
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2013, 01:28 PM   #32
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
Mu?terija je uvek u pravu, a sreća ovog posla je ?to mu?terije ipak mo?e? da bira?... ako ni?ta drugo onda barem za sledeći put. Mada... za neke snimke i nema smisla ulaziti toliko dubinski u filozofiju zvuka.
Tako je, to je su?tina cele priče! Najmanje je va?no ko vi?e a ko manje zna, najva?niji su uzajamno poverenje i komunikacija. Ako do toga ne mo?e da se dođe onda jednostavno ne treba raditi taj "projekat".

Nije nama (ni snimateljima ni muzičarima) posao da proizvodimo genijalna dela nego da budemo najbolji ?to mo?emo u datom trenutku. Lično nikad nisam imao frku ako se klijentu sviđa ne?to ?to je meni bez veze, ionako će njegovo ime da pi?e velikim slovima, a moje malim (i ne na naslovnoj strani). A ako treba da me bude "blam od kolega snimatelja/miksad?ija"... pa jebiga, mi?ljenje kolega koji nisu u stanju da razluče ?ta je "autorski zahtev" a ?ta "tehnički zahvat" me ba? i ne zanima preterano.

Pozdrav,

Vasa
Old 11-02-2013, 07:14 PM   #33
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Mene ne zanima ?ta će ko da ka?e, da li sam radio kurtu ili murtu, samo u datom trenutku me iritiraju u meri koju je te?ko podneti bez da ih nekako opljujem.
Iskrenost i dobar biznis nikad ne idu zajedno, ali najva?nije je da sam ja srećan, pa kad nekog ovako ispichkaram, bude mi jako lepo posle, imam osećaj da ja rukovodim svojim ?ivotom...

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2013, 10:41 PM   #34
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Brano, potrudio si se da napravis onaj video, a vise od svega cenim sto si to sto si mislio da si otkrio odmah hteo da podelis sa ostatkom sveta .. Najbitnije da ostanes takav kakav si, neiskvaren, i posten .. a oko ovoga sto si pokusao, sve se nauci, niko nije rodjen naucen, a svi razlicito cujemo i zelimo da "preliskamo" neku dobru produkciju ... vreme brzo leti i cini mi se da tehnologija i sam standard prevazilaze samo vreme ..

A reci cu samo nesto sto niko ovde nije rekao osim da ovo nije skrivena kamera i da nas sve ovde zajebavas JA cu ti reci da je pravilo da nema pravila .. gde pise da se ne dize +6 po kanalu .. ako si tako cuo .. svejedno je da li ces tih +6db dignuti na pocetku mixa ili kasnije u postu ... svakako ti usi nece dozvoljavati da ides u nedozvoljeno .. tako da .. ovo sto si pokusao jednostavno nije uobicajeno, ali nije ni iskljuceno kao nemoguce .. pogotovu kada nemas sa cim da dignes nivoe, sasvim je logicno da dizes same wave-ove .. nisi nista pogresno uradio , vec si uradio to samo drugacije a nisi ni svestan .. kao sto kravadinka kaze, potpuno je svejedno gde ces uzeti tih +6db da li na pluginu,limiteru ili vec gde.. ali ako si tih +6db cuo na ovaj nacin onda ok ..
Old 12-02-2013, 08:13 AM   #35
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Pa recimo da je svejedno, ali ipak postoje realni razlozi za?to se to ne radi, jedan od njih je da podizanjem signala na početku njegovog puta stvara problem kasnije u lancu, konkretno kada su inserti u pitanju, pa ako je prvi efekat u lancu EQ on će imati clip, ili će? jako ulaziti u kompresor i tako redom...

Nije problem u načinu rada, ?to neko reče rezultati se računaju, meni je najveći problem ?to je ocena rezultata ovog načina rada bila da se snimak ne zgu?va i ne ubije se dinamika, ?to je besmisleno.
To je već tripovanje, a to se ne sme dozvoliti početniku (mo?da nisam odabrao pravi izraz, izvini Branoy), jer su oni najpogodniji za to, iako i svi ostali imaju tripove da im ne?to radi bolje od nečeg drugog, ali u manjoj meri.

Odatle cela priča o na?im tezgaro?ima, samo Dynacord radi, sve ostali je smeće i tako redom da ne nabrajam njihove dogme i besmislena ubeđenja...

www.dynamix-audio.com
Old 12-02-2013, 08:36 AM   #36
romario
Junior Member

Pa onda napi?ite taj raspored ,pravila ...
Kako dobiti to ?to je Branoy htio posti?i ...

Pravilo da nema pravila , bi trebali presko?iti
romario is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2013, 09:45 AM   #37
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Jedino sto branoy nije znao je da to ne ide po automatizmu i stalno.. kada je wave premali i tih pre ulaska u mix je sasvim normalno da dovedes te nivoe na samom pocetku bas na nacin koji je branoy prikazao u videu koji je napravio.

Poenta cele price i zbog cega mi je sve ovo privuklo paznju je cinjenica da ste napali clana branoy i podsmevate mu se a ustvari on ne gresi, on samo slusa i trazi na sve nacine neki rezultat..
Old 12-02-2013, 10:20 AM   #38
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Niko se njemu ne podsmeva, naprotiv.
Malo ga zadirkujemo pedagoški, jer ovo mu nije prvi put da ga neko savetuje, a da on i dalje tera po svom.
Svakako da greši jer ne razume proces koji radi.

Konkretan savet je da se nauči signal path (put signala), a on uglavnom ide ovako:

Pevač, mikrofon, ulaz u kartu, prolaz kroz soft mixer (ako ga karta ima), ulaz u DAW, kanal na koji se snima, inserti, ako se iskoristi koji Bus/Grupa, Master, Izlaz iz DAW, ulaz u soft mixer (ako ga karta ima), izlaz iz karte, monitori.

Svaka od ovih faza ima svoj Input i Output, dakle ulaz i izlaz, pa najčešće i regulaciju istih.
Sama regulacija ovih ulaza i izlaza u putu signala se zove Gain Staging, moglo bi da se prevede kao optimizacija gain-a u svim ovim segnemtima.
Kada se odradi pravilan Gain Staging onda se uvek ima "zdrav" signal, nigde prejak, nigde preslab, pa samim tim uvek znamo gde ćemo da pojačamo nešto a nešto smanjimo.

Kada se radi mastering, pojačavanje snimka do besvesti u prevodu, uvek se gleda da se to radi na kraju lanca, kako to ne bi poremetilo čitav procesing koji se nalazi u sredini ovog lanca.
Prost primer bi bio da se na usnimljeni vokal recimo na insert 1 stavi kompresor i podesi po ukusu, a onda se pre njega, na snimljenoj traci, kako to Branoy radi pojača za 6db, pa onda se prati šta kompresor radi i koliko smo pokvarili prethodni setup.
Nakon toga može da se proba suprotno, da se podigne regler kanala za 6db, što je ustvari izlaz, pa onda uporediti rezultate, biće dijametralno različiti.

Poenta je dakle da se korekcijom u jednom segmentu ovog lanca menja i utiče na sve sledeće njegove delove, pa se uvek mora paziti gde šta radimo kako bi uvek imali kontrolu nad signalom i na koji način ga menjamo i modifikujemo.
Nekad je baš potrebno da se pre kompresora nešto uradi, nekad posle njega, isto je kad je u pitanju EQ i bilo koji drugi efekat.

U suštini, sve to radi jedno isto, pojačava i smanjuje, ali kada se uzme u obzir pozicija u kojoj se smanjuje ili pojačava, rezultati su toliko različiti da se ne mogu uporediti.
Zato se ne sme nikome savetovati da je pavilo da pravila nema, kada je gain staging u pitanju ona su jasna i egzaktna, moraju se poštovati u cilju postizanja željenih rezultata, u suprotnom sve se opet svodi na harmonikaša koji ne zna Engleski, pred Dynacord-om i parametrikom koju prvi put u životu vidi, pod tamo nekom šatorom.
To onda bude nešto ovako:

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 12-02-2013 at 10:39 AM.
Old 12-02-2013, 11:12 AM   #39
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by romario View Post
Pa onda napišite taj raspored ,pravila ...
To "pravilo" je ustvari više princip nego pravilo, zove se gain staging i prilično je važan u analognim sistemima.

Vrlo pojednostavljeno, analogni aparati "traže" da signal koji u njih ulazi ne bude ni prejak ni pretih, pošto se na svakoj jačini signala ponašaju malo drugačije (sa tihim signalom će imati previše šuma u odnosu na korisni signal, sa prejakim će izobličavati). Važno je da ni u jednoj karici u lancu ne dođe do izobličenja, pošto će se to izobličenje nužno preneti na sve naredne karike.

Da preskočim par decenija razvoja digitalne tehnologije, današnji digitalni sistemi (PT, Cubendo, štagod) imaju virtualni headroom koji omogućava da izobličenje (ustvari clipping) koje je napravljeno u okviru tog sistema može da se kompenzuje (poništi) u sledećem koraku. Dakle, ako si na nekom kanalu (ili u nekom pluginu) ušao u clipping, u sledećem koraku (u sledećem pluginu, na grupi, na masteru) možeš da poništiš to izobličenje tako što ćeš stišati signal do te mere da ne prelazi 0dBFS. To se sve odnosi na rad u okviru DAW-a, tj. pre renderovanja u konačni 16 ili 24bit fajl i pre DA konvertora.

Čak i u okviru DAW-a, problem je sa pluginovima koji su dizajnirani da oponašaju rad analognih aparata, jer je kod njih izobličenje zbog prevelikog nivoa deo algoritma. Dakle, ne može baš da se objasni u par reči i ne može da se izvuče opšte pravilo za rad u DAW-u.

Što se tiče Branoyevog primera, istu stvar bi dobio i da je stavio Sonnox Limiter na master u okviru projekta. Zato valjda neki nisu odoleli zajebanciji.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Preteče me Kravadinka

Last edited by awacs; 12-02-2013 at 11:14 AM. Reason: P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2013, 12:07 PM   #40
romario
Junior Member

Ako sam te shvatio ,
bit je imati konstantno ok signal .
Prilikom rada sa bilo kojim alatom ,u tome alatu zad?ati taj dobar signal .
Mada ga je mogu?e ,i naknadno korigirati ...

Zna?i li ti prilikom snimka ,npr vokal , Eq je flat ,signal ok .
Kada taj zapis obra?uje? eq ,prati? na gain kanala i tako odr?ava? idealan signal .
Ili taj idealni signal odr?ava? na eq .

Ili je to ono da nema pravila ?
Ili sam ja ne?to profulao ...
romario is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules