Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-11-2012, 03:08 AM   #41
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Kucni studio

Quote:
Originally Posted by senadinfaze View Post
znaci nastavljamo..
da, nismo ni prekidali.
Quote:
Boggy, tu sam na forumu tek par dana i super je. Ne znam kako ranije nisam naletio na njega.
ne znam, google ga izbacuje regularno na vrh, za nas jezik.
Quote:
Stvarno mi nije cilj prepirati se sa seniorskim clanovima ovdje, kao sto si ti, jer bilo sta da se kaze, tvoja, kao seniorska se malo vise cijeni nego moja, jer normalno je, niko me ne "poznaje" jos dovoljno.
Nije rec ovde o "seniorskoj"... nego o toleranciji...
Quote:
Tako da mi je bolje da budem malo mirniji nego sto sam vec na ovoj temi (sorry OP).
Do neke mere tolerisemo i off topic, pogotovo ako je tema zanimljiva, i ako ima smisla, to posle splitujem u drugi thread. Ali ako se zaglibi u nekonstruktivnu svadju, sve sto je suvisno se obrise i tera se dalje ako ista ima da se diskutuje, ako ne... tema se zakljuca i tera se dalje.. itd.

Quote:
Stvarno nisam planirao zapocinjati temu o izgradnji studija, koja se desila prije 7-8 godina ili kol'ko vec. Kako bi na to ljudi gledali?? Sta ovaj sere?? Tako nekako.
Obecavam ti, gledace SVI,....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.koje to bude zanimalo.
Quote:
A da to sad radim zato sto ovaj drugi kolega NPL mislim, "sumnja" u adekvatnost akusticnog tretmana u tom studiju ....
To je njegovo pravo (kao i svakog drugog clana), i to mora da se tolerise, svakako mu se ne moras odmah revansirati u njegovom threadu nalazeci njemu "mane", jer covek definitivno nije zlonameran ako mu tvoj dizajn ne izgleda "ubedljivo".. Ima problema sa komunikacijom ponekad, zna da zazvuci trapavo, jer mu ovaj jezik nije maternji, i mozda realno obojica zvucimo kao (los?!) ExYU vic (nasli se slovenac, srbin,... itd ), ali takvi kakvi jesmo, funkcionisemo najbolje na ovim prostorima i za ovo jezicko podrucje, za ovu tematiku.
Ovde smo da razmenjujemo iskustva, Nenad (NLP) i ja smo aktivni moderatori ovog podforuma, sto ukljucuje i odredjeni stepen urednistva, gde ako moze biti novog sadrzaja, ne stidim se da ga trazim od posetilaca (ali ne za sebe, ne cinis meni licno nikakvu uslugu), to je razlog zasto ja trazim slike od tebe, makar mi licno ne trebale

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 10-11-2012 at 03:14 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 03:23 AM   #42
senadinfaze
Junior Member

senadinfaze's Avatar

Sto ne radi ovaj "brzi odgovor"??

Pa dobro Boggy, kazes mi da ne trebam traziti mane u postu Nenadovom, ali ne mislim da je pametno sumnjati u neadekvatan tretman na osnovu jedne slike...ali OK, ne zatezem nista. Sto kazes nekad se translacija lako gubi u ovom cyberu..

Ok, idem da stavim onda temu sa linkom na taj site gdje sam dokumentovao izgradnju. Sva pitanja i kritike ( ne mogu trazitri konstruktivne, jer je konstrukcija davno zavrsena jeli.. {Znaci mozete me "izresetati"}) dobro dosla. Gle duple zagrade..
A inace, jel posjecujete ovaj studiotips.com ??
senadinfaze is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 03:38 AM   #43
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Sto ne radi ovaj "brzi odgovor"??
Ne koristim...
Quote:
Pa dobro Boggy, kazes mi da ne trebam traziti mane u postu Nenadovom, ali ne mislim da je pametno sumnjati u neadekvatan tretman na osnovu jedne slike...ali OK, ne zatezem nista. Sto kazes nekad se translacija lako gubi u ovom cyberu..
Da, i ja ponekad izgubim strpljenje...
Sto se tice "resetanja", niko tebe nece resetati, jer ti se taj studio svidjao, ako se ista bude pisalo, pisace se zbog ostalih clanova i citalaca... ako to tebe ne bude zanimalo a ti preskaci "dosadne" delove gde diskutanti dave i gnjave
I mozda je bolje da linkujes slike direktno na rumski... malo po malo... link na drugi forum je diskusija na drugom forumu... ne ovde... kako god zelis, na kraju....

Quote:
A inace, jel posjecujete ovaj studiotips.com ??
Retko. Samo gs i prw. (barem ja)

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 10-11-2012 at 03:41 AM.
Old 10-11-2012, 03:43 AM   #44
senadinfaze
Junior Member

senadinfaze's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Sto se tice "resetanja", niko tebe nece resetati, jer ti se taj studio svidjao, ako se ista bude pisalo, pisace se zbog ostalih clanova i citalaca...
Ma ne sekiraj se..Nije me "strah"

Quote:
Retko. Samo gs i prw. (barem ja)
PRW? jesi mislio mozda PSW ili neki drugi ima??
Old 10-11-2012, 03:51 AM   #45
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
......
PRW? jesi mislio mozda PSW ili neki drugi ima??
Ima drugi, PSW je migrirao velikim delom na PRW
http://prorecordingworkshop.lefora.com/
(isto "HiEnd" forum, nema anonimusa, obavezno ime i prezime clana, Thomas (Jouanjean) je moderator, ulaz je slobodan )

Last edited by boggy; 10-11-2012 at 04:11 AM.
Old 10-11-2012, 04:46 AM   #46
senadinfaze
Junior Member

senadinfaze's Avatar

Quote:
Ima drugi, PSW je migrirao velikim delom na PRW
http://prorecordingworkshop.lefora.com/
(isto "HiEnd" forum, nema anonimusa, obavezno ime i prezime clana, Thomas (Jouanjean) je moderator, ulaz je slobodan )
Jeste bas...Jos su Terry i Ross tamo ali nema Fletchera . Il' se muva jos okolo.
Old 10-11-2012, 05:34 AM   #47
quake2
Banned

Quote:
molekul vazduha ima oko deset hiljada (EDIT) puta manji precnik od cestice prasine kamene vune, tako da je filtracija tkaninom sasvim opravdana i moze biti zadovoljavajuca.
Rupe na tkaninama koje se obicno koriste su u proseku 7,45 puta vece od najsitnijih cestica prasine kamene vune,a vremenom se istegnu i do 9,28 puta vecih rupa ,tako da ce ova ipak da prolazi...ukoliko se neko nekada nalegne na apsorber....velicina rupa moze da bude i 2300 puta veca...situacija je nesto bolja u studijima koji nemaju grejanje,vec tonci rade u dzemperima i debelim carapama...ali se barem tkanina manje siri,iako je to sirenje procentualno mnogo vece od sirenja cestica kamene vune,pa i to treba uzimati u obzir prilikom racunanja.......tako bi to zvucalo kada bi pravili "studiju" o prasini kamene vune....kao da ne vidimo rodjenim ocima dali to prasi,ili ne prasi.Ja samo znam da sam se sit nadisao i nabrisao prasine kamene vune koja je prolazila kroz tkaninu...jedino ako je neko dok spavam dolazio da mi istrese neku neuobicajenu prasinu po studiju.Poenta je da sam ja u kamenoj vuni proveo dosta godina...sto u kamenoj,sto u staklenoj...i smatram prakticna iskustva mnogo relevantnijim od bilo kog teoretisanja sa bezbednog odstojanja.

Quote:
Svi svetski producenti bi do sada pomrli od retkih plucnih bolesti s obzirom da je staklena i kamena vuna prakticno 99% sve apsropcije po velikim studijima... unazad mnogo godina.
Pa da....sto su cigarete stetne po zdravlje kad pola sveta pusi?...valjda bi pomrli do sada da je to tako....to je ta logika.

Quote:
Ne kazem da je lekovito disati tu prasinu, ali ne treba praviti paniku na forumu bez opravdanja, i bez jasnog motiva.
A sto vi akusticari nikada necete da napravite neki svoj show room,npm usred dnevne sobe, pa spojite posao i zadovoljstvo...ne sedi vam se bas u gomili kamene vune? pa da...zato ste vi opusteni a mi sa losim iskustvima,"panicari" sa sumnjivim motivima.Nisam znao da na nekom forumu pre nego sto se iznese svoj stav i iskustvo,mora i da se objasni "motiv" i da "opravdanje"

Quote:
Da .... moze se kalibracionim procesom, generisati korekcioni fajl kojim se bilo kakvom ispravnom mikrofonu dovodi odziv u okvire od barem +/-0.5dB. Da li ce taj odziv biti temperaturno stabilan ili ne, da li ce se odziv menjati zbog promene vlaznosti vazduha, to moze ali i ne mora zavisiti od kvaliteta mikrofona.
Ako je mikrofon "cepanica" onda on menja karakteristike sam od sebe....jednostavno je lose napravljen i to je to.....ne interesuju ga temperatura i ostalo.A to sa kalibracionim procesom....moze da se radi sa ecm-om,eto cisto da se kaze da smo mi tu sad nesto kalibrisali.

Quote:
S druge strane, za potrebe merenja akustickog odziva sobe, sam odziv Behringer mernog mikrofona je prilicno irelevantan, posto je potrebno da bude stvarno neispravan da bi "generisao" rupu od 15dB u odzivu i to tacno na 80Hz koji uopste ne postoji u realnosti, tako da je Behringer ECM8000, ispravan, sasvim zadovoljavajuci za sticanje slike o haosu u nesredjenoj sobi, pa sve do samog kraja akustickog tretmana...
Pa verujem da je nekome zadovoljavajuc....ako neko hoce u posao da ulozi 40e i ni dinara vise,onda je to...to.Moze sa tim i da se snima Madona....niko ne kaze da ne moze....

Quote:
Razlike u osetljivosti odziva dva mikrofona su takodje irelevantne, posto se u sobi ne meri apsolutni SPL odnosno buka ili nivo zvuka, nego samo impulsni odziv, pa se od njega generisu ostale analize.
Pa sta da ti kazem,sem da se apsolutno ne slazem sa ovim pojednostavljivanjem...imam vrlo jak utisak da nisi u "praksi" nikada poredio ECM sa boljim mernim mikrofonom.To sto si napisao bi bilo slicno necijoj izjavi da je sasvim svejedno koji ce se mikrofoni koristiti kao room majkovi pri snimanju bubnja.Molim te da napravis direktno poredjenje u praksi pa cemo da pricamo dalje.

Quote:
Da ne govorimo da su korisceni i DIY merni mikrofoni dok se nije pojavio Behringer, i to vrlo uspesno. Cak i gospodin Siegfried Linkwitz (koautor Linkwitz-Riley filtra) ima veoma dobro uputstvo kako modifikovati jeftinu Panasonic kapsulu u kvalitetni merni mikrofon... cak i servisi za kalibraciju takvih postoje po svetu... sve to USPESNO funkcionise dugo godina unazad bez obzira na tvoj "ekspertski" stav o jeftinim mernim mikrofonima...
Pa ko kaze da Jimi Hendrix nije mogao USPESNO da svira na Jolani?....cak postoji i gomila informacija o tome kako se Jolane stimuju,odrzavaju,prave...pa je opet svirao nesto drugo....Nemam ja nista protiv da ti meris cime ti hoces i budes time zadovoljan...ali kao sto ce Jolana uvek biti samo Jolana,tako ce i ECM uvek biti samo ECM....to napolju "experti" ne koriste....a kao sto vidis,ni ovde.,zao mi je.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 07:34 AM   #48
senadinfaze
Junior Member

senadinfaze's Avatar

Quote:
Probacu naci neke slike na internetu (gledao sam to ima godina) sta su ljudi radili u manjim sobama od tvoje, gdje su nakon tretmana imali samo mjesta za miksetu i svoju stolicu pa ljudi opet rade. Nije idealno, ali radi posao.

Xhotadi, evo kao sto sam ti obecao, da vidis prilicno ozbiljan studio/reziju velicine tvog prostora.
IZvini za kvalitet, skenirao sam je iz knjige.

Znam da sva ova difuzija vjerovatno nije opcija za tebe, ali vjerovatno je bliza realizaciji nego iznajmljivanje/kupovina drugog prostora, ako vec svoj studio ozbiljno shvatas.
Sretno

Old 10-11-2012, 09:26 AM   #49
xhotadi
Member

samo vi razgovarajte da li ja da maknem ove sundjere u moj studio pa da radim tako sve kod ne nadjem malo vecu sobu
xhotadi is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 09:42 AM   #50
NLP
Moderator

NLP's Avatar

senadinfaze nikako neču da se samo kritikuje, nego da se konstruktivno komentira (ako se hoče...).
Ako je takav stav svih strana onda se sve razume za?to je kod nekog projekta do?lo do kompromisa koji nije najbolje ili naoptimalnije re?enje ili čak blesavo re?enje pa i to se de?ava.

Jeste nije mi materinji jezik i ponekad razumijem kakvu stvar pogre?no, nisam zlonamjeran nego ako ba? govorimo striktno o akustici da se zna ?to i kako, koliko ide preko interneta...

Svi studii koje sam pravio imaju neki kompromis, neki veči (da ih uop?te ne odobravam) a neki manje koji u sup?tini nisu ni značajni.

Pratim koliko toliko sve te pomenute forume, zadnju godinu dve manje, jer se ni?ta pametno ne de?ava (odnosno se ?ire kriva re?enja), ni?ta ne vidim pametnog, sve?ijeg... osim nekih tu i tamo primjera na svakih recimo cca. 5 godina...

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules