|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#401 |
Moderator
|
![]()
Jeste , jeste, u zapadnom krilu, tamo iza salona sa kaminom i sabljarkom...!
![]()
![]() |
#402 |
Pro Member
|
![]()
Da nije tamo cistija struja pa tranzijenti lepse rade u lo-endu?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#403 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#404 |
VIP Member
|
![]()
E, da!
![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
#405 | |||||
Moderator
|
![]()
Vaso, bas si me nasmejao sa opisom kucnog radnog ambijenta.
Napokon neko na forumu da ima uporedivo-referentne uslove slicne mojim! ![]() Mozda da sednemo i napravimo teoretsko zaledje ovakvom pristupu jednog dana, recimo, 'my room, anarcho-acoustic'. ![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Ponosni sam vlasnik EV Cristal monitora, mada priznajem, imam fancy pojacalo da ih teram... Kolicina sati ulozena u rad, neuporediva je kolicini sati bedacenja o nedostiznim uslovima i skupoj opremi. Laka matematika. Poz. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#406 | |||
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() Quote:
![]() Quote:
Nekada je bilo jednostavno nemoguće da imaš (makar i kućni) studio bez dva magnetofona i miksera. I u najjeftinijim varijantama nisi mogao da prođeš ispod ondašnjih desetak hiljada maraka, samo za te tri stavke. Ali jednostavno si morao si da ih imaš. Bez ijednog mikrofona, kabla ili trake. I bez ijednog zvučnika, naravno ![]() Jebiga, danas za ~3000€ možeš da spakuješ pristojan multichannel ITB setup sa bar 8 mikrofonskih ulaza i gomilom virtuelnih kablova, da ne govorim o virtuelnom racku, koji u slučaju npr. Reapera košta cca. 60€. E sad, ako uzmemo onako ofrlje da je današnjih 10.000€ kao nekadašnjih 10.000 maraka, makar sve ono što bih uštedeo na mikseru i magnetofonima bih uložio u akustiku prostora. Pošto je mnogo važnije da čovek može da čuje šta radi, makar i na jeftinim uređajima (kompresorima, EQ, jekama) nego da vrti dugmiće na Manley Massive Passive ili SSL Super Analogue Channel Strip-u i da veruje da par hiljada evra uloženih u brendirane sprave skida odgovornost sa njegovih ušiju i mozga. To je ustvari ista tvoja matematika, samo drugačije ispričana ![]() ![]() Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 18-09-2012 at 02:25 PM. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Moderator
|
![]()
Bravo, bas tako...
Da ne kidnapujem thread dalje, samo kratka misao, mislio sam da sam jedini koji se 'penzionisao' na neodredjeno... Sokira me kolika je razlika u pristupu, za samo 20-tak godina i koliko se consumer greed uvukao u sve pore. Od situacije -imas gitaru-ucis-sviras, do situacije gde proizvoljna cena nekog preampa ili kabla, bazirana na trenutnom marketingu, utice na subjektivni osecaj vlastite vrednosti, kreativnosti i profesionalizma. ("Da imam, onda bih...") Zatim taj cenovnik nauce i 'klijenti' i iako so dosli po aranzman pitaju te da li imas SSL (kabriolet?) A sta zna klijent sta je binarni difuzor? Totalno se slazem sa tvojim insistiranjem (i Boggy-evim i od svih pametnih ljudi koji se ovim bave...) na vaznosti ulaganja u prostor iznad opreme. Za ljude kojima izadje ista dobro iz ovakvih uslova, obicno kazu 'navikli na uslove, znaju gresku pa kompenzuju, iskustvo...' Cool, ali sve je to u stvari mucenje, mislim da je upravo onaj ko je dugo radio u uslovima anarho-akustike, najkomepetentniji da kaze kolika je vaznost iole pristojno sredjenog slusanja, posto se vremenom u glavi razvije toliko jasna slika o akustickim deformacijama, da nema tog uredjaja koji bi je preciznije pokazao. A svo to vreme iritacije nekim stojecim talasom, tupim refleksijama, itd., nije otislo na komponovanje\mix\produkciju samo zato sto se u startu nije islo od temelja... Poz! |
![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
VIP Member
|
![]()
Mislim da ovo uopšte nije kidnapovanje threada, naprotiv. Uslovi koji vladaju u radnom okruženju utiču na rezultat isto koliko i računarski softver i hardver. Pa ako već smemo da pričamo ko koristi kakve pluginove, onda valjda smemo da pričamo i o zvučnicima i zidovima
![]() Uši i mozak su zapravo previše tolerantni organi. Njih prirodno ne zanima kako zvuči low-end niti kako zvuči saturacija na Vintage Warmeru u odnosu na saturaciju na Fab Filter Saturnu. Oni stalno žele da slušaju ceo zvuk, a mi ih tokom miksa na silu teramo da se bave pojedinačnim segmentima. Ne govorim o slušanju pojedinačnih kanala preko SOLO funkcije, nego o segmentima zvuka. Uobičajena posledica analitičkog/selektivnog slušanja je da rešavajući jedan problem (npr. "click" vs. "body" vs. "thump"" na bas bubnju) mozak potpuno zanemari sve ostale elemente miksa. Jebiga, to smo tražili od njega - to nam je i učinio (pošto je tolerantan). Razmišljaće o bas bubnju onoliko dugo i onoliko temeljno koliko mi to tražimo od njega. (NEVOLJA #1): što se duže i temeljnije zamajavamo jednim konkretnim detaljem, mozgu treba više vremena da prestane da se bavi tim detaljem i da se skoncentriše na sledeći. Čak i kad pozatvaramo sve "prozore" pluginova koje smo koristili da dobijemo idealan odnos "clicka", "tela" i "thumpa" bas bubnja, mozak još dugo vremena podsvesno misli o bas bubnju, a ne o celokupnom zvuku. (NEVOLJA #2): u lošim akustičkim uslovima ogromna količina vremena se posvećuje pitanju "da li zaista ima previše/premalo basa, ili ja čujem previše/premalo basa". U tom smislu, donošenje svake odluke traje mnogo duže, a onda mozak ima sve duži "period oporavka" od problema kojim se bavio. A onda su mu potrebne sve duže pauze u radu da bi se "resetovao"... zato stvari koje bih inače uradio za jedan sat radim po ceo dan. Sve ima cenu - nešto platiš novcem, nešto vlastitim vremenom. Uglavnom biva tako da svako plaća onom valutom koju poseduje. Pozdrav, Vasa
![]() |
#409 |
Moderator
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#410 |
VIP Member
|
![]()
Super miks, lijepi prostori...iako boli koliko je bass rastimovan
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Logic 8, MIDI, MIDI kanali? Pomoc | MUzzY | Audio Software | 11 | 25-05-2009 12:20 AM |
RACKIRANI MCI 500c kanali Bijeli i Smedji!!! | roginator | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 26 | 02-12-2007 10:42 PM |