|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Lijep pozdrav svima, nov sam na ovom forumu no poprilican dio postova o gradnji studija sam prosao ovdje u zadnjih tjedan dana i dosta sam nekih novih stvari saznao.
Stvar je u tome da si radim u kuci studio novi (do sada sam sve radio maloj sobi tipa 2,3m x 2 m i uspjevao sam dobiti odlicne rezultate.) Na zalost ogranicen sam postojecim mjerama koje cu uskoro navesti. Vidim da ovdje ima poprilican broj ljudi koji kao prvo razumiju o cemu pricaju i imaju dobru volju pomoci "nama" koji ne znamo te neke stvari i kao prvo hvala svima unaprijed koji cete se potruditi pomoci mi. Znaci citajuci tudje postove oko izgradnje studija svjestan sam da su mi mjere kojima sam ogranicen "zeznute" no ako se ikako moze rado bi napravio kako sam zamislio. Prostorija u kojoj radim studio (znaci rezija i odvojen rec. room ) je ovako: Sirina cijele prostorije : 3,86 m Duzina cijele prostorije : 4,67 m Visina (znam da je to veliki nedostatak ali sta cete) : 2,15 m --------------- Znaci tu prostoriju bi ja pregradio tako da mi rec room bude duzina : 1,45 m sirina 3,86 m visina 2,15 Napravio sam u Google Sketch i okvirni nacrt kako sam ja to zamislio pa cu priloziti da vidite i mozete jos neki savjet mozda dati. E sad znam da cete reci da je bolje ne pregradjivati jer ce se zvuk bolje razviti no zanima me zar ce stvarno u rec room-u biti toliko los zvuk (da se nece razviti ili je ipak izvedivo)? Samo bih naveo da ima jedan studio u Zagrbu gdje su slicne dimenzije (ajde malo ali stvarno malo vece) i na slican nacin je pregradjen (visina je jedina razlika jer je taj studio oko 3 metra) i funkcionira jako dobro sve. Znaci pregradni zid bi radio 10 cm (knauf) ispuna s mineralnom vunom 10cm. Vrata bi oblozio s obje strane vunom i onda umjetna koza. Prozor kao pogled u rec room ili iso staklo duplo ili normalno staklo 0,5 ili 1 cm pod kutem to bi jos vidio. E da bitna stvar je da je to podrumski prosto ne mogu ici u visinu a ni dolje jer su temelji dolje pa ne mogu kopati a na lijeoj strani stijene je prozor (stavio sam pvc 5 komora s izo staklom) duzine 3 m x 70 cm Također od postojecih spuzvi imam 5 cm sirokoposjane absorbere (Sonitus SR5) te 2 bas trapa kutna (Sonitus LK 1) . Linkovi za spuzve i bas trapove koje imam su: http://www.audiopro.hr/index.asp?pag...A254&id=SR5100 http://www.audiopro.hr/index.asp?pag...id=A254&id=LK1 Narucio bi Azmafon i od njega radio jos absorbera, radio bi panele, bas trapove te mi je u panu napraviti par difuzora. E sad jedan difuzor od metar puta metar barem bi isao meni iznad glave u reziji (njega bi radio tako da drvena ploca na kojoj busim razne velicine rupa a s unutarnje strane azmafon i u njega bi inkorporirao 3 halogene lampe te oko njega postavio SR5 absorbere (4 komada). Da li je dobro neto slicno napraviti i u rec room-u iznad mjesta gdje se snima. Na zid meni iza ledja na prve refleksije 2 bas trapa ( s tim da nisam siguran koji su najbolji i koliko toliko lagani za raditi - djaju mi se okrugli pomicni no za to nemam schemu kako se radi pa ako netko ima hvala unaprijed) te bi na iza taj zid na prve refleksije postavio i jedan veci recimo 1 x 1 metar qrd difuzor. Ideja je da taj budimo realni mali prostor nekako psihicki povecam, procistim, sredim frekvencije a da rec room rijesim problema s echom zbog male povrsine ali da opet ne ubijem taj mali prostor. Da li ej po vama bolje obloziti cijeli rec room sa absorberima ili ne? Moj plan i iedja je da maknem nezeljen echo no da ne ubiejm prostor tj da ga opet psiholoski povecam ali da zadrzi opet prirodnost. Imam jos pitanja no za sad, za prvu rundu toliko i jos jednom hvala unaprijed na odgovorima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Lijepi pozdrav, vidim da dva dana forum nije bio dostupan ocito neka greska pa me zanima da li ce se vratiti poruke koje su bile pisane u ovoj temi ili ne?
Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Po?to vidim da se poruke koje su bile u ovoj temi ne vracaju onda cu ponovo napisati pitanja kako bi netko mi pomogao oo nekih dilema.
Do sada smo zakljucili u vođenoj raspravi da necu pregradjivati nista i da ce i rezija i recording biti u jednoj prostoriji. Ono sto je bilo moje dalje pitanje je da li mi netko moze pomoci s obzirom na nacrt prostorije navedenih dimenzija s pozicijom stola, pozicijom postavljanja apsorbera, difuzora ( da li qrd ili neki drugi) bas trapova i slicnih stvari. Koliko istih po vasoj procijeni i na koje pozicije. Znaci uglavnom snimam gitare (akustika i elektrika) , vokale, bas, puhace i gudace. (vise manje znaci sve). U prostoriji ce biti stol koji je 2m x 80 cm i 70 visine, Zvucnici na stalcima koje cu napraviti te bi si ja radio sve panele, bas trapove, apsorbere i difuzore i kauc za slusatelje i klijente. Hvala na pomoci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Sto od 2 m? Kapiram da je ergonomski gledano sto od 2 m 'udoban' tj da na njega mozes staviti stosta i to je super..
Ali akusticki gledano sto od 2m u sobi koja ce ti doci na blizu 3m sirine posle akustickog tretmana je poprilicna havarija od comb filteringa.. Pricam ti ovo iz 1 ruke, been there - done that... A moj bivsi sto je bio manji od tvoga, soba nesto veca..
![]() |
#5 |
Member
|
![]()
Pretpostavljam a i citajuci razne postove na forumu sam vidio da stl radi probleme no sto je tu je. Stvar je sto moraju ici minimalno 2 monitora, pult komponente, komp i jos mnogo stvari koje mi trebaju za rad na taj stol tako da to je nesto bez cega ne mogu.
Da li mi netko moze reci gdje i sto je dobro da pocnem prvo raditi akusticki kod sredjivanja prostorije i iz velicine prostora i pozicije koja je na slikama (znaci zamislite da ovaj prostor je jedna prostorija a ne dvije kako je na skicama) kako i s cim bi vi poceli i sto bi sve radili akusticki. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Ultra glomazni stolovi (ne mikseri) u malim studijima su najvece zlo na koje smo nailazili... ne shvatam odakle poriv za jednu takvu neumerenu zelju... najgore je sto vam proizvodjaci/trgovci idu na ruku... Na stolu trebaju biti samo najelementarnije stvari koje se moraju u toku rada cesto dohvatiti rukom... sve ostalo moze sa strane i iza... Quote:
![]() |
![]() |
#7 | |||
Member
|
![]() Quote:
Stol je od Iverala radjen (1,8 cm) Quote:
Quote:
Lijevo od stola bi dosao el. klavir koji je na svojim stalcima Na suprotnom zidu bi bio kauc koji nije tako jako velik 180 x 80 . pretopstavljam da su na tom zidu i prve refleksije. Zid na koji dolazi stol i zvucnici bio stavio knauf i izolaciju u knauf jer je to granicni zid s drugom kucom pa da i sebe zastitim a i njih. isto tako bi i zid na koji dolazi kauc istim principom izolirao - izolacija - knauf . Tek tada bi na zidove stavljao absorbere, difuzore (qrd 1d i 2d ) jer imam vec materijal za to od nekih drugih poslova sto sam radio. Najvise prijedloga konstruktivnih bi mi dobro doslo u vezi postavljanja toga svega u ovoj konkretnoj situaciji. Pa ako moze pomoc oko toga bilo bi super. Hvala |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Ako ces sve rasporediti samo kao obican namestaj u sobi, bolje dizi ruke odmah od akustike, ne trosi ni vreme ni novac ni snagu na nesto na sta nisi jos spreman.
![]() |
![]() |
#9 | ||
Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() Najbolje kad krenem raditi konkretno pa cu onda pitati sto i kako . Hvala |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
Poenta je da trazis najbolju poziciju slusaoca za svaki polozaj zvucnika, pa onda izaberes najmanje los rezultat za krajnji. To se najlakse radi mikrofonom i merenjima, dok je "na usi" moguce samo korigovati i poboljsati malo postojecu poziciju, ali to onda traje mesecima. Naravno... pod uslovom da cujes i da znas sta zelis da cujes.
Posto pronadjes poziciju za sebe i slusaoce, radis ostali deo tretmana. U SVAKOM SLUCAJU se postuje levo-desno simetrija, i po pitanju bass tretmana i po pitanju refleksija...
![]() |
Tags |
difuzor, kucni studio, studio, trapovi |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Potrebna pomoc oko izgradnje studija!! | DOOBIEYOZA | Dizajn i konstrukcija studija | 9 | 09-04-2012 10:57 AM |
Gradnja kućnog studija | Klavijaturist | Dizajn i konstrukcija studija | 31 | 21-10-2011 01:25 PM |
Slike kucnog studija d Dr.Dre-a | DzoniPFC | Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike | 0 | 17-01-2011 07:24 AM |
Zidanje studija! Predlog i pomoc :) | castelbianco | Dizajn i konstrukcija studija | 24 | 24-07-2009 09:12 PM |
prijedlozi za ime djeteta! | dlukace | Razno | 67 | 16-01-2008 08:40 PM |