Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-06-2012, 09:49 AM   #41
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: Reaper i MIDI

To što ti radiš možeš odraditi u Reaper-u, ali to ne bih preporučio, jer njemu fale neke MIDI opcije tog tipa i još uvek se ne zna hoće li ih integrisati ili neće, sve u zavisnosti koliko ljudi ih bude tražilo.
Cubase je stara platforma i kad je rad sa prastarim GM i te će se neke stvari odraditi elegantnije na njemu, verovatno.
Ali Reaper je jedna sasvim drugačija živuljka, mnogo modernija i bez presije da poseduje sve ono što Cubase mora od svog postanja, jer Reaper postoji tek par godina.
Zbog toga oni nemaju nikakvu obavezu prema ranijim korisnicima i prema svom kodu da se i dalje drže nekih prastarih rešenja kao Cubase tih MIDI opcija ili Pro Tools Real Time Audio Suite, onda TDM i svega ostalog što ih (kako oni kažu) koči da integrišu nove mogućnosti i opcije koje postoje u mlađim DAW-ovima već neko vreme.

Ja sam ti rekao najdobronamernije, ako ti GM nije sam po sebi cilj, onda ti Reaper nudi mnogo naprednih opcija uz veoma stabilan i konkretan rad u kome iskorišćavaš maksimum svoje mašine, plus veoma mlad i svež kod, što se vidi u učitavanju plugin-ova koga nema i podizanja softvera za 8 sekundi, da ne govorim sve to u instalaciji od 6.4 mb.

To što ti nazivaš prostim MIDI mixerom i opcijama koje postoje već dvadeset godina u nazad, pa kako ih nema u Reaper-u, sasvim je logično. Te opcije su nekada bile must have, a danas i ne baš.
Cubase ih je zadržao jer je to deo njihovog heritage-a, plus još jedna od stavki da zarade više para, a opet Reaper je nastao u nekom drugom vremenu gde se GM i ne pominje. Svakako u njemu postoje te mogućnosti, ali nisu primarne.
Pa Cubase je i počeo sa tim MIDI mixerom, nije ni postojao audio mixer, odmah ti je jasni zašto je taj MIDI mixer u Cubase na tako vidljivom mestu.
U Pro Tools-u je on deo jednog jedinog audio mixer-a, što je možda i najelegantnije rešenje.

Sve te rapsrave oko DAW-ova su u nekoj manjoj meri opravdane, ali samo u manjoj meri, dok se sve ostalo može svesti pod ono da li je ispravno da se kaže Irak ili Iran. Istinito je i jedno i drugo, samo se budale svađaju oko toga.
Ali Reaper košta samo frakciju jednog Cubase, a ni iz daleka nije lošiji generalno, nedostaju mu nbeke opcije, ali zato pojedine stvari poseduje a da ih nema nijedan drugi DAW.
Dalje je sve u stavu, da li si (ti, bilo ko) opterećen cenom ili nisi...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 11-06-2012 at 09:55 AM.
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 10:17 AM   #42
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Default Re: os x 10.7 i pt9hd?

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Lepo si rekao, bezvezni midi software. To i jeste njihov domen.
Samo ti fino pređi iz 1874. u 2012. godinu i u?ivaj, kome jo? treba ta midi starudija.
To ?to tra?i? mo?e da se odradi, ali ako misli? da je isto onako kao u Cubase za?to onda gleda? na drugu stranu, dr?i se svoga konja i radi kako ti odgovara.
Ako ?eli? da napreduje? fino poslu?a pa malo nateraj sebe da promeni? sistem rada, mo?da ti se dopadne.
Htio bih jo? nadodati..zaboravio sam na bezvezni midi soft staviti"bezvezni".
JER nisu bezvezni..ima ih koji za ovu vrstu posla su sami vrh.
Recim GNMID.Za brzo i točno editovanje midija..ubacivanje textova ..renderiranje u razne formate (kar itd)
A ono tko jo? radi s midijem ..rekao bih da..ali na moje veselje sve vi?e i vi?e.
OMB mo?e da sviri "Live" ali elegantnije mu je na file pa si izabere neki instrument ..ko u bendu
Fajlovi na burzi (berzi) velika većina su ?rot ?rotova..nemaju pan...velocity lo? itd itd. I kad jedan lik ima Rolanda..drugi Ketrona..teći neko čudo onda nastaje ču?pajz. E tu treba pode?avanja a njima se neda...
I nebi vjerovao kako u tom slućaju odlićno dođe MIDI mixer..."bezvezni".
Napr. GNMID koji ima opciju render za većinu synta..a sučelje ono puff
Ili recimo MIDIPLAYER (ime) otvori midi file u mixeru i SVE radi sam mixer pode?en po volumenu pan itd. a ono "bezvezni".
http://imageshack.us/photo/my-images/515/mixer2q.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/6/gnmid.jpg/
Znam da to nije TEMA ovde ali samo sam htio razjasnit 1878
Old 11-06-2012, 10:35 AM   #43
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Quote:
To ?to ti radi? mo?e? odraditi u Reaper-u, ali to ne bih preporučio, jer njemu fale neke MIDI opcije tog tipa i jo? uvek se ne zna hoće li ih integrisati ili neće, sve u zavisnosti koliko ljudi ih bude tra?ilo.
Cubase je stara platforma i kad je rad sa prastarim GM i te će se neke stvari odraditi elegantnije na njemu, verovatno.
Ali Reaper je jedna sasvim drugačija ?ivuljka, mnogo modernija i bez presije da poseduje sve ono ?to Cubase mora od svog postanja, jer Reaper postoji tek par godina.
Zbog toga oni nemaju nikakvu obavezu prema ranijim korisnicima i prema svom kodu da se i dalje dr?e nekih prastarih re?enja kao Cubase tih MIDI opcija ili Pro Tools Real Time Audio Suite, onda TDM i svega ostalog ?to ih (kako oni ka?u) koči da integri?u nove mogućnosti i opcije koje postoje u mlađim DAW-ovima već neko vreme.

Ja sam ti rekao najdobronamernije, ako ti GM nije sam po sebi cilj, onda ti Reaper nudi mnogo naprednih opcija uz veoma stabilan i konkretan rad u kome iskori?ćava? maksimum svoje ma?ine, plus veoma mlad i sve? kod, ?to se vidi u učitavanju plugin-ova koga nema i podizanja softvera za 8 sekundi, da ne govorim sve to u instalaciji od 6.4 mb.

To ?to ti naziva? prostim MIDI mixerom i opcijama koje postoje već dvadeset godina u nazad, pa kako ih nema u Reaper-u, sasvim je logično. Te opcije su nekada bile must have, a danas i ne ba?.
Cubase ih je zadr?ao jer je to deo njihovog heritage-a, plus jo? jedna od stavki da zarade vi?e para, a opet Reaper je nastao u nekom drugom vremenu gde se GM i ne pominje. Svakako u njemu postoje te mogućnosti, ali nisu primarne.
Pa Cubase je i počeo sa tim MIDI mixerom, nije ni postojao audio mixer, odmah ti je jasni za?to je taj MIDI mixer u Cubase na tako vidljivom mestu.
U Pro Tools-u je on deo jednog jedinog audio mixer-a, ?to je mo?da i najelegantnije re?enje.

Sve te rapsrave oko DAW-ova su u nekoj manjoj meri opravdane, ali samo u manjoj meri, dok se sve ostalo mo?e svesti pod ono da li je ispravno da se ka?e Irak ili Iran. Istinito je i jedno i drugo, samo se budale svađaju oko toga.
Ali Reaper ko?ta samo frakciju jednog Cubase, a ni iz daleka nije lo?iji generalno, nedostaju mu nbeke opcije, ali zato pojedine stvari poseduje a da ih nema nijedan drugi DAW.
Dalje je sve u stavu, da li si (ti, bilo ko) opterećen cenom ili nisi...
Nemoj se ljutit ali vidim da ti dugo nisi bio u CUBU..ili sam te krivo razumeo..
MIDI mixer u CUBU nije odvojen niti vidljiv ako ga ne ukljući?...i ima? opciju da ga vidi? i da ga nevidi? i da gleda? njega i audio mixer i instrumen mixer itd.
Da i prona?o gre?ku u Reaperu...tj kolega...sve je u ~~~
Ovim se povlaćim u svoje CUB okru?enje i ?elim vam sreću
Pozdrav!
Old 11-06-2012, 12:29 PM   #44
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Quote:
Originally Posted by idvi View Post
Htio bih jo? nadodati..zaboravio sam na bezvezni midi soft staviti"bezvezni".
JER nisu bezvezni..ima ih koji za ovu vrstu posla su sami vrh.
Recim GNMID.Za brzo i točno editovanje midija..ubacivanje textova ..renderiranje u razne formate (kar itd)
A ono tko jo? radi s midijem ..rekao bih da..ali na moje veselje sve vi?e i vi?e.
OMB mo?e da sviri "Live" ali elegantnije mu je na file pa si izabere neki instrument ..ko u bendu
Fajlovi na burzi (berzi) velika većina su ?rot ?rotova..nemaju pan...velocity lo? itd itd. I kad jedan lik ima Rolanda..drugi Ketrona..teći neko čudo onda nastaje ču?pajz. E tu treba pode?avanja a njima se neda...
I nebi vjerovao kako u tom slućaju odlićno dođe MIDI mixer..."bezvezni".
Napr. GNMID koji ima opciju render za većinu synta..a sučelje ono puff
Ili recimo MIDIPLAYER (ime) otvori midi file u mixeru i SVE radi sam mixer pode?en po volumenu pan itd. a ono "bezvezni".
http://imageshack.us/photo/my-images/515/mixer2q.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/6/gnmid.jpg/
Znam da to nije TEMA ovde ali samo sam htio razjasnit 1878
A ti si znači taj trovač ?to poma?e ovim pu?tačima midi fajlova?!
Tebi ne treba pomoći oko tog bezveznog posla, da sam znao ranije mogao bi da dobije? samo smajli!
Trebalo bi te staviti u istu grupu kao i pirateriju, pa zabraniti da glasno govori? na forumu, hahaha...

www.dynamix-audio.com
Old 11-06-2012, 12:31 PM   #45
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 01:28 PM   #46
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Quote:
A ti si znači taj trovač što pomaže ovim puštačima midi fajlova?!
Tebi ne treba pomoći oko tog bezveznog posla, da sam znao ranije mogao bi da dobiješ samo smajli!
Trebalo bi te staviti u istu grupu kao i pirateriju, pa zabraniti da glasno govoriš na forumu, hahaha...
A zanima me cega li si ti trovač
Il si zamišljaš da si možda neki lumen u glazbi
Ti meni više licis na onog ..neznam mu ime iz filma "Parada" ..
Kao ono... sve lepo kad me niko ne vidi i nezna ..mogu da pametujem..da brišem ljude..i opet da pametujem..samo nemoj bre, da ti se kojim slucajem necije dupe ne priblizi
A da sam tooo znao ranije..preporucio bih te za Paradu u Splitu..tamo negdje blizu Torcide ..ha ha Pa da vidiš razvaljotine..eh i ja bih tebi dodjelio samo smješka...ali ti sigurno nebi bio s time zadovoljan

Last edited by idvi; 11-06-2012 at 01:32 PM.
idvi is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 01:31 PM   #47
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
B) Slijedeći korak mi je OUT routing i njegova manipulacija.
Dakle u CUB-u importujem midi file koji ima (napr) 10 traka (Channels)
po defaultu "Output Routing" je (napr) E-DSP MIDI Port
a ja bi htio (napr) Microsoft GS Wavetable...
i to bih htio u jednom koraku da ućinim ALI za sve trake (channele)
U Cubu imaš opciju "ALL selected Shift+Alt+Click".
http://imageshack.us/photo/my-images/7/selecttw.jpg/
Pa ako je TO problem... : selektuješ sve te trake koje hoćeš, klikneš desnim mišem na I/O "dugme" na bilo kojoj od njih i izabereš MIDI Output ka GM "spravi" koju hoćeš . Naravno pre toga Enable-uješ sve te GM instrumente pod Dropdown Menu > Options > Preferences > MIDI Devices. I pritom ne moraš da se cimaš ni sa kakvim Sendovima, podešavanjima, linkovanjem Sve odmah radi bez ikakvih podešavanja.

Quote:
C) I meni vrlo važna opcija je "List editor" u Cubu..i slijedeća opcija
"Event type mask" napr. kad čekiraš "Event types" txt i list editu
ti je izlistan samo Text ..a i pomoću filtera (list edit)
imaš i dodatne mogućnosti.
http://imageshack.us/photo/my-images/268/listedit.jpg/
U MIDI Editoru: Dropdown Menu View > Mode: Event List, pa U Event List Editoru klikneš dugme Filter:

E, baš me nasmeja, ja mislio da imaš neku ozbiljnu muku A lepo rekoh da je lako odgovoriti na jasno postavljeno pitanje

Pozdrav,

Vasa

P.S. Pošto si već rekao ono što sam i sam znao (da ćeš svakako ostati na Cubaseu) sve ovo zapravo pišem zbog ostalih članova. Tebi pak (bez ikakve ironije) želim srećan rad u Cubase-u, pošto svako treba da radi kako mu duša ište.

P.P.S. @Everlast:

Last edited by awacs; 11-06-2012 at 01:54 PM. Reason: P.P.S.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 02:30 AM   #48
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Mali offtopic

Kravadinka, koji je to skin za Reaper na onim slikama koje si okacio na prvoj strani cini mi se? Ja pokusao raznje njegove skinove, ali se nekako uvek vratim na defaultni, deluje mi najpreglednije
Jan is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 09:00 AM   #49
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Tema se zove DAW Analog Modern 1.
Realno je tako kako ka?e?, ja često napravim sebi ugođaj u trenucima dokonosti i posle nekog vremena se vratim na V4 temu, preglednost je solidna i kontrasti su izdr?ivi, sve je u samo dve-tri boje i nijanse bez čega bi tek bio haos.

Mo?e? da proba? Default Analog 1.6.1, to je Reaper 4 tema ali u drugačijim bojama, jako lepo izgleda i sve ostaje na svom mestu kao na originalnoj.

www.dynamix-audio.com
Old 12-06-2012, 12:48 PM   #50
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Tema se zove DAW Analog Modern 1.
Realno je tako kako ka?e?, ja često napravim sebi ugođaj u trenucima dokonosti i posle nekog vremena se vratim na V4 temu, preglednost je solidna i kontrasti su izdr?ivi, sve je u samo dve-tri boje i nijanse bez čega bi tek bio haos.

Mo?e? da proba? Default Analog 1.6.1, to je Reaper 4 tema ali u drugačijim bojama, jako lepo izgleda i sve ostaje na svom mestu kao na originalnoj.
O da, Default Analog je lepa tema, hvala.
Probao sam onu PT9 temu, malo mi je konfuzna, i ako se odlično snalazim u samom Pro Toolsu... S obzirom da sam dugogodi?nji Cubase user takođe, probao sam i onu Shoelace temu koju svi hvale, i meh , lak?e mi je da radim na default Reaper temi... Ali to ?to ka?e?, ovde se Cubase odomaćio... Svi projekti iz Srbije mi uvek sti?u u Cubendu, a kad dobijam projekte iz USA uvek su pro tools projekti, tako da jo? uvek nemam vremena da potpuno migriram na Reaper, jer sam uvek tanak sa rokovima... Ali ono malo ?to sam radio sa njim, sve je logično, brzo, stabilno, brzo, sviđa mi se onaj njegov interni bridge za pluginove, deluje mi da sve radi ultra stabilno, sviđa mi se ?to je sve brzo, koncept jedne trake za sve tipove (audio, midi, grupa), i jel sam rekao već da je neverovatno brz?
Jan is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules