Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Reaper i MIDI (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41644)

kravadinka 26-05-2012 06:57 PM

Reaper i MIDI

Reaper 4 - Pro Tools 10, to je za sada dobitna kombinacija.
Reaper je optimizovan za instrumente kao n?ta do sada, mo?e se potpuno iskopirati workflow, pona?anje i shortcut-i iz PT, plus je Reaper preuzeo dosta napredan i brz MIDI editor iz PT, desni click kao i u PT skoro da ne postoji.
Kasnije import u Pro Tools i mix idu standardno, tu i nema neke dileme.

DaBear 26-05-2012 09:52 PM

Re: os x 10.7 i pt9hd?

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 329107)
Reaper 4 - Pro Tools 10, to je za sada dobitna kombinacija.
Reaper je optimizovan za instrumente kao n?ta do sada, mo?e se potpuno iskopirati workflow, pona?anje i shortcut-i iz PT, plus je Reaper preuzeo dosta napredan i brz MIDI editor iz PT, desni click kao i u PT skoro da ne postoji.
Kasnije import u Pro Tools i mix idu standardno, tu i nema neke dileme.

+10 !! I ja sam od skora "upregao" Reaper-a za virtual instruments..pogotovo one kojih nema u RTAS formatu (Sylenth..na primer!)

milos 30-05-2012 12:36 AM

Logic je jedini sekvencer koji kod mene moze preziveti full opterecenje sa 20 Maschine instanci(radi testiranja) sa 64 buffer size latencom na Apogee Duet interfejsu.
Na PT 9.0.3 ,Live 8.3 i Studio One V 2.0.5 sam probao upola toliko instanci i na 512 buffer size i krcka sve zivo:)

Citao sam sve najbolje o efikasnoti Reapera prilikom pokretanja vise instrumenata i efekata.

fix3r 30-05-2012 09:51 AM

Quote:

Originally Posted by kravadinka (Post 329107)
Reaper je optimizovan za instrumente kao n?ta do sada

Interesantno... zadnji put kad sam probao demo Reaper-a na Mac-u (pre mozda godinu dana) raspao se sa nesto malo sintova i latencija je bila ocajna u poredjenju sa Logic-om. Brze bolje ga izbrisao. Mozda vredi probati ponovo? (mada ne vidim dobar razlog za prelazak sa Logic-a, ali to je druga tema).

kravadinka 04-06-2012 08:30 PM

Trebalo bi svakako probati opet, Reaper jeste jednostavan veoma kada je inicijalni setup u pitanju, nema obilnih priprema kao za Pro Tools i ostale gigante, ali mo?da se potkrala neka gre?ka.

Ima dosta mesta na netu i forumima gde se priča za?to Reaper, a ne Pro Tools, Logic, Cubase, treba to malo prelistati.
Generalno, Reaper je jako brz, od samog podizanja, zatvaranja aplikacije, podizanja i zatvaranja projekata, sve je daleko br?e nego bilo koji drugi DAW.
U samom radu je veoma responzivan, svaki click ima svoj odgovor, Logic je tu najgori gde su dugmići i komande veoma mali, njihovo naciljavanje traje mnogo, a sam program je za moj subjektivni osećaj, a i jo? par ljudi sa kojima sam pričao, veoma je trom.
Iako je va?ilo za Reaper da izgleda lo?e i ne tako sređeno kada su u pitanju boje i kontrasti, verzija 4 je dosta dobra, kao i 3 u zavisnosti od navike. Pored toga sada ima mnogo ozbiljnih projekata sa temama i Reaper 4 mo?e izgledati milion svetlosnih godina daleko od pojedinih, postaviću slike dole.
onkretno, ja sam ga namestio da bude kopija Pro Tools-a i to je neki moj način rada, takođe mo?e se napraviti kao bilo koji drugi DAW, Action Menu je izvanredan.
Nema desnog click-a, bar ne kao u Cubase da bi se do?lo do najče?ćih alata, to je veliki plus.
Veoma je stabilan i veoma brzo napreduje, platiti sada 50 Eura za verziju 4, preko 5, pa sve do 5.99 je sramotno ne uraditi. Ja sam ga platio i pre nego sam počeo ozbiljno u njemu raditi.

Istina, nedostaje nekoliko značajnih i manje značajnih opcija, ali ima vremena. Dok AVID re?i osnovne probleme Reaper će ih prestići u nekim bitnim faktorima.
Da ne bude zabune, kupio sam i Pro Tools 10, neke stvari su nezamenjive, ali verujem sve manje i manje.

http://s13.postimage.org/73psleu8z/image.jpg http://s13.postimage.org/6s8c8ndsz/image.jpg http://s13.postimage.org/m287fu9b7/image.jpg

idvi 05-06-2012 01:54 PM

Reaper????
..ako se uspoređiva sa Cub onda upravo toliko i vrijedi.
Naravno to su moji dojmovi. Dali itko na njemu ozbiljno radio sa MID-jem.
Kad ga uhvati laik ima da mu glava pukne. Napr. midi mixer..nema ?anse da mu
sti?ava? ili pojaćva? traku--valjda treba "dodatno" pode?avanje ali ne stigo?e mi to pokazat jer ga po?aljoh direkt u ko?.:confused:
Jedan naj obićniji "Midi player" kad ga otvori? rade svi parametri u mixeru bez ikakvog pode?avanja..osim IN i Out.A za Cub neću ni govoriti.
Razuverute me.!

kravadinka 05-06-2012 03:03 PM

Ne može se razuveriti neko ko to ne želi. :wink:
Da bi se shvatila nova platforma, mora se resetovati mozak, a ne ući u rad sa novim okruženjem sa starim navikama.

Ja radim MIDI u Reaper 4 i upravo mu je to glavna namena u mom setup-u.
Poređenje sa Cubase je pomalo neiskusno, jer Cubase je na sceni 15 godina duže i svakako da poseduje neke arhaične MIDI opcije koje će verovatno biti unete u Reaper, a možda i neće.
Poneta sa Reaper-om je da ima samo jednu vrstu trake-kanala, može u isto vreme biti midi, audio, aux, grupa, kako god i na taj način joj se pristupa.

Što se tiče brzine kojom se radi, Cubase je stari dinosaurus sa onim alatom na desnom click-u, to je već odavno prevaziđeno.
Već je bilo reči o ljudima koji prvi put koriste DAW, u tom slučaju Cubase ide u koš a Reaper je prilično logičan, upravo zbog jedne vrste traka, routing-a, izgleda i svih ostalih naprednih funkcija koje ga stavljaju ispred mnogih DAW-ova.

Uvek će postojati ljudi opterećeni cenom, pa će odmah baciti u koš nečiji rad i trud, a neće se ni potruditi da nauče nešto novo, ali zato imamo i 9 puta skuplji Cubase, za one koji hoće 9 puta kvalitetniji proizvod... :wink:

awacs 05-06-2012 03:45 PM

Quote:

Originally Posted by idvi (Post 329538)
Reaper????
..ako se uspoređiva sa Cub onda upravo toliko i vrijedi.
Naravno to su moji dojmovi. Dali itko na njemu ozbiljno radio sa MID-jem.
Kad ga uhvati laik ima da mu glava pukne. Napr. midi mixer..nema ?anse da mu
sti?ava? ili pojaćva? traku--valjda treba "dodatno" pode?avanje ali ne stigo?e mi to pokazat jer ga po?aljoh direkt u ko?.:confused:
Jedan naj obićniji "Midi player" kad ga otvori? rade svi parametri u mixeru bez ikakvog pode?avanja..osim IN i Out.A za Cub neću ni govoriti.
Razuverute me.!

Zna? kako ka?u: "ljubav je slepa". Zaljubljenom čoveku ne mo?e? da objasni? da mu je devojka kurva i da je zanima samo njegov novčanik.

Pozdrav,

Vasa

idvi 05-06-2012 07:15 PM

Vjerujem da imate pravo..ali samo mi odgovorite:
a) kako da funkcionira midi mixer
b) gdje ubacivat txt u midi zapis i sihronizirat
c) gdje mu je napr. opcija da u list editoru čekiram "even tipes" i itd.
Znaći to su neke osnovne midi postavke..koje su mi pale na pamet.A ono bauljaš i bauljaš i sve ti je kompliciranije. A nisam baš beba..
Slicni programi u rangu Cuba (Cake,Tool, Logic (stari PC) ako si presao sa cuba na njih nisi trebao previše bauljat nekako je sve nadohvat.
Nisam protivnik inovacijama ali ako jedan sistem godinama funkcionira zašto izmišat novo već unaprijedit staro.
Znam da mehaničari kunu i psuju nove serije Merđana i vele da stari tipovi su 1000 puta bolji...jest da je potpuno novija tehnologija ali ona je unazadila Merđana..:(

idvi 05-06-2012 07:25 PM

Recimo ako trebam neke brze preinake za midi GNMIDI je zakon
i za mene daleko napredniji nego reaper i razumljiviji itd.
Da se razumemo radi se samo o midi editiranju.
Ima nekih stvari koji mi smetaju u Cubu i tra?im adekvatno rije?enje
za midi edit ali do sada nisam prona?ao mu ravnog...na ?alost.

All times are GMT +1. The time now is 11:56 PM.