Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-06-2012, 12:33 PM   #31
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Default Re: os x 10.7 i pt9hd?

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Lepo si rekao, bezvezni midi software. To i jeste njihov domen.
Samo ti fino pređi iz 1874. u 2012. godinu i uživaj, kome još treba ta midi starudija.
To što tražiš može da se odradi, ali ako misliš da je isto onako kao u Cubase zašto onda gledaš na drugu stranu, drži se svoga konja i radi kako ti odgovara.
Ako želiš da napreduješ fino posluša pa malo nateraj sebe da promeniš sistem rada, možda ti se dopadne.
opet neko uvjeravanje u nešto...prijatelju možda i nebi bio bahat da se lićno poznamo... ali neka ostane ovako.
Ja upravo s ovakvima kao ti (pozitvno) razgovaram na tom nivou.Jer kad neko trabunja o nećemu i to primjetim ja se spuštam na njegov nivo.
Kad se krene sa tvrdnjom da u Cubu "problematićni desni klik" vidi se da lik nije ni približno proučio niti pozna "prastari" kako ti veliš 1874 DAW.
A živo ga interesira nešto novo i revolucionarno...a nema veze ni o onome od čega je sve i počelo.
I opet meni se nameće da se bavim nečim što je prastari sistem...a ne pitaš se možda ..zašto? A to nije ni bitno niti te treba zanimati već ako se držimo teme a to je:
ZAŠTO mislite da je Reaper nešto revolucionarno..i ne navađat dubokumne rijeći i misli..kad se vidi da je to samo pročitano iz tutorijala.. a kad se pita za praksu onda se baulja i napada da se izvučeš iz svog..nije bitno.
Zašto napad na mene ako pitam a kako da profunkcionira midi MIXER u Reapu.

Tako bi izgledao odgovor da se ponašam kao ti..

Last edited by idvi; 10-06-2012 at 01:01 PM.
idvi is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 04:52 PM   #32
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: Reaper i MIDI

Mnogo si naporan i tvrdoglav, vadi? reči iz konteksta, vidi? napad tamo gde ga nema, pita? za savet, a u isto vreme ne slu?a? i tvrdoglavo dr?i? do svoga koje i ne razume? ba? najbolje, jednom rečju, ?kolski primer forumske svađalice...
Ako ?eli? da pia? ne?to, izvoli pitaj i ja ću ti rado odgovoriti kao ?to sam ti gore i napisao, batali me tog Balkanskog forumatanja...

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 05:05 PM   #33
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Mnogo si naporan i tvrdoglav, vadiš reči iz konteksta, vidiš napad tamo gde ga nema, pitaš za savet, a u isto vreme ne slušaš i tvrdoglavo držiš do svoga koje i ne razumeš baš najbolje, jednom rečju, školski primer forumske svađalice...
Ako želiš da piaš nešto, izvoli pitaj i ja ću ti rado odgovoriti kao što sam ti gore i napisao, batali me tog Balkanskog forumatanja...
Dobro molim te lijepo ajde mi odgovori na moje pitanje!
Dali si sad zadovoljan formom ili smo opet po tvome na Balkanu??
Veliš forumske svađalice ..otkud ti to??? Znaći jedan od onih za koje smješkovi ništa ne znaće.??
Mislim da bi tu prste mogao imati već sada i moderator.Zar zbog Jednog mog kritičnog osvrta na Reaper da me se naziva "forumskom svađalicom" i u primisli zločestim Balkancem??!
"Kravadinka" sad više niti ne stavlja smješke dok moji postovi obiluje istima što po naravnoučenjem znaći ublažavanje možebitnog shvaćanja kao napad na nećiju osobnost.
Hvala!

Last edited by idvi; 10-06-2012 at 05:56 PM.
Old 10-06-2012, 06:12 PM   #34
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by idvi View Post
Dobro molim te lijepo ajde mi odgovori na moje pitanje!
Dali si sad zadovoljan formom ili smo opet po tvome na Balkanu??
Veliš forumske svađalice ..otkud ti to??? Znaći jedan od onih za koje smješkovi ništa ne znaće.??
Aman, čoveče, prvo postavi pitanje tako da ga neko razume, pa tek onda traži odgovor na njega !

Evo ti još jedna varijanta (pored one koju sam već pomenuo par postova ranije):

Prvi korak - Izaberi MIDI Track kom hoćeš da dodeliš MIDI Volume/Pan umesto Audio Volume/Pan-a. Onda izaberi padajući meni "Track", pa uradi kao na slici:

Pa onda na istom tom tracku klikneš I/O (routing) digme i podesiš ovako:

Obrati pažnju na ono što je zaokruženo narandžastom elipsom (a i na sve ostalo). I eto. Jel' jednostavno? Nije. Da li može? Može. Da li funkcioniše? Da. A zašto je sve tako kako jeste obrazložio sam pre par postova.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 10-06-2012 at 06:15 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 06:20 PM   #35
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Reaper ima super ocijene na raznim forumima i Reviews stranicama i niti u primisli
ne sumnjam da se radi o dobrom software-u.
Po?to godinama radim u Nuend-Cubase sa kratkim odmakom na Cake i Logic ukljućio sam se u raspravu te isprobao "onako blic" Reaper. Na prvu loptu mi nije sjeo jer radi drugačijim načinom nego Cub. te sam i "samoironično" komentirao ?to sam i potkrjepio smje?kima i ostalim "alatima" koji upućuju moguće negativne
reakcije.
I jo? uvijek me interesira ocijene onih koji su mo?da uspoređivali Cub i Reaper.
Po?to momentalno radim većino sa midi-jem (i zarađujem kruh-hleb) naravno da me to i prvo interesiralo..a i u njegovoj recenziji pi?e da je izuzetno jak u midi editu. E po?to ga pokrenuh naravno da sam kao prvo krenuo odatle i uzeo opcije iz Cuba koje me i dr?e na njemu. I do?iveo ?to sam do?iveo...da mi nije sjeo.
E zato i moje pitanje znalcima koji su potro?ili svoje vrijeme da podjele.
Hvala!
Old 10-06-2012, 07:15 PM   #36
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Aman, čoveče, prvo postavi pitanje tako da ga neko razume, pa tek onda tra?i odgovor na njega !

Evo ti jo? jedna varijanta (pored one koju sam već pomenuo par postova ranije):

Prvi korak - Izaberi MIDI Track kom hoće? da dodeli? MIDI Volume/Pan umesto Audio Volume/Pan-a. Onda izaberi padajući meni "Track", pa uradi kao na slici:

Pa onda na istom tom tracku klikne? I/O (routing) digme i podesi? ovako:

Obrati pa?nju na ono ?to je zaokru?eno narand?astom elipsom (a i na sve ostalo). I eto. Jel' jednostavno? Nije. Da li mo?e? Mo?e. Da li funkcioni?e? Da. A za?to je sve tako kako jeste obrazlo?io sam pre par postova.

Pozdrav,

Vasa
Hvala na trudu ..već je i bilo tako pode?eno..najvjerojatnije neka gre?ka u samom softu??
Imam Reaper portable 4.22
Sve podesim po "protokolu" ali ne reagira klizni potenciometar radi ali na mixeru niti radi indikator (na tom kanalu) niti on reagira.!??
I jo? jedno pitanje ..recimo ako to radi ai ima? 15 traka kako jednim potezom
da sve trake budu aktivirane? Recimo kao u Cubu.. Selekt sve trake>odabere? Out ?ift+alt> klik i gotovo. Moram priznat da me rad s njime vratio u stvarnost..da sam zaglupio
jo? jednom hvala na trudu.
Pozdrav
Old 10-06-2012, 07:40 PM   #37
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
I jo? uvijek me interesira ocijene onih koji su mo?da uspoređivali Cub i Reaper.
Iskreno, nikad nisam poku?avao da ih poredim Steinberg sam počeo da koristim negde 1988. dok je jo? bio aktuelan Pro 24 pa sam onda pre?ao na Cubase, sve to pre nego ?to se pojavio Cubase Audio (i sve to na Atariju 1040). Kad sam pre?ao na PC otkrio sam Cakewalk (prosto je bio stabilniji), pa sam potpuno zanemario Steinberg kao firmu (mada uvek imam spremne instalacije "za ne daj Bo?e da mi zatrebaju" i umem da se snađem ako zatreba).

Sve u svemu, pro?ao sam toliko radnih okru?enja (od analogne trake do svega ovoga ?to danas postoji) da sam shvatio da čovek mo?e da se snađe u svakom od njih pod uslovom da je otvoren za potpuno nov način razmi?ljanja.

E sad, za?to meni kao matorcu to ne pada toliko te?ko kao tebi (a rekao bih da si malo mlađi od mene)...? Beats me.

Pozdrav,

Vasa
Old 10-06-2012, 08:02 PM   #38
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Hvala na trudu ..već je i bilo tako pode?eno..najvjerojatnije neka gre?ka u samom softu??
Vidi?, ja kad mi ne?to ne polazi za rukom prvo pomislim da je gre?ka u meni U slučaju Reapera puno puta je bilo ba? tako (kao ?to je i Kravadinka već pomenuo).

Quote:
Imam Reaper portable 4.22
Sve podesim po "protokolu" ali ne reagira klizni potenciometar radi ali na mixeru niti radi indikator (na tom kanalu) niti on reagira.!??
I ovi snapshotovi su sa 4.22 (dodu?e nije portable). Siguran si da si na SEND-u aktivirao ono MIDI dugme (koje sam zaokru?io, po?to po defaultu nije aktivno)? I da ti je SEND pode?en Post Fade i da je pojačan? I da je MIDI kanal taj-i-taj?

Quote:
I jo? jedno pitanje ..recimo ako to radi ai ima? 15 traka kako jednim potezom
da sve trake budu aktivirane? Recimo kao u Cubu.. Selekt sve trake>odabere? Out ?ift+alt> klik i gotovo.
Nije mi ba? jasno ?ta ti znači "da sve trake budu aktivirane"? ?ta da bude aktivirano na trakama? ?ta hoće? da postigne?? Onako narodski rečeno.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 10-06-2012 at 08:06 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 09:20 PM   #39
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Evo ti dva video snimka kako se to radi, prvi će? verovatno okarakterisati kao te?i, drugi kao lak?i ako se to upoređuje sa Cubase.
Daleko je od toga da je nezgodno, a jo? dalje da je nemoguće.

http://www.youtube.com/watch?v=al_gn75SaH8

http://www.youtube.com/watch?v=B55rYvMwCyc

Kod Steinberg-a su sva re?enja napravljena tako kao da su pala iz vedra neba, korisnik se ne unosi u to ?ta zapravo radi, nego koristi već unapred naučene funkcije.
Pro Tools i Reaper imaju klasičnu postavku puta signala kao ?to je to u svakom studiju već vi?e od 50 godina unazad.
E tako i u ovom slučaju, ti tra?i? MIDI mixer, a ustvari ovde je sve vrlo logično, radi se o slanju i primanju signala, ovde je to midi.
Dakle ide se na Send - Receive i signal se sa ?eljenog kanala po?alje na drugi ?eljeni kanal i to je ceo posao, veoma je logično i lako, samo treba resetovati mozak pre upotrebe.

Evo ti i smajli...

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 09:32 AM   #40
idvi
Senior Member

idvi's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Vidiš, ja kad mi nešto ne polazi za rukom prvo pomislim da je greška u meni U slučaju Reapera puno puta je bilo baš tako (kao što je i Kravadinka već pomenuo).

I ovi snapshotovi su sa 4.22 (doduše nije portable). Siguran si da si na SEND-u aktivirao ono MIDI dugme (koje sam zaokružio, pošto po defaultu nije aktivno)? I da ti je SEND podešen Post Fade i da je pojačan? I da je MIDI kanal taj-i-taj?

Nije mi baš jasno šta ti znači "da sve trake budu aktivirane"? Šta da bude aktivirano na trakama? Šta hoćeš da postigneš? Onako narodski rečeno.

Pozdrav,

Vasa
Da se ne držim ko pijan plota tog MIDI MIXERA moram da objasnim.
Kad idem u avanturu sa nekim novo-starim softwareom i želim ga
iskusit i usporedit sa ovim kojim radim (CUB) idem od najbanlnijeg pa
prema složenijem. Pošto midi editiranje mi je (u zadnje vrijeme) primarno
krećem od njega. Otvaram midi file u dotićnom softu i krećem:
A) posle podešavanja opcija drivera, portova i ostalih kemija
prvo otvaram ilti importujem midi file. I kao prvo idem na njegov midi mixer
zbog razloga jer me u Cubu iritira da kod otvaranja mixera svi kanali (trake )
su na 0 ALI on radi moram sve trake podignut (radi indikator ili Meters kak hoćeš).
http://imageshack.us/photo/my-images/401/mixerv.jpg/

Napominjem u radu NIKAD ni ne pomislim da imam mixer..ali to mi je neki ritual.
E kod Reapera mi to iz prve nije radilo iz tebi znanih razloga..

B) Slijedeći korak mi je OUT routing i njegova manipulacija.
Dakle u CUB-u importujem midi file koji ima (napr) 10 traka (Channels)
po defaultu "Output Routing" je (napr) E-DSP MIDI Port
a ja bi htio (napr) Microsoft GS Wavetable...
i to bih htio u jednom koraku da ućinim ALI za sve trake (channele)
U Cubu imaš opciju "ALL selected Shift+Alt+Click".
http://imageshack.us/photo/my-images/7/selecttw.jpg/

I to nisam iz prve prokljuvao u Reaperu.
C) I meni vrlo važna opcija je "List editor" u Cubu..i slijedeća opcija
"Event type mask" napr. kad čekiraš "Event types" txt i list editu
ti je izlistan samo Text ..a i pomoću filtera (list edit)
imaš i dodatne mogućnosti.
http://imageshack.us/photo/my-images/268/listedit.jpg/

To nisam pronašao u Reaperu..a i priznajem nisam se ni potrudio
zbog kalvarije u A i B koracima.
Pozdrav!

Last edited by idvi; 11-06-2012 at 10:12 AM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules