Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-01-2012, 10:41 PM   #41
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Default Re: Stizu PC3K6 i PC3K7

16 zona
a svaki program 32 layera.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2012, 12:58 PM   #42
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

pa to je tako kul
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2012, 07:40 PM   #43
baltik79
Junior Member

Zbog toga ja najvise postujem Kurzweil kao solo sint. Da budemo realni, svi novi sintovi uglavnom solidno citaju semplove. Znaci,stvar je u tome koliko ima polja za User-e, koliko nudi mjesta za terce ili najmenske boje u jednom Programu-u ili Setup-u, koliko ima memorije za unosenje semplova... Takodje jako bitna stvar su efekti,filteri...koliko smo vrijedni, kakvo nam je uho i ukus... Mi muzicari smo takodje i cudni. Cim sredis jedan sint da si zadovoljan, odmah mastas za nekim drugim ili novijim (bar sam ja takav ).
I da, da vas jos jednom pitam, jel neko zna kako da dodam vibrato na neku semplovanu boju ili fabricku,nebitno. Znam da ide najvjerovatnije preko LFO ali sta mu zadati ?
baltik79 is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2012, 09:00 AM   #44
klikx
Junior Member

a gdje ima za "skinuti" boja za pc3le ?? za nase zvukove harmonika tamburice i tako to ? hvala
klikx is offline   Reply With Quote
Old 18-03-2012, 06:39 PM   #45
baltik79
Junior Member

Evo i novi OS v2.10 je izasao i vazi za serije PC3K (PC3K 6, 7 i 8).
Old 18-03-2012, 07:09 PM   #46
Kefa
Member

Va?i i za PC3.
Kefa is offline   Reply With Quote
Old 19-03-2012, 11:17 AM   #47
baltik79
Junior Member

U pravu si, to sam zaboravio. U paketu kada se skine ima takodje i u PDF formatu koja su poboljsanja i sta je dodato. Mene je najvise obradovao Finger bas koji se nalazi u Program modu na polju 4129. Ukucajte i probajte. Samo skinete dinamiku i to je to. Kada sam podigao novi OS ucitao sam svoj set bez problema. Nema ni najmanjih smetnji.

Evo ovako generalno mojih zamjerki trenutno na neke stvari:

1. OVO JE NAJBITNIJE !!!
Malo Zona u Setup modu, pravim terce koje se transponuju i treba mi vise Zona za to ili nekako rijesiti da se vrati prijasnji sistem preko Layer-a u Program modu kojih ima 32.

2. Kada prebacujem programske boje ili boje u Setup-u desi se da dodje do ?eksplozije? na djelic sekunde pa se zatim smiri (desava se i na fabrickim bojama, vjerovatno vezano za efekte sto je vec neko meni odgovorio ovde na forumu).

3. U Setup modu samo 5 boja koje ubacim iz Program moda mogu povuci svoj izvorni efekat (sto su imale u Program modu) ostale moram ubacivati preko AUXFX1 i AUXFX2 i tu se desava da ti naknadno dodati efekti, kasne podosta u odnosu na efekte iz FX. Naglasavam da je efekat isti u FX kao i u AUXFX1 i AUXFX2.

O svemu ovome treba obavjestiti podrsku Kurzweil-a. Predlazem ako ima neko da dobro "Parla" engleski, ili jos bolje njemacki, da nam sro?i ovo i po?alje u Kurzweil.
Old 31-07-2012, 08:21 PM   #48
akordeonista
Senior Member

Quote:
Originally Posted by baltik79 View Post
...2. Kada prebacujem programske boje ili boje u Setup-u desi se da dodje do „eksplozije“ na djelic sekunde pa se zatim smiri (desava se i na fabrickim bojama, vjerovatno vezano za efekte sto je vec neko meni odgovorio ovde na forumu).
Nemam iskustva sa Kurzweilom pa bih bio zahvalan kada bi mi neko pojasnio sledece stvari:

1. da li su resene stvari vezane za efekte (o cemu je bilo reci u gornjem citatu)? Vezano za to, interesuje me jedna konkretna stvar, sta se desava u situaciji kada imate splitovanu klavijaturu na dve zone, levo je na pr. neki pad ili sinti strings a desno neka solo boja. Drzite levom rukom pritisnute neke dirke i cuje se pad/strings, desnom rukom ste zavrsili solazu i menjate preset na sledeci koji vam je potreban dok leva ruka i dalje drzi pritisnute dirke. Da li se pri promeni preseta ton leve ruke prekida ili ne? I da li se cuju pominjane "ekspolozije" efekata pri promeni preseta?
2. Kako vam se cine klaviri na PC3k? Mogu li se napraviti da zvuce dobro ako ih vec nema u ponudi fabrickih preseta?
3. Kakve su dirke na PC3k7, cemu su najslicnije, tj. mogu li se uporediti sa nekom od klavijatura iz game Roland, Yamaha, Korg?
akordeonista is offline   Reply With Quote
Old 31-07-2012, 11:34 PM   #49
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by akordeonista View Post
2. Kako vam se cine klaviri na PC3k?
Mogu li se napraviti da zvuce dobro ako ih vec nema u ponudi fabrickih preseta?
Ovo je jedna monumentalna izjava!

Pa ta firma je napravila ime na klaviru!!! I to u zemljama gde nije klavir uveden odlukom Saveza komunista u škole!

Kao da pitaš da li Ferrari planira da napravi trkački auto...

No, ja se moram ograditi time da se bavim samo snimanjem i produkcijom skoro 15 godina i nisam klavijaturista...!

Kurzweil je tradicionalno komplikovan "za saradnju", no mnogo manje nego stariji modeli, ali zvučno samo neki modeli Clavia Nord-a (koji je i srazmerno skuplji i dosta ograničen) može da mu flagrantno parira što se tiče klavira, Hammonda, Rhodesa, stringsa itd...
Sintetika nije jaka strana ove firme i ne forsiraju je, ali je prate u novijim modelima kakva je pc3k serija...

Roland vlada padovima i lidovima, Yamaha ništa manje, čak i opasnih klavira, to su ukusi, a Korg vlada ojađenim, razvaljenim i obogaljenim domaćim tržištem, u svakom pogledu... Najskuplji modeli su odlični i neisplativo skuplji od konkurencije.
Stari uređaji tipa M1 i slično su i danas neprikosnoveni, ali "dirka nije za trilere"...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2012, 12:15 AM   #50
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Quote:
2. Kada prebacujem programske boje ili boje u Setup-u desi se da dodje do „eksplozije“ na djelic sekunde pa se zatim smiri (desava se i na fabrickim bojama, vjerovatno vezano za efekte sto je vec neko meni odgovorio ovde na forumu).
To nema veze sa efektima već je vezano za vrednost koju si zadao za exit volume. Odnosno, problem se odnosi na programiranje preseta.

Na konkretnom primeru:

Ako ti je entry volume vrednost 50 a exit volume 127 i pritom držiš ton dok vršiš promenu dolazi do spomenutog skoka dok se ne učita entry volume vrednost novog preseta/setupa.

Ukoliko ti je ušlo u rutinu da dodeljuješ entry volume vrednosti, savetujem ti da entry i exit volume držiš na istoj vrednosti.

Quote:
3. U Setup modu samo 5 boja koje ubacim iz Program moda mogu povuci svoj izvorni efekat (sto su imale u Program modu) ostale moram ubacivati preko AUXFX1 i AUXFX2 i tu se desava da ti naknadno dodati efekti, kasne podosta u odnosu na efekte iz FX. Naglasavam da je efekat isti u FX kao i u AUXFX1 i AUXFX2.
Zavisi od boja i efekata koje vučeš sa njima. U svakom trenutku imaš 16 jedinica za efekte. To je uglavnom dovoljno za većinu stvari. E sad, mislim da razumem gde je tvoja glavna "glavobolja" - hoćeš da nabaciš terce, a svaki program vuče svoj insert efekat.

Ima rešenje i za to:

Namestiš terce kao što si do sada radio a zatim sve "terca zone" staviš da budu isti Channel (u CH/PRG) kao i osnovni glas (npr. 1) - tako će sve terce da vuku isti insert i oslobodićeš mesta za ostale efekte.

@akordeonista:

Nema prekida zvuka osim u dva slučaja:
1. Ako se vrši promena sa/na KB3 organ mod (vidi dole zašto)
2. Ako oba programa/setupa koriste više od 8 jedinica efekta.

Kurzweil ima 16 FX jedinica. On ih popunjava redom i kad dodje u situaicju da ne postoji više slobodnih jedinica jedino što mu preostaje to je da ugasi postojeći FX lanac i postavi drugi. Uz sve to imaj u vidu da je 16 jedinica efekata u 90% slučajeva više ili jednako FX sekciji na Korg Extreme/Classicu. A opet, Triton gasi efekte u prog modu i prekida zvuk u combi modu pri promeni preseta.

Osim toga, nema nikakvih prekida izmedju zvuka. Konkretno, sećam se da sam baš proveravao to u praksi na sledeći način: udarim ton, držim sustain, promenim farbu i tako nekoliko puta a sve vreme držim tonove sa prošlih programa i sve farbe su se čule nepromenjeno i u snazi i u karakteru. Ako se ne varam, držao sam 7 različitih preseta i svirao bez prekida na osmom.

Što se tiče klavira - stvar ukusa. Ljudima sa ovih prostora je uglavnom sinonim za dobar klavir M1 ili JD piano tako da je Kurzweilov klavir verovatno previše klavirski. Ali, ima načina da se dotera da zvuči kao da je sa M1

Dirka je specifična - recimo da mi je 361/K6 najbolja synth dirka koju sam do sada svirao (ima je i Waldorf Blofeld). E sad, PCK7 dirka je teža i nešto tromija pri povratku. Kapiram da su se vodili idejom da nadju dirku pogodnu i za klavir i za organe.

@Big Bockie: sintetika na PC3K sasvim dobra. Interfejs je taj koji nažalost potkopava VA synth koji postoji u PC3 seriji. Jedino što ne može da se napravi na njemu jesu jako kratke vrednosti za LFO (karakteristične za house leadove). Sve ostalo je mnogo više nego pristojno!

Ipak, da bi mogli porade malo na fabričkim presetima - mogli bi pošto ih velika trojka tu šije za 3 dužine. Sreća pa postoji dosta dobrih user i komercijalnih preseta koji donekle pomažu da se to ispravi.

Last edited by wladymeer; 01-08-2012 at 12:27 AM.
wladymeer is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules