Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-12-2011, 11:22 PM   #11
nikolaivanic
Senior Member

Default Re: Par pitanja u vezi zvučnika

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Samo sam te pitao da li si igde to prakticno probao pa da mozemo da saznamo za utiske. Cemu ovolika prozivka i pisanje?
Boggy?
Da me Arthur to pita, bilo bi normalno.
Kada me ti pitas, na NACIN NA KOJI PITAS... to je kao da proveravas jel znam da tranzistor ima emitor
Kako se to zove? Prozivka, zaj...cija... ili?

Mogao si odmah da navedes da u mojoj semi dolazi do zvucnih, elektricnih ili vec kakvih god fazno amplitudskih pojava koje se mogu/ne mogu popraviti i da to iz tih i tih razloga ne valja... pa onda das napr. svoj predlog... pa sve tako.

Inace utisci su super, veruj mi na rec. Probao sam bez compa na obicnom eq...
Ima li razloga da sistem na compu radi drugacije? I zasto?
pozz

Last edited by nikolaivanic; 14-12-2011 at 11:28 PM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 14-12-2011, 11:30 PM   #12
NLP
Moderator

NLP's Avatar

... hmmm dal vas sve zanima neki konstruktivan odgovor ili se jedno drugog nate?ete?!

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 14-12-2011, 11:38 PM   #13
nikolaivanic
Senior Member

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
... hmmm dal vas sve zanima neki konstruktivan odgovor ili se jedno drugog nate?ete?!
pozz NLP,

ja dao u startu konstruktivan odgovor... Bez hardvera, sa onim sto je na raspolaganju...

...
Old 15-12-2011, 12:18 AM   #14
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Samo treba da procitas sta si napisao i da se prisetis da li si ikome na opisani nacin uspeo da namestis subwoofer a da on bude zadovoljan i da mu miksevi izlaze bolje nego samo sa NS10, sto se lako da proveriti. Ako nisi to nikada do sada uradio, onda nemoj siriti "savete" koje ni sam nisi proverio u realnosti, da funkcionisu, nego izlazes neku "teoriju" koja je jasna samo tebi....

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic View Post
.... Ako ti treba kasnjenje,
Kako da zna da mu treba kasnjenje?
Koliko je to kasnjenje?
Quote:
pre tog eq stavis neku jednostavnu delay vst spravicu pa menjas vreme kasnjenja,
U kojim granicama menja?
Sta treba da slusa/gleda/meri da bi pronasao najbolje kasnjenje?
Quote:
vidis kada je najbolje i tu ostavis.
Gde vidi?
Sta gleda?
Kako izgleda "najbolje"?
Quote:
(pod uslovom da bas ide napred)
Kako to bass ide napred?
Quote:
Ukoliko bass kasni, sto je verovatnije, delay stavis na ns10 kanale...
Zasto je verovatnije da bass kasni?
Quote:
Za probu baci i jedan i drugi pa vrti malo
Koga da baci?
Koga da vrti?
Koliko malo?
U kojim granicama?
Quote:
-fora je da se faze sa ns10 i woofera najbolje uklope
Kako ce to da proceni?
Sta treba da gleda/meri/slusa?
Quote:
Alo zelis, mozes da experimenta radi, ubacis i eq na ns10 kanale pa smanjis jacinu na fq ispod one gornje (100hz),
O kojoj gornjoj frekvenciji pricas?
Kako "smanjuje jacinu na fq"? ( i sta si uopste hteo da kazes sa tim?)
Quote:

tj dobijas neku vrstu elektronske skretnice sto moze da pomogne u uklanjanju eventualnih pikova ili rupa u odzivu.
"neka vrsta elektronske skretnice"?
Pa ne moze bilo koja niti bilo koja vrsta... a ponajmanje "neka vrsta"... Samo se neki filtri sabiraju u ravan odziv... sve ostalo je nemoguce uskaditi da bude ravno...
O kakvim "eventualnim pikovima ili rupama" pricas?
Ako ces "poravnavati" odziv prostorije ekvilajzerom onda procitaj:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35381
pre nego sto pokusas to da uradis.
Quote:
Ostaje pitanje linearnosti (referentnosti) - to bi trebalo proveriti merenjima i proverama mixa...
linearnost (referentnost) ... ovo ne razumem... kakve veze ima linearnost i referentnost? Linearnost cega? Referentnost u odnosu na sta?
Kako proveriti merenjima u polusredjenoj sobi?

Provera miksanjem je vec druga prica... i mozda jedina stvar s kojom se slazem u tvom postu.... posto i sam zastupam taj metod.

Ali ocekivati od producenta i miksing inzenjera da na sluh uskladjuje odziv subwoofera u sobi sa postojecim parom zvucnika, to samo trgovci rade ovde u Srbiji...
Ako ocekujes od njega da nesto meri... hm... nek ti kaze sam.

- Ako je merenje u pitanju, onda treba opisati metodu merenja, kao i sta se meri i koji su ciljevi cele te price... tako da sa tvojim "opisom" kako to on treba da uradi... moze u najboljem slucaju da izgubi vikend na avanturu sa subwooferom, i da na kraju opet ne bude bolje nego samo sa NS10.

- Da dodam jos i to da je neophodno da se kontrolna soba sredi akusticki veoma dobro (bass tretman) da bi uopste mogli da pricamo o subwooferu i da bi uopste mogli da razmisljamo da stignemo do kraja avanture, te opravdamo utroseni novac za subwoofer.

Prema tome, sad sam ti napisao puno KONKRETNIH pitanja, koja su ostala nejasna, posledica su NEKONKRETNOG odgovora, koga si dao,

Pri tom mi zamerka nije bila na nacin visekanalna audio kartica, nego na metodologiju koja je, najblaze receno, vise nego zbunjujuca.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 15-12-2011 at 12:27 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2011, 12:22 AM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
... hmmm dal vas sve zanima neki konstruktivan odgovor ili se jedno drugog natežete?!
Mene zanima da odgovor na ovakve teme bude jasan i ostvariv prosecnom citaocu, proveren u realnosti i koristan, ako smem tako nesto da trazim...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 15-12-2011 at 12:27 AM.
Old 15-12-2011, 12:38 AM   #16
nikolaivanic
Senior Member

Bratee...
Da je po tvome Boggy, cigani nikad nebi zasvirali
... jer ne znaju da pisu, pa nebi mogli da popune obrazac sa ciljevima, razlozima i ostalim ...ima koje ti nabrajas.

Vestina je uspesno improvizovati, najlepse se cuje u muzici ali ni u ostalom zivotu nije za bacanje.

Napisao si sto reda texta, za to vreme si mogao na compu da isprobas sve pa da javis iz prve ruke.

EQ Filteri u programima verovatno valjaju?
ili ne?
faze su im sranje? FQ karakteristika im je sranje? Sta jos kazes da ne valja?

Artur nije dete, a i dete moze ono da sklepa u programu... Ko sto je vec napisao (napisao ON ne JA da mu kasni bas ili sl), probao je, potrosio pola sata, sat. Sta mu fali da proba jos pola sata?

Mozda ti se ne bi svidelo da mu uspe?
U cemu je fora, aj objasni?

I na kraju, daj napisi neko DRUGO, isto tako jeftino a bolje resenje ako znas.
???

Last edited by nikolaivanic; 15-12-2011 at 12:48 AM.
Old 15-12-2011, 07:28 AM   #17
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Molim bez internih "fora" i smaranja ali kod woofera postoji neki osnovan savet da ne dolazi do "ka?njenja":
"Woofer je priporučljivo da je u jednakom radijusu /distanci kao "sateliti"... u osnovi je slabo ako je woofer na sredini prostora..." - pomozite si sa mjernim programom.
I da ponovim jo? jedna zanimivost, koja kod nekih zvučnika pravi razliku:
"... ponekad kod nekih zvučnika (i ATC ranga...) ponekad ako samo okrene? utičnicu za struju pojavljaju se zanimive stvari, ponekad je neki band frekvencija u kontrafazi... najlak?e je to uočiti sa mjernim programom ?to se de?ava..."

Da se postave zvučnici samo na uvo zaboravite, pomozite si sa mernim programom (ARTA, REW, Smaart i slično).

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 16-12-2011, 08:33 PM   #18
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

@nikolaivanic

Ne bih sada da dolivam ulja na vatru, samo da skrenem paznju na nesto:
Problem je sto se ne razumete u osnovnoj ideji. Bogi samo zeli da kaze da tako "na uvo" i ofrlje, ne moze da se radi jedan profesionalan i odgovoran studijski prostor. Mozda to i zazvuci prijatno, ali to nije uloga tretirane prostorije za miks.

I sam sam entuzijasta kao i ti, razumem tvoj pristup ideji, ali ne mozes garantovati da se nece negde pojaviti dip ili pik, stavise, tako proizvoljnim pomeranjem faze moze da izazove vece p*zdarije, nego da ne dira nista, mada je to sad diskutabilno, ne ulazim u taj deo. Moja poenta je da tako od oka mozes mozda da "doteras" svoju neku dnevnu sobu gde slusas gotove mikseve i zelis da zvuce dobro, ali kada biras instrumente i ostalo, ili detaljno udjes u miks da ga radis - ne bih se usudio da se zezam sa time. Utoliko sto sam i sam probao da nedostatak basa nadomestim na isti takav nacin (koristeci neke kutije koje sam vec imao)

BTW (on topic) - to kasnjenje basa je, ja mislim, pre nastalo od nesrazmerno pojacanog donjeg spektra pomocu woofera, pa samim tim i isticanjem "repova" od kicka i basa, a ne od faznih p*zdarija. One se ne cuju kao kasnjenje zvuka, zar ne ?

Last edited by psionic; 16-12-2011 at 08:48 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2011, 03:34 AM   #19
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
......
BTW (on topic) - to kasnjenje basa je, ja mislim, pre nastalo od nesrazmerno pojacanog donjeg spektra pomocu woofera, pa samim tim i isticanjem "repova" od kicka i basa, a ne od faznih p*zdarija. One se ne cuju kao kasnjenje zvuka, zar ne ?
"kasnjenje bassa" postoji u odzivu zvucnika, samo po sebi, i zavisi od oblika njegove high-pass karakteristike, koja, opet, zavisi od konstrukcije zvucnika, da li je kompresioni (sealed), odnosno HP filter drugog reda, ili je bass reflex, transmission line, passive radiator,... gde je HP filter najcesce cetvrtog reda.

Prikazao sam to na prilozenoj slici. Vidi se razlika u odzivima kasnjenja bassa za isti propusni opseg, odnosno f(-3dB)=100Hz, ali za HP karakteristiku drugog i cetvrtog reda

EDIT: Napominjem da konkretan odziv kasnjenja u zavisnosti od frekvencije jako zavisi od slucaja do slucaja, i da je ovo samo ilustracija onoga o cemu sam vec pisao.
Attached Images

Last edited by boggy; 17-12-2011 at 11:18 PM.
Old 17-12-2011, 02:43 PM   #20
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Pa kasni... od 5 do 20-30 ms...

E da, i jos i kad se uzme u obzir da covek ne detektuje pomeranje faze donjih frekvencija kao combing, vec kao kasnjenje... Jos - na NS10, koje i ne sviraju nesto ispod 50-60Hz, to je manje osetno, nego kad se i jedan vufer doda u pricu...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules