Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 07-10-2011, 05:43 PM   #1
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Umro Steve Jobs...

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Ziroskop nije razvijan specijalno za iPhone
NIŠTA nije specijalno razvijano za iPhone, pa ni Gorilla Glass, ni (multi) touch screen, ni bilo šta od stvari koje je Steve (pokoj mu duši) svojim potencijalnim kupcima prezentovao kao argument za kupovinu istog. Nadam se da si shvatio da to i jeste poenta moje priče.

Nadam se i da je iz svega što pišem jasno da jako uvažavam SJ-ove poslovne sposobnosti. Kao što jako uvažavam i poslovne sposobnosti Gorana Bregovića, ali mi nikad nije palo na pamet da ga nazovem "kompozitorom" ili "vizionarom".

Pozdrav,

Vasa

P.C. Ti i ja se vrlo često formalno "prepiremo" oko stvari o kojima imamo suštinski isto mišljenje. Što bi reko Brian Eno: "We're all talking to keep the conversation alive":

Last edited by awacs; 07-10-2011 at 05:53 PM. Reason: P.C.
awacs is offline  
Old 07-10-2011, 06:31 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
.......
P.C. Ti i ja se vrlo često formalno "prepiremo" oko stvari o kojima imamo suštinski isto mišljenje. Što bi reko Brian Eno: "We're all talking to keep the conversation alive":
......
Ovo je forumska diskusija,... i to nije prepirka, nego bas diskusija, gde moze svakakva informacija i kojesta nesto da se poveze i uveze u novu celinu... ako je citaoc pazljiv... za "instant" informacije imamo google i wikipediju... ili se barem nadamo da ih imamo.

Postoji koncepcija proizvoda kao neka oblast u kojoj ima sposobnih i manje sposobnih... iako ima mnogo onih koji mogu da naprave sasvim uredan proizvod, jeftinom radnom snagom ili ne, potpuno je svejedno. E, u tome je SJ bio prakticno nenadmasan... da se doseti sta bi moglo da ucini njegov proizvod "specijalnim"... i to nije uopste trivijalno, ako se niko pre tebe nije toga dosetio, pa da ga iskopiras... pocev od True Type Fonts pa nadalje.

Tehnoloski gledano, to sto je on (u)radio je prakticno privuklo tehnologiju ljudima, a ne obrnuto. Moglo je mehanicki da se pretabavaju brzi procesori, memorije, bus kontroleri, ali to je samo gvozdjurija, poprilicno nehumana... daleko je od proizvoda za ljude... nekoliko krucijalnih ideja nam je ucinilo zivot laksim, cak i ako je na kraju nesrecna IBM Power PC tehnologija usporila razvoj MAC racunara...

P.S. Ovako ispada da su genijalni kompozitori manje vredni ako su im dela jednostavna, dostupna, sastavljena od "ocigledinih" i odavno poznatih elmenata, kojih se niko pre njih nije dosetio... bojim se da nisu.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 07-10-2011 at 06:38 PM.
boggy is offline  
Old 07-10-2011, 07:38 PM   #3
DADDY Z
Moderator

DADDY Z's Avatar

problem je ?to gomila ljudi poistovećuje Apple samo sa iphone ili ipad kao da ni?ta pre toga nisu napravili...i to mnogo značajnije od gore pomenutih stvari...a većinu stvari je osmislio ba? on...

p.s. nemam ni ja ni?ta od Apple hardvera (tj imam tastaturu)
DADDY Z is offline  
Old 07-10-2011, 07:52 PM   #4
Matoree
Member

ko ce sad da prodaje overpriced hardware?
pustio neku svoju matricu, i malo pipao po njemu, upakuje fino skroz i odma se vidi razlika plugin-hardwer, et ovo nije bog zna koliko para blo, oko 400eu dal kaze mi on, al velika je razlika kroz to i kroz plugine, na prvu se primeti
Matoree is offline  
Old 07-10-2011, 07:53 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by DADDY Z View Post
problem je ?to gomila ljudi poistovećuje Apple samo sa iphone ili ipad kao da ni?ta pre toga nisu napravili...i to mnogo značajnije od gore pomenutih stvari...a većinu stvari je osmislio ba? on...
Da, da... onima koji se bave poslom gde moraju da rade na racunaru, je zivot drasticno olaksao upravo on. Mnoge stvari je upravo omogucio ili jako olaksao da se rade na racunaru... itd. Samim tim nije sebi zaradio para, nego i drugima. Da je Nikola Tesla bio gramziviji i koristoljubiviji, verovatno bi ga nadmasio po zaradi... ali, eto... nije. (ne mislim na suvo znanje, nego na "konvertibilnost" izuma i ideja u novac)

Od microsofta uspevam da zapamtim samo "izum" service pack-a... kao, ajde... znacajnog...
Quote:
Originally Posted by DADDY Z View Post
p.s. nemam ni ja ni?ta od Apple hardvera (tj imam tastaturu)
Nemam ni tastaturu.... ali hej!... Imam misa! nije bas (original) Appleov, ali svaki je skoro ko Appleov ako se malo prouci hronologija....

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline  
Old 07-10-2011, 08:05 PM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Da je Nikola Tesla bio gramziviji i koristoljubiviji, verovatno bi ga nadmasio po zaradi... ali, eto... nije. (ne mislim na suvo znanje, nego na "konvertibilnost" izuma i ideja u novac)
Ne mešajmo babe i žabe - Tesla je otprilike Jef Raskin, a Westinghouse je otprilike Steve Jobs. I svako tu ima svoje mesto. Ja se samo zalažem za to da pop bude pop, a bob - bob.

Pozdrav,

Vasa
Old 07-10-2011, 08:14 PM   #7
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Ne me?ajmo babe i ?abe - Tesla je otprilike Jef Raskin, a Westinghouse je otprilike Steve Jobs. I svako tu ima svoje mesto. Ja se samo zala?em za to da pop bude pop, a bob - bob.
.....
Ne slazem se da mu je Westinghouse koncipirao viziju naizmenicnih struja, a da nije umeo to da izvede pa je cimao Teslu... covek je, naprotiv, imao novca za finansiranje, i trziste za prodaju... i to je sve

Posmatraj to kao vlasnike sale za koncerte, kompozitore i muzicare... pa se jos nekad pomesaju i babe i zabe... kod nekih ljudi... sto nije nemoguce... ukljucujuci i marketing, odrzavanje, itd...

Vizija je ipak nesto deseto... ljudi to imaju ili nemaju... nema skole za to.

boggy is offline  
Old 09-10-2011, 01:07 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Nemam ni tastaturu.... ali hej!... Imam misa! nije bas (original) Appleov, ali svaki je skoro ko Appleov ako se malo prouci hronologija....
A provali ovo (kad smo već kod hronologije):

Otprilike spojiš ovo što se vidi na slici sa Raskinovom vizijom iz 1979 (http://www.digibarn.com/friends/jef-.../millions.html) i dobiješ prvi korisnički računar na tržištu. BTW, interesantno je da je Xeroxov miš bliže dizajnu današnjih miševa nego Appleov klasični single-button.

Ili, spojiš ovo:

sa dizajnerskim vizijama Džonatana Ajvija i dobiješ iPod. I tako to.

A to oko patentnih prava - Tesla nije dočekao da mu se prizna patent na radio. Patentna prava su administrativnopravna, a ne civilizacijskovizionarska kategorija.

@quake2:
Nije nužno da čovek sretne Stevena Jobsa da bi bio upoznat sa njegovim inovacijama koje su svuda oko nas i koje nam toliko olakšavaju svakodnevni život, zar ne?

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 09-10-2011 at 01:12 PM.
awacs is offline  
Old 07-10-2011, 07:52 PM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Tehnoloski gledano, to sto je ON (u)radio je prakticno privuklo tehnologiju ljudima, a ne obrnuto.
E vidi?, zbog ovoga ?to sam boldovao (i pretvorio u CAPS i povećao) sam zapravo juče i zapenio.

Steve Wozniak, Bill Atkinson, Jef Raskin, Jonathan Ive ... tebi ta imena sigurno ne?to znače. Za ovog prvog je gomila ljudi čula juče, za ostale verovatno nije čula nikad. A svako je na svoj način jako va?an za dana?nju percepciju Apple Inc. kao "inovativne firme". Makar onoliko koliko je Ferdinand Porsche va?an za postojanje dana?njeg Volkswagena, iako je lično Darth Vader bio inicijator brenda.

Malo mi (mnogo) ide na ?ivce to veličanje menad?era i progla?avanje istih za vizionare. Valjda zato ?to sam odrastao u vreme kad je Mikelanđelo va?io za autora tavanice Sikstinske kapele, a papa Julije II samo za naručioca posla. I izgleda da nisam jedini - mnogi odu u Vatikan i retko ko ka?e "kakav vizionar je bio ovaj Julije II".

Pozdrav,

Vasa
Old 07-10-2011, 08:05 PM   #10
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
E vidiš, zbog ovoga što sam boldovao (i pretvorio u CAPS i povećao) sam zapravo juče i zapenio.
.......
Vec sam naveo da postoji mnogo ljudi koji su u stanju ne samo da proizvedu, nego i da razviju svaki proizvod koga je Apple ikada proizveo, to nije nista spektakularno.

Poenta i jeste u menadzmentu.

Mozemo to i ovako da posmatramo:
- Zasto Nokia nije prva napravila nesto nalik iPhone-u?
- Da li je mozda tehnicki i tehnoloski inferiorna u odnosu na Apple?
- Nema dovoljno strucnih inzenjera i dizajnera?
- Nema dovoljno para za razvoj?
Nista od toga... upravo je menadzment podbacio... zato su i menjali direktore pre nekog vremena.

boggy is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules