|
Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Ali evo jednog izvoda sa http://www.dailymail.co.uk/news/arti...make-iPod.html : More than 2,000 social workers are also being recruited and emergency helplines set up. Anyone appearing mentally ill or stressed is being identified by a special 'spotters' team set up to keep tabs on the workforce. Pa sad ti vidi koliko bednika tamo rmba kad se firmi isplati da angažuje 2000 socijalnih radnika i spotere (koji verovatno ne rade za $20 nedeljno). A sve to da bi neka šmizla u Minesoti gledala Lady Gagu na retina displeju i po chat roomovima objašnjavala kako živi u slobodnom svetu. A poslovni uspeh Apple-a ne počiva na Slobi Markoviću, Vraču i Hansu Zimmeru, nego na šmizlama. I malim žutim ljudima koji rade za ~$20 nedeljno, naravno ![]() Pozdrav, Vasa P.S. Nije sve to baš toliko "novo". Henry Ford je to radio odavno, ali u Americi.
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 07-10-2011 at 12:15 PM. Reason: link + P.S. |
|
![]() |
![]() |
#32 |
Senior Member
|
![]()
Meni je osobno Jobs overrated osoba, selfpromoter koji je koristio svaku priliku da se nametne kao osoba koja je OSOBNO izmislila svaki od tih proizvoda iako je on bio businesman i marketing strateg.
Ali brate mili sve dok je u stanju idiotima prodati slušalice 100$ skuplje jer su bijele ili macbook 100$ skuplje jer je crn, moram mu na tome skinuti kapu. Čovjek je shvatio srž potrošačkog društva, uvidio da su 90% ukupnog stanovništva idioti koji će dignuti kredit da kupe nešto što je IN samo da ne budu izostavljeni i na tome zaradio. STvoriti jednu od najmoćnijh kompanija na svijetu prodavajući plastične pizdarije sa šarenim ekranom iz Kine treba znati i svaka mu čast. Što se tiče ovih sweatshopsa, nije tu Jobs ništa krivlji od BILO KOJE druge firme na svijetu. SVI ONI zarađuju milijarde ISKLJUČIVO eksploatacijom jeftine radne snage po third world zemljama. Stvar je vrlo jednostavna. Svaki rast GDP-u bilo koje države na svijetu danas ovisi o jeftinoj radnoj snazi i jeftinoj proizvodnji u third world zemljama i to na račun domaćeg stanovništva. Kad bi nekim slučajem sad, odmah, bilo više nemoguće proizvesti bilo što u Kini, Vijetnamu,Indiji, Indoneziji, whatever, svjetska ekonomija i svijet u globalu bi krahirali i vratili se dobrih 50 godina unatrag jer ne bi bilo moguće ostvariti ekonomski rast na kojem se bazira kompletna svjetska ekonomija. Ali to je već jedna druga tema. P.S. Inače ne posjedujem niti nikad nisam posjeduo niti jedan Apple proizvod a još kad vidim da čistačice i konobari hodaju okolo sa Ajfonovima siguran sam da niti neću Last edited by Surfer; 07-10-2011 at 12:48 PM. |
![]() |
![]() |
#33 |
MAO
|
![]()
Nije poenta ovog potenciranja na tome da je Apple jedini na tuđoj krvi stekao svoje bogatstvo, nego je Apple jedina firma koja je "cool" i "vesnik budućnosti", "trendy" i "a must have", i po toj osnovi drži primat. Ovo je samo skretanje pažnje ljudima koji su zaslepljeni lepom belinom, napravljenom od krvi. Mi ostali, koje tehnika ne zanima kao modni detalj, niti dokazujemo svoju ličnost izborom iste, bar ne patimo od toga da je PC ili Nokija "kul", i ono, "nešto najgotivnije što je tehnika u skorije vreme uopšte izbacila"
|
![]() |
![]() |
#34 |
Pro Member
|
![]()
Svaku moguću, a naročito individualnost ovakvog tipa, ja po inerciji logike dovodim u vezu sa zaverom. Iza imena ovog pokojnika ili vlasnika Microsofta n.p., stoji ne?to daleko nesofisticiranije sa stanovi?ta kapitalističkog identiteta. Stoji dr?ava, tačnije Sjedinjene Američke Dr?ave. Kupujući Apple-ove proizvode vi postajete deo upravo tog projekta. U njemu je manje va?na realnost koliko presti?, funkcionalnost koliko izgled. Da li je zaista najskuplji Mac po performansama bolji od najskupljeg (i s pa?njom sklapanog) PC-a? Uzmite, recimo, RuDAW XTM SE i Mac Pro...
#35 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Nije mi bila namera da širim temu na sweatshops u trećem svetu, pošto oni postoje otkad postoji globalna ekonomija (90-ih je bila aktuelna ona priča oko Nike, pa je nekim čudom zaboravljena ![]() Ali Steve Jobs je uveo jednu ozbiljnu inovaciju u biznis: uvaljivanje state-of-the-art tehnologije budalama. Ne znam da li se neko seća hypea kad se pojavio Mac G4? Sa IBM procesorom koji je najavljivan kao čudo tehnike, XYZ puta brži od svega viđenog i sve tako... osim što su mašine i dalje bile bazirane na matičnim pločama dizajniranim za G3 ![]() U to vreme sam se više bavio videom nego zvukom, pa sam imao čast da poredim rendering time u After Effects-u (ista verzija, ne sećam se koja) na Windows mašini sa PIII na 1GHz i tom čudu tehnike. Pa, na G4 je bilo otprilike 10% brže i oko 2 puta skuplje. Doduše, G4 je imao 22" CRT flat screen i svi koji bu ušli u sobu bi odma' rekli: "jebote kako je lep, čitao sam da to jede živu decu za doručak". Dobro, nedugo zatim se pojavio "pravi" G4, on je bio 20% brži i 2,5 puta skuplji ![]() Ista stvar je sa Macbook Pro, iPhonom, iPodom i iPadom - tehnološki overkill je zajednički imenitelj svih Apple proizvoda od Jobsovog ponovnog dolaska na čelo kompanije kasnih devedesetih. Nije važno da li state-of-the-art komponente (titanijumska kućišta, retina display, žiroskop) imaju smisla za krajnje korisnike, važno je da korisnici imaju svest o tome da kupuju "najbolje od najboljeg" u datom trenutku, bilo im to potrebno ili ne. Čista igra na kartu sujete. Jobsova inovativnost u odnosu na Henrija Forda i Hitlera se svodi na to da su ova dvojica ponudili ljudima jeftine i iskreno jednostavne automobile koji su ispunjavali svoju osnovnu funkciju. Jobs je ponudio ljudima Maserati koji košta kao Land Rover. Sad, ima li smisla voziti se Maseratijem na pijacu po paprike za ajvar? Nemam pojma, meni javni prevoz (od autobusa do aviona), taksi i noge uglavnom uspevaju da reše sve probleme oko transporta. Pozdrav, Vasa P.S. Samo da podsetim na ono što sam već napisao: ne mislim da su Sloba Marković, Vrač i Hans Zimmer budale, oni ne idu na pijacu Maseratijem.
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 07-10-2011 at 03:22 PM. Reason: P.S. |
|
![]() |
![]() |
#36 |
Moderator
|
![]()
Poluprovodncki ziroskopi (pretvaraci orijentacije u napon) i akcelerometri (pretvaraci ubrzanja u napon) u obliku obicnog cipa su, po meni, veoma inteligentna primena tada vec siroko dostupne nano-tehnologije, koja je nekako dosla do serijske proizvodnje u vreme kada je iPhone koncipiran. Znaci, to nije bilo nikakvo preterivanje, ti (nano) cipovi su se mogli kupiti po relativno povoljnoj ceni i na komad (proizvodi ih Analog Devices)... samo je u pitanju cinjenica da se neko dosetio da i to nakalemi na iPhone, i dobije jos kupaca, kojima se dopadne nova mogucnost.
Ziroskop nije razvijan specijalno za iPhone, a mislim da se akcelerometar koristio za neku spravu za elektricne gitare ili sta vec... zaboravio sam. Treba biti u toku, raditi svoj posa i treba se dosetiti, i biti i medju prvima u koriscenju dostupnih tehnologija, ponajvise treba biti u tome kreativan... i to je pre stvar lenjosti Nokie i ostalih da su pretabavali jednu te istu tehnologiju godinama koja je bila zastarela vec u toku razvoja novih telefona... znaci, da nisu oni ostavili pozamasan prostor za iPhone, ne bi ga nikada ni bilo (i to nije prvi popularan proizvod koji je nastao zbog tih razloga) R.I.P. Steve.
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 07-10-2011 at 05:00 PM. |
![]() |
![]() |
#37 |
VIP Member
|
![]()
NIŠTA nije specijalno razvijano za iPhone, pa ni Gorilla Glass, ni (multi) touch screen, ni bilo šta od stvari koje je Steve (pokoj mu duši) svojim potencijalnim kupcima prezentovao kao argument za kupovinu istog. Nadam se da si shvatio da to i jeste poenta moje priče.
Nadam se i da je iz svega što pišem jasno da jako uvažavam SJ-ove poslovne sposobnosti. Kao što jako uvažavam i poslovne sposobnosti Gorana Bregovića, ali mi nikad nije palo na pamet da ga nazovem "kompozitorom" ili "vizionarom". Pozdrav, Vasa P.C. Ti i ja se vrlo često formalno "prepiremo" oko stvari o kojima imamo suštinski isto mišljenje. Što bi reko Brian Eno: "We're all talking to keep the conversation alive":
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 07-10-2011 at 05:53 PM. Reason: P.C. |
![]() |
![]() |
#38 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Postoji koncepcija proizvoda kao neka oblast u kojoj ima sposobnih i manje sposobnih... iako ima mnogo onih koji mogu da naprave sasvim uredan proizvod, jeftinom radnom snagom ili ne, potpuno je svejedno. E, u tome je SJ bio prakticno nenadmasan... da se doseti sta bi moglo da ucini njegov proizvod "specijalnim"... i to nije uopste trivijalno, ako se niko pre tebe nije toga dosetio, pa da ga iskopiras... pocev od True Type Fonts pa nadalje. Tehnoloski gledano, to sto je on (u)radio je prakticno privuklo tehnologiju ljudima, a ne obrnuto. Moglo je mehanicki da se pretabavaju brzi procesori, memorije, bus kontroleri, ali to je samo gvozdjurija, poprilicno nehumana... daleko je od proizvoda za ljude... nekoliko krucijalnih ideja nam je ucinilo zivot laksim, cak i ako je na kraju nesrecna IBM Power PC tehnologija usporila razvoj MAC racunara... P.S. Ovako ispada da su genijalni kompozitori manje vredni ako su im dela jednostavna, dostupna, sastavljena od "ocigledinih" i odavno poznatih elmenata, kojih se niko pre njih nije dosetio... bojim se da nisu.
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 07-10-2011 at 06:38 PM. |
|
![]() |
![]() |
#39 |
Moderator
|
![]()
problem je ?to gomila ljudi poistovećuje Apple samo sa iphone ili ipad kao da ni?ta pre toga nisu napravili...i to mnogo značajnije od gore pomenutih stvari...a većinu stvari je osmislio ba? on...
p.s. nemam ni ja ni?ta od Apple hardvera (tj imam tastaturu)
#40 | |
Member
|
![]()
ko ce sad da prodaje overpriced hardware?
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Bon Jovi: Steve Jobs je odgovoran za ubojstvo glazbene industrije | Surfer | Razno | 5 | 17-03-2011 07:32 AM |
Steve Rachmad ,Sae ... | alavuk | Razno | 0 | 11-11-2010 05:35 PM |
Umro Buba | Arthur | Pricaonica | 15 | 30-09-2008 02:12 PM |