Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 07-10-2011, 07:52 PM   #41
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Umro Steve Jobs...

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Tehnoloski gledano, to sto je ON (u)radio je prakticno privuklo tehnologiju ljudima, a ne obrnuto.
E vidi?, zbog ovoga ?to sam boldovao (i pretvorio u CAPS i povećao) sam zapravo juče i zapenio.

Steve Wozniak, Bill Atkinson, Jef Raskin, Jonathan Ive ... tebi ta imena sigurno ne?to znače. Za ovog prvog je gomila ljudi čula juče, za ostale verovatno nije čula nikad. A svako je na svoj način jako va?an za dana?nju percepciju Apple Inc. kao "inovativne firme". Makar onoliko koliko je Ferdinand Porsche va?an za postojanje dana?njeg Volkswagena, iako je lično Darth Vader bio inicijator brenda.

Malo mi (mnogo) ide na ?ivce to veličanje menad?era i progla?avanje istih za vizionare. Valjda zato ?to sam odrastao u vreme kad je Mikelanđelo va?io za autora tavanice Sikstinske kapele, a papa Julije II samo za naručioca posla. I izgleda da nisam jedini - mnogi odu u Vatikan i retko ko ka?e "kakav vizionar je bio ovaj Julije II".

Pozdrav,

Vasa
Old 07-10-2011, 07:53 PM   #42
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by DADDY Z View Post
problem je ?to gomila ljudi poistovećuje Apple samo sa iphone ili ipad kao da ni?ta pre toga nisu napravili...i to mnogo značajnije od gore pomenutih stvari...a većinu stvari je osmislio ba? on...
Da, da... onima koji se bave poslom gde moraju da rade na racunaru, je zivot drasticno olaksao upravo on. Mnoge stvari je upravo omogucio ili jako olaksao da se rade na racunaru... itd. Samim tim nije sebi zaradio para, nego i drugima. Da je Nikola Tesla bio gramziviji i koristoljubiviji, verovatno bi ga nadmasio po zaradi... ali, eto... nije. (ne mislim na suvo znanje, nego na "konvertibilnost" izuma i ideja u novac)

Od microsofta uspevam da zapamtim samo "izum" service pack-a... kao, ajde... znacajnog...
Quote:
Originally Posted by DADDY Z View Post
p.s. nemam ni ja ni?ta od Apple hardvera (tj imam tastaturu)
Nemam ni tastaturu.... ali hej!... Imam misa! nije bas (original) Appleov, ali svaki je skoro ko Appleov ako se malo prouci hronologija....

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline  
Old 07-10-2011, 08:05 PM   #43
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Da je Nikola Tesla bio gramziviji i koristoljubiviji, verovatno bi ga nadmasio po zaradi... ali, eto... nije. (ne mislim na suvo znanje, nego na "konvertibilnost" izuma i ideja u novac)
Ne mešajmo babe i žabe - Tesla je otprilike Jef Raskin, a Westinghouse je otprilike Steve Jobs. I svako tu ima svoje mesto. Ja se samo zalažem za to da pop bude pop, a bob - bob.

Pozdrav,

Vasa
Old 07-10-2011, 08:05 PM   #44
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
E vidiš, zbog ovoga što sam boldovao (i pretvorio u CAPS i povećao) sam zapravo juče i zapenio.
.......
Vec sam naveo da postoji mnogo ljudi koji su u stanju ne samo da proizvedu, nego i da razviju svaki proizvod koga je Apple ikada proizveo, to nije nista spektakularno.

Poenta i jeste u menadzmentu.

Mozemo to i ovako da posmatramo:
- Zasto Nokia nije prva napravila nesto nalik iPhone-u?
- Da li je mozda tehnicki i tehnoloski inferiorna u odnosu na Apple?
- Nema dovoljno strucnih inzenjera i dizajnera?
- Nema dovoljno para za razvoj?
Nista od toga... upravo je menadzment podbacio... zato su i menjali direktore pre nekog vremena.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline  
Old 07-10-2011, 08:14 PM   #45
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Ne me?ajmo babe i ?abe - Tesla je otprilike Jef Raskin, a Westinghouse je otprilike Steve Jobs. I svako tu ima svoje mesto. Ja se samo zala?em za to da pop bude pop, a bob - bob.
.....
Ne slazem se da mu je Westinghouse koncipirao viziju naizmenicnih struja, a da nije umeo to da izvede pa je cimao Teslu... covek je, naprotiv, imao novca za finansiranje, i trziste za prodaju... i to je sve

Posmatraj to kao vlasnike sale za koncerte, kompozitore i muzicare... pa se jos nekad pomesaju i babe i zabe... kod nekih ljudi... sto nije nemoguce... ukljucujuci i marketing, odrzavanje, itd...

Vizija je ipak nesto deseto... ljudi to imaju ili nemaju... nema skole za to.

boggy is offline  
Old 07-10-2011, 08:31 PM   #46
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Poenta i jeste u menadzmentu.
To je činjenično stanje, i ja ni jednom rečju nisam rekao da nije tako. Upravo to je i dovelo celu ovu našu zapadnjačku civilizaciju do tačke na kojoj se nalazi.

Apropo Nokie: video sam kako je Nokia svojevremeno preuzela tron nekadašnjem Ericssonu, videću i kako neko sledeći preuzima tron Apple-u. Svejedno je da li će to biti Samsung, LG, HTC ili neko četvrti. To su normalne stvari u biznisu.

Ne pričamo o tome. Izvinjavam se - ja ne pričam o tome. Ne pričam ni o Apple-u. Pričam o pojedincu Stevenu Paulu Jobsu i njegovoj sujeti nahranjenoj idolatrijom konzumenata odanih brendu koji nije ni stvorio ni unapredio sam. U nedostatku boljeg poređenja reći ću da mi je jedan Josip Broz Tito bio dovoljan u životu.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Kao što Westinghouse nije koncipirao Teslinu viziju naizmeničnih struja tako ni SJ nije koncipirao Raskinovu viziju "user friendly računara". Ali je imao ideju kako da proda tu Raskinovu viziju.

Last edited by awacs; 07-10-2011 at 08:37 PM. Reason: četvrti
awacs is offline  
Old 07-10-2011, 08:37 PM   #47
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Razvoj o kojem ti Boggy priča?, po meni, diskutabilna je stavka. Na nivou procesorske snage, protoka bajtova ili načina obrade digitalne informacije, Apple nije napravio apsolutno NI?TA epohalno. Njihova se filozofija poslovanja oslanja na psiholo?kom modeliranju tr?i?ta, tačnije na proceni hedonističkih nazora dru?tva uop?te. A to je, ?to ka?e Awacs, čist pop (pritom ne mislim na sve?teno lice, nego pravac u kulturi). Usput, potencirati na Njemu, dakle jednom (bilo kom) čoveku kao (do)nosiocu globalne vizije, zaista, mislim da je poprilično naivno u ova vremena. Autori postoje samo kao probrani glasnogovornici, u ovom slučaju, a kako već napisah, dr?avne (globalne) politike. Oni se slikaju, a rade timovi.
Old 07-10-2011, 08:42 PM   #48
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
........Pričam o pojedincu Stevenu Paulu Jobsu i njegovoj sujeti nahranjenoj idolatrijom konzumenata odanih brendu koji nije ni stvorio ni unapredio sam. U nedostatku boljeg poređenja reći ću da mi je jedan Josip Broz Tito bio dovoljan u životu.
......
Ne smeta mi ni sujeta niti arogancija ako imaju adekvatnu osnovu...
.
Ljudima to treba sto im je ponudio... nudili su i mnogi drugi u raznim proizvodima svakojake zavrzlame ne bi li bili drugaciji... nemam iPhone, niti bilo koji Appleov uredjaj, niti sam ih ikada imao, ali sam prilicno svestan sta je SJ ucinio ne samo za Apple, te se trudim da budem ipak objektivan.
Sto se Tita tice, secam se da (mi) je tada bilo bolje, makar tada nisam razumeo zasto su ljudi plakali kada je umro...

Ali to sam samo ja.

Last edited by boggy; 07-10-2011 at 08:52 PM.
boggy is offline  
Old 07-10-2011, 08:50 PM   #49
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Sto se Tita tice, secam se da (mi) je tada bilo bolje, makar tada nisam razumeo zasto su ljudi plakali kada je umro...
Pa eto, možda ću i ja jednog dana shvatiti da mi je u Jobsovo vreme bilo bolje mada danas ne razumem što toliko plaču za njim...

Pozdrav,

Vasa
Old 07-10-2011, 08:51 PM   #50
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Razvoj o kojem ti Boggy priča?, po meni, diskutabilna je stavka. ......
Mislim da je bespredmetna diskusija, ukljucio sam se zato sto je bilo ranije barem vise postovanja prema pokojnicima na ovom Forumu a da su pri tom manje doprineli ukupnom covecanstvu od SJ (po mom misljenju)... pa mi je to bilo malo otuzno...

Covek je uradio sta je uradio... vise nece.

boggy is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules