Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-03-2011, 09:33 AM   #61
tex viler
Member

Default Re: Mikrofoni za studijsko snimanje bubnjeva?

Quote:
Originally Posted by igormink View Post
Evo ja te podržavam da radiš sam doma svoj zvuk jer ga isto tako radim i ja. I može se i sa "lošijom opremom" napraviti dobar zvuk, samo treba puno vremena koje tebi očito nije problem. I tu je najveći problem kod studija kojeg plaćaš. Ono što je meni totalno bezveze kad na jednom albumu čovijek ima isti zvuk svih instrumenata, pa i bubnjeva na svim pjesmama. I može se čuti da je na ovim suvremenijim albumima zvuk bubnja dobar, ali nema eksperimentiranja, zvuči isto na svakoj pjesmi i zbog takvog pristupa snimanju glazba mi je danas dosadna. U tom smislu mi je jasno kaj kolega Znak hoće reći. Ja sam za to da se svakoj autorskoj pjesmi da neki njen zvuk, neko njeno ruho, da se za pojedinu pjesmu napravi baš "taj" zvuk bas bubnja ili tomova, a ne šematski shure 57 na sner i ne postoji ništa drugo. Uvjeren sam da bilo koji profi studio naravno može eksperimentirati, ali pitanje je tko si to može priuštiti, pa sam rađe za lošije snimljenu kreativnost (ako je uopće lošije snimljena), nego za superiornu šablonsku dosadu

E bravo, potpisujem do riječi... kao da imaju preset koji uvijek pale kod određenih izvođača.. Ja imam znači minimalnu opremu ali se isto ugledam na najveće, recimo PRINCE, kod njega je svaka stvar drugačijeg zvuka a kamoli album...
Ja volim stvarno najrazlilčitije zvukove bubnja, obožavam stari funk sound, pa iako mi je većina bubnjeva u 80im užasna, opet ima jako dobrog zvuka, The Police, G N R, U metalu IRON MAIDEN, ukus mi je stvarno šarolik.. recimo PRINCE mi je vrh općenito u glazbi, ali mi je njegov zvuk bubnja u prvoj polovici 80ih ogavan... ali zato poslje nenadjebiv u 90ima kad je sjeo debeli MICHAEL B. to je to.. pa onda cijela grunge scena mi je super produkcija.. brendan o brien i ekipa, onda da ne zaboravim RHCP i jedan od najslađih zvukova bubnja i snare-a SPIN DOCTORS two princess...

Da se vratim na temu...
Ajmo malo o pojedinim elementima
koji su sve majkovi dobri, od najjeftinijih do malo skupljih...

KICK (unutra i vani ili sub)
SNARE - (gore dole)
HI HAT -
OVERHEAD -
ROOM -

Last edited by tex viler; 24-03-2011 at 09:46 AM.
tex viler is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2011, 09:49 AM   #62
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Ja verujem da bi si morao nabaviti te oktave, ceo zvuk je u overima to i sam znas... to sam hteo pored svega da napisem gore gde sam odustao od pisanja, jer sam se smorio.

Elem, kad sam pricao o funk-u nisam mislio na James Brown-a, nego na milion drugih koji su snimali po getoima itd u ko zna kakavim uslovima... Jesu snimali na traku i to, ali FF800 nije djubre konvertor, ne vidim problem
Jan is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2011, 09:55 AM   #63
igormink
Member

Meni se najbolje pokazala Glyn Johns tehnika. Stavim Rode k2 jedno 85cm iznad snera, okomito prema sneru da gleda otrplike između snera i bas pedale. Imam neki Cad LDC koji stavim 30 ak cm iznad indijanera i da preko snera gleda u fus, a vrh mora biti udaljen od snera identično kao i prvi OH.
Cad ide u panorami 100% desno, a K2 50% lijevo. Ako ti je bubanj dobro poštelan i soba koliko toliko dobra, tu imaš 95 % zvuka gotovo. Još uzmem akg d12, ili čak ribon sve češće i stavim ga na bas bubanj, e sad gdje ovisno o tome koliko hoću da mi bas bubanj bude napred u slici, a obično ga ne želim jako, pa idem i do pola metra od njega. Na sner ako treba staviš jedan shure 57 (ja stavljam akg d19 ili akg d190 ili sennheiser 441) i s njim kontroliraš blizinu snera u slici, a možeš se i sa EQ igrati. Meni ovako snimljen bubanj zvuči savršeno, a treba ti maksimalno 4 kanala!
igormink is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2011, 12:03 PM   #64
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

He, pratim ovu diskusiju već neko vreme pa moram malo da dosolim

@tex
Kao ?to je masa ljudi već rekla - overheadi su najva?niji da bi bubanj zvučao kao "instrument", a ne kao "zbir elemenata". Dakle, ulo?i novce u dve uparene Oktave. Na tvom mestu, ulo?io bih novce i u jo? jedan GA 73 identičan onom koji već ima? (ne znam da li je tvoj fabrički ili modovan) i koristio ta dva preampa za OH . Svi ovi drugi mikrofoni i preampi (shure, FF800, trt-mrt) - sve je to OK i dovoljno dobro za ono čemu ustvari treba da slu?i - highlight pojedinačnih elemenata. Seljak sam pa smatram da je SM57 jedan od najboljih ikad napravljenih mikrofona, te da dobro na?timovan dobar bubanj sa dobrim bubnjarem... i tako dalje, zna? ?ta hoću da ka?em. Jo? poneki preamp i puna kapa. I samo napred!

Hint za raspored OH mikrofona u slučaju da treba da budu "glavni u slici": gledaj da ih postavi? tako da vazdu?na linija koja ih povezuje bude ?to vi?e okomita na liniju koja povezuje kick i snare, da bi kick i snare bili ?to vi?e u sredini. Nije nu?no, ali ume da bude jako korisno. Slika govori vi?e od 1000 reči, ovako nekako:

U odnosu na stvari koje sam do sada pisao na ovom forumu ispada da skačem sam sebi u usta, mada nije ba? tako. Ja bih se lično trudio da nađem nekih 6-7k? od sponzora pa oti?ao sa bendom u studio da snimim album, sa producentom i snimateljem. Jako verujem u podelu zadu?enja i odgovornosti, i u u?i koje ne pripadaju članovima benda. Posle bih sa istim tim bendom gledao da sviram ?to vi?e i da zarađujem pare za ?ivot od tih svirki, ali to sam samo ja. Ipak, koliko god da sam matori drkad?ija i zanovetalo, mislim da svako treba da radi onako kako njemu prija, a ne onako kako "treba da se radi". Uoastalom, pričamo o muzici a ne o mostogradnji.

Pozdrav,

Vasa
Old 24-03-2011, 12:19 PM   #65
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

+1 na sve
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2011, 02:18 PM   #66
tex viler
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
He, pratim ovu diskusiju već neko vreme pa moram malo da dosolim

@tex
Kao ?to je masa ljudi već rekla - overheadi su najva?niji da bi bubanj zvučao kao "instrument", a ne kao "zbir elemenata". Dakle, ulo?i novce u dve uparene Oktave. Na tvom mestu, ulo?io bih novce i u jo? jedan GA 73 identičan onom koji već ima? (ne znam da li je tvoj fabrički ili modovan) i koristio ta dva preampa za OH . Svi ovi drugi mikrofoni i preampi (shure, FF800, trt-mrt) - sve je to OK i dovoljno dobro za ono čemu ustvari treba da slu?i - highlight pojedinačnih elemenata. Seljak sam pa smatram da je SM57 jedan od najboljih ikad napravljenih mikrofona, te da dobro na?timovan dobar bubanj sa dobrim bubnjarem... i tako dalje, zna? ?ta hoću da ka?em. Jo? poneki preamp i puna kapa. I samo napred!

Hint za raspored OH mikrofona u slučaju da treba da budu "glavni u slici": gledaj da ih postavi? tako da vazdu?na linija koja ih povezuje bude ?to vi?e okomita na liniju koja povezuje kick i snare, da bi kick i snare bili ?to vi?e u sredini. Nije nu?no, ali ume da bude jako korisno. Slika govori vi?e od 1000 reči, ovako nekako:

U odnosu na stvari koje sam do sada pisao na ovom forumu ispada da skačem sam sebi u usta, mada nije ba? tako. Ja bih se lično trudio da nađem nekih 6-7k? od sponzora pa oti?ao sa bendom u studio da snimim album, sa producentom i snimateljem. Jako verujem u podelu zadu?enja i odgovornosti, i u u?i koje ne pripadaju članovima benda. Posle bih sa istim tim bendom gledao da sviram ?to vi?e i da zarađujem pare za ?ivot od tih svirki, ali to sam samo ja. Ipak, koliko god da sam matori drkad?ija i zanovetalo, mislim da svako treba da radi onako kako njemu prija, a ne onako kako "treba da se radi". Uoastalom, pričamo o muzici a ne o mostogradnji.

Pozdrav,

Vasa
Hvala ti na ovom postu.. i mislio sam nabavit jo? jedan gap čim budem mogao, pa da ga u rack stavim i imam par, a i modovao bih ga također imam i čovjeka koji je super za te stvari, (elektroivo)
Dobio sam od prijatelja M audio pro fire2626 na kori?tenje dok se ne proda pa bih mogao preko njega da nadoknadim koji kanal ako bude kompatibilan..
on radi kao standalone pa bi mogao onda tomove preko njega recimo i preko adat opcije spojit na RME.. nadam se da će radit.. testirat ću ovih dana sa mikrofonima koje zasad imam čisto da vidim jel sve funkcionira..
sljedeća investicija je definitvino par OKTAVA MK012 pa neki mic za KICK, neznam bi li AKG D112 bio dovoljan?
tex viler is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2011, 04:24 PM   #67
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

d112 jedino i priznajem
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2011, 06:27 PM   #68
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
d112 jedino i priznajem
opet ja kontriram.... meni je apsolutni favorit Audix d6, od svih sprava sto lice na mikrofon (planiram probati betu 91, to verujem da je vrh)
Old 24-03-2011, 09:37 PM   #69
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Mozes da pomognes tako sto ces okaciti snimak bubnja jer su vam verovatno oprema i prostori slicni,pa neka zna covek sta ga otprilike ceka.Pozzzzz
U stvari, ?to da ne. Evo ga prvi koji smo ove godine napravili u "studiju", radi probe. Imao je dve ozbiljne gre?ke od kojih sam jednu morao ukloniti (stalak mikrofona za dobo? je bio u fizičkom kontaktu sa stalkom činele i to je dalo interesantan psihodelični efekat, prosto da se rasplače?), a drugu sam ostavio, da vidimo da li je miks mo?e zamaskirati.

http://www.rumski.com/forum/showthre...620#post302620
Old 24-03-2011, 11:07 PM   #70
quake2
Banned

To se zove konstruktivnost,svaka cast Znak.Jedna traka,hiljadu reci.Pozzzzz
quake2 is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules