Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-03-2011, 11:35 PM   #51
quake2
Banned

Default Re: Mikrofoni za studijsko snimanje bubnjeva?

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Pa ja sam na forumu tek sedam meseci...

Ti si verovatno pogre?no shvatio da ja imam nameru da te ubeđujem ili da ne?to dokazujem. Jednostavno poku?avam da uradim ne?to za ?ta su ?anse minimalne da uspe. Voleo bih da umesto sa mojom opremom i oskudnim znanjem to radim u saradnji s tobom ili nekim drugim stručnjakom, u dobrom studiju, ali po?to je to nemoguće (iz mnogo razloga) radim ovako kako mogu.

Snimio sam bubnjeve za nekoliko pesama, neverovatno ali istinito.
Ma samo sam mislio da mozes ovde vrlo da pomognes.Svi smo mi tvrdoglavi na pocetku i hocemo linijom manjeg otpora,nije to nikome strano.Eto vidis da cak i ti nisi vise toliko ubedjen da se sve sa svime moze,mada ne kazem da si to nekada tvrdio....tako mi je na trenutke izgledalo u diskusijama,izvinjavam se ako gresim. Mozes da pomognes tako sto ces okaciti snimak bubnja jer su vam verovatno oprema i prostori slicni,pa neka zna covek sta ga otprilike ceka.Pozzzzz
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2011, 11:56 PM   #52
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Pa to pricam, zasto suditi coveku za nesto sto hoce da uradi
Ne vidim da ga neko osudjuje...vidim samo da su mu ljudi koji su jos davno sve to probali rekli da se ne zamlacuje.Ne treba to licno da shvata...i mada svi za sebe mislimo da smo najpametniji,najjjsluhisti i ostale gluposti....treba nekada nekome nesto i poverovati.

Quote:
ocigledno zna kakav zvuk trazi,
Znam i ja sta je dobra gibanica,al ne znam da je umesim

Quote:
jer ono sto je okacio zvuci dobro,
Pa nije on to radio....Kaze covek sam da je bio "koproducent",to moze da znaci i svasta i nista.

Quote:
ako to zna, onda ce ga mic po mic naci, mada verujem da mu nece trebati mic po mic, nego samo da se upozna sa mogucnostima opreme i prostorije...
"SAMO" to i udri Mile.....onda jos "samo" ovo,ono i eto nama za desetak godina jos jednog kolege i bivseg bubnjara.Pozzzzz
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2011, 12:51 AM   #53
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
... Masa soul funk albuma iz 70-ih su snimani u jos minimalnijim uslovima sa 3-4 mikrofona, pa ti bubnjevi zvuce vise od zivota...

Ajme znam da je tema odmakla već nekoliko stranica dalje, al ne mogu da ne odreagiram na ovo.
Totalno nepoznavanje gradiva!
Da, istina, u to doba snimalo se na par kanala i snimke su im ispadale fantastično. Ali s čim se i na ?to snimalo? To je bilo vrijeme kada niti instrumenti niti audio oprema nisu patili od bolesti pojeftinjavanja materijala. Tada je gitara bila pet puta kontrolirana prije nego je iza?la iz tvornisce, tada su si mogli priu?titi da pola po?iljke drveta iz kamiona bace u smeče a s drugom polovinom da naprave stvarno dobre shell-ove za bubanj. I naravno, nije se ?tedilo na komponentama u audio opremi.
Pa mo?e se, vrlo lako i s fantastičnim rezultatima snimiti genijalan bubanj na 3 kanala! Nije to problem. Al nek su onda mikrofoni, preampi i traka svi vrhunske kvalitete! A uostalom i cijene nekretnina su bile drastično ni?e pa se moglo imati velik i prostran drum room.
Da, na ?alost i oprema (akustika, drvo i elektronika) igra ulogu!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2011, 01:15 AM   #54
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

. odustao sam da pisem

Last edited by Jan; 24-03-2011 at 01:27 AM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2011, 02:03 AM   #55
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by tex viler View Post
već mi ide na k**ac odgovarati na ovakve postove koji podmeću nogu...

Big Bockie nisam sto posto siguran da si bio ciničan ali sam siguran i da nisi baš bio dobronamjeran...
Svi vi koji imate studio i živite od toga, svaka vam čast, ja želim imat profi studio prvenstveno radi sebe i svojih suradnika i prijatelja... ave preko toga bi bio dar sa neba..
Pa ja nisam jedan od svih..n..nas..mi...vi...h, svih vih... i nemam svoj studio. Radim lokacijski.

Zao mi je sto tako razmisljas, stvarno ni jedne lose recenice ne izgovorih, a ispade da nisam dobronameran. Jos posle dodatno objasnim nesto na sta si potpuno bespotrebno reagovao, ali te verovatno mrzelo da citas,razmisljas,etc... ...i sad se stvarno osecam kao kompletna budala sto sam ista pokusao da ti kazem.

Izvini sto sam ti se obratio.
Ali evo, u pozitivnom svetlu, i ja sam nesto naucio!

No, izuzevsi sve do sad receno i ne receno, pribegnucu jednoj staroj poslovici, zbog postradalih citalaca, koja je potekla iz naroda, uvek vazila i vazice jos dugo:

Koliko para - toliko muzike!

Last edited by Bockie; 24-03-2011 at 02:06 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2011, 05:34 AM   #56
tex viler
Member

to nikad nije i neće bit istinita poslovica... narod bira i stranku pa je ide rušit za godinu dana, narod je mnoge glupe poslovice izrekao.. masa ume da nervira

U SNU BUDNI I KIŠNU LJUBAVNU PJESMU sam ja mixao i producirao i to na ovoj karti http://www.m-audio.com/products/en_u...phile2496.html , a monitori su mi bili sony linija od 1500 kn i par slušalica od 150 kn tako da ti Koliko para toliko muzike ne važi u vom slučaju..

Eto sori ako sam možda krivo procijenio i prežestoko odgovorio, mada i dalje mislim da je bilo neotrebnog cinizma u odgovorima od pojedninih... U svom postu prije sam sve obrazložio..

evo ovaj quake-ov zadnji posto je opet čisti cinizam.. nigdi ne vidim dobre namjere..

shot, u pravu si naravno i znam da je to tako.. nisu snimali na zvučne kartice fala bogu...

Last edited by tex viler; 24-03-2011 at 05:39 AM.
tex viler is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2011, 07:03 AM   #57
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Ma samo sam mislio da mozes ovde vrlo da pomognes.Svi smo mi tvrdoglavi na pocetku i hocemo linijom manjeg otpora,nije to nikome strano.Eto vidis da cak i ti nisi vise toliko ubedjen da se sve sa svime moze,mada ne kazem da si to nekada tvrdio....tako mi je na trenutke izgledalo u diskusijama,izvinjavam se ako gresim. Mozes da pomognes tako sto ces okaciti snimak bubnja jer su vam verovatno oprema i prostori slicni,pa neka zna covek sta ga otprilike ceka.Pozzzzz
Trust me, i know what i'm doing.

Tex viler zna ?ta ga čeka. Ima sasvim solidno iskustvo u sviranju, snimanju i miksanju. Ovde čim neko pita "koji su mikrofoni dobri za OH" svi pođu od toga da čovek nije nikad ni video ni bubnjeve ni mikrofone, bez obzira ?to je kao primer svog rada postavio odlično urađene snimke.

Ja ne bih u ovoj fazi rada da ?aljem svoje snimke bubnjeva, jer ako valjaju to će se ignorisati (kao texov OZ u ovom slučaju), a ako ne valjaju - kao ?to ne valjaju, naravno - onda krene masovno ubeđivanje da od cele stvari treba ?to pre odustati.
Old 24-03-2011, 07:07 AM   #58
igormink
Member

Evo ja te podržavam da radiš sam doma svoj zvuk jer ga isto tako radim i ja. I može se i sa "lošijom opremom" napraviti dobar zvuk, samo treba puno vremena koje tebi očito nije problem. I tu je najveći problem kod studija kojeg plaćaš. Ono što je meni totalno bezveze kad na jednom albumu čovijek ima isti zvuk svih instrumenata, pa i bubnjeva na svim pjesmama. I može se čuti da je na ovim suvremenijim albumima zvuk bubnja dobar, ali nema eksperimentiranja, zvuči isto na svakoj pjesmi i zbog takvog pristupa snimanju glazba mi je danas dosadna. U tom smislu mi je jasno kaj kolega Znak hoće reći. Ja sam za to da se svakoj autorskoj pjesmi da neki njen zvuk, neko njeno ruho, da se za pojedinu pjesmu napravi baš "taj" zvuk bas bubnja ili tomova, a ne šematski shure 57 na sner i ne postoji ništa drugo. Uvjeren sam da bilo koji profi studio naravno može eksperimentirati, ali pitanje je tko si to može priuštiti, pa sam rađe za lošije snimljenu kreativnost (ako je uopće lošije snimljena), nego za superiornu šablonsku dosadu
igormink is offline   Reply With Quote
Old 24-03-2011, 07:56 AM   #59
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by igormink View Post
Evo ja te podr?avam da radi? sam doma svoj zvuk jer ga isto tako radim i ja. I mo?e se i sa "lo?ijom opremom" napraviti dobar zvuk, samo treba puno vremena koje tebi očito nije problem. I tu je najveći problem kod studija kojeg plaća?. Ono ?to je meni totalno bezveze kad na jednom albumu čovijek ima isti zvuk svih instrumenata, pa i bubnjeva na svim pjesmama. I mo?e se čuti da je na ovim suvremenijim albumima zvuk bubnja dobar, ali nema eksperimentiranja, zvuči isto na svakoj pjesmi i zbog takvog pristupa snimanju glazba mi je danas dosadna. U tom smislu mi je jasno kaj kolega Znak hoće reći. Ja sam za to da se svakoj autorskoj pjesmi da neki njen zvuk, neko njeno ruho, da se za pojedinu pjesmu napravi ba? "taj" zvuk bas bubnja ili tomova, a ne ?ematski shure 57 na sner i ne postoji ni?ta drugo. Uvjeren sam da bilo koji profi studio naravno mo?e eksperimentirati, ali pitanje je tko si to mo?e priu?titi, pa sam rađe za lo?ije snimljenu kreativnost (ako je uopće lo?ije snimljena), nego za superiornu ?ablonsku dosadu
Pa da. Oni koji se dr?e te poslovice "Koliko para toliko muzike" te?ko da će uraditi ne?to stvarno vredno u situaciji kad u muzici nema para. Zato nam i jeste scena u poslednjih dvadeset godina takva kakva jeste. Tek sada kad su se stekli tehnički uslovi da autori i izvođači imaju stalni pristup studiju mo?e se očekivati neki napredak.
Jedan od najboljih albuma ikad snimljenih IMHO je CSN&Y - D?j? Vu. Ka?u "the album took around 800 hours of studio time to record". I sad ja treba da mislim kako sam toliko bolji autor, aran?er i muzičar od njih i da to kod pravog hrvatskosrpskog profesionalca u studiju mogu da odradim za 40 sati? Ne, naravno, reći će profesionalac - naprotiv, treba u startu da shvati? da nikada i ni u kojim uslovima ne mo?e? napraviti takav album. E, pa neć'mo tako...
Old 24-03-2011, 08:07 AM   #60
igormink
Member

Eto
Primjer dobrog bubnja i zvuka uopće (meni) - prvi album od Who-ovaca. Isto tako i Honeybus - to mi je savršeni bubanj, o Ringu ne treba ni trošiti riječi. Sve je to snimano minimalistički, a sa toliko safta i smisla da se današnji nabrijani bubnjevi u prvom planu mogu sakriti. Crnci i Motown, uf... Pa opet sve je to mikrofon, dva, tri...doduše na traku

Last edited by igormink; 24-03-2011 at 08:13 AM.
igormink is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules