Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-02-2011, 01:48 PM   #11
marko.masina
Junior Member

Default Re: Pomoć oko malog studija.

Evo mene opet !
Dakle soba je gotova (ofarbana)Name:  IMG_0185.jpg
Views: 1134
Size:  17.9 KB i sada treba početi planirati i raditi.
s obzirom da moja soba "pada" već na prvoj stepenici akustike a to je SIMETRIJA.
Dakle kako se vidi na slikama prozor je tako pozicioniranName:  IMG_0189.jpg
Views: 792
Size:  17.9 KB da je nemoguće njemu napraviti duplikat na suprotnoj strani ,a druga stvar je da bih u sobi volio imati danjeg svijetla tako da zatvaranje prozora ne dolazi u obzir!

Druga stvar su vrata mada mislim da su ona manji problem jer na njih mogu objestiti absorber, jedino ?to zid i vrata imaju drugačije akustične karakteristike ?
Name:  IMG_0186.jpg
Views: 516
Size:  29.7 KB
Na slici se vide vrata i moj poku?aj pravljenja difuzora od police za ploće!!

Evo tu su i slike mojih starih Mid/high absorberaName:  IMG_0182.jpg
Views: 463
Size:  13.5 KB koje sam radio po ovom principuhttp://www.ethanwiner.com/BTPlans.gif za sada su samo naslonjeni na zid pod malim kutom Name:  IMG_0181.jpg
Views: 485
Size:  15.8 KB (nisu obje?eni) ali ubijaju prve refleksije sa strane.

E sada imam i neke planove ali to u drugom threadu jer vi?e od 5 attachmenta ne mogu staviti na jedan!
marko.masina is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2011, 02:30 PM   #12
marko.masina
Junior Member

Evo i drugog dijela u kojem ću iznijeti samo ono ?to sam planirao ,
naprijed zahavljujem na komentarima uglavnom će biti samo slike (nemaju prikladna imena), staviti ću i .skp file-ove pa ako netko hoće mo?e razgledati

Name:  top.jpg
Views: 430
Size:  15.5 KB

Name:  top2.jpg
Views: 431
Size:  13.8 KB

Name:  back.jpg
Views: 416
Size:  14.2 KB

Name:  back2.jpg
Views: 437
Size:  15.4 KB

skp fileovi soba.rar
Old 23-02-2011, 10:36 PM   #13
NLP
Moderator

NLP's Avatar

... e pa ako neče? ukloniti neke probleme (prozor, vrata) barem sa mobilnim solucijama onda je to to...
Superchunksove mo?e? staviti i u gornje kutove bez problema!
To ti je veoma slab difuzor!

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2011, 11:01 PM   #14
Granata
Member

Quote:
Originally Posted by marko.masina View Post
Evo mene opet !
Dakle soba je gotova (ofarbana)Attachment 9156 i sada treba početi planirati i raditi.
s obzirom da moja soba "pada" već na prvoj stepenici akustike a to je SIMETRIJA.
Dakle kako se vidi na slikama prozor je tako pozicioniranAttachment 9150 da je nemoguće njemu napraviti duplikat na suprotnoj strani ,a druga stvar je da bih u sobi volio imati danjeg svijetla tako da zatvaranje prozora ne dolazi u obzir!
A shto ne bi probo da pozicionirash zvuchnike uzduz (duz desnog zida od 4,4 m gledano od vrata)?
Nishta te ne kshta da experimentishesh malo sa polozajem zvuchnika.
Granata is offline   Reply With Quote
Old 24-02-2011, 12:49 AM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
... e pa ako neče? ukloniti neke probleme (prozor, vrata) barem sa mobilnim solucijama onda je to to...
Superchunksove mo?e? staviti i u gornje kutove bez problema!
To ti je veoma slab difuzor!
Da, ostavi za sada difuzore na miru, treba smiriti niske frekvencije za pocetak.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2011, 02:19 PM   #16
marko.masina
Junior Member

Po?tovanje Evo petak je i sad imam vremena se posvetiti studiju.
Dakle pretra?ivanjem neta (gearslut uglavnom)

Uočio sam da dosta ljudi koristi Bass trapove , a ne Superchunk-ove

Moja je (nova ideja ) da umjesto Superchunkova u sobu stavim Bass trapove iz jednostavnog razloga jer mislim da su jednostavniji za pomicanje i jeftiniji.

Zanima me ?to je bolje (pretpostavljam supechunkovi) ali ako stavim trapove hoću li ba? toliko pogrije?iti?!

Evo i nekih skica Superchunka i Bass trapa koji namjeravm napraviti

Ovo je superChunk (gore i dole ima postolje veličine 50X50X71 a povezuju ih letve 3x5 4 komada , a između bi bila vuna.
Name:  superchunk bass.jpg
Views: 689
Size:  14.6 KB

A onda je tu Bass trap koji je na istom principu jedino ?to su letve (daske) sa strane ?irine 28 cm i nemaju nikakve rupe na sebi (kako je to običaj stavljati prema gearslutovim topicima), jer se ona direktno naslanja na zid , baze (gore i dole) bi bile sjećene pod kutem od 45 prednja strana bi bila 71 cm , a zadnja 31 cm
Name:  bass trap panel.jpg
Views: 390
Size:  16.3 KB

eto tako za sada
Old 04-03-2011, 03:20 PM   #17
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Oboje je "bas trap"!!!
Samo da jedan ima trokute a drugi nekoliko manje materijala
Prave se i superchunksovi da imaju od pozadi stjene i je zatvoren ali mora da se ga gurne do kraja u kut i to je to.
To se pravi kad hoče? mobilnost.

To ?to oni daju neka "zvanična" poimenovanja ne treba da te zbuni.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2011, 03:36 PM   #18
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Poštovanje Evo petak je i sad imam vremena se posvetiti studiju.
Dakle pretraživanjem neta (gearslut uglavnom)

Uočio sam da dosta ljudi koristi Bass trapove , a ne Superchunk-ove

Moja je (nova ideja ) da umjesto Superchunkova u sobu stavim Bass trapove iz jednostavnog razloga jer mislim da su jednostavniji za pomicanje i jeftiniji.

Zanima me što je bolje (pretpostavljam supechunkovi) ali ako stavim trapove hoću li baš toliko pogriješiti?!
..........
Bolje je vise apsorpcionog materijala dobre gustine i vazduhopropusnosti i (naravno) dobre konstrukcije.... a posle ti to zovi i "Pera" ako zelis, meni je svejedno, ako govorimo o smirivanju bassova.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 04-03-2011 at 06:18 PM.
Old 04-03-2011, 06:36 PM   #19
marko.masina
Junior Member

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Bolje je vise apsorpcionog materijala dobre gustine i vazduhopropusnosti i (naravno) dobre konstrukcije.... a posle ti to zovi i "Pera" ako zelis, meni je svejedno, ako govorimo o smirivanju bassova.

pozdrav

bogi
Je dobro shavtio sam da se mogu zvati kako god i da u oboje bass trapovi.

Za gustinu vune sam shvatio iz pro?lih postova da ne mora biti pre gusta (cca 40-70 kg/m3), neki tervol ili ako ne neku kamenu vunu da nađem.

Koliko se mo?e pogrije?iti ako ne stavim trokute na kantune (uglove ) nego da stavim ovu moju novu ideju.
Mo?e li se na to dobiti neki točniji odgovor ili se to radi na principu poku?aja i pogre?aka
Old 04-03-2011, 07:04 PM   #20
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
.........
Može li se na to dobiti neki točniji odgovor ili se to radi na principu pokušaja i pogrešaka
Ne znam tacan odgovor, osim da je za bassove zbog omnidirekcionalnosti zracenja zvucnika, prakticno svaki novi metar kubni apsorpcije u sobi znacajan.... naravno vrlo uslovno, ne bilo koji apsorpcioni materijal nego uz opaske iz mog prethodnog posta.

Za sobu tvoje zapremine NEMA cenkanja, odnosno ti NEMAS mesta gde da stavis svu neophodnu apsorpciju a da ostane malo mesta za tebe samog, Svejedno da l ces raditi sa zazorom iza panela (tvoja nova ideja) ili ne... to ce zauzeti prostor. Zasto je ovakva situacija? Pa kada se smanjuje soba, sobni modovi postaju jako gusti i cesti u donjem cujnom opsegu i imaju izuzetno vecu energiju nego u ogromnim sobama koje su u osnovi 10x15x9m, jer zvuk dok se prenosi pomeranjem molekula vazduha, se trosi na tom putu sam po sebi, samo prelazeci put, te kad dodje do prepreke (zid) on je vec slabiji u toj velikoj sobi nego u tvojoj, jer je presao duzi put, pa kad se vrati, on je JOS slabiji nego u tvojoj sobi... itd... pri tom su u ovoj ogromnoj sobi, najnizi sobni modovi na ivici ili van cujnog opsega.... itd.

Znaci... racunaj da ti predstoji trosenje ozbiljne zapremine sobe na apsorbere ako zelis da smiris bassove u sobi barem do neke mere... pri tom ti ostaju nekoliko najnizih sobnih modova, koje je nemoguce potpuno smiriti u maloj prostoriji, i upravo taj deo price se odvija kod eomsy-ja... kako i na koji nacin srediti rupu na 80 ili 110Hz, da li helmholtzovim rezonatorom, pozicijom zvucnika, ili ekvilajzerom...

Bez obzira na prostor, ako je ispod 100m3 problemi su vrlo slicni i zajednicki... po svim proracunima bassove ces najbolje smiriti ako napunis celu sobu apsorberima... ali to nije bas prakticno.. zar ne?

i da ponovim... posto ima i takvih prica po netu i nekim drugim mestima.... ne mozes preterati sa apsorpcijom u maloj prostoriji, odnosno cilj je da se napravi mrtva soba, zbog basova, a kada to zavrsis... onda dascicama vracas zivost koja ti nedostaje da bi se ugodno osecao.

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules