Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-03-2009, 06:56 PM   #1
Pi?ta
Junior Member

Pi?ta's Avatar

Question Pomoć oko malog kućnog studija...

Planiram preurediti jednu prostoriju dimenzija 5.5 x 3.5 m u kućni studio za osobne potrebe.
Unutar toga bi odvojio jednu prostoriju za gluhu sobu dimenzija najvi?e 2 x 3.5 m, jasno mi je da je to dosta malo, ali mi je potrebna iz vi?e razloga, a unutra bi snimao uglavnom akustične instrumente (tambura) i vokal.
Čitajući ovaj forum dosta sam toga saznao, ali mi je potrebna pomoć jo? oko nekih stvari na konkretnom primjeru.

1. Gluha soba?
Ja sam planirao ovako: Ovaj zid unutar prostorije ne postoji, napravio bi ga od pune cigle, unutar cijele gluhe sobe na zid i plafon bi postavio mineralnu ili kamenu vunu i na to gipsane ploče.
Sad me zanima ?to postaviti na gipsane ploče na ovom konkretnom primjeru (spuzva, platno, drvo...) i na koja mjesta kako bi ?to kvalitetnije oglu?io prostoriju.
Da li bi bilo bolje bolje rje?enje kao ?to sam na nekim mjestima na forumu pročitao staviti platno direktno na vunu, bez gips ploča, pa na platno lamperija?

2. ?to sa kablovima?
Kako prenjeti kablove u gluhu sobu, mislio sam postaviti ploču na zidu na koju bi postavio desetak konektora za mikrofon i 5-6 ulaza za slu?alice, pa rupu u zidu oko kablova zapuniti vunom?
Attached Images

Last edited by Pi?ta; 29-03-2009 at 07:21 PM.
Pi?ta is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2009, 07:07 PM   #2
Pi?ta
Junior Member

Pi?ta's Avatar

Default Re: Pomoć oko malog kućnog studija...

Izgleda da se skice koje sam postavio kao attacchment trenutno ne vide iz neobja?njivog razloga.
Mo?da jer sam se logirao preko http://bastet.sezamhosting.com/~rums...orum/index.php budući da link http://rumski.com/forum/ trenutno ne radi?

EDIT: Rije?eno, sad se vidi!

Last edited by Pi?ta; 29-03-2009 at 07:24 PM. Reason: stvar rije?ena
Old 29-03-2009, 07:38 PM   #3
quake
Banned

Pozdrav Pista.Prvo moras da postudjes simetriju sto znaci da ti prozor ka gluvoj sobi treba stajati na sredini zida a sve levo i desno od njega treba da je isto,ovo vazi za reziju.Prozor na zidu,kom si okrenut ledjima kada radis, trebalo bi da pokriva sto manju povrsinu,gledajuci odozgo na dole,za sirinu mislim da je ok ovako kako si crtao stim da u coskovima imas razdaljinu do njega od barem 65cm.Vrata ka gluvoj sobi probaj da napravis tako da se ne nalaze u reziji vec negde spolja.Gips preko kamene vune nema veze sa unutrasnjom akustikom i moraces ponovo da je radis ako ga stavis.Moze da ti posluzi samo ako hoces da podebljas zidove i smanjis protok zvuka ka napolju i obratno ali onda idu ponovo apsorberi,platno,azmafon....kako odlucis.U coskove idi sa superchunkovima http://www.rumski.com/forum/showthre...t=24716&page=7 ,sa strane apsorberi odmaknuti od zida http://www.rumski.com/forum/showthre...=25103&page=11 i obavezno uradi barem jos nesto sa plafonom.Na zadnji zid verovatno ce trebati takodje apsorberi jer difuzor nema dovoljno prostora da zadise.To ti je za reziju,za gluvu sobu ti ne preporucujem azma ad ploce kao finis ali procitaj ponovo sve teme a i javice se jos neko pa ces sam da odlucis.
quake is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2009, 08:01 PM   #4
Pi?ta
Junior Member

Pi?ta's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake View Post
Pozdrav Pista.Prvo moras da postudjes simetriju sto znaci da ti prozor ka gluvoj sobi treba stajati na sredini zida a sve levo i desno od njega treba da je isto,ovo vazi za reziju...
Hvala na odgovoru, poku?ao sam ?to vi?e po?tivati simetriju, zato i planiram dugački prozor gore visoko na zadnjoj strani, jer se tu trenutno nalaze gara?na vrata.
Ovaj kutni stol već postoji tako da će trenutno poslu?iti svrsi.
Vrata prema gluhoj sobi na?alost ne mogu biti drugdje jer je i s jedne i s druge strane prostorija.
Ovo za gips sam i pretpostavio da je tako, zato bi mo?da i i?ao sa platnom direktno na mineralnu vunu. Pa sad da li onda na to platno staviti jo? ne?to, npr. lamperiju i koliko gusto? Ovako ne?to:
Attached Images

Old 29-03-2009, 08:29 PM   #5
quake
Banned

Neznam koliko si ozbiljno namerio da sredis ovaj prostor ali svejedno mislim da je bolje da radis polako ali sve koliko se moze dobro.Prostor nije velik pa ti treba dosta apsorbcije sto znaci da lamperije,gips itd preko kamene vune moze samo da steti jer se visoki i deo srednjih od toga odbijaju.Moras da napravis ili rostilj udaljen od zida 10cm pa kamenu vunu 10cm bebljine i gustine barem 70kg/m3 pa platno...ili da pravis apsorbere kao Vale ili slicne pa da ih kacis takodje 10cm od zida.Ako se plasis kamene vune onda uradi isto sa azmafonom ali je ta kombinacija skuplja.Vrata ka gluvoj sobi smetaju iz razloga sto na tom mestu treba da stoji superchunk i kvare simetriju.Mozda da ti prozor ka gluvoj sobi ustvari budu neka vrata koja dobro dihtuju i imaju staklo u gornjoj polovini.Neka se otvaraju ka gluvoj sobi da ne bude preterane guzve u reziji i to bi ti bio neki kompromis,svejedno taj zid tek treba da pravis.Ozbiljno razmisljaj o superchunkovima u svim uglovima jer ce te bas u toj prostoriji toliko maltretirati da ce uzivanje u radu lako postati muka.
Old 29-03-2009, 08:34 PM   #6
quake
Banned

...Prozor na ledjima neka bude otprilike 2m puta 50cm i neka bude na 60cm od plafona.Pvc sa troslojnim staklom ako si u mogucnosti i neka se otvara samo na kant.Sto koji ti se nalazi sa desne strane dok radis zauzima mesto za superchunk i salje ti nepozeljne refleksije,obavezno ga skloni jer je od njega mnogo vise stete nego koristi.
Old 29-03-2009, 08:56 PM   #7
Pi?ta
Junior Member

Pi?ta's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake View Post
Neznam koliko si ozbiljno namerio da sredis ovaj prostor ali svejedno mislim da je bolje da radis polako ali sve koliko se moze dobro...
Znači ako na zid u gluhoj sobi stavim ro?tilj 10 cm, na to kamena vuna 10 cm i na to platno, a na platno vi?e ne stavljam ni?ta?
Stol ću nabaviti novi s vremenom ako primjetim da neće odgovarati, a uz rub stola bi i stao superchunk jer nema rub pod pravim kutem kao na skici nego ovalni.
Razmislit ću i o ovome s vratima, a pročitao sam da je netko na forumu u tom slučaju stavljao mobilni superchunk (da li je to u biti bas trap?) na vrata u kut kad su zatvorena.
Old 29-03-2009, 09:03 PM   #8
quake
Banned

Quote:
Originally Posted by Pi?ta View Post
Znači ako na zid u gluhoj sobi stavim ro?tilj 10 cm, na to kamena vuna 10 cm i na to platno, a na platno vi?e ne stavljam ni?ta?
to bi bila neka jednostavnija i jeftinija varijanta,za ostalo treba dosta kesha.Ne zaboravi superchunkove i u gluvoj sobi a to ti odmah znaci da bi sa vratima ipak trebalo ici u sredinu.Javice se Bogy,Dema ili NLP pa ti dati neki korisniji savet...ovo bi bila neka pocetna ideja.
Old 29-03-2009, 09:09 PM   #9
zeleni
Member

zeleni's Avatar

Pogledaj "simpatican mali studio" shvatit ces dosta oko te konstrukcije pozdrav!
zeleni is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2009, 09:16 PM   #10
quake
Banned

Pa simpaticni mali asimetricni studio ima gresku u startu,za mene je simetrija sveto slovo.http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12979
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules