Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-02-2011, 04:52 PM   #341
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
.........
Oće? reć da smanjim odozada na Adamovcima hi frekvencije, odnosno da spustim taj Adam shelving malo dok ne dobijem malo linearniju liniju na mjerenju?
Probaj da vidis kako utice taj sheliving filter i da li moze da se linija ispravi...i naravno...proveri i levi i desni posebno... pokusaj da ih poravnas.... mada moze biti i do mikrofona... ne lici mi bas... da jeste.

Jbg... kad su stedeli na dugmetu "bypass eq"... ni jedan eq na "0" ne daje pravu 0 na izlazu nego nesto u toleranciji komponenata od kojih je napravljen.. samo "bypass eq" moze dati pravu "0"

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2011, 06:54 PM   #342
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Kad malo bolje razmislim, s obzirom da nemas kalibrisan mikrofon, mozda samo da se malo poigras sa tim ekvilajzerom i ako vidis da se to ne da ispraviti i da nema logicnog uticaja, ostavis na "nuli" kako je sad. Na jako visokim frekvencijama je potrebno ipak imati ozbiljno kalibrisan mikrofon sa kalibracionim fajlom da bi za sigurno znao sta u stvari meris. Zato budi oprezan.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 09-02-2011, 07:57 PM   #343
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Kad malo bolje razmislim, s obzirom da nemas kalibrisan mikrofon, mozda samo da se malo poigras sa tim ekvilajzerom i ako vidis da se to ne da ispraviti i da nema logicnog uticaja, ostavis na "nuli" kako je sad. Na jako visokim frekvencijama je potrebno ipak imati ozbiljno kalibrisan mikrofon sa kalibracionim fajlom da bi za sigurno znao sta u stvari meris. Zato budi oprezan.

pozdrav

bogi
OK, bum se poigrao, pa ću vidjeti kaj bu se desilo ... Inače hi shelving na Adam A7 je od 6 kHz -a ...

Pitanjce: Ako sam dobro shvatio navedene threadove o binarnim difuzorima navodim sljedeće (pa me molim te ispravi ako grije?im).

Debljina letvice nije bitna, kao i dubina ...
Recimo da je :
1- letvica
0- nema letvice, ali se ostavlja ista ?irina kolika je i sama letvica 1
z - razmak ili well između letvica koji si sam zadao (bez obzira koja ona bila )

Znači da slaganje binarno difuzora prema tvojoj tablici ide (od 126 koraka prema nuli) ...

1,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,1 ... itd

?to bi značilo da ja fizički imam 64 letvica u cijeloj tablici (ako sam dobro izračunao) jel?

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2011, 08:02 PM   #344
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
OK, bum se poigrao, pa ću vidjeti kaj bu se desilo ... Inače hi shelving na Adam A7 je od 6 kHz -a ...
Onda ona pojava nema veze s tim...
Quote:
Pitanjce: Ako sam dobro shvatio navedene threadove o binarnim difuzorima navodim sljedeće (pa me molim te ispravi ako griješim).

Debljina letvice nije bitna, kao i dubina ...
Recimo da je :
1- letvica
0- nema letvice, ali se ostavlja ista širina kolika je i sama letvica 1
z - razmak ili well između letvica koji si sam zadao (bez obzira koja ona bila )
ja ubacujem zazor od 5mm-10mm izmedju letvica kad su jedna do druge, i pri tom ga ne "zaboravljam" kada letvice nema.
Quote:
Znači da slaganje binarno difuzora prema tvojoj tablici ide (od 126 koraka prema nuli) ...

1,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,0,z,1 ... itd
da
Quote:

Što bi značilo da ja fizički imam 64 letvica u cijeloj tablici (ako sam dobro izračunao) jel?
63 ili 64 ... koeficijent pokrivanja je 50%, sa zazorom je to nesto manje... 45% recimo.. moze se sracunati...

zazor je neophodan da ipak imas protok vazduha izmedju letvica i ne pokvaris apsorpciju bassa koju sada imas
pametno je sacuvati merenja koja sada imas i kada god zavrsis jednu simetricnu fazu izmeri ponovo sa ISTIM pozicijama zvucnika i mikrofona i bez namestaja u prostoriji... tako ces najbolje steci utisak sta si, zapravo, uradio..

Srecno!

pozdrav

bogi

p.s. obelezi na pogodan nacin na plafonu ili podu gde su ti sada mikrofon i zvucnici... ako to radis na plafonu, viskom mozes preneti poziciju koju si imao... za zavucnike se markira polozaj polovine sirine prednje strane. Mikrofonu se obelezava polozaj kapsule... vrha mikrofona... Visine zabelezis na papir.

Last edited by boggy; 09-02-2011 at 08:07 PM.
Old 09-02-2011, 08:24 PM   #345
boggy
Moderator

boggy's Avatar

E da... ono sto ti je promaklo u tom threadu.... sekvenca moze da se prekine bilo gde.. ne moras svih 63(64) letvica da stavis... ili ako stavljas... onda mozes da krenes od sredine i da predjes sekvencom na zidove i zavrsis na zadnjem zidu, bitno je da je ne ponavljas preterano u istoj prostoriji...

inace... visak koristimo i za pod i za plafon... zaboravih da kazem

pozdrav

bogi

Old 09-02-2011, 08:27 PM   #346
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Onda ona pojava nema veze s tim....
OK, onda neću da drkam odozadi Adamovca ...

pametno je sacuvati merenja ... .[/quote]
Ni?ta ne bacam niti deletiram ... od prvih slikica gdje je bio kr? u podrumu ... tak da nema? frke za mjerenja. Spremljena na sigurno ..

Quote:
...koja sada imas i kada god zavrsis jednu simetricnu fazu izmeri ponovo sa ISTIM pozicijama zvucnika i mikrofona i bez namestaja u prostoriji... tako ces najbolje steci utisak sta si, zapravo, uradio...
OK, Prila?em sliku novog RT60, pa me ne?to zanima ...

Kao ?to vidi?, RT60 je u visokima vi?e onom kojem treba od 157 ms, pa me zanima da li bi trebao ići sa ?irim letvicama za binarni difuzor (kako nebi dobio samo dodatne refleksije visokih) ili taj dio nije va?an, već samo da se dobiju DODATNE REFLEKSIJE ...

Quote:
p.s. obelezi na pogodan nacin na plafonu ili podu gde su ti sada mikrofon i zvucnici... ako to radis na plafonu, viskom mozes preneti poziciju koju si imao... za zavucnike se markira polozaj polovine sirine prednje strane. Mikrofonu se obelezava polozaj kapsule... vrha mikrofona... Visine zabelezis na papir.
He, he, iscrtan mi je pod , a i zapisao sam udaljenosti od svega kako nebi zaboravio gdje mi je sweet spot ...

P.S. Dok sam oduzimao ukupnu litra?u elemenata od volumena prostorije, da li sam trebao uvrstiti i volumen stalaka i zvučnika .. jer to nisam, već samo difuzora i absorbera, te SC-a ...

Studio Predator
Old 09-02-2011, 08:45 PM   #347
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
OK, Prilažem sliku novog RT60, pa me nešto zanima ...

Kao što vidiš, RT60 je u visokima više onom kojem treba od 157 ms, pa me zanima da li bi trebao ići sa širim letvicama za binarni difuzor (kako nebi dobio samo dodatne refleksije visokih) ili taj dio nije važan, već samo da se dobiju DODATNE REFLEKSIJE ...
Nije bitno da bude ravno nego da se RT60 u opsegu frekvencija od 200Hz do 8kHz dovede u oblast sa sledecim granicama [Tm-50ms, Tm+50ms]
Pri tom imaj u vidu jednu VEOMA vaznu stvar, RT60 nemoj mesati sa difuznoscu refleksija i zvuka u sobi... on nije mera toga. RT60 je vreme smirivanja reverberacija u sobi, dok ti na ovaj nacin pravis difuzno polje I PRI TOM malo produzavas to vreme smirivanja reverberacije u sobi.

Nadam se da shvatas... nije cilj samo dovesti RT60 u granice, nego dobiti sto difuznije zvucno polje u sobi.

Imamo posla sa malim prostorijama i NEMAMO prostora da posebno i zasebno tretiramo svaki problem, nego da jednim potezom pobijemo sto vise muva... a napravimo sto manje stete... zato su mozda potezi u akustickom sredjivanju malih prostorija tako drugaciji od onih na koje smo navikli da citamo po knjigama i casopisima.... time se malo ko i bavio do danas... jer nije ni bilo potrebe... sve se resavalo sa odlukom da se u malim prostorijama NE PRAVE studiji i kontrolne sobe!... E sad su druga vremena, prostor sa plafonom od 5m je skup za najam i gradnju, ljudi se sele da rade u stanove, i podrume... mnogi vole da rade u pidzami... itd.. tako da sad vise ne mogu inzenjeri da ignorisu male prostorije jer postoji tvrdoglava potraznja.
Quote:

He, he, iscrtan mi je pod , a i zapisao sam udaljenosti od svega kako nebi zaboravio gdje mi je sweet spot ...
mudro.
Quote:
P.S. Dok sam oduzimao ukupnu litražu elemenata od volumena prostorije, da li sam trebao uvrstiti i volumen stalaka i zvučnika .. jer to nisam, već samo difuzora i absorbera, te SC-a ...
Ma ne... ne treba preterivati.. to je samo ADAM A7 ...

pozdrav

bogi

Old 09-02-2011, 09:32 PM   #348
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Nije bitno da bude ravno nego da se RT60 u opsegu frekvencija od 200Hz do 8kHz dovede u oblast sa sledecim granicama [Tm-50ms, Tm+50ms]
Pri tom imaj u vidu jednu VEOMA vaznu stvar, RT60 nemoj mesati sa difuznoscu refleksija i zvuka u sobi... on nije mera toga. RT60 je vreme smirivanja reverberacija u sobi, dok ti na ovaj nacin pravis difuzno polje I PRI TOM malo produzavas to vreme smirivanja reverberacije u sobi.

Nadam se da shvatas... nije cilj samo dovesti RT60 u granice, nego dobiti sto difuznije zvucno polje u sobi.
OK, hvala jo? jednom na neiscrpnoj mudrosti koju dijeli? ... volim da upijam ...

Quote:
Ma ne... ne treba preterivati.. to je samo ADAM A7 ...
Tak sam si i brijo, pa nisam ni uvrstio u proračune ... Ne znam točno kada bum mogao da počnem sa binarnim, jer sam malo dekanteros, a i mic bum doskora morao da vratim, ali ću ga poslije moć ponovo da posudim, pa ćemo vidjeti kaj sam uradio ...

Jo? jednom, HVALA TI na darivanom znanju ...

Studio Predator
Old 09-02-2011, 09:40 PM   #349
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
......
Jo? jednom, HVALA TI na darivanom znanju ...
nema na cemu

pozdrav

bogi

Old 10-02-2011, 12:31 AM   #350
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

E ljudi...
Stvarno uživam čitajući ovaj thread!
Na momente imam dojam da ste obojica totalni luđaci koliko pedantno idete u detalje i da bi vas obojicu poslao da malo kopate dunav-tisa-dunav da ohladite glave... Ali to je to! Tako treba!
Ma ovaj cjieli thread bi jednom trebalo prevesti na engleski da cijeli svijet nauči ponešto!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules