Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-02-2011, 08:06 PM   #291
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
s obzirom da je na 15kHz dimenzija prepreke oko par santimetara, ne preostaje nista drugo (ako nista nemas blizu tweeteru) nego da pokusas da izmeris zvucnike u slobodnom prostoru i proveris da nisu vec sami po sebi sa tim anomalijama....
Po?to tih anomalija nije bilo sa stolom, brijem da nebum ni?ta tu dirao, jer mi je totalni problem samome micati sve elemente iz studija ... te?ki su u vra?ju mat...

Quote:
Drugo... shiftovanje frekvencija je normalno ako se poveca duzina puta refleksije jer onda comb filtering bude na nizim frekvencijama ali je i nizi po intenzitetu... sto je cilj u ovom slucaju.
Ok, hvala !

Quote:
Sa slika se vidi da ti je prakticno akusticki problem samo na 120Hz i 90Hz... i to ti je ostalo da popravljas
ostalo vise nema sta da se dira.. .
Do jaja ! Znači da sam napravio DOBAR POSAO !!! Za niske je bilo za očekivati tako ne?to ...

Quote:
p.s. ne treba da cucis pored mikrofona... neces akusticki kompenzovati samog sebe.... pa ne treba ni da figurises u merenjima.
E, jbga, sva?ta čovjek poku?a ... kada ne zna ?ta treba točno da radi ... Brijo da ne stojim na putu difuzoru ...

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2011, 08:10 PM   #292
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Pošto tih anomalija nije bilo sa stolom, brijem da nebum ništa tu dirao, jer mi je totalni problem samome micati sve elemente iz studija ... teški su u vražju mat...
koliko vidim bilo ih je... jedino su se sad spustile nize...
u svakom slucaju ne bih preterano na to obracao paznju posto se slicne stvari desavaju kada se radi close-mic merenja...
na kolikom ti je rastojanju mikrofon? Na mestu gde ce ti biti glava?

pozdrav

bogi

p.s. katastrofalni uticaj stola se i te kako vidi na srednjim i donjim visokim... a i nestala je pozamasna rupa na oko 1kHz... tako da ti se ocistila slika

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 05-02-2011 at 08:13 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2011, 08:18 PM   #293
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
na kolikom ti je rastojanju mikrofon? Na mestu gde ce ti biti glava?
1,6 metara od svakoga tweetera ...

Quote:
p.s. katastrofalni uticaj stola se i te kako vidi na srednjim i donjim visokim... a i nestala je pozamasna rupa na oko 1kHz... tako da ti se ocistila slika
Danke na pojašnjenju .

Studio Predator
Old 05-02-2011, 08:21 PM   #294
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
1,6 metara

Danke na pojašnjenju .
Da budem iskren... rupa na 15kHz mi je misterija... svasta moze da bude. Mozes li da fotkas mernu situaciju? Za svaki slucaj.

Moze biti do zvucnika, mikrofona, kartice... akustika? samo ako je nesto jako blizu tweetera.. a to znaci prepreka na povrsini zvucnika...
hmmmm koji operativni sistem koristis? da ne brlja on nesto...
pokusaj da snimis bez mica... loopback (izlaz u ulaz) karticu pa da vidimo da li je tako ravno.
Koji micpre koristis? Snimi i njega u loopback modu (izlaz u ulaz) .... isproveravaj...

pozdrav

bogi

p.s. neusaglaseni sample rates mogu mozda ovako nesto da naprave...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 05-02-2011 at 08:24 PM.
Old 05-02-2011, 08:30 PM   #295
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Da budem iskren... rupa na 15kHz mi je misterija... svasta moze da bude. Mozes li da fotkas mernu situaciju? Za svaki slucaj....
Bum sutra fotkao i stavio ovdje.

Quote:
Moze biti do zvucnika, mikrofona, kartice... akustika? samo ako je nesto jako blizu tweetera.. a to znaci prepreka na povrsini zvucnika... ....
Jok, to sigurno nije, jer fakat nema smisla da se ja saginjem, a da ispred tweetera stavim ne?to

Quote:
hmmmm koji operativni sistem koristis? da ne brlja on nesto.......
Win XP ...

Quote:
pokusaj da snimis bez mica... loopback (izlaz u ulaz) karticu pa da vidimo da li je tako ravno.
Koji micpre koristis? Snimi i njega u loopback modu (izlaz u ulaz) .... isproveravaj......
Samo sam u?tekao u prvi ulaz na svojem Tascam FW 1082 sa phantom powerom uključenim, po?to bez njega ne radi.

Quote:
p.s. neusaglaseni sample rates mogu mozda ovako nesto da naprave...
E, taj dio mogu da provjerim, po?to mi je na RoomEQ u 44,1, a mo?da na samom mixeru 48 kHz ...

Studio Predator
Old 05-02-2011, 08:36 PM   #296
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Bum sutra fotkao i stavio ovdje.
super, hvala
Quote:

Jok, to sigurno nije, jer fakat nema smisla da se ja saginjem, a da ispred tweetera stavim nešto
Ljudski je pitati...
Quote:

Win XP ...
Taj ne rekonvertuje nista...
Quote:
Samo sam uštekao u prvi ulaz na svojem Tascam FW 1082 sa phantom powerom uključenim, pošto bez njega ne radi.
ok
Quote:

E, taj dio mogu da provjerim, pošto mi je na RoomEQ u 44,1, a možda na samom mixeru 48 kHz ...
Hm.... jbt....

imam jedan predlog
A da posetis ti site Prof. Dr. Ivo Mateljan-a, profesora sa splitskog univerziteta i downloadujes njegovu ARTA-u... pa da ponovis merenja? Jel to to veliki smor?

http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/

I pazljivo sa sample rates... pri tom ARTA moze i 192kHz ako tvoja oprema moze toliko... time dobijas bolju rezoluciju na visokim frekvencijama

BTW, ako se sto ne mice... onda se prakticno nista iznad 200-300Hz ni ne prikazuje... jer nema smisla...

pozdrav

bogi

p.s. koristi MLS metodu... komplikovanije je od REW.... ali nekako vise verujem tom programu... isto je besplatan... ali ne traze licne podatke za download

p.p.s. pri tom ne koristi asio drivere na arta-i, jer to (meni) ne radi

Last edited by boggy; 05-02-2011 at 08:57 PM.
Old 06-02-2011, 12:34 AM   #297
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Eomsy, s kojim si ti programom ove grafove iscrtavao? Baš dobro izgleda (vizualno)!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 01:07 AM   #298
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Eomsy, s kojim si ti programom ove grafove iscrtavao? Ba? dobro izgleda (vizualno)!
http://www.rumski.com/forum/showthre...428#post298428

pozdrav

bogi

Old 06-02-2011, 08:42 AM   #299
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:

imam jedan predlog
A da posetis ti site Prof. Dr. Ivo Mateljan-a, profesora sa splitskog univerziteta i downloadujes njegovu ARTA-u... pa da ponovis merenja? Jel to to veliki smor?

http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/

I pazljivo sa sample rates... pri tom ARTA moze i 192kHz ako tvoja oprema moze toliko... time dobijas bolju rezoluciju na visokim frekvencijama
Budem probao, ali tek sutra, jer danas idem u ZGB, pa ću kod punice da skinem taj programčić. Makar je cca. 6 Mb, meni bi sa ovim dile-upom trebalo otprilike 3-4 sata da ga skinem doma .

Quote:
BTW, ako se sto ne mice... onda se prakticno nista iznad 200-300Hz ni ne prikazuje... jer nema smisla...
Pa neće biti ovaj stol, već onakav kakav sam nacrtao ... bit će nešto manji od ovoga, ali će svejedno biti hrga u sredini. No sa ovom tvrdnjom, misliš li da će ARTA pokazati kakve druge rezultate u donjim frekvencijama od RoomEQ (200-300 Hz) ?

Quote:
p.s. koristi MLS metodu... komplikovanije je od REW.... ali nekako vise verujem tom programu... isto je besplatan... ali ne traze licne podatke za download
Nisam skužio dal ima to u RoomEQ, ali ću pogledati, pa ak ima budem snimio u toj metodi ...

P.S. Nema te metode u RoomEQ, već samo REW.

P.P.S. Zakaj mi ne baca ništa na RT60, odnosno kada otvorim tu opciju (već nasnimljenog signala, ništa mi ne pokazuje! Kako bi mogao saznati koliki mi je RT60 ? Jel ima ta opcija u ARTA-u ?

Studio Predator

Last edited by Eomsy; 06-02-2011 at 09:13 AM.
Old 06-02-2011, 11:29 AM   #300
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Evo, ponovio sam snimanje i mogu jedino da zaključim kako mi je jučer Tascam malo podivljao, jer danas tog dipa na 15 kHz nema . Sku?io sam da Tascamu ba? ne odgovara temperatura u podrumu (koja je oko 10 stupnjeva, neide nikada do nule), pa mu treba malo vremena da se "zagrije". Tako je i kada idem raditi muziku, pustim ga jedno 10-15 minuta uključenog, pa tek onda di?em sistem, jer inače se ne spoji kako treba sa OS-om. OK, tu mo?e biti i bezbroj drugih stvari koje mogu uzrokovati ovaj problem (FW chip, OS i dr.), ali po?to imam dual boot na kompu i na oba mi radi isto, moj je zaključak bio da se MORA ZAGRIJATI , makar prvi puta čujem za to ... jbga ..

Ne samo da nema dipa, već je i sama krivulja puno uglađenija od 5 kHz navi?e ...

I usporedba jučer/danas (dva snimanja danas).

Boggy, rekao si da bi ti tu jo? samo tretirao 90 i 120 Hz, a ?to je sa pozama?nim dipom na 343 Hz-a?

Evo i par slikica (kao ?to obećah) kako sam snimao prostoriju ...

Studio Predator
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests)

Posting Rules