Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-07-2010, 04:06 PM   #61
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Studio, oprema, fat zvuk

Hteo sam jos pre da udarim reply, ali sam se ujeo za jezik... Sad prosto moram da komentarisem crtez sumanutog

Ona skica je u osnovi problem pomeranja membrane pod dejstvom sile (koja iznenada dolazi i resava stvar). Sila kao vektor moze da se razlozi u dekartovom sistemu u 3 koordinate x,y, i z. Zvuk je, kako znamo, 3D pojava i deluje u svakom trenutku odredjenom silom na membranu, koja se moze rastaviti na ove tri ose. Ako je membrana kao u crtezu pricvrscena tako da oscilira samo "napred nazad" npr po x osi nekog zamisljenog sistema koji smo postavili u centru membrane, onda ce na njeno oscilovanje uticati samo ona komponenta sile koja deluje u tom pravcu, dakle projekcija sile |F| na x osu. Fx = |F|*cos (ugla koji vektor sile dejstva zaklapa sa x osom). Na ovaj nacin se moze videti da se membrana krece u svojoj x osi napred nazad vise ili manje u zavisnosti od toga da li trenutni vektor sile sa njom zaklopi ugao od 90 - maksimalni polozaj, ili ugao sile zaklopi ugao od 0 stepeni - tad se membrana nadje u osnovnoj poziciji jer je cos od 0 stepeni = 0. Membrana ne moze da se krece u drugim osama jer je pricvrscena u svoje leziste kao na crtezu.

Vektor sile zvuka se u vremenu menja i po pravcu i po smeru i po intenzitetu, pa ne bi bas da ulazim u visu matematiku i da se dohvatim integrala to je vec kinematika, a to sam pao i odustao od mashinca... Da sam polozio, mogao sam i da pokazem matematicki kakvo dejstvo ima moment inercije na kretanje tela... Ili to vec spada u dinamiku ? Zaboravio sam, jbg davno to bese...

Iz ovoga se vidi kakav uticaj ima zvuk u odnosu na membranu i zakosenost iste...

Last edited by psionic; 15-07-2010 at 04:19 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 15-07-2010, 07:44 PM   #62
google
Banned

Da budem iskren, iz toga ne vidim nista.

Mozes li na srpskom sazeto reci poentu? Kakve veze to ima sa zvukom? Poigrali smo se sa vektorskim prostorm & podprostorom, sad ne bi bilo lose reci u dve recenice kako se cuje?
google is offline   Reply With Quote
Old 15-07-2010, 09:30 PM   #63
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post
Da budem iskren, iz toga ne vidim nista.

Mozes li na srpskom sazeto reci poentu? Kakve veze to ima sa zvukom? Poigrali smo se sa vektorskim prostorm & podprostorom, sad ne bi bilo lose reci u dve recenice kako se cuje?
Jace ili slabije - sto praksa i potvrdjuje - u zavisnosti koji je ugao te sile sa membranom... Mrzi me da crtam, ali bi bilo jasnije sa crtezom. Ovo je prilicno elementarno znanje iz mehanike, pa ako neko ne razume, nek prelista fiziku za srednju skolu...

Last edited by psionic; 15-07-2010 at 09:33 PM.
Old 15-07-2010, 10:52 PM   #64
google
Banned

Ukosis mikrofon da bi se cuo jace ili slabije?
google is offline   Reply With Quote
Old 15-07-2010, 11:58 PM   #65
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post
Ukosis mikrofon da bi se cuo jace ili slabije?
Pa cuje se malo slabije... Opet, zvuk se ne siri sfericno i podjednako u svim pravcima sto opet zavisi i od frekvencije i izvora zvuka... Tako da je najjaci kada je pravo ispred npr pevaca, upravno na njega. Nisam zapazio da se toliko gubi na jacini kada se mik zakosi - jedino kad se zakosi do nekog velikog ugla da membrana postane skoro uzduzno postavljena na pevaca...

Last edited by psionic; 16-07-2010 at 12:02 AM.
Old 27-01-2011, 10:58 PM   #66
nikolaivanic
Senior Member

[quote=XFactor;271210]Pozdrav svima!

Cesto pratim ovaj forum, moze se dosta ''naucit'' i saznat.

Uglavnom, pitanja su dosta opsirna, pa nisam znao u koju bio podsekciju to sve svrstao pa sam se odlucio za ovu.

Nedavno, ja i prijatelj smo odlucili ulozit novac u opremu. Do sad smo sve radili sa plug-inovima, mixeve, itd....dakle sve ITB. Ali uvijek u finalnoj verziji pjesme nesto fali u tom zvuku, neke topline, dakle tok analognog zvuka. Vama ce sad vjerojatno ova pitanja zvucat smijesno, ali eto, moram od nekud pocet. Samo da kazem, produciramo house i trance glazbu....i sad zelimo snimat vokale....pa tu pocinju problemi.

Sad imamo M-Audio Audiophile 192 audio interface kojeg mislimo zamijenit sa RME Fireface 800. Trebali vjerojatno nekakav mixer, analogni, mali....da li se isplati kupit nesto tipa SSL X-Desk ili Neve 8816 (iako mi nije jasan princip na kojem ovaj ''summing'' mixer radi? Pa ako netko moze objasnit, bilo bi mi drago)?

-------------------------------------------------
Pozdrav Xf)

Imam utisak da je drustvo ovde zaboravilo o cemu se radi...

M-Audio Audiophile 192 ima odlican, pun zvuk i ako imas pristojan mikrofon, dobro pretpojacalo i ok sinthove... naravno i dobre zvucnike preko kojih slusas... MORAO bi imati odlican ton.

Naravno, ako muzika valja....

Kada snimas mikrofonom, probaj ih vise na istom izvoru zvuka, neki ce biti pravi.
Sledeca stvar, nadji sweet point, mesto i ugao mikrofona gde instrument ili glas najbolje zvuci i tako snimaj. To radi sa slusalicama dok okreces mikrofone..
Snimaj i probe, nekada ispadnu bolje od regularnog snimanja na "idemo..."
Ako pravis preguste aranzmane ili je pesma prearanzirana, cesto se izgubi poenta, preslusaj demo ili ranije faze snimanja...
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules