Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 01-01-2011, 03:59 PM   #41
DzoniPFC
Pro Member

Default Re: Loudness War

Danasnji loudness standard je tehnicki nepravilan. Sve ima svoje granice, ocigledno limit ne postoji vise u mastering svetu, sve je u crvenoj zoni.
Ne znam kako nekom to moze da bude u redu,
DzoniPFC is offline  
Old 01-01-2011, 04:06 PM   #42
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Shigumicu,

E, vidiš - problematika je u tome kako onda odovjiti umjetnost od raznih vještina!? Jer, ipak, složićeš se da umjetnost i vještina nisu isto! Onda se tu javlja problem - šta stvara onaj ko reprodukuje određeno muzičko djelo, ma koliko ga izvrsno reprodukovao? Stvaralac i dalje ostaje kompozitor, a ovaj kao što samo ime kaže -izvođač!

Npr. Platon nije smatrao rapsode (ljude koji su interpretirali tragedije) umjetnicima - tako da to pitanje i problematiku nisam defiitvno ja izmislio. i ne tvrdim da je tako - samo iznosim da pitanje postoji!

Lično smatram da je umjetnost u muzici smisliti i stvoriti neki muzički sadržaj - da se on rodi u glavi , a sredstvo je posle manje bitno kad sadržaj postoji - da li će kompozitor to da odzviždi nekom ili da ukuca u kompjuter...ili pak da ga virtuozno prenese na neki instrument!
balthazaar is offline  
Old 01-01-2011, 04:35 PM   #43
Audio Harakiri
Junior Member

Audio Harakiri's Avatar

Quote:
Danasnji loudness standard je tehnicki nepravilan.
dokle god su faze u redu ne mozes da izjavis da je nesto tehnicki neispravno samo zato sto je zalepljeno za nulu i nema tu dinamiku koju ti smatras da bi trebalo da ima. po toj logici je distorzirana elektricna gitara tehnicki neispravan zvuk (za sta je i bila smatrana). u ostalom dinamika je diskutabilna stvar. bendovi kao slipknot ili slayer su bez obzira sto je cela svirka "na nuli" dinamicni bendovi i samo takva dinamika izrazava njihovu muziku kako treba. isto tako prodigy, jay z, motorhead, ac/dc, wolfmother ili oasis. od samog pocetka muzike se svaki trend (tehnicki ili umetnicki) smatrao greskom i nailazio je na neprihvatanje. kao sto se frizure i outfit pevaca menjaju kroz vreme tako je i sa svim ostalim. mislim da je podpuno ok kako je zato sto je svakom ostavljena mogucnost da album koji treba da bude masterovan na -6rms odradi dobro ili lose.
Trzaska cesta 330
1000 Ljubljana
mobil: +386(0)51672473
www.audioharakiri.com
booking@audioharakiri.com
office@audioharakiri.com
independent@audioharakiri.com
http://www.facebook.com/pages/Audio-...11975582201261
www.myspace.com/audioharakiri
Audio Harakiri is offline  
Old 01-01-2011, 05:45 PM   #44
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Audio Harakiri View Post
od samog pocetka muzike se svaki trend (tehnicki ili umetnicki) smatrao greskom i nailazio je na neprihvatanje.
?ta ga znam Ja sam vazda voleo RHCP. Onda sam svojevremeno kupio piratski disk Californication koji sam bacio u đubre po?to sam bio ubeđen da mi je prodavac uvalio MP3 koji je rekonvertovao u Audio CD (uobičajena praksa u to doba, jel da). Pa mi je čovek (drugar) dao originalni disk da ga sam "presnimim" kako ja ?elim... nastavak priče verovatno mo?e? i sam da nasluti? Ni do danas nisam uspeo da prihvatim tehničke zahvate na albumu koji je prepun odličnih odlično izvedenih pesama.

Quote:
kao sto se frizure i outfit pevaca menjaju kroz vreme tako je i sa svim ostalim. mislim da je podpuno ok kako je zato sto je svakom ostavljena mogucnost da album koji treba da bude masterovan na -6rms odradi dobro ili lose.
... i to je su?tina priče - sutra NI?TA neće zvučati dovoljno "dobro" (posmatrano iz vizure prosečnog budućeg konzumenta). Muzika se stvara za DANAS, a "danas" je uvek tako kako je

Sutra ćemo ionako svi naplaćivati REremasterovana ili UNmasterovana ili UNREmasterovana izdanja, kako god procenimo u odnosu na tr?i?ne trendove.

Pozdrav,

Vasa
Old 01-01-2011, 07:07 PM   #45
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Nije problem sto je toliki loudness, samo sto je stvarno u nekim pesmama preterano, toliko da ja recimo ne mogu da slusam danasnji moderni hiphop/pop/dance glasno na zvucnicima, na gotovo svim novim (hiphop, dance itd) izdanjima cujem neku distorziju na kick-u, ziv primer zadnji i predzadnji album 50 Cent-a, recimo... Da je to nekih 2-3 db tise, onda bi bilo okej, ovako je preterano, j***sh ti tu muziku koju ne smem da pojacam na zvucnicima jer odma krece jos vise da krchi
Jan is offline  
Old 02-01-2011, 02:04 AM   #46
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Znak je mozda samo zeljan dobrog starog zvuka. I sam sam ljubitelj istog i sa te strane mogu da razumem. Eto, sad ce opet sve ovo kroz prizmu toga sto sam nabavio trakas i tako,ali nema veze... To je neki moj trip, fetish pa kud puklo... :~)

Sa druge strane razumem i ljude kojima posao diktira pravila, jbg, ljudi tako traze i sta je - tu je. Sto je mozda malo surovo , obzirom da bi trebalo je entuzijazam i zelja za istrazivanjem sastavni deo ovog posla, tako svako pocne barem... Sada se ovako radi i jednostavno - kraj price...!

Licno, kada radim, ipak gledam da "snimak dise", odnosno da ipak ima malo "cujne" dinamike,sve vise se gledam da se ne oslanjam na "merenja" bilo koje vrste. Dakle da ne zvuci zgazeno,ispeglano i slicno. Uvek se trudim da bude maksimalno moguce glasno , a da ne izoblicava, pa cak i ako je koji db rms-a tise, pre bih tako ostavio. -12 do -10 rms je sasvim dovoljno! Mada to variara i od vrste muzike...

Ljudi su mi iz "ozbiljnih" studija donosili bukvalno spaljene snimke, necu sad da kacim, nije lepo, ali bukvalno tehnicki... ...ma izgorelo,sve je u distu,gori,izoblicava...! Mislim da nije ni to resenje!

Drugo, u eri kada je kompletna industrija ushicena i proizvodi uredjaje sa predznakom "vintage", "warmth","tube", "tape" etc, potpuno je jasno da itekako nije izumrla tehnika u pitanju, tek dozivljava novi procvat...

Jasno je da vreme namece brzinu rada kao prioritet,pa je stoga skupo i
kompleksno imati brdo uredjaja, kad sve stane na usb stik. Ali u novije vreme nije mozda niko ni predvidjao posedovanje gomile sprava, vec po neki dobar komad koji bas odgovara necijem setup-u. Ovo je sve sem izumrlo i veoma je ziv trzisni segment.
Tvrdnje da je analogna konzola ili sabirnica, vintage, a la "vintage" cevni ili solid state mikorofonski preamp ili mikrofon ili vec nesto slicno kao dodatak ITB sistemu - "prevazidjeno" ili staro 30 godina i ne koristi se, vise govore o onima koji to tvrde nego o zadatoj temi... Ako vec zelimo u korak sa vremenom...

Last edited by Bockie; 02-01-2011 at 03:09 AM.
Bockie is offline  
Old 02-01-2011, 02:21 AM   #47
LA-2A
Member

LA-2A's Avatar

Quote:
dokle god su faze u redu ne mozes da izjavis da je nesto tehnicki neispravno .

di ces bolje nego da faza ide malo u crveno
LA-2A is offline  
Old 02-01-2011, 09:23 AM   #48
Audio Harakiri
Junior Member

Audio Harakiri's Avatar

mislim da je big bockie ovim postom zatvorio ovu temu:
Quote:
Licno, kada radim, ipak gledam da "snimak dise", odnosno da ipak ima malo "cujne" dinamike,sve vise se gledam da se ne oslanjam na "merenja" bilo koje vrste. Dakle da ne zvuci zgazeno,ispeglano i slicno. Uvek se trudim da bude maksimalno moguce glasno , a da ne izoblicava, pa cak i ako je koji db rms-a tise, pre bih tako ostavio. -12 do -10 rms je sasvim dovoljno! Mada to variara i od vrste muzike...
uz to bi jos dodao ovaj link.
http://www.youtube.com/watch?v=19KBAcJ53ak
4000000 ljudi smatra da je ovo mega cool. za sve vas koji ne znate o cemu se radi...bend je snimo kompletnu pesmu na iphonu isto tako i video. sledece sta treba da se ocekuje je mastering aplikacija za iphone i blackberry. pozzzz
Trzaska cesta 330
1000 Ljubljana
mobil: +386(0)51672473
www.audioharakiri.com
booking@audioharakiri.com
office@audioharakiri.com
independent@audioharakiri.com
http://www.facebook.com/pages/Audio-...11975582201261
www.myspace.com/audioharakiri
Audio Harakiri is offline  
Old 02-01-2011, 09:51 AM   #49
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Znak je mozda samo zeljan dobrog starog zvuka. I sam sam ljubitelj istog i sa te strane mogu da razumem. Eto, sad ce opet sve ovo kroz prizmu toga sto sam nabavio trakas i tako,ali nema veze... To je neki moj trip, fetish pa kud puklo... :~)

Sa druge strane razumem i ljude kojima posao diktira pravila, jbg, ljudi tako traze i sta je - tu je. Sto je mozda malo surovo , obzirom da bi trebalo je entuzijazam i zelja za istrazivanjem sastavni deo ovog posla, tako svako pocne barem... Sada se ovako radi i jednostavno - kraj price...!

Ljudi su mi iz "ozbiljnih" studija donosili bukvalno spaljene snimke, necu sad da kacim, nije lepo, ali bukvalno tehnicki... ...ma izgorelo,sve je u distu,gori,izoblicava...! Mislim da nije ni to resenje!

Drugo, u eri kada je kompletna industrija ushicena i proizvodi uredjaje sa predznakom "vintage", "warmth","tube", "tape" etc, potpuno je jasno da itekako nije izumrla tehnika u pitanju, tek dozivljava novi procvat...

Jasno je da vreme namece brzinu rada kao prioritet,pa je stoga skupo i
kompleksno imati brdo uredjaja, kad sve stane na usb stik. Ali u novije vreme nije mozda niko ni predvidjao posedovanje gomile sprava, vec po neki dobar komad koji bas odgovara necijem setup-u. Ovo je sve sem izumrlo i veoma je ziv trzisni segment.
Tvrdnje da je analogna konzola ili sabirnica, vintage, a la "vintage" cevni ili solid state mikorofonski preamp ili mikrofon ili vec nesto slicno kao dodatak ITB sistemu - "prevazidjeno" ili staro 30 godina i ne koristi se, vise govore o onima koji to tvrde nego o zadatoj temi... Ako vec zelimo u korak sa vremenom...
Nemam ni?ta protiv 100% digitalne opreme, sve dok proizvodi muziku koja je dobra i prijatna za slu?anje. Sintisajzeri mogu da budu odlična pomagala ako se pametno upotrebe, i tako je bilo od samog početka. Bitlsi su na Abbey Road-u koristili Moog, Bouvi u pesmi Ashes To Ashes gitarski Roland GR-500, onda recimo sintisajzeri na koncertnom albumu Stop Making Sense Toking Hedsa, danas ih savr?eno upotrebljava Rouzin Marfi, itd. Ako se svira u tikvu ili neki najnoviji VSTi, i jedno i drugo mo?e da poslu?i kao dobra ili lo?a alatka, sve zavisi ?ta se s njom uradi.
Ovde je priča o konkretnom slučaju, Partibrejkersi bez dinamike. Znamo za?to je producent morao to tako da napravi, ali jednostavno bilo bi prijatnije za sluh da je urađeno drukčije. Evo da ne ispadne da sam zaguljeni vintid? frik, jedva čekam da se pojavi novi, najnoviji softverski paket za mastering sa najnovijim dosad nepoznatim algoritmima koji će dati potpuno novi zvuk, samo da to dobro zvuči. Ovo sad zvuči lo?e.
Old 02-01-2011, 09:53 AM   #50
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
bend je snimo kompletnu pesmu na iphonu
Quote:
Originally Posted by Znak
Ako se svira u tikvu ili neki najnoviji VSTi, i jedno i drugo mo?e da poslu?i kao dobra ili lo?a alatka, sve zavisi ?ta se s njom uradi.
Ili ajfon, svejedno.

Tags
loudnes war

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules