Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-11-2010, 10:32 PM   #11
vly
Member

vly's Avatar

Default Re: Konzole (mixeri)

Studer 169 mali, ali nezgodan igrach

Kompletno sredjen,rakapiran i modifikovan u smislu individualnih izlaza po kanalu i to post fader/post eq opcija (ima opcijai pre fader bez eq individual ali meni ovako radi posao)...

10 kanala u 2, svaki kanal ima fenomenalan mic preamp/ line ulaz,opasan EQ jako muzikalan, kompresor/limiter na masteru,veoma upotrebljiv i prijatnog efekta ako se umereno gazi po njemu...

Studer koristim manje vise u svakoj fazi rada,od usnimavanja do sabiranja koje je jaako dobro a i u miksu kad god radim nesto sto nije danas za juce,njegovi eq divno leze u miksu i ima onaj trenutak da kad i nesto samo propustim kroz njega to dobije neku definiciju,ili boju,ne znam jednostavno bude mi lepse...

Polako mi postaje my favorite one u studiju.
vly is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2010, 11:09 PM   #12
roginator
MCI Master

roginator's Avatar

Quote:
Originally Posted by vly View Post
Studer 169 mali, ali nezgodan igrach

Kompletno sredjen,rakapiran i modifikovan u smislu individualnih izlaza po kanalu i to post fader/post eq opcija (ima opcijai pre fader bez eq individual ali meni ovako radi posao)...

10 kanala u 2, svaki kanal ima fenomenalan mic preamp/ line ulaz,opasan EQ jako muzikalan, kompresor/limiter na masteru,veoma upotrebljiv i prijatnog efekta ako se umereno gazi po njemu...

Studer koristim manje vise u svakoj fazi rada,od usnimavanja do sabiranja koje je jaako dobro a i u miksu kad god radim nesto sto nije danas za juce,njegovi eq divno leze u miksu i ima onaj trenutak da kad i nesto samo propustim kroz njega to dobije neku definiciju,ili boju,ne znam jednostavno bude mi lepse...

Polako mi postaje my favorite one u studiju.
JEL TO ONA BEBA!! vly

evo i moje:

Last edited by roginator; 21-11-2010 at 11:14 PM.
roginator is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2010, 09:59 AM   #13
vly
Member

vly's Avatar

Quote:
Originally Posted by roginator View Post
JEL TO ONA BEBA!! vly

evo i moje:
Jest decko to je ta bebica!

Nemam krupniju sliku bas njega ali evo ga ovde,tek treba da ga "ugradim" gore na rek,nikako da stignem da to izvedem.

Inace, ovaj moj Studer je od strane kolege Roginatora sredjen jako lepo i bez greske! Takodje zahvaljujuci njegovoj "on line podrsci" sam bez problema uradio modifikaciju za individualne izlaze. TNX Roggy!

Mi mu sad dodjemo neki rodjaci po Studeru
Attached Images

Old 22-11-2010, 11:00 AM   #14
quake2
Banned

E da...dobra stara spravica.Mislim da je onaj na kom su pre mene radili 15-tak godina, a ja ga posle arcio jos 4, i sve je to bilo pre 12 godina jos u funkciji tako se to nekada pravilo,da traje.Preampi pristojni,master sekcija malo farba u slusanju mada je to u sustini ok za sabiranje,pogotovo digitalije, ali je EQ taj koji se meni bas,bas svidja.Samo mi se cini da je onaj model bio ipak malo veci,ne videh ga odavno a oznaku sam zaboravio.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2010, 10:36 PM   #15
Treger
Member

Treger's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Ja imam Trident 8T-24
Sladak mikser, malen al ima brdo kanala. 24 mic ulaza, 52 kanala na miksu (ma kao teoretski moze i vise u miksu al to je bzvz).
Ne volim snimat preko njega ni?ta drugo osim manje bitnih kanala s bubnja jer mi je preamp previ?e precizan. Ali u miksu je super. Sve miksam OTB preko njega. Super mu je suma, noise floor je duboko dole i EQ ubija. Nije neki sad mamutije'em mikser al radi super za te pare.

Ajmo skrenut malo u ovom threadu s onoga sto ko ima i malo otici dalje.
Kome treba analogni mikser?
Ne valja ga kupovati ako vec u startu ne znas sto ces s njim dobiti. U tom slucaju je miksanje ITB puno puno bolja opcija. Analogija ne oprasta i nosi sa sobom brdo problema. Stvari tipa ground looopovi, komplicirani routing i slicno su danas stvar samo analogije. U kompu toga nema i zato ni ne predstavlja problem.
Mene je osobno analogija uhvatila tek kada sam miksajuci ITB dosao do osobnog zida. Mogao sam napraviti vise-manje sve sto sam zamislio ITB (unutar onih zanrova muzike koje cesto radim i dobro poznajem, naravno) i osjetio sam limit svoje kreativnosti. A s obzirom da sam vec tada imao priliku miksat u nekim studijima na finim analognim mikserima, logicno sam poceo teziti prema tome. Prvo sam nabavio Allen&Heath MOD3 (kupio ga od naseg Sandra Bacica... putovao na Korculu po njega!). Taj je pult bio malo nefleksibilan. Kasnije je dosao ovaj Trident. Ali A&H jos ceka da ga se postavi u drugu reziju - zaljubljen sam u tu starudiju!
Analogni mix daje i uzima. Recimo, ITB miks je potrebno gnjaviti i natezati da se dobije da svi kanali "sjednu jedan u drugoga". U analogiji to ide samo po sebi. Odmah se sve nekako uklopi. To ni ne primjetis. Tek na kraju posla shvatis da je kohezija pojedinih kanala superiorna. I drugi plus je sto sav analogni outboard koji ubadas preko insertova uvijek zvuci autenticno. On uvijek nesto malo uprlja ali i da neki svoj potpis. To je ono sto plug-in nikada nema - privatni potpis - kablove koji su nesavrseni, struju koja je svakakva. Ali tako je lako zabrljat! Mislim da analogni miks ne trpi gubljenje i trazenje ideja. Treba biti u stanju, ma koliko veliki song bio, zavrsiti miks u istom danu na analogiji. Meni primjerice ako ostaje nedovrsen miks navecer, uvijek prvo printam pa onda sutra kada nastavim uvijek usporedim final od sinoc s tim naknadno napravljenim. Analogija se drugacije ponasa ako sve sprave rade 10 sati u komadu ili ako su ujutro svjeze upaljene. Ne samo sto se tice temperature rada, zasicenosti kondenzatora i slicno, nego cak i cinjenice da to jutro mozda negdje u susjedstvu neki stroj radi pa je struja u studiju malo drugacija - prljavija, visa/niza. Sve to utjece.
Grozna, ali gro gro grozna stvar u analogiji je to sto nema popravljanja miksa (osim na najskupljim zvjerima s analognim total recall-om). A danas klijenti cesto traze neke izmjene i to zna biti ubitacno. Ne postoji teoretska sansa da se isti mix ponovi tri dana kasnije e da bi se, recimo, slozilo miks s ostrijom gitarom jer su oni to tako pozeljeli. Za*ebi - miksaj nanovo sve ispocetka! To je ono sto je gigantska prednost ITB-a.

Glupo bi bilo sada opet ulaziti u ITB vs OTB raspravu. Probajmo se suzdrzati od toga jer ima vec nekoliko tema ovdje koje se time bave, pa ako ima potrebe idemo to tamo pisati.

Poanta svega sto sam htio napisati je da s analognim mikserom ide i jedan drugi nacin razmisljanja i pristupanja. Analogija moze dati mnogo ali i uzima krvavi danak - treba znati tocno sto zelis napraviti prije nego sto prvi fader dignes! Po mom misljenju, onaj tko nije prosao barem nekoliko godina redovnog rada ITB nema sto traziti u miksanju OTB. A o radu s trakama da ni ne pricam - to se niti ja danas jos ne usudim. S trakom treba znati vrhunski raditi ako se zeli konkurirati danasnjem zvuku. Jer cak i ono sto danas zeli zvucati starinski mora nositi u sebi modernu komponentu - rms mastera, frekvencijski opseg miksa itd... Zato je to jako skliski teren.
Jedan od najboljih postova na forumu
Treger is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2010, 10:45 PM   #16
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

Quote:
Originally Posted by treger View Post
jedan od najboljih postova na forumu :d
+1
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2010, 12:30 AM   #17
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Quote:
Originally Posted by Treger View Post
Jedan od najboljih postova na forumu
apsolutna i ?iva istina.Reč zakona
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2010, 09:19 AM   #18
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

Upravo je izrecena sustinska razlika u radu ITB i OTB, a to je u PRISTUPU. Godinama sam radio na analogiji, jer druge tehnologije nije ni bilo, ili je bila u povoju i jako skupa, a za nase uslove i nedovoljno poznata. A onda ekspanzijom digitalije, prelazim u te vode, zbog lakoce rada, brzog editovanja, korekcija gresaka radi postizanja savrsenstva..., a onda, posle niza godina u zoni nula i jedinica, zelim da se vratim potpuno analogiji, snimanju i produkciji, da potpuno zaboravim programiranje. Nekada je vaznije zabeleziti trenutak, neku dobru ideju, pa i los napon u studiju, a ne, postici savrsenstvo u izvodjenju. Male greske ostaju zabalezene i tako daju pecat snimku, daju car pesmi, a ona ostaje kao trag jednog vremena.
spidermusic is offline   Reply With Quote
Old 25-11-2010, 08:34 PM   #19
vly
Member

vly's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
E da...dobra stara spravica.Mislim da je onaj na kom su pre mene radili 15-tak godina, a ja ga posle arcio jos 4, i sve je to bilo pre 12 godina jos u funkciji tako se to nekada pravilo,da traje.Preampi pristojni,master sekcija malo farba u slusanju mada je to u sustini ok za sabiranje,pogotovo digitalije, ali je EQ taj koji se meni bas,bas svidja.Samo mi se cini da je onaj model bio ipak malo veci,ne videh ga odavno a oznaku sam zaboravio.
Jest, slazem se,napravio Svajcarac i umalo sam sebe sahranio koliko je dobre i trajne sprave pravio tada...

Uvek postoji trenutak koji se zove "stvar ukusa" ali Studer 169 definitivno ima sjajne preampe,nikako samo pristojne...tu se nikako ne slazem sa tobom. Imam u studiju i Neve 8801 i LA 610 Signature Edition i parira im u svakom pogledu do te mere, da mi polako postaje prvi izbor preampa za mnogo toga... Naravno,uvek ima koji je bolji za sta ali to je stvar karaktera a ne kvaliteta.

Jedini preamp u mom studiju koji realno zasluzuje bas takvu ocenu"pristojan" je od FF800,treba da cujes istu stvar kroz njega i kroz Studera,pa bi ti bilo jasno...

"Farba" u masteru,ali to se i trazi,to je karakter tog miksera i ja ga volim a kad ne zelim tu "mast" koju daje na masteru,snimam ili radim eq preko individualnih izlaza koje sam odradio na njemu...

Imam opciju monitoringa i kroz njegov master i mimo njega...kad finalno sabiram na njemu onda (logicno) svo vreme slusam preko njegovog mastera a kad ne, onda ne.

EQ je jedinstven,muzikalan, i ulepsava mi dan

Verovatno si ranije video ili Studer 269 ili 369(redja varijanta)koi imaju veci broj kanala i koji su zbog toga veci, u principu su isti,a bile su i verzije (koje su mogle da se i posebno narucuju po zelji) cetiri ili vise master kanala sa linijskim modulima i slicno...

U sustini,slazemo se oko svega sem oko preampa...

Pozz
Old 25-11-2010, 08:58 PM   #20
vly
Member

vly's Avatar

Quote:
Originally Posted by spidermusic View Post
Upravo je izrecena sustinska razlika u radu ITB i OTB, a to je u PRISTUPU. Godinama sam radio na analogiji, jer druge tehnologije nije ni bilo, ili je bila u povoju i jako skupa, a za nase uslove i nedovoljno poznata. A onda ekspanzijom digitalije, prelazim u te vode, zbog lakoce rada, brzog editovanja, korekcija gresaka radi postizanja savrsenstva..., a onda, posle niza godina u zoni nula i jedinica, zelim da se vratim potpuno analogiji, snimanju i produkciji, da potpuno zaboravim programiranje. Nekada je vaznije zabeleziti trenutak, neku dobru ideju, pa i los napon u studiju, a ne, postici savrsenstvo u izvodjenju. Male greske ostaju zabalezene i tako daju pecat snimku, daju car pesmi, a ona ostaje kao trag jednog vremena.
Tacno tako...

Dodao bih samo- prava kombinacija i jednog i drugog je ona dobitna...

Pozz
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules