|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Poštovani svi
![]() Mix koji Big Bockie spominje par postova unazad je moj. (http://www.sendspace.com/file/8tv69l) Kako rekoh, to mi je prvi pokušaj, a o opremi vam neću govoriti jer nije vrijedna spomena. Zasada. U svakom slučaju Bockijev komentar me ohrabrio i potvrdio greške kojih sam bio svjestan (što je dobar znak, valjda). Već se radi korigirani mix kojem ću posvetiti više pažnje i vremena, a spremam se obraditi i Doorse. Nadam se napretku jer sve što znam naučio sam danonoćnim (uglavnom noćnim) proučavanjem ovog foruma. Isto tako nadam se i konstruktivnim kritikama i savjetima koji će pripomoći da naučim raditi ovaj posao, pa makar i za vlastiti gušt. Još jednom veliko hvala Big Bockie. Last edited by DLR; 05-08-2010 at 01:18 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Evo i mog prvog miksa. Znam da nije dobar (još uvek je mutan, previše donjih srednjih) ali želim komentare na prvi utisak. Radio sam u Cubase-u sa default plugin-ovima na Audigy kartici (totalno amaterski ali želim baš da vidim koliko mogu da izvučem zvuk sa takvom opremom).
http://roomski.firmolovac.com/Conten...by%20Brka).rar
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
[quote=Brka;284305]Evo i mog prvog miksa. Znam da nije dobar... /quote]
Sto si ga kacio? ![]() Jedan poznati producent upravo govori o tome da svaki put treba izvlaciti onaj maksimum iz miksa, masti na volju i svo znanje koje imas... Uvek. Dakle polako, radite miksajte,vezbajte,istrazujte... Miks je malo siroviji,ali generalno svira fino,malo tisa klavijura... Treba da se igras i istrazujes EQ i kompresiju... Obrati paznju na bus kompresiju... EQ i kompresor su dva veoma mocna i ujedno veoma opasna orudja. Mogu znacajno da ucine zvuk boljim, ali i da totalno upropaste stvari. Generalna preporuka je da se ne sme preterivati i treba znati da je na EQ-u dodavanje ili oduzimanje neke frekvencije za 2 db velika stvar. Polako,igraj se...
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Eo da se i ja nakačim, zanima me jesam li fulao detalje ili sam ga kompletno zgriješio
http://www.box.net/shared/a1pcrgl26k i još jedan vrlo sličan http://www.box.net/shared/8o7tghjs4p Netko je spomenio da "treba miksati kao "live" "... apsolutno se slažem. (Iako je Big Bockie fino dotjerao to, meni se sviđa) Last edited by tomycrosound; 07-08-2010 at 12:27 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Au, pa ne trebam vam ja ljudi da bi ste znali da li ste "kompletno" pogresili...! Opustite se, to i sami znate. Dakle kada se radi mix, bitno je "odmarati" usi i glavu od materijala. Zavisi koliko ko izdrzi,ali ja svakih 40-tak min do 1h maksimalno napravim 10-15-tak min pauze ili cak vise ako imam vremena. Moram... Posle kad preslusas, sve vec znas. Pa i ako nisi siguran, pusti neku slicnu muziku ili promeni ozvucenje, pusti na hi-fi, na dvd-u pa na TV,u kolima i slicno... Dakle NISI "kompletno" pogresio, sta vise, odlican rad, jedan od retkih gde je bas prvo ispravljen pred kraj pesme gde je covek promasio ton,a potom i dobro "uvucen" u pesmu, ima ga "taman kako treba"... Sve ostalo moze i ovako i onako, ali je bitno da ima gruv, dakle pesma "radi"...!
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
E pa ne mogu bas to... To ti treba da kazes...ili cutis o tome...he,he... ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Dakle, korigiran mix Maniac-a (bar koliko sam znao): http://www.sendspace.com/file/z6jcq8
I pokušaj miksanja Light my fire: http://www.sendspace.com/file/fmlw7k Svaka konstruktivna kritika ili/i savjet dobro došli ![]() U oba miksa korišten je Cubase SX te nešto Waves compresora i reverba te poneki Cubaseov eq. Nego nešto sam htio još priupitati: Kako dobiti "šririnu i toplinu" basa? Ne znam kako to bolje objasniti... dakle da je bas određen (da nije mutan) ali da ga ima po širini? Bilo bi super kada bi bilo još ovakvih primjera za vježbanje ![]() Pozdrav ![]()
U radu je spas. Ali ja se ne ?elim spa?avati. Last edited by DLR; 06-08-2010 at 07:18 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Evo , da ponovim svoj stari mix Maniac-a, dakle samo Pro Tools LE sa samo njegovim native plug-ovima,eq,comp,gate i reverb,to sto dobijes... Slusaj boobanj.Pogotovo na git.solazi... Obozavam da stavim reverb (neki ljut ambience ![]() ![]() ![]() Bass... E sad, nema nekog zlatnog recepta za dobar bas... Ustvari ima: Dobar Fender preca, namudjen gitaros, dobro njakalo,zatim skuplji DI-box, Neumann FET-47 i Roland dimension D u reku...jbg... ![]() Slusaj Chris Rea, Road to hell, ceo album,ne samo naslovnu pesmu... Bass je prebrutalan svuda,uh...
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 08-08-2010 at 12:18 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Logic 8, MIDI, MIDI kanali? Pomoc | MUzzY | Audio Software | 11 | 25-05-2009 12:20 AM |
RACKIRANI MCI 500c kanali Bijeli i Smedji!!! | roginator | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 26 | 02-12-2007 10:42 PM |