|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Nemam iskustava sa konkretnim karticama koje si naveo pa se ne ukljucujem. E sad, zasto bi morao da imam iskustava? Pa zato sto mi letimicno upoznavanje sa RME karticama ne daju sigurnost da proizvodjaci postuju nekakve standarde i sto se dizajna tice i sto se tice imenovanja pojedinih pojmova. Ubacivati "Hi Gain" kao pojam u najmanju ruku pravi konfuziju kod korisnika kao potencijalnu mogucnost ovakvih i slicnih "rasprava" (sam potez je veoma neozbiljan). Ako tako nesto postoji, onda bez konkretnih iskustava nema sanse da ista zakljucimo iz diskusije... odnosno ako nemam konkretnih iskustava bolje mi je da cutim. Zasto proizvodjaci ekonomske klase kartica dozivljavaju nivoe na interfejsima kao svoju prciju koju mogu da menjaju kako zele i nazivaju kako hoce... ne znam... Ono sto mogu da kazem da je profesionalni +4dBu ulaz/izlaz za AD odnosno DA konverziju definisan na sledeci nacin: 1) -16dBFS izaziva +4dBu 2) 0dBFS izaziva +20dBu 3) bez obzira da li je input ili output Gde se tu uklapa legendarni "Hi Gain" kod RME nemam pojma. A gde mu se uklapa njegov "+4dBu"? To jos manje znam. Na Lynx L22 postoje relei koji prebacuju consumer i pro level (analogna hardverska atenuacija), opisani headroom koji sam naveo (1,2 i 3) se samo translira u nizi opseg. Na visekanalnim Apogee konvertorima se inputi mogu kalibrisati u nekom opsegu, konkretno se nivo -16dBFS koji je jednak +4dBu moze menjati od kanala do kanala na recimo -18 ili -15dBFS, vec prema praksi i iskustvu sta daje najbolje rezultate. Eto... vidis da je bolje da cutim ![]() pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 31-03-2010 at 05:31 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
banned
|
![]() Quote:
Ili, da budem jos precizniji, +14dbu.... medjutim, meni to nije smetalo zato sto imam linijsku kontrolu jacine van karte... ulaz uvek ide +4, nema prebacivanja na drugi standard. E steta, ja bas mislio da su izmislili toplu vodu Last edited by kejkz; 31-03-2010 at 09:34 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Moderator
|
![]()
Vidis da jedva uspevaju da postignu da im osnovna funkcija radi... gde ce jos i to..
pozdrav bogi p.s. Tektronix sonde za osciloskope imaju posebne kontakte preko kojih sam osciloskop detektuje koja je sonda zabodena u nj. Ali to je Tektronix, ili ti "rocket science" za ekipu o kojoj se ovde diskutuje.
![]() |
#25 |
Pro Member
|
![]()
Znaci to je to, ako hocu direktno da povezujem monitore i karticu ipak moram nebalansirano...
Isto i sa preampom XLR iz preampa i mono TRS u karticu steta... Al dobro, samo da razresim dilemu, i nije da imam problema sa shumom sa njom, samo me zanimalo zasto zajebava sa balansiranim kablovima.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Junior Member
|
![]()
Malo je starija tema, ali ajde da dodam nesto:
Ono za dBu si pogresno shvatio - 0dBu=0.775 volti +4dBu=1.228 volti -10dBV=0.316 volti Razlika izmedju dBu i dBv je u optimalnim nivoima; Na -10 ces imati veci headroom, ali tisi nivo, a na +4 obrnuto. Kad napucas signal do kraja (dBFS-full scale) svejedno ti je da li si mixao na +4 ili -10, jer digitalna nula je maximum, kad silis signal preko toga, klipujes ga. I ono za balansirano-nebalansirano si pogresno shvatio: Ako je nesto -10, ne znaci da je nebalansirano; bitno je koji konektor se koristi, i naravno, sta pise u specifikacijama ![]() Sve sto ima XLR ce sigurno da koristi balansiranu konekciju (znaci ne samo kabl, vec celu vezu!) (2 zice za signal + uzemljenje); (i to iz vise razloga). TRS (tip,ring,sleeve) je balansiran ako kroz njega saljes mono signal, a ako saljes stereo signal, ustvari imas 2 nebalansirana mono signala (kao kad ukljucis slusalice u mp3 player ili gde god). A TS (tip,sleeve-standardni gitarski kabl) je nebalansiran. E sad, sto se konkretnog problema tice, ja sam isto imao taj m-audio ranije, i secam se da kad bi izasla nova verzija drivera, control panel bi se takodje promenio, i onda bi imao neke nove opcije, a neke stare bi nestale. Procackaj po onim tabovima, trebalo bi da negde postoji opcija da menjas izmedju +4 i -10. Stavise, instaliraj stariji driver i vidi kakvih opcija tamo ima. Ako su ti kablovi ispravni, nema razloga da dobijes izoblicen zvuk u zvucnicima, jedina razlika koju mozes da ocekujes ako povezujes nebalansiranim ili balansiranim kablovima je 6 dB razlike u glasnoci. Nego, nisi rekao koje zvucnike imas, mozda i na njima ima nekih podesavanja... Kao sto neko rece u prethodnim postovima, balansirani kablovi (i balansirane konekcije), imaju svojih prednosti - odnos signal-sum, i maximalna duzina kabla, ali nebalansirani isto normalno funkcionisu. Pokusao sam da kazem sto vise stvari u sto manje recenica, pa ako je nesto nejasno - slobodno pitaj, i pokusacu da objasnim bolje. Puno pozdrava |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Moderator
|
![]() Quote:
oba nacina su opisana u Rane Note 110 (obratite paznju na "kratku vezu" u samom konektoru... u slucaju trafoa to radi savrseno, a u slucaju nekih izlaza resenih elektronskim balansiranjem... pravite "kratak spoj" na izlazu buffera!) pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 07-07-2010 at 12:17 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Jedno (verovatno) glupo pitanje | eternal prize | Computer Hardware | 8 | 21-06-2008 02:20 PM |
malo glupo pitanjeali samo malo | alavuk | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 11 | 25-01-2008 10:12 AM |
malo glupo pitanje,ali... | dlukace | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 14 | 19-10-2007 08:52 AM |
E Jos jedno pitanje u vezi Nuenda:) | Jan | Audio Software | 15 | 23-04-2006 03:54 PM |