Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-12-2009, 02:23 AM   #31
Cappo
Junior Member

Default Re: Cemu sve to sluzi?

Naravno da znam cemu sluzi otvor, funkciju rezonatorske kutije, kako nastaje ton, kako se zvuk prostire u talasima. To su, sam si lepo rekao, osnovne stvari muzike koje uz muzicku teoriju i tehniku gitare drzim u malom prstu.

Ali niti smo ucili ikada bilo sta o studiju i studijskoj tehnici (bar se ta oblast ne izucava na instrumentalnim odsecima muzickih skola), niti sam zbog toga sto zivim u relativno malom gradu imao mogucnost da to u praksi negde i naucim.
Otud sva moja radoznalost.
Cappo is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2009, 03:24 AM   #32
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Cappo View Post
Naravno da znam cemu sluzi otvor, funkciju rezonatorske kutije, kako nastaje ton, kako se zvuk prostire u talasima. To su, sam si lepo rekao, osnovne stvari muzike koje uz muzicku teoriju i tehniku gitare drzim u malom prstu.

Ali niti smo ucili ikada bilo sta o studiju i studijskoj tehnici (bar se ta oblast ne izucava na instrumentalnim odsecima muzickih skola), niti sam zbog toga sto zivim u relativno malom gradu imao mogucnost da to u praksi negde i naucim.
Otud sva moja radoznalost.

Pitao si za reverb, reverb (ili kako bi nasi tezgarosi rekli HALL ili ti HAL) je isto sto i delay samo sa toliko malim vremenom odbijanja zvuka da ga ljudsko uho registruje kao odjek,odnosno ne znam da li je odjek prava rec...Na primer udjes u neki hol i kazes "AAA" i stanes da govoris a to "aaa" se jos cuje, e to sto se cuje nakon sto ti prestanes da pricas to je reverb (a nije ponavljanje tipa, Mirko -Mirko- Mirko- Mirko.... ko u pecini, nego je MIRKOooooo)...
Reverb kao sto ti je neko napisao u muzickoj produkciji sluzi za oponasanje raznih hall-ova, soba, drvenih, kamenih blabla cega sve ne...Totalno mi je neverovatno da ne znas sta znaci pojam "reverberacija" znaci morao si sa njime da se sretnes u osnovnoj i srednjoj skoli u fizici, uci se uvek kad se obradjuje zvuk kao fizicka pojava, jos kao muzicar sramota je da ne znas sta je reverb (shala mala, nije te zanimalo, ni mene mnoge stvari ne zanimaju a susretao sam se sa njima stalno)

Evo ti jedan youtube link:

http://www.youtube.com/watch?v=6Sy50CcT4LI

On tu radi neki (za tebe ) slozeni efekat, ali videces kad ubaci reverb, provalices sta ocemo da ti kazemo...

Reverb je jako bitan u muzickoj produkciji, gotovo ga uvek ima na pesmama, i cesto je u nekim zanrovima moderne produkcije neprimetan, ali je tu...
Jan is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2009, 09:51 AM   #33
InsaneEyes
Pro Member

InsaneEyes's Avatar

http://www.youtube.com/watch?v=dJ5hKr7ta6A

honda - the power of dreams!!!!

InsaneEyes is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2009, 08:49 PM   #34
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Ja sam prvo mislio da se neko zeza sa foruma?ima. Kako je moguće ne znati čemu slu?i EQ, pa ima ga na svakom audio uređaju, deca znaju čemu slu?i ako i ne znaju primenu u produkciji?
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2009, 02:05 AM   #35
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Ovo je jedno od najboljih pitanja na forumu!
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2009, 03:25 AM   #36
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

U stvari čovek pristupa ovome sa aspekta čistog zen budizma - "čemu sve to slu?i - koja je svrha?" Da li je samo neka vi?a sila mahnula rukom, kao bog prvog dana stvori EQ, drugog kompresor i tako do nedelje!
Old 10-12-2009, 03:28 AM   #37
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Pitanje je gledajuci geneticki potpuno ispravno. Zato me je i odusevilo. Jerbo bog nije prvo stvorio EQ, ili mozda jeste?

Last edited by LACKY; 10-12-2009 at 03:32 AM.
Old 10-12-2009, 03:34 AM   #38
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

?alu na stranu, upoznao sam ja muzičara koji sa svojih tri banke nije znao da postoji polo?aj u pan-u tj da postoji stereo i mono, pa ne?to mo?da da svira samo sa jedne strane, jel. A nije glup čovek, dapače. Valjda neko nikad ne razmi?lja o nečemu ?to neki drugi odmah primete ili skontaju.
Old 10-12-2009, 03:37 AM   #39
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Mada, kod nekih koji neznaju sta je panorama ima vise muzike nego kod ... doticnih sa svom silom medikamenata!
Zato mi se pitanje i dopalo.
Old 10-12-2009, 04:16 AM   #40
InsaneEyes
Pro Member

InsaneEyes's Avatar

^^

zaista! pitanje je u sustini odlicno!

evo jos jednom

http://www.youtube.com/watch?v=dJ5hKr7ta6A

honda - the power of dreams!!!!

InsaneEyes is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules