|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Member
|
![]()
e da hocu sve da pitam i zaboravim.... daj jane objasni sta sve spada u to audio-prilagodjavanje sobe????
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Moderator
|
![]()
Strale... sjedi i čitaj!
Stvarno je zamorno ponavljati jednu te istu priču stotinu puta! Ako ti se slučajno učini da nismo pričali o tome, a ti čitaj još malo, jer smo zaista ponovili sve ovo trideset puta! Kada budeš imao neko konkretno pitanje, sa konkretnim modelima opreme, započni novu temu ili se smisleno nadoveži na ovu. A opšta i preopšta pitanja zaista počinju da guše sve prisutne na Forumu. Dakle... sjedi i čitaj!
![]() |
#25 |
Pro Member
|
![]()
Iako malo OT, ja bih se osvrnuo na pitanje utroška novca na monitore. Ne želeći nimalo da budem pristrasan, ja lično, posle 30+ godina slušanja, produciranja i miksanja muzike po raznim studijima, smatram da NIJE POTREBNO imati preskupe monitore, pogotovo ne u nesređenim, ili suviše malim (režija ispod 60m2) prostorima. To može više da šteti nego da koristi. Na kraju krajeva KOME SU NAMENJENI MIKSEVI koje radimo po našim studijima?
Na kolikim, i koliko skupim zvučnicima će korisnici slušati ono čime ih snabdevamo? Mislim da zaista, ništa bolje (veće, skuplje) od recimo ADAMa A7 nije potrebno za pristojan rad na miksu. Sposobnost monitora da "isporuči" preko 110 Dba, ili da "siđe" do 25-30hz nam ništa ne znači, ukoliko oni koji to slušaju nemaju taj nivo slušanja i te donje frekvence. Važna je po meni prvenstveno definicija, fazna koherentnost i čistota zvuka, kao i relativno čujni niski opsezi koji ne "zamućuju" i ne kasne (vidi pod PMC, prevara broj 1 kod monitora, a skupi su k'o vojni budžet Burkine Faso) Nedavno sam imao prilike da čujem monitor, koji je ispod 350 eura za par, a prijatno me iznenadio....vidi u Svetogorskoj, naprimer. Takođe sam na jednoj demonstraciji (možda je prostorija loša, mada...) čuo monitore u tzv "Transmission line" tehnologiji, koji su toliko "muljali" i kasnili u basu da nisam mogao da verujem da se to zove MONITOR!!!??? Isti su kao pojačivače (aktivni su, sa pojačalima na leđima) koristili vrhunske pojačivače, a ja tvrdim, da je sve ispod 100 hz na tim zvučnicima prevara, i netačno! jako je teško izabrati monitor, čak i kada se raspolaže sa ozbiljnim sredstvima za nabavku istog - ajd' sada da se napravim pametan: Uši u korektnoj prostoriji su najbolje merilo, a ne popularnost, "brend" i skupoća...
![]() |
#26 |
Pro Member
|
![]()
+1 !!!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
SuperModerator
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() pozZ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
+100 ![]() Last edited by silicon science; 30-11-2009 at 01:08 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Pro Member
|
![]()
Adam A7 su ti odlicno resenje za pocetak a na skuplje treba ici kad steknes dovoljno iskustva da ti tvoje ushi traze bolje ......dakle kad ih prevazidjes....
Sto se audio interfejsa tiche niko da pomene PreSonus Firestudio koji nudi 26 ulaza i 26 izlaza dakle dva ADAT prikljucka... Ima 8 savim lepih predpojacala i kosta nesto vise od 500 evra Evo ja ga rabim od zimus i stvarno radi besprekorno...Ima izuzetno jak izlaz i u kombinaciji sa A7 predstavlja odlican izbor.... 1000 % se slazem sa Janom daje bolje da ulozi novac u akusticku adaptaciju prostorije.... REcimo moze da napravi 10-ak absorbcionih panela koji rade na razlicitim frekvencijama i to za relativno male pare i da uziva u zvuku kasnije da doda neki difuzer i bas trap... a sve je prenosivo i moze da seli u bilo koju prostoriju Ne treba zaboraviti da valja kupiti dobre slusalice... A sto se tice ucenja mixa savetujem da ljudi u pocetku ostave knjige i frekvencije jer je za pocetnika to suvise apstraktno.....kao sto mu je apstraktan i treshold na kompresoru Ako zelis da naucis tj shvatis osnovne principe mixa pogledaj film David Gibson Art of Mixing ne postoji genijalniji film koji objasnava elementarne stvari od tog filma, sve je u slikama i vizuelizovano i sve ce ti postatijasno za samo jedan dan...posle ostaje samo praksa art of mixing mozes pogledati i na jutjubu ovde: pozdrav nadam se da sam pomogao |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Pro Member
|
![]()
P.S. david je malo americki krelac ali je izuzetan pedagog potrudi se da ga istrpish
i jos nesto probaj da skines originalan dvd jer na jutjubu ne mozes da cujes sta se tacno dogadja sa zvucnom slikom ali na hd videu je to sve fenomenalno ....njegov sistem objasnjavanja sa loptama i kockama je izuzetan da ti pojasni stvari... potrazi na netu ima da se nadje, ako ne uspes javi se na PM |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|