|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Senior Member
|
![]()
a sta objasnjava u tim tutorialima? mixer?
![]() |
#32 |
Pro Member
|
![]()
Ne!
NEgo osnove mixa, panoramu, equilajzing kompresing , reverb ...i vizuelno prikazuje sta se dogadja sa kojim zvukom pri odredjenom tretmanu gorepomenutim efektima... treba odgledati ceo film za pocetnike je naj bukvar jer je sve jasno ko dan |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Junior Member
|
![]()
radim ja psy trance i to u abletonu, nemoj da kupujes polar bacices pare , ja sam nasao micro korg za 200 evra na primer. uzmo bolje nord lead. i bices miran
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Member
|
![]()
ok, evo polako sam krenuo u lov na opremu.... za hardwer imam par sitnih pitanja ali o tome cemo kasnije... za sada me interesuje ovo sa akusticnim opremanjem studija.... posto ste me svi napali da ne citam nista nego hosu sve na tacnu kao sto hoce svi noob-ovi.. precesljao sam odeljak dizajn i konstrukcija studija i nisam naso ono sto me interesuje...
dakle trebaju mi DEFINICIJE, koji element za sta sluzi, kakve vrste postoje, gde se koristi... kad kazem ELEMENT mislim na: difuzore,absorbere... dajte neka neko objasni sve o tome, dobro ce doci mnogima i sada a i za u buduce.... ili nek mi neko to posalje na PM POZz!!!
![]() |
#36 |
Pro Member
|
![]()
DIFUZER: Elemenat koji može biti raznih oblika i različitog tipa. Služi da razjednači odbijanje zvuka od zida......dakle svi difuzeri imaju istu svrhu i rade na sličan način, samo ugao odbijanja zvuka od površine difuzera varira od tipa.
Kada zvučnik odemituje zvuk koji se rasprostire prema svim zidovima zvuk krene da se odbija od zidova u raznim pravcima što mnogo zavisi i od dimenzijai oblika sobe. Dakle difuzer ima na sebi površine na primer kvadarske oblike različite ispupčenosti koji rade tako što razjedinjuju odbijanje zvuka. Elem kada je zid ravan svi talasi se istovremeno odbijaju od zida.Kada se na zid postavi difuzer zvuk ne dolazi istovremeno do svih delova difuzera te se neki deo zvuka odbije pre a neki deo kasnije što dobrinosi razjedinjenju tj slabljenju odbijenog talasa... Dakle zamisli vojsku u nekoj bici koja grune odjednom.....ona ima veću silu nego vojska koja je raštrkana....tako i zvuk kad se sav odbije odjednom u povratku ima veću snagu nego zvuk koji se odbije sa raznim zakašnjenjima tj raštrka se u raznim smerovima, ne odbije se sav u stom smeru kao u slučaju ravne površine Dakle difuzer služi da razjedini odbijeni zvuk tj da ga raštrka i tako stvori difuznu zvučnu sliku. Postoje difuzeri koji deluju na različitim frekvencijama i postavljaju se oni koji rade na frekvencijskom opsegu koji stvara više problema u datoj prostoriji. To je ono što ja znam neka me isprave Boggy i ekipa ako sam negde omanuo. ABSORBER: je elemenat koji upuja zvuk redukuje ili potpuno onemogućava njegovo odbijanje tako što absorbuje talas pre no što ovaj dospe do zida. To je moguće zahvaljujući mnogim mikrokanalima u samom absorbcionom materjalu od kog je sastavljen absorber (razne mineralne vune, azmafon i sl.). Absorberi služe da se pomoću njih iskontroliše ili suzbije jeka tj reverberacija sobe. Čim pustiš muziku u sobi golih zidova odbijanje talasa na svim frekvencijama kao i rezonovanje zidova i višestruko odbijanje u uglovima i ćoškovima dovode do toga da se jedan te isti zvuk odbijajući se ponavlja u mikrointervalima jer je zidovima sprečen da ode dalje (kao kad si napolju tada zvuk odlazi nema od čega da se odbije akoje otvoren prostor), nego se zvuk vrti po sobi i samim tim traje ne samu u trenutku kad je emitovan nego i koji milisekund kasnije....to ćeš da čuješ kad pljesneš dlanovima u praznoj sobi.... pa taj zvuk ne traje samo taj jedan pucanj tj. pljes nego se produži još malo odbijajući se dok ne izgubi na snazi.... Sve ti je to široko polje akustike i ima dosta na netu. Absorberi služe kao što rekoh da spreče ili iskontrolišu to odjekivanje tj. odbijanje zvuka o zidove. Zašto? Zato što odjek može biti neprijatan i da ruži zvuk i ulazi zajedno sa npr. glasom u usnimak tj u mikrofon. Dabi u mikrofon ušao što čistiji i istinitiji zvuk bez reverberacije pribegava se postavci absorbera i absorbcionih površina unutar sobe. Ista stvar je i sa slušanjem kada miksaš materijal ...ono što izlazi iz zvučnika kada soba nije akustički tretirana se odbija i zvoni po sobi na raznim frekvencijama i pojačava te frekvencije te ti nemaš realnu sliku već čuješ tu zvonjavu sobe i miksaš nešto što tebi tu u toj reverberaciji može zvučati super ali kad odneseš negde gde su bolji uslovi za slušanje, vidiš na primer da ti fali srednjih tonova, a ti si ih kod tebe čuo da ih ima jer ti je soba svirala na srednjim pa ti se učinilo da si ih dobro namestio u mixu.... Dakle soba za neutralno snimanje -gluva soba i Soba za mix treba da budu ukroćene od jeke sa pomenutim absorberima i difuzerima.... Koje će oni veličine i debljine biti i od kog materjala i od koliko jedinica sastavljeni mora se da izračuna za svaku prostoriju posebno ..prema njenim dimenzijama i materjalu od kog je sagrađena.... BAS TRAP: je ugaoni masivni absorber koji upija niske frekvencije u uglovima gde one najčešće obitavaju tj. odbijaju se.....sama reč ti kaže zamka za bass Bolje je srediti sobu nego kupiti skupu opremu jer superiornost opreme skoro da nećeš moći ni da čuješ ako su uslovi snimanja i slušanja loši. Ako radiš elektroniku opet ti je bitno da soba bude sređena za slušanje i mix jer finalni proizvod je najvažniji, oću reći džaba ti dobar sint ako ćeš u miksu da ga zaebeš.... Da reverb upadne u mikrfon možeš izbeći ako snimaš close miking tj postaviš mikrofon blizu izvora zvuka kako bi hvatao više direktnog zvuka a manje zvuka sobe... ovde imaš sve: http://www.gikacoustics.com/room_setup.php Opet ako sam nešto slagao nek me ispravi Bogić,Nenad i Denis
Nema claen-a bez Twin-a https://myspace.com/poslednjemore www.myspace.com/aleksandarmilutinovic www.myspace.com/runomusic www.myspace.com/slovosveto www.myspace.com/beogradskacalgija www.myspace.com/serbianbyzantinchoirsaintsava Last edited by korenjak; 14-12-2009 at 11:52 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
SuperModerator
|
![]()
bra'o korenje
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Member
|
![]()
e to... fala puno... lepo objasnjeno samo jos nzm kako da proracunam sta mi trebatu valjda mozete da mi pomognete....
soba 350x315 visine 235... na zalost samo to za sada imam... ovo je neko moje zapazanje na osnovu pregledanih tema, teksta iznad i logike ![]() prvo sam uocio da treba deo sobe gde je sto(nerandzasta oblast), i gde su monitori da se UMRTVI SKROZ, zatim da se sto(kao i monitori) odmakte od zida oko metar, da taj umrtvljen deo(zid iza stola i malo pored stola)treba da je pun absorbera i + 2 bass trapa(ili mozda treba cela soba da se oblozi absorberima??)... difuzori idu na zadnji zid i eventualno na plafon.... e sada ova sobica je samo izmalterisana, nije ni gletovano ni kreceno ni nista... tako da sam razmisljao da je izolujem zvucno??? da li to da radim?? ako to uradim da li i posle treba da trpam absorbere??? cime obloziti pod???(btw soba je u podrumu) PROZOR[115x85]!! jos jedna prepreka. mada cuo sam da su ti absorberi mobilni(kao strunjace) tako da bih samo preko tog prozora nabacio absorber(kao i na ceo taj zid)???? evo i skice narandzasta => oblast-tu ce se nalaziti sto... svetlo plava => VRATA tamno plava => PROZOR ![]() ISPRAVITE ME GDE SAM POGRESIO,PRIMEDBE,SUGESTIJE, SAVETI, IDEJE SVE DOBRODOSLO... pozz!!!
![]() |
#39 | ||
Banned
|
![]()
Yamaha NS10, moze se naci za 400 evra.
Emu 1212m, moze se naci za 120 evra, ili Emu 1616m, ona je (polovna) oko 200 evra. Quote:
Ako to sto je u programu ne zvuci, i nije dobro napisano i aranzirano i odsvirano, to nece zvucati nikad. Do tebe. Quote:
Pesma treba da zvuci bez eq, comp i sl. Ako ne zvuci, ne valja pesma, ili ne valja aranzman, ili ne valjaju sviraci. Kada sve zvuci, ne moras nista raditi i to je najbolja produkcija. Ako hoces, vrlo malo odseci one delove koji uopste ne trebaju, i pojacaj malo srednji deo spektra na svakom kanalu razlicito, ne vise od 2-3 db. Onda u masteringu namesti compresor da redukuje ne vise od 2: 1 i da ne radi stalno. Sa Eq pojacas visoke za ne vise od 1.5 db, srednje jos manje, bas oko 1 -2 db. Limiter da sece ne vise od 2-3 db. Ako je sve napisano i izvedeno kako treba, dobices pesmu - da moze da se slusa. Sto se vise koriste razna cuda od efekata, to pesma zvuci sve neprirodnije i gore. Do kraja sve nabudzis, a nista ne zvuci, ubijes mu "dusu". Dakle, glavna stvar je da imas dobro napisanih i solidno snimljenih nekoliko kanala, a sa eq i com. odseces samo najmanje moguce, da se skoro i ne primeti. U masteringu samo malo doteras. To je to. Last edited by google; 15-12-2009 at 06:10 PM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ponavljam, kao i uvek, za sve manje iskusne ili nove clanove foruma, VODITE RACUNA DA SAVETI KOJE DOBIJATE NISU UVEK ISPRAVNI, SVE UZIMAJTE SA REZERVOM I NIPOSTO "ZDRAVO ZA GOTOVO". Produkcije treba koliko je potrebno da sve zvuci dobro, procesingatakodje, a to "2-3 decibela" ili "ubijanje duse" moze da prica samo neko ko nikada nije nista STVARNO URADIO. U muzici sve moze, dokle god to dobro zvuci.
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|