Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-11-2009, 12:30 PM   #1
Dardy D'n'B
Junior Member

Default Re: Mastering.

Pozdrav svima, ja sam ovde nov. Tacnije i sto se produckije tice prilicno sam svez. Imam 17 god. a bavim se time tek nepunih godinu dana.
Primetio sam da se ovde na noob-ove odma' baca drvlje i kamenje, pa bih se evo unapred izvinio ako nesto "lupim"

Za mastering koristim O Zone 4, ali mi je drug predlozio Wave Lab 6.

Da li neko ima iskustva sa Wave Lab-om?

Hvala unapred.
Dardy D'n'B is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2009, 12:43 PM   #2
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dardy D'n'B View Post
Pozdrav svima, ja sam ovde nov. Tacnije i sto se produckije tice prilicno sam svez. Imam 17 god. a bavim se time tek nepunih godinu dana.
Primetio sam da se ovde na noob-ove odma' baca drvlje i kamenje, pa bih se evo unapred izvinio ako nesto "lupim"

Za mastering koristim O Zone 4, ali mi je drug predlozio Wave Lab 6.

Da li neko ima iskustva sa Wave Lab-om?

Hvala unapred.
Mani se masteringa i pravi muziku, sluha moras imati (ili batali celu prichu). mastering je vrlo kompleksna materija koja iziskuje godine iskustva i rada i NE MOZE se tek tako dati savet za to... Drzi se Ozona i Wavelaba (iskustva ljudi imaju sa pomenutim programima i ako ces postavljati pitanja tipa kako da mi pesma u wavelabu zvuchi kao ne znam chija, bolje nemoj, vec radi i radi i razmisljaj i razmiljaj i radi i prochesjlaj forum)... Eto, bez hejta na brzaka savet. Iskustvo se ne moze preneti imaj to na umu
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2009, 01:27 PM   #3
Dardy D'n'B
Junior Member

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Mani se masteringa i pravi muziku, sluha moras imati (ili batali celu prichu). mastering je vrlo kompleksna materija koja iziskuje godine iskustva i rada i NE MOZE se tek tako dati savet za to... Drzi se Ozona i Wavelaba (iskustva ljudi imaju sa pomenutim programima i ako ces postavljati pitanja tipa kako da mi pesma u wavelabu zvuchi kao ne znam chija, bolje nemoj, vec radi i radi i razmisljaj i razmiljaj i radi i prochesjlaj forum)... Eto, bez hejta na brzaka savet. Iskustvo se ne moze preneti imaj to na umu
Hvala!

Ma radim ja i to puno, veoma se trudim. Mastering mi je zadnja stvar. Nisam hteo da pitam "kako nesto da uradim" jer sam video da to ovde i nije bas najpametnije, vec cisto da vidim sta je bolje koristiti. Nemam nameru da se nesto fokusiram na mastering, znam da je to cela nauka, vec mi treba cisto nesto da malo da kvaliteta zvuku, neki dobri preset-i.

Najvaznije je da se pesma prvo bez ikakvih pomagala odradi dobro, a posle je dosta lakse ako se to uspe.
Dardy D'n'B is offline   Reply With Quote
Old 28-11-2009, 02:18 PM   #4
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

finalizer je OK sprava - nije sve sjajno, ali da moze da se namesti, moze, al ne moze sama tj moze, ima ono dugme wizard i eto ti masteringa

HiPass na 60Hz? Au, to mora da je neko gadno zeznuo miks ako se to mora raditi. Snimak opasno gubi punch ako to radish. Eventualno za neku akusticnu svirku, to moze da prodje, kao i u situacijama gde imas sinusni ElBass, pa i onda, seche se oko 50. 60 je malo hevi ali opet, stvar ukusa.

A lowpass gore....hm ne bih ja to radio. Pre treba paziti u miksu i ne furati shelving visoke preko 15k nego bell... mada sve zavisi i od toga kako tretiras master buss. Neki uredjajima to ne smeta

pozZ
Bitch is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules