Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Mastering (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=138)
-   -   Mastering. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=30121)

Hepek 29-10-2009 05:50 AM

Mastering.

Evo opet ja sa pitanjima:ups:, treba da uradim mastering na nekoj pjesmi, pa ako moze da mi pomognete? Koje pluginove da koristim i kojim redosljedom??

Hvala!

lesha 29-10-2009 06:53 AM

Re: Mastering.

Quote:

Originally Posted by Hepek (Post 260810)
Evo opet ja sa pitanjima:ups:, treba da uradim mastering na nekoj pjesmi, pa ako moze da mi pomognete? Koje pluginove da koristim i kojim redosljedom??

Hvala!

pre nego sto postavis bilo koje pitanje, proveri da li se neko vec toga ranije setio.
gore imas search link, pa navali.

moj odgovor bi ti bio da ga ne radis, jer nemas ni uslove, a ni potrebno iskustvo i znanje.

poz

Hepek 29-10-2009 07:10 AM

Ma nije to sad nista profesionalno vec mi treba da imam neki snimak pristojniji:wink:

RokStudio 29-10-2009 11:53 AM

Nadji iZotope Ozone, Mackie FinalMix ili neki drugi "all-in-one" mastering alat, pa to stavi? na master kanal i proba? nekoliko preseta, pa onaj koji ti se svidi malo čačne? i eto... za demo na brzaka, dovoljno.

Hepek 29-10-2009 12:06 PM

Quote:

Originally Posted by RokStudio (Post 260829)
Nadji iZotope Ozone, Mackie FinalMix ili neki drugi "all-in-one" mastering alat, pa to stavi? na master kanal i proba? nekoliko preseta, pa onaj koji ti se svidi malo čačne? i eto... za demo na brzaka, dovoljno.

Koja je zadnja verzija ovog Mackie FinalMix, a izotop mi se ne svidja nikako...

puRe 29-10-2009 12:43 PM

Quote:

Originally Posted by Hepek (Post 260834)
Koja je zadnja verzija ovog Mackie FinalMix, a izotop mi se ne svidja nikako...

Ozone 4 je odlican, puno bolji od onih starijih verzija (ne znam koju si probao pa zato kazem).

Generalno, ako ti sam miks ne valja, nece nikakav all-in-one "mastering" neko cudo da napravi.

Hepek 29-10-2009 01:05 PM

zadnji koji sam koristio bio je izotope 3, 4 nisam ni probao..,ali ono sto je mene zanimalo jeste kako bi to izgledalo da uradim sa nekoliko pojedinacnih pluginova, vjerovatno ovdje na forumu neko radi mastering sa nekim alatima..pa bi mogao da prenese svoja iskustva...i znam da ako ne valja mix da nista ne valja...

DaBear 29-10-2009 01:08 PM

Quote:

Originally Posted by puRe (Post 260836)
.

Generalno, ako ti sam miks ne valja, nece nikakav all-in-one "mastering" neko cudo da napravi.

uze' mi covek rec iz usta !!
Kakav bre mastering..da ti "miks zvuci pristojnije" ?????

Radi miks KAO DA NEMA MASTERINGA I DA TO BUDE TO!! Onda ce ti zvucati pristojno...narod nikako da ukapira da od govneta nemoze da se napravi pita!!
Svi ocekuju cuda od tog masteringa!! A niko (uglavnom) nema pojma o tome..ni sta da ocekuju od toga, ni koje su mogucnosti i (ne)mogucnosti itd itd...i posle se svi razocaraju kad cuju da je U STVARI SVE SAMO GLASNIJE A SNIMAK/PESMA/PRODUKCIJA/PEVANJE - i dalje sranje !!

A jos kad neko pita "kako da obradim trake? sta da stavim na njih.???!"
odmah mi postane lose....jaooooj!!

PS - bio je gost skoro na forumu, koji se bavi masteringom, pa procitaj malo o tome...

RokStudio 29-10-2009 01:27 PM

Pa, mo?da mu mix valja, otkud zna? :) U svakom slučaju, za jedan veoma koristan tutorijal (pocevsi od 3. poruke) o home masteringu, predlazem sledece:

http://forum.cakewalk.com/tm.aspx?m=475013

kVu 06-11-2009 12:59 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 260842)
uze' mi covek rec iz usta !!
Kakav bre mastering..da ti "miks zvuci pristojnije" ?????

Radi miks KAO DA NEMA MASTERINGA I DA TO BUDE TO!! Onda ce ti zvucati pristojno...narod nikako da ukapira da od govneta nemoze da se napravi pita!!
Svi ocekuju cuda od tog masteringa!! A niko (uglavnom) nema pojma o tome..ni sta da ocekuju od toga, ni koje su mogucnosti i (ne)mogucnosti itd itd...i posle se svi razocaraju kad cuju da je U STVARI SVE SAMO GLASNIJE A SNIMAK/PESMA/PRODUKCIJA/PEVANJE - i dalje sranje !!

A jos kad neko pita "kako da obradim trake? sta da stavim na njih.???!"
odmah mi postane lose....jaooooj!!

PS - bio je gost skoro na forumu, koji se bavi masteringom, pa procitaj malo o tome...

ai bre sto's ti neki negativac :)

sta reci a da bude pametno

uzmi slusaj stalno a/b to sto radis u izotopu sa necim sto volis da slusas i probaj bar da se priblizis koliko god mozes toj glasnoci i spektru u zvuku...

ako pomislis da si mozda bolji od toga, to je znak da si se sigurno zajebao :D

All times are GMT +1. The time now is 02:40 AM.