Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-11-2009, 07:20 PM   #1
Goran B
Member

Goran B's Avatar

Post Ardour - Digital Audio Workstation

Pozdrav svima!

Svima su nam manje - više poznati vodeći DAW softveri, međutim koliko ko zna o Open source DAW softverima???
Ja sam gledao malo po internetu i kao ozbiljan kandidat se nameće Ardour (http://ardour.org/). Mislim čak i da je SAE Institute preuzeo na sebe jedan dio radzvoja ovoga softvera (koliko se ja sjećam sa SAE sajta).

Molio bih sve ljude sa Forumskog koji znaju nešto o ovom programu ili ostalim Open source audio aplikacijama da se malo prodiskutuje i promudruje vezano za ovu temu, jer u svakom slučaju važno je znati koje sve alternative postoje, a vjerujem da tu ima i dobrih programa.

Sve najbolje.

Last edited by Goran B; 11-11-2009 at 07:23 PM.
Goran B is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2009, 07:52 PM   #2
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Default Re: Ardour - Digital Audio Workstation

Ardour se i dalje razvija, a tipusi iz Harrisona su ga nadogradili i izbacili MIXBUS. Meni je simpa skroz
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2009, 08:37 PM   #3
kejkz
banned

Pisalo se vec o njemu na forumu:

http://rumski.com/forum/search.php?searchid=821945
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2009, 10:54 PM   #4
Goran B
Member

Goran B's Avatar

Relativno sam nov na Rumskom, stoga nisam upratio koliko se pisalo o open source audio aplikacijama.

Koliko sam vidjeo na sajtu Ardour-a, ne mo?e se instalirati na XP, ali mo?e li se negdje na netu pronaći verzija koja radi na XP-u?

Koliko ste ga probavali i va?e impresije (kvalitet audio zapisa, mo?e li se povezivati sa svim standardnim VST-ovima i FX-ovima i td.)

Volio bih ga isprobati, pa se stoga i raspitujem sa iskusnijim korisnicima.

Hvala mnogo svima .
Old 11-11-2009, 11:04 PM   #5
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

Ardour zasada radi samo na Linuxu.
Shteta ! ! !
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2009, 11:54 PM   #6
kejkz
banned

Radi i native na osx-u, ako je neka uteha.

Probao sam ga, koristion u nekoliko navrata, drzim ga na kompjuteru za zlu ne trebalo. Dobar je za audio editing, ima dobar ruting, ali je to i dalje predaleko od mogucnosti i komfora koji pruzaju drugi DAW programi. VST se moze naterati da radi, AudioUnits za Mac rade OK (ako se donira, dobija se verzija koja cak moze snimiti stanje audio unita u projektu). Midi podrsku nema, kao ni podrsku za virtuelne instrumente, to za njega mora odraditi neki drugi sekvencer. Native se mogu koristiti LADSPA i LV2 efekti, koji su nekada zanimljivi, ali ne predstavljaju nista posebno, a cesto ni korisno. Ima izuzetaka, naravno, treba probati ceo paket.

Mixbus je ustvari Ardour, verzija 2.8.2, samo sa upotrebljivijom EQ i dinamickom sekcijom, integrisanom u Ardour mikser.
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2009, 02:05 PM   #7
Goran B
Member

Goran B's Avatar

?teta ?to Ardour nema MIDI podr?ku sa obzirom na dana?nje standarde.
Generalno, svi manje-vi?e open source programi pate od sporijeg razvoja jer se ne prave iz profitabilnih razloga, i prepu?teni su entuzijazmu (a i vremenu) programera.

Gledao sam na netu, neki lik je prezentovao Cubase SX2 na Linux-u, ali nisam prona?ao ne?to vezano za novije verzije Cubase-a na Linux-u.

Ako neko ima iskustva sa radom Cubase-a, Sonar-a, VST-a na Linux-u, neka podijeli koju misao.

Hvala svima .
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules