![]() |
Ardour - Digital Audio Workstation
Pozdrav svima!
Svima su nam manje - više poznati vodeći DAW softveri, međutim koliko ko zna o Open source DAW softverima??? Ja sam gledao malo po internetu i kao ozbiljan kandidat se nameće Ardour (http://ardour.org/). Mislim čak i da je SAE Institute preuzeo na sebe jedan dio radzvoja ovoga softvera (koliko se ja sjećam sa SAE sajta). Molio bih sve ljude sa Forumskog koji znaju nešto o ovom programu ili ostalim Open source audio aplikacijama da se malo prodiskutuje i promudruje vezano za ovu temu, jer u svakom slučaju važno je znati koje sve alternative postoje, a vjerujem da tu ima i dobrih programa. Sve najbolje. |
Re: Ardour - Digital Audio Workstation
Ardour se i dalje razvija, a tipusi iz Harrisona su ga nadogradili i izbacili MIXBUS. Meni je simpa skroz :)
|
|
Relativno sam nov na Rumskom, stoga nisam upratio koliko se pisalo o open source audio aplikacijama.
Koliko sam vidjeo na sajtu Ardour-a, ne mo?e se instalirati na XP, ali mo?e li se negdje na netu pronaći verzija koja radi na XP-u? Koliko ste ga probavali i va?e impresije (kvalitet audio zapisa, mo?e li se povezivati sa svim standardnim VST-ovima i FX-ovima i td.) Volio bih ga isprobati, pa se stoga i raspitujem sa iskusnijim korisnicima. Hvala mnogo svima :wink:. |
Ardour zasada radi samo na Linuxu.
Shteta ! ! ! |
Radi i native na osx-u, ako je neka uteha.
Probao sam ga, koristion u nekoliko navrata, drzim ga na kompjuteru za zlu ne trebalo. Dobar je za audio editing, ima dobar ruting, ali je to i dalje predaleko od mogucnosti i komfora koji pruzaju drugi DAW programi. VST se moze naterati da radi, AudioUnits za Mac rade OK (ako se donira, dobija se verzija koja cak moze snimiti stanje audio unita u projektu). Midi podrsku nema, kao ni podrsku za virtuelne instrumente, to za njega mora odraditi neki drugi sekvencer. Native se mogu koristiti LADSPA i LV2 efekti, koji su nekada zanimljivi, ali ne predstavljaju nista posebno, a cesto ni korisno. Ima izuzetaka, naravno, treba probati ceo paket. Mixbus je ustvari Ardour, verzija 2.8.2, samo sa upotrebljivijom EQ i dinamickom sekcijom, integrisanom u Ardour mikser. |
?teta ?to Ardour nema MIDI podr?ku sa obzirom na dana?nje standarde.
Generalno, svi manje-vi?e open source programi pate od sporijeg razvoja jer se ne prave iz profitabilnih razloga, i prepu?teni su entuzijazmu (a i vremenu) programera. Gledao sam na netu, neki lik je prezentovao Cubase SX2 na Linux-u, ali nisam prona?ao ne?to vezano za novije verzije Cubase-a na Linux-u. Ako neko ima iskustva sa radom Cubase-a, Sonar-a, VST-a na Linux-u, neka podijeli koju misao. Hvala svima :). |
All times are GMT +1. The time now is 07:04 AM. |