Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-10-2009, 08:51 PM   #11
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Kreativnost u danasnjoj muzici

Ok, daj Boze da gresim! Stvarno...

Slozio bih se sa ljudima oko proizvoda i marketinga...

P.S.

Familija je zaista bio fantastican bend!
Bas sam skoro orao po netu trazeci neke
od omiljenih pesama...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 15-10-2009, 11:42 PM   #12
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

To sto se muzika danas "ne isplati" ne znaci da ce se sama od sebe ukinuti. Pricamo o nedostatku kreativnosti. Mnoge stvari se danas ne isplate pa ljudi i dalje rade jbga, ne znam stvarno danas osim "valjam neku robu", bavim se politikom ili sam mafijas da ima nekih velikih para. Mada, nije to ni poenta ovde.

Quote:
Sedamdesetih si mogao da na istoj top listi zamisli? Kraftwerk i Led Zeppelin. I osamdesetih su na istim listama bili Clash, Laurie Anderson i Rolling Stones. Po?to su liste mahom bile organizovane po podeli Pop (ono ?to se kod nas zvalo "zabavna muzika"), Rock, Disco, Jazz i Folk. U Americi pride Soul i Country i to je otprilike bilo to. Ali brate i kad si se popeo na 24. mesto bio si veliki baja u celoj d?ungli.
U pravu si Vaso, ali ti bas i pominjes period muzickog stvaralastva koji je imao poprilican broj karakternih bendova. U tome i jeste razlika u odnosu na danasnje dane. Reperi sempluju jedno te isto, RnB lice jdni na druge, rock-a skoro i da nema, house, tehno i ostala elektronika isto ima tendenciju varijacije na temu.

Ne znam jel neko odvojio vremena da procita celi interview..

Sto kaze Keith - ljudi koji su mahom iz siromasnijih slojeva se pale na extravagantni hip hop gde crnje govore kako imaju para, ribe, kola i high life style i kako su opasni momci - svako slusa ono s cime bi da se identifikuje i tu je taj jeftin recept dopadljivosti muzike sa nekog psiholoskog stajalista. Vizuleni aspekt je poprilicno bitniji...i RnB je u tom duhu

Koliko vidim i mainstream house je vezan za FTV, models, zurke na jahtama itd.

A oni koji imaju para vole undeground i trash

Eto, pogledaj i Grand i njihovu tipologiju extravagancije koju serviraju narodu - tu je udica, muzika je drugi plan..niko ni ne primecuje da je to sve stanc-princip

Poenta svega je prodavanje laznog identiteta zivota uz upotrebu muzike i tu je shvaceno da je to ono "sto ide"

Nek se svako ovde ko je stariji seti vremena kad smo imali samo bioskop i muziku kao tip zabave - nije bilo neta, mp3-a, chatova, dloavanja, foruma i ko zna cega. Kupis 45min muzike na LPu i naucis svaki sekund napamet. Da ne govorim o mogucnost bavljena muzike koji je na nivou danasnjeg standarda..
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2009, 12:03 AM   #13
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

ja cu reci jedno, od kad je se pojavio format Mp3 od tad je muzika otisla u k. ljudi skidaju uveliko muziku i vise to nije to, puna glava muzike a nisi platio tako i ne cenis je kad je dzaba, pitajte onog sto je platio cd kako ga ceni i vrti, a mp3 jos slabog kvaliteta da na pricam, neki dan bezveze pustim neki cd na cd pleyer i sam sam se iznenadio u zvuku na dobroj opremi, uzivao sam u tom momentu kao da nisam slusao muzike par godina..
i naravno drugi faktor je PC! eto.. ukratko..
kreativnosti ima ali vise od tona muzike ne mozes je prepoznati, sve ti dodje ma to sam negde cuo, to je kopirano.. al ajd
branoy is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2009, 12:55 AM   #14
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Pa pazi... (te)...

Ja mp3 razmenu i skidanje nisam doziveo kao nesto brutalno grozno ... to je tape sharing 21 veka i nema sta...nekada sam ispred skca razmenjivao diskove,muvao,doplacivao za druge bla bla ... govorim o dobu pre snimaca diskova...jedino sto je razlicito,i u cemu se slazem,sto se izgubio taj ljudski kontakt,kad mi dodju drugari pa kao idioti pustamo novi album xy benda i zinemo kad nas oduva zvuk/pesma/sta god.... sada smo malo tuzniji,sedimo kod kuce uglavnom i skidamo sami,slusamo sami... Ali skapirao sam da vreme to nosi ,i sta je tu je.Vise ni mp3 nije uloga,vise se ni albumi ne skidaju,sad se slusaju pesme na mobilnom,i gledaju na jutjubu ...

Slazem se awacs ja potpuno sa tobom,u svemu.Jedino u cemu se ne slazem je sto ste prekinuli sa familijom,redak bend kod nas koji je imao sta da kaze.

Dabear,sve sto kazes stoji,ali ima i drugih stvari - nekad je bilo NEZAMISLIVO da bend / pojedinac moze sebi da priusti da ima lanac efekata kao danas (ili studio,sta god)...behringer je to omogucio,a i bogami vecina ostalih ...Pa bre,ja se secam pre 10 godina retko sam vidjao da neko od ozbiljnijih gitarista ima setup u smislu dobra gitara-dobro pojacalo-pedale/procesori ili sta god...

I dalje mislim da kreativnost nije umrla,cak daleko od toga.Samo je za muziku postalo premalo mesta.Gde ti imas rok mesto u gradu,gde sviraju novi bendovi?Sem dangube...slabo.A danguba nije tip koji ce privuci svakoga...corba kafe pokusava nesto...pa opet tamo je vise ta old skul ekipa...i eto,izdvojio bih mali skc (josica) iliti living room nekadasnji kao jedno od retkih mesta gde ima nekih novih cudnih mladih a da nije metalutrgija...al opet...to je premalo .

Awacs,sta se desilo sa familijom ? Ako nije tajna naravno?

Pozdrav
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2009, 03:40 AM   #15
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

Kreativnost nije umrla jer to jednostavno umreti ne moze. Umrle su druge stvari... draz kad kupis plocu ili original disk pa trcis kuci da slusas. Draz kad kupis ili neko kupi novi synth pa jedva cekas da odes kod njega da vidis to cudo, draz kad ti neko pokaze neku foru u sviranju pa trcis kuci da vezbas. U danasnje vreme kol'ko vidim "svi znaju da sviraju... svi poznaju harmoniju... i svi su producenti".

Muzika se svela na tuc, tuc po 5 minuta i zvukove bacanje serpe i lonaca... pa onda ide dramska pauza pa opet udri... i eto ga hit. (House, Electro i tome slicni pravci...)

Svelo se i na to da neko recituje u pesmi i prica mi neku svoju pricu a matrica od 4 takta vrti iza (Rap... )

Ja sve to nikad nisam mogao da razumem...

Svelo se i na to da se kaze "veceras svira taj i taj DJ"... ljudi bre od kad to "Pustac ploca" svira...

...Mozda sam ovim nekom stao na zulj... ali drugari koji se nadjete prozvani Vi muzicari niste.

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.
sRce is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2009, 10:09 AM   #16
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
ljudi skidaju uveliko muziku i vise to nije to, puna glava muzike a nisi platio tako i ne cenis je kad je dzaba, pitajte onog sto je platio cd kako ga ceni i vrti, a mp3 jos slabog kvaliteta da na pricam
70ih je masa ovdasnjih muzicara,velikih imena "hvatala" radio Luxemburg i "dzabe" slusala muziku loseg kvaliteta (losijeg radio prijema) pa opet dala nesto sto klinci mogu da sanjaju danas...
*Opet violine...
I po pitanju kreativnosti i po drugim pitanjima... Sta, da je bilo mp3-a u vreme Bitlsa bili bi manje cenjen bend?!?
*#...
Mislim na to da su danasnji klinci (ne samo kod nas, ali kod nas mnogo vise) mnogo manje zainteresovani, povrsni itd... E, sad, da li su samo oni krivi zbog toga?
*Kresendo...
U sustini - mislim da da. Zasto bi iko ikome pomagao? Sta je to generacija kojoj treba pomoc? Je su li bolesni? Ne.. Pa onda?
Kazem, daj Boze da gresim...

*Violine stop...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2009, 11:19 AM   #17
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Srce ti ga rece bas, svaka ti se dala 1000% si u pravu
Braca is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2009, 01:19 PM   #18
darkstar
Stara Rumski Elita 2003.

darkstar's Avatar

Quote:
Originally Posted by sRce View Post
Kreativnost ... draz kad kupis plocu ili original disk pa trcis kuci da slusas. Draz kad kupis ili neko kupi novi synth pa jedva cekas da odes kod njega da vidis to cudo, draz kad ti neko pokaze neku foru u sviranju pa trcis kuci da vezbas.

Za sve ostalo se slazem...sem za ovo...imam tu srecu da u 27 godini zivota,posle bogami vec desetak godina muzicarisanja i dalje se strashno radujem svemu ... i dalje kad kupim originalni disk lizem kutiju dok ne dodjem do kuce da pustim ))

A novi synth ... to je tek uvek praznik.Godinu i po dana svako jutro kad ustanem i pogledam svoj rhodes ja sam srecan covek

Srce van ovoga...svaka ti je ko Njegoseva
darkstar is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2009, 01:58 PM   #19
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

J-B-G... post koji sam pisao prilično dugo i temeljno ode kao da ga nije ni bilo. Čak je jedno vreme stajao u threadu (videh ga svojim očima), ali nema veze.

Mrzi me sad sve ponovo da pi?em. Ukratko - svi ste u pravu, svi smo u pravu, svi su u pravu. Pop muzika je danas samo jedan od segmenata "advertajzinga" modne industrije, iPoda, iPhona, iBooka, MT:S-a... To je XXI vek - muzika je uvek prodavala snove, samo su snovi danas materijalni.

@darkstar: Familija se raspala zato ?to je rekla ?ta je imala da ka?e. Po?to ljudi obično te?ko veruju u to, lak?e mi je da im ka?em da je lo?e finansijsko poslovanje dovelo do raspada negde krajem januara 1998. oko 14h u kafanu Vidin Kapija u Beogradu . To nije la?, ali nije ni cela istina.

I ne?to ?to nisam napisao u prethodnom postu, a ?to ima podosta veze sa ovom temom:

Drugi album (Seljačka buna) smo snimali tokom onih protesta 1996/97. Često iz studija i?li na ?etnje, pa nazad u studio, par puta svirali za D? na Trgu Republike, pa ispred Filozofskog fakulteta, pa tako u krug.

Negde na pola snimanja popizdeli od svega kada smo ukapirali da sami sebi kopamo grob poma?ući nekim likovima (u koje sami nismo previ?e verovali) da dođu na vlast umesto likova kojima uop?te nismo verovali. Ustvari, da smo postali deo nečijeg "advertajzinga". Oti?li u studio i promenili tekst za pesmu Boli me kita... Ubacili "da budem k'o marioneta i da budem k'o ?tafeta, da me tamo neko cima, da me 'vamo neko ?eta".

I?ao nam na ?ivce urbani elitizam B92, a o ostalima sa obe strane berikada da ne pričam. Jedini medij koji smo smatrali "normalnim" se zvao 3K, po?to jedino oni nisu praktikovali zlu manipulaciju. I davali su neki recimo realan presek stanja u pop kulturi (Kaličanin! MEGA! Čovek sa misijom!).

Jedina mesta na kojima smo se dobro osećali su bili studio i bina. A shvatili smo da publika nema novca, da se novac preselio u d?epove (pozicionih I opozicionih) političara i "biznismena" sa kojima nismo imali ni ?elju ni petlju da se dru?imo.

Eto tako, valjda je jasno ?ta hoću da ka?em. Nema smisla kukati, XXI je vek. Muzika je uvek pratila civilizacijske trendove, nikada nije bilo obratno.

Summa summarum: Ko hoće da mu "muzika i kreativnost" budu jedini argument na tr?i?tu bolje neka razmisli jo? malo.

Pozdrav,

Vasa
Old 16-10-2009, 02:08 PM   #20
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

zasto su svi pro-pesimistickog stava da je sve otislo u k i nema pomoci?

aj neke pozitive malo
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules