Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-02-2009, 10:02 PM   #11
bukajenauka
Junior Member

Default Re: Pomoc oko akustike prostorije za bubanj.

uf uf uf...polako uplashiste choveka...a bogami i mene......ja ne delim savete nego spontano komuniciram na temu koja me interesuje, i razmenjujem iskustva....verujem da je vech sve bilo recheno negde, istina nisam proveravao...postavljeno je pitanje kako jednostavno nabrzaka iskulirati prostoriju, a ne napraviti propher recording studio ...jer ako se odluchi na tako neshto...mozdha che biti previshe zanet time da che zaboraviti da je u stvari hteo da chuka...svakako je najbolji potez informisati se ovde o tome...inache sam bubnjar vishe od 20 godina i potreba za lupanjem naterala me je da izolujem mnogo prostorija za vezhbu, studija, barova za svirke...uglavnom bezbudzhetni projekti...
....ok moja greshka...nisam realizovao 300/400 eura unosa u materijal....tachno verovatno vech ima razradjenih i adekvatnijih varijanata ovde i ljude koji su upucheniji u moguche opcije sudechi po cenama itd...
...Fly888...ako ti se lupa za sada uvek mozhesh da pokachish par debelih tepiha na zidove...denfuj snare /chinele gafa tejpom i papirnom maramicom...natrpaj neshto u choshkove i okachi neshto da visi ako josh uvek potrebno da abzorbuje level...jedino shto stvarno radi u neposrednoj blizini za baseve su pesak i pluta na kraju...ali kad je pitanju podrum ti si vech na konju,
mozhda nije ni potrebno....ps...sachuvaj pare ili kupi razglas, da stvari pochnu da se kotrljaju...i da ekipa ima gde da se utakne ...jednom kad krenu svirke u podrumu...imachesh bolju perspekciju, kolko i kakva izolacija ti je potrebna....i onda samo nadgradjuj i usavrshavaj....naravno...ukoliko ti komshikuk ne dodje na vrata posle par dana...jedna stvar...ukoliko se svirka tolko chuje da stvarno mozhe nekom da smeta...onda radje sredi prostoriju najbolje shto mozhesh i stvarno pitaj experte ovde za pomoch...pre nego shto pochnete zapravo da svirate....jer jednom kad nekog istraumirash glasnochom, morachesh mnogo vishe da radhish na izolaciji chak ni trikovi experta neche biti dovoljni....Otprilike da bih imao ideju...kolko se chuje napolju...daj prijatelju da udara snare a ti se promuvaj okolo pa slushaj...
...samo napred...nadam se da ti je ovo dalo par korisnih informacija kao bubnjar, bubnjaru...chao...
bukajenauka is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2009, 10:12 PM   #12
bukajenauka
Junior Member

btw...hvala za dobrodoshlicu...bolje vas nashao....
Old 09-02-2009, 10:18 PM   #13
Fly888
Junior Member

Quote:
Originally Posted by bukajenauka View Post
uf uf uf...polako uplashiste choveka...a bogami i mene......ja ne delim savete nego spontano komuniciram na temu koja me interesuje, i razmenjujem iskustva....verujem da je vech sve bilo recheno negde, istina nisam proveravao...postavljeno je pitanje kako jednostavno nabrzaka iskulirati prostoriju, a ne napraviti propher recording studio ...jer ako se odluchi na tako neshto...mozdha che biti previshe zanet time da che zaboraviti da je u stvari hteo da chuka...svakako je najbolji potez informisati se ovde o tome...inache sam bubnjar vishe od 20 godina i potreba za lupanjem naterala me je da izolujem mnogo prostorija za vezhbu, studija, barova za svirke...uglavnom bezbudzhetni projekti...
....ok moja greshka...nisam realizovao 300/400 eura unosa u materijal....tachno verovatno vech ima razradjenih i adekvatnijih varijanata ovde i ljude koji su upucheniji u moguche opcije sudechi po cenama itd...
...Fly888...ako ti se lupa za sada uvek mozhesh da pokachish par debelih tepiha na zidove...denfuj snare /chinele gafa tejpom i papirnom maramicom...natrpaj neshto u choshkove i okachi neshto da visi ako josh uvek potrebno da abzorbuje level...jedino shto stvarno radi u neposrednoj blizini za baseve su pesak i pluta na kraju...ali kad je pitanju podrum ti si vech na konju,
mozhda nije ni potrebno....ps...sachuvaj pare ili kupi razglas, da stvari pochnu da se kotrljaju...i da ekipa ima gde da se utakne ...jednom kad krenu svirke u podrumu...imachesh bolju perspekciju, kolko i kakva izolacija ti je potrebna....i onda samo nadgradjuj i usavrshavaj....naravno...ukoliko ti komshikuk ne dodje na vrata posle par dana...jedna stvar...ukoliko se svirka tolko chuje da stvarno mozhe nekom da smeta...onda radje sredi prostoriju najbolje shto mozhesh i stvarno pitaj experte ovde za pomoch...pre nego shto pochnete zapravo da svirate....jer jednom kad nekog istraumirash glasnochom, morachesh mnogo vishe da radhish na izolaciji chak ni trikovi experta neche biti dovoljni....Otprilike da bih imao ideju...kolko se chuje napolju...daj prijatelju da udara snare a ti se promuvaj okolo pa slushaj...
...samo napred...nadam se da ti je ovo dalo par korisnih informacija kao bubnjar, bubnjaru...chao...
Koicidencija ali bas sam tako razmisljao. Da manje razmisljam o budzenju prostorije a vise u lupkanju.
Sto se tice komsija, samo je jedna komsinica ima kucu iza mene a podrumski prozor je ispred kuce a ispred prozora je dvoriste pa ulica, a iznad mene kafanica haha. Tako da nikome prakticno ne smeta, jedini problem je taj odvratan zvuk koji me ubija.
Sviras samo 20 god? Svaka cast!
A sto se tice tepiha po zidovima, istu ideju mi je dao i moj profa.
Ko da nadje sad te silne tepihe?

Hvala na savetima, puno znaci!

Ako imas jos nesto pametno pusti PM (a verujem da imas).

Pozdrav!
Fly888 is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2009, 10:24 PM   #14
fipke
Senior Member

fipke's Avatar

sredi cjoshkove, i ako volish cepeline nista ne diraj
Old 09-02-2009, 10:52 PM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
uf uf uf...polako uplashiste choveka...a bogami i mene......
Jesmo li?
Quote:

ja ne delim savete
Nisam stekao takav utisak.
Quote:
nego spontano komuniciram na temu koja me interesuje, i razmenjujem iskustva....verujem da je vech sve bilo recheno negde, istina nisam proveravao...
Ovo je forum, na njemu je nesto vec pisano, a osnovni je red i pravilo prouciti o cemu je na njemu pisano, pre nego sto se krene sa komunikacijom.
Quote:
postavljeno je pitanje kako jednostavno nabrzaka iskulirati prostoriju, a ne napraviti propher recording studio ...
Temu "proper recording studio" nismo ni dotakli.
Quote:
jer ako se odluchi na tako neshto...mozdha che biti previshe zanet time da che zaboraviti da je u stvari hteo da chuka...svakako je najbolji potez informisati se ovde o tome...inache sam bubnjar vishe od 20 godina i potreba za lupanjem naterala me je da izolujem mnogo prostorija za vezhbu, studija, barova za svirke...uglavnom bezbudzhetni projekti...
Od svega napisanog, jasnog i nejasnog, pluta ima najmanje smisla...
Quote:

Slazem se.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2009, 11:20 PM   #16
bukajenauka
Junior Member

...budi oprezan...nikom ne smeta jer niste josh svirali full power sa basom, razglasom ect...odavde zvuchi da ti je prioritet da izolujesh plafon zbog kafane i prozor zbog ulice i sredish baki dolby suround stereo tv set audio sistem...ha ha Zvuchi da ne bi trebalo biti big deal i vredno je truda jer dobru prostoriju je teshko nachi....Bolje je odraditi odma kako treba, naravno ako mislish da ima smisla...nego razvaliti punom snagom u
5 puta glasnijoj prostoriji i napraviti sve okolo skeptichne objasnjavajuchi im pravila aqustice kako che se manje chuti jednom kad je ta prostoria izolovana...
...shto se tiche te ogromne buke iznutra...podrum je moguche da je beton...pokrij gole zidove barem nechim...pa chak i kutijama od jaja....okachi gomilu da vise u prostoriji denfuj bubanj stavi tampone u ushi i pichi......ukoliko mozhesh/morash...za po kuchi, da totalno denfash bubanj a josh uvek imash filing da stvarno lupash, nadji nekog da ti iseche gume oko 5 mm debljine velichine tvojih bubnjeva(tomovi/dobosh/floor)....
...chekiraj ovde na forumu, koji materijal bi ti odgovarao da tretirash tvoju prostoriju...he he i drzhi ochi otvorene za tepihe...verujem da neche biti na odmet... ...pozdrav...

"Gume: pa eventualno mogu da postigne? na separaciji preno?enja vibracija iz bubnja direktno na pod ali druge akustičke probleme nisi ni taknuo."

NLP .......pa negde morash pocheti...manje bubnja u prostoriji, znachi manje voluma potrebno za bass/ guitaru i sve ostalo...shto rezoluje manje celokupne buke..
Old 09-02-2009, 11:44 PM   #17
NLP
Moderator

NLP's Avatar

... jeste ali još je previše buke u tom prostoru koji može da reaktuje sa drugim prostorom u istoj konstrukciji... vrlo relativno i ponekad "nepredvidljivo"...

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2009, 11:51 PM   #18
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
....pokrij gole zidove barem nechim...pa chak i kutijama od jaja........
Mozes li odustati od savetovanja "kartona za jaja", barem dok pises na Rumskom, odnosno... ne trazim od tebe da promenis "svoje" misljenje o tom nacinu "akustickog tretmana", nego da to ne savetujes ovde. Najvise zbog toga sto je stvarno (pre)mnogo ljudi tako radilo godinama unazad i nikada nista nisu time uspeli da naprave.... isto sa zavesama, i isto sa tapetarskim sundjerima sa "piramidicama"... koliko god da je sve to "primamljivo" po pitanju cene kostanja, ipak postoji neki trud koji treba uloziti (bezrazlozno), a jos je najgore od svega, sto izostaje bilo kakvo znacajno poboljsanje...

Kako vreme prolazi, sve vise vidim da i pored truda koji ulazemo svi kojima je akustika bitna.... i pisemo, po desetak puta istu pricu, opet ce se pojaviti odnekud "saveti" koji nikome i nikad nista realno nisu doprineli, cak naprotiv ("teske zavese", "kartoni za jaja", "piramidalni sundjeri",... itd)

Da si trgovac muzickom/audio opremom, pa da te donekle razumem... i da ti je interes da klijent da svoj novac "tebi" a ne stovaristu izolacionog materijala...

Na zalost, vecina ljudi koji pocinju, jedva skrpe i za instrument, a kamoli i za pristojan akusticki tretman... e, vidis, toga su trgovci svesni... odatle cesto dolaze saveti koji ukljucuju kojekakve "jednostavne" i "jeftine" kartone, zavese i sundjere (obicni, tapetarski!)... tako se radi vec godinama...

Od svega, drago mi je da si se setio da coveku savetujes cepove za usi, jer... i pored sve "brige" o komsiluku i okolini... u prostoriji koja nije propisno sredjena, prvo ce OZBILJNO nagrabusiti njegov organ cula sluha (ushi, prevedeno). Mislim da ce mu ushi trebati jos neko vreme...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2009, 12:00 AM   #19
bukajenauka
Junior Member

[quote=boggy;234534]Jesmo li?

Nisam stekao takav utisak.

Ovo je forum, na njemu je nesto vec pisano, a osnovni je red i pravilo prouciti o cemu je na njemu pisano, pre nego sto se krene sa komunikacijom.

Temu "proper recording studio" nismo ni dotakli.

Od svega napisanog, jasnog i nejasnog, pluta ima najmanje smisla...

Slazem se.

u...Bogi kakve prozivke...sa quotevanjem....
...Izvini Bogi ali ja nepricham iz dupeta, neko to shvati kao savet neko kao proseravanje, ali nadam se da mogu sudelujem u konverzaciji i predstavim svoje mishljenje....

ovde sam bio par puta, i nisam stigao da prochitam sve priche iako verujem da dosta toga pametnog je ovde izneto, nadam se da chu nachi vremena i entuzijazma da prouchim forum detaljnije...

...slazhem se sa tobom...propher nismo ni takli, verovatno svako ima svoje
priorities about propher...

...kolko sam ja informisan pluta je poznata kao najefikasnija a ujedno i najskuplja izolacija...ne govorimo o acustichnim tretmanu....

drago mi je da se u nechemu slazhemo...pozdrav
Old 10-02-2009, 12:01 AM   #20
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Quote:
ako ti se lupa za sada uvek mozhesh da pokachish par debelih tepiha na zidove...denfuj snare /chinele gafa tejpom i papirnom maramicom...

Najbolji nacin da potpuno upropasti tehniku, da nikad ne nauci kako da udari dobos i da mu hi hat uvijek bude glasniji od dobosa...ne bih to savjetovao nikome, a narocito ne nekome ko pocinje da uci da svira bubnjeve. I da, da ne pominjemo nevjerovatnu radost skidanja ostataka selotejpa sa cinela onda kad ti trebaju da nesto i ODSVIRAS.

dvuckovic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules