Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Pomoc oko akustike prostorije za bubanj. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26202)

Fly888 08-02-2009 04:08 PM

Pomoc oko akustike prostorije za bubanj.

Pozdrav svima. Nedavno sam poceo da sviram bubanj. Kupio sam ga pre par dana i montirao u podrumu. Svirao sam ga 1 min i otisao sam da popijem lek za glavabolju. Kada udarim dobos zvuk traje 5 sekundi. :shock:

Treba mi vasa preporuka sta da radim. Da li da dovedem nekog akusticara da mi sredi to ili mi preporucujete azmafon? Nisam nesto pri parama tako da ne ocekujem da uradim to nesto profesionalno.

Evo satro neke skice prostorije:
http://img149.imageshack.us/img149/5...storijafm0.jpg

Unapred hvala!

Braca 08-02-2009 04:26 PM

Re: Pomoc oko akustike prostorije za bubanj.

Ako ne ocekujes da uradis nesto profesionalno zbog toga sto nemas budzet. onda bi akusticaru dzaba dao novac jer akusticari to rade profesionalno. Ako ti prostorija nije vazna za druge namene, nemas novac, onda se snaalazi sam kako umes. Ako ti je podrum veliki onda ce ti trebati puno toga, ali ako nije veliki pokusaj sa kamenom vunom i malo platna preko. Ima dosta postova na tu temu ovde, procitaj. Paket kamene vune ti je nesto manje od 20 eura, a platno je jeftino, jedno 4 do 8 paketa ce ti mozda resiti problem koji imas, prvo coskove uradi, pa ako preostane onda dalje. Ja naravno nisam akusticar ali mi je simpaticno to sto si napisao jer nekad sam i sam po nekim podrumima vezbao sa bendom, pa znam kako ti je, a jos mi je vise drago sto si se odlucio za bubanj jer vas je sve manje. Pogledaj sve sto ima na rumskom, a onda i na ostalim forumima. Samo napred, najvaznija je volja

Fly888 08-02-2009 11:29 PM

Quote:

Originally Posted by Braca (Post 234395)
Ako ne ocekujes da uradis nesto profesionalno zbog toga sto nemas budzet. onda bi akusticaru dzaba dao novac jer akusticari to rade profesionalno. Ako ti prostorija nije vazna za druge namene, nemas novac, onda se snaalazi sam kako umes. Ako ti je podrum veliki onda ce ti trebati puno toga, ali ako nije veliki pokusaj sa kamenom vunom i malo platna preko. Ima dosta postova na tu temu ovde, procitaj. Paket kamene vune ti je nesto manje od 20 eura, a platno je jeftino, jedno 4 do 8 paketa ce ti mozda resiti problem koji imas, prvo coskove uradi, pa ako preostane onda dalje. Ja naravno nisam akusticar ali mi je simpaticno to sto si napisao jer nekad sam i sam po nekim podrumima vezbao sa bendom, pa znam kako ti je, a jos mi je vise drago sto si se odlucio za bubanj jer vas je sve manje. Pogledaj sve sto ima na rumskom, a onda i na ostalim forumima. Samo napred, najvaznija je volja

:ups:
Pa znas kako, nakon 23 godine sam dobio 1 uslov da mogu da pocnem da sviram. Zato eto mene, spreman da postanem bubnjar. :da:

Inace, prostorija nije velika. Mozda je 4m prema 7m a visina je oko 2,10 m. Prostorija ce takodje sluziti bendu mog brata za probe.

Mislio sam da ulozim oko 300-400 E bar da suzbijem akustiku koja je totalno nepodnosljiva.

Hvala na savetu, pogledacu ovde po KG-u sta moze da se uradi. :)

bukajenauka 09-02-2009 02:39 PM

...hey chovek samo napred...super je da u startu razmishljash o tome...totalno mi je neshvatljivo kad odem u neke prostorije ili klubove, koji postoje godinama a zvone li zvone...da li je lenjost u pitanju ili nezainteresovanost nije mi jasno...najbrzhe i najjednostavnije je ako negde skontash debele teshke zavese pa ih okachi....inache stare tepihe madrace chebad i slichno...kartoni od jaja su prefishe komplikacije a nedovoljno efekta...ako zhelish da smanjish level buke bubnja iz prostorije i u njoj...stari trik sa automobilskim gumama josh uvek odradjuje posao...napravish malu binu za bubanj na gumama...uzhivaj:wink:

NLP 09-02-2009 06:05 PM

Daj stvarno brzo prečitaj stickyje, dok još netko ne počne ovdje pričati o kojekakvim mitovima...

A ako več pričamo o tome:
težke zavjese su samo za visoke frekvencije, te možeš ugušiti i sa ručnicima...
srednje i niske frekvencije možeš umiriti sa kamenom, pamučnom, staklenom vunom, treba je dosta.
Pjene i slično su samo efektivne od cca.300Hz nadalje, neefikasne su u niskim.
Isto stoju za madrace, tepihe i jogije.

O kutijama za jaja ne bih tratio reči:mad:

Gume: pa eventualno mogu da postigneš na separaciji prenošenja vibracija iz bubnja direktno na pod ali druge akustičke probleme nisi ni taknuo.

boggy 09-02-2009 06:14 PM

Quote:

Originally Posted by bukajenauka (Post 234468)
,,,,...totalno mi je neshvatljivo kad odem u neke prostorije ili klubove, koji postoje godinama a zvone li zvone...da li je lenjost u pitanju ili nezainteresovanost nije mi jasno...

Pre bih rekao da nece da trose novac za to, jer odlican akusticki tretman ima vrednost samo ako sluzi svrsi, ako neko odluci da se seli, ili prestane s radom, akusticki tretman moze prodati samo nekom kome bas tako nesto treba, inace postaje gomila preskupog smeca, za nekog ko bi da se bavi prodajom namestaja u tom prostoru kasnije (recimo).
Quote:

Originally Posted by bukajenauka (Post 234468)
najbrzhe i najjednostavnije je ako negde skontash debele teshke zavese pa ih okachi....inache stare tepihe madrace chebad i slichno...kartoni od jaja su prefishe komplikacije a nedovoljno efekta...ako zhelish da smanjish level buke bubnja iz prostorije i u njoj...stari trik sa automobilskim gumama josh uvek odradjuje posao...napravish malu binu za bubanj na gumama...uzhivaj:wink:

Kao sto je NLP vec napomenuo, pre nego sto krenes da delis "savete" po forumu, procitaj teme o kojima smo vec pisali, "sticky" i ostale...

btw, dobrodosao na Rumski!

pozdrav

bogi

NLP 09-02-2009 07:31 PM

Nešto bih još dodao: adekvatno primjenjena akustika nije poželjna samo u studijskim prostorijama, kazalištu te filharmoničkim dvoranama!

... nego i u uredima gdje svi rade u jednoj velikoj prostoriji, pregrađene sa mobilnim absorpcijskim stijenama, isto u vrhunskim hotelima i njihovim ulaznim lobijima, restauranima, barovima..., na fakultetama i njihovim amfitejatrima i srednje velikim predavaonicama (ova riječ mi smrdi, nadam da me razumjete:)), školske dvorane za tjelovežbu, u kvalitetnim klubovima i diskačima, muzejima,...

Iako u večini i realnosti to skoro ništa ne drži ali neki daju na to mnogo, tome primjerna je kvaliteta usluge, doživljaja ipd.

boggy 09-02-2009 08:24 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 234509)
Ne?to bih jo? dodao: adekvatno primjenjena akustika nije po?eljna samo u studijskim prostorijama, kazali?tu te filharmoničkim dvoranama!

... nego i u uredima gdje svi rade u jednoj velikoj prostoriji, pregrađene sa mobilnim absorpcijskim stijenama, isto u vrhunskim hotelima i njihovim ulaznim lobijima, restauranima, barovima..., na fakultetama i njihovim amfitejatrima

Da, i svaki od tih prostora ima svoje probleme koje treba resavati... zajednicko za sve je da tesko moze da se ostvari "univerzalni tretman", upravo zato sto prostori i problemi nisu isti u svakom slucaju.
Quote:

i srednje velikim predavaonicama (ova riječ mi smrdi, nadam da me razumjete:)),

Ja razumem.
Quote:

?kolske dvorane za tjelove?bu, u kvalitetnim klubovima i diskačima, muzejima,...

Iako u večini i realnosti to skoro ni?ta ne dr?i ali neki daju na to mnogo, tome primjerna je kvaliteta usluge, do?ivljaja ipd.

Koliko znam, poslednja stvar u Srbiji za koju je "kafedzija" (vlasnik/upravnik/direktor kluba, hotela, restorana ili kafane) spreman da izdvoji ozbiljniji novac je akusticki tretman...

U sustini, bilo ko, ko nije siguran u svoj sadasnji posao, odnosno... nije odlucio da ce se time baviti do penzije, zato sto to jedino zna/voli/mora ... a ima potreba za akustickim tretmanom, po "pravilu" nije spreman ulagati novac u nepoktretnost za koju ne moze izvuci ni deo ulozenog novca, ako zazeli nekad da iz korena menja svoju delatnost u neku, koja nece imati preteranih potreba za akustickim tretmanom.

Prostor moze prodati/iznajmiti ili prestati da placa rentu... namestaj moze prodati ... tehnicku opremu takodje... ali ... akusticki tretman ne... to i dalje nikome "ne treba", barem za sada tako razmislja vecina, po nekom mom iskustvu.

pozdrav

bogi

Fly888 09-02-2009 09:33 PM

Ko god se potrudio da mi pomogne hvala.

Nista nisam uradio ali vredelo je pokusati.

Poz.

NLP 09-02-2009 09:42 PM

Pa nadam se da čita? več napisano na tom dosta obilnim subforumu i da ima? i več neke ideje!

All times are GMT +1. The time now is 06:50 PM.