Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-12-2008, 12:37 AM   #1
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Default Re: Da li je potreban Di Box

... pa on rece u prvom postu da ide preko pedale ali nije rekao koje...

Pozz
Old 18-12-2008, 08:19 AM   #2
meka
Member

meka's Avatar

Pardon, nisam mislio da ima veze kakve su pedale. Evo ih: MXR Dime CFH, MXR Dime distortion.
Old 18-12-2008, 11:43 AM   #3
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

na tvom mjestu bi uzeo DI, iako su pedale jako fine

pedale ti daju boju, ali u osnovi ne mjenjaju impedancu i ne pretvaraju
nebalansirani signal u balansirani (line level input na tvojoj kartici)

jos jedna prednost DI-a je da splita? (odvoji?) od originalnog signala u 2 nova (di+isolated) i kao takve snimas zasebno u komp; jedan dry, drugi wet ,
pa se naknadno ITB igras sa njima

kako god okrenes, dobar DI zlata vrijedi!!

sretno
Reinhardt is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2008, 01:26 PM   #4
meka
Member

meka's Avatar

Quote:
Originally Posted by Reinhardt View Post
na tvom mjestu bi uzeo DI, iako su pedale jako fine
Da me firma nije poslala u Zagreb na kurs, te?ko bih i to iskamčio iz d?epa.

Quote:
pedale ti daju boju, ali u osnovi ne mjenjaju impedancu i ne pretvaraju nebalansirani signal u balansirani (line level input na tvojoj kartici)
Iskreno, nisam znao da je na kartici balansiran ulaz. Ovo je novost za mene.

Quote:
kako god okrenes, dobar DI zlata vrijedi!!
Nisam mislio da zakinem na Di Box-u, samo rekoh da pitam iskusnije o mi?ljenju i za obja?njenje. U svakom slučaju, ne mo?e da ?kodi.

Quote:
sretno
Hvala (i na ?eljama i na informacijama) svima!
Old 18-12-2008, 02:40 PM   #5
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
pedale ti daju boju, ali u osnovi ne mjenjaju impedancu i ne pretvaraju nebalansirani signal u balansirani (line level input na tvojoj kartici)
Koliko ja znam, M-Audio 1010 ima nebalansirane linijske I/O.

Za?to zbunjuje? čoveka? Isto va?i i za onu priču koju sam malopre pomenuo (o tome kako DI ne pretvara "linijski" signal u "mikrofonski").

@Meka:

U čemu je razlika između 1010L i 1010LT? Ova prva (koju si ti naveo na početku) ne postoji na M-Audio sajtu. Ako pak ima? LT, onda ima? i mikrofonske ulaze, te bi valjalo da kad-tad skupi? pare za DI box, biće bolje, veruj mi.

Pozdrav
Old 18-12-2008, 02:44 PM   #6
meka
Member

meka's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
@Meka:

U čemu je razlika između 1010L i 1010LT? Ova prva (koju si ti naveo na početku) ne postoji na M-Audio sajtu. Ako pak ima? LT, onda ima? i mikrofonske ulaze, te bi valjalo da kad-tad skupi? pare za DI box, biće bolje, veruj mi.

Pozdrav
Razlika je u mojoj nepismenosti. Izvinjavam se, promaklo mi jedno slovo. E sad, moram priznati da sam totalno zbunjen. Nebalansirano na obe strane, nije impedansa u pitanju (koliko sam iz va?ih odgovora skontao), ali mi treba Di Box. Ok, znam da to treba ako ide na mic ulaz, ali mo?e li neko obrazlo?enje za?to ga tamo gurati umesto u line-in, pri čemu je "obrazlo?enje" u vidu nekog linka na howto/tutorijal/dokumentaciju, recimo, sasvim zadovoljavajuće.
Old 18-12-2008, 03:08 PM   #7
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by meka View Post
nije impedansa u pitanju (koliko sam iz vaših odgovora skontao)
Pogresno si skontao.

Quote:
Originally Posted by meka View Post
znam da to treba ako ide na mic ulaz, ali može li neko obrazloženje zašto ga tamo gurati umesto u line-in
Gitara ima izlazni nivo samo nekoliko milivolti, linijski ulazi 1.5 volti (+4 db), ili 775 milivolti (-10 db), pa nisu dovoljno osetljivi (osim ako je u pitanju gitara sa aktivnom elektronikom), mikrofonski ulazi su dovoljno osetljivi, ali im je ulazna impedanca tipicno 150 - 600 oma, linijski ulazi idu do 10000 oma, dok gitara zahteva ulaznu impedancu od minimum 1000000 oma. Zbog neprilagodjene impedance dolazi do "gusenja" gitarskog signala i dobije se sicusan ton i gubitak visokih. DI box prilagodjava impedancu, a ako je aktivan moze i da digne nivo do potreba linijskog ulaza, ali obicno se samo koristi za prilagodjavanje impedance, pa se bode u mikrofonski ulaz. Pasivni DI to rade preko trafoa, koji takodje doprinosi ("pozeljnom") karakteru zvuka.

Reamp radi obrnuto, linijski izlaz relativno niske impedance i velikog nivoa pretvara u signal identican onom koji izlazi iz gitare, da bi mogao da se ubode u gitarsko pojacalo koje ima ulaznu impedancu bar 1000000 oma i osetljivost nekolikop milivolti, uz to i od balansiranog pravi nebalansirani izlaz.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2008, 09:42 PM   #8
dadson
Member

dadson's Avatar

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
Pogresno si skontao.
Gitara ima izlazni nivo samo nekoliko milivolti, linijski ulazi 1.5 volti (+4 db), ili 775 milivolti (-10 db), pa nisu dovoljno osetljivi (osim ako je u pitanju gitara sa aktivnom elektronikom), mikrofonski ulazi su dovoljno osetljivi, ali im je ulazna impedanca tipicno 150 - 600 oma, linijski ulazi idu do 10000 oma, dok gitara zahteva ulaznu impedancu od minimum 1000000 oma..........
RM
Svaka cast. Jasno i glasno.
dadson is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2008, 10:25 PM   #9
meka
Member

meka's Avatar

Quote:
Gitara ima izlazni nivo samo nekoliko milivolti, linijski ulazi 1.5 volti (+4 db), ili 775 milivolti (-10 db), pa nisu dovoljno osetljivi (osim ako je u pitanju gitara sa aktivnom elektronikom)
Wikipedia kaže drugačije malo, pa me i to zbunilo. U svakom slučaju, impedansa se razlikuje ostalo mi je jasno (išao ja nekada davno u elektrotehničku - naglasak na "davno").
Old 18-12-2008, 11:30 PM   #10
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Quote:
Reamp radi obrnuto, linijski izlaz relativno niske impedance i velikog nivoa pretvara u signal identican onom koji izlazi iz gitare, da bi mogao da se ubode u gitarsko pojacalo koje ima ulaznu impedancu bar 1000000 oma i osetljivost nekolikop milivolti, uz to i od balansiranog pravi nebalansirani izlaz.
tocno!

uz dodatak da je reamp malo širi pojam, pa se ondosi na svaku atenuaciju, ili prelaz signala(audio zapisa) sa medija na medij, radi ponovne amplifikacije..
(od tuda i naziv RE-AMP)

balansiranje signala je sekundarno u definiciji reampa,
jer cesto puta se ne radi samo o git.signalu (npr.:synth, kick..)
Reinhardt is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules