|
Recenzije Ovde mozete postaviti svoje recenzije audio softvera, hardvera, intrumenata i studijske opreme. Postavite pitanja ili iskomentarisite napisane recenzije |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#121 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
![]() Pa nije moguce da se uopste raspravlja o ovome (?) Dobro, i ja sam uletao u rasprave sa nekim pogresnim polazistima, ali kada sam procitao svoj post 2 puta, video sam da nema mnogo smisla. Bitno mi je bilo da u vatri rasprave dokazem da sam u pravu, zanemarujuci cak i cinjenice koje znam i sam (na primer kad sam se raspravljao sa boggyjem oko kablova za pojacalo - poceo sam da bulaznim gluposti koje nemaju veze s mozgom, a znam da nemaju - zasto sam ih onda rekao ?) Da bi se ovo shvatilo potrebno je predznanje o tome npr. sta je i kako izgleda sinusna funkcija. Problem je ovde sto covek ne kapira da u frekvenciji od 44100Hz, jednom u 1 / 44100 delu sekunde, sinusoida napravi punu periodu. A konvertor koji sempluje jednom u 44100 delu sekunde, uspe samo jedan isecak da napravi za celu periodu. Dva za duplo manju i tako dalje... Jer se perioda zavrsi cela, pre nego sto spori konvertor dobije sansu da sempluje ponovo. i da, kljucna stvar: A-D konverzija - konvertor od 44100 sempluje [f(x)=dx/dt, gde t tezi nuli, ustvari 1/44100, jel oces bre i integrale da ti izvlacim ![]() Obavestenje: Ovo sa integralima je bila sala... ![]() ![]() ![]() Uostalom uzmi Sound Forge. New file -> 44100 Hz. Daj mu da generise sinusoidu od 22050 Hz u trajanju od koliko hoces. Zumiraj i pogledaj kakvu je on sinusoidu iscrtao. Isto uradi sa nizom frekvencijom. Shvatices da, sto je niza frekvencija, ima vise informacije da se vernije prikaze trazeni oblik. A onda stavi new file - pa mu daj npr. 192000 Hz. Videces razliku VIZUELNO. O slusanju necu nista da govorim. Jasno mi je sada kako je izgledala moja diskusija o reverbima... Ali ne bih sad o tome ![]()
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 03-11-2008 at 04:41 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
MAO
|
![]()
jebiga, nevolja je sa ljudima što su više skloni verovanju nego razmišljanju, a pre svega slušanju.
Juče me je drugar pokušao ubediti da 2 fajla koja se kontrafazno ponište, nisu isti. Kaže, jesu tehnički, al nisu zvučni. Žao mi bilo dečka, super mi je drug, i odličan snimatelj, al sam se zabrinuo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Pro Member
|
![]()
Vidim citaju se skripte sa VETS-a
![]() Imate dosta objasnjenja o ovome na netu i Artur je lepo objasnio osnove, ali hteo bih da naglasim prakticni smisao bitaze. Ljudsko uho cuje logaritamski (sva cula su nam logaritamska, a ne linearna), pa je zbog toga kao merna jedinica za zvuk uzet decibel koji je logaritamska velicina. Da skratim pricu umesto da cujemo pojacanje zvuka u fazonu 1,2,3,4,5,6 mi cujemo 1,2,4,16,128 ... Svako pojacanje zvuka za 3 dB, mi cujemo kao da je zvuk duplo glasniji. Dakle ako je SPL (sound pressure level) koji je linearan, recimo 100 Paskala, imamo, lupam, 25 dB. Ako je zvuk 200 Pa, imamo 28 dB. Gnjavim vas sa ovim jer kada snimate, veoma je bitno da sniamte najglasnije sto mozete, a da izbegnete klipovanje, jer u poslednjem (najvisem) bitu, a svaki bit je kao sto Artur rece po 6 dB prilikom seplovanja, vam lezi i do cetiri puta glasniji signal. nije toliko bitna sama glasnoca, jer vi zvuk mozete i kasnije pojacati, ali je njegova dinamika bitna (odnos izmedju najtiseg i najglasnijeg zvuka). Moze se naravno i dinamika popravljati expanderima i slicnim spravama, ali zasto to raditi kada se sve moze snimiti kako treba jos na licu mesta.
![]() |
#124 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#125 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Evo ja sam ponovo kvotovao tvoju izjavu i voleo bih da neko ko zna prokomentarise... A evo i onog sto sam ti ja rekao cisto da budu na istom mestu da bi neko ko zna prokomentarisao... "To sto tvrdis je totalno pogresno Hz predstavlja broj oscilacija u sekundi... 1Hz je jedna oscilacija u sekundi... 100Hz je sto oscilacija u sekundi itd... a rezolucija od 44,1 KHz predstavlja broj odmeraka u sekundi (kojih znaci ima 44100 u sekundi) ... pa je lako odraditi matematiku... 1Hz je jedna oscilacija u sekundi i bice prikazana sa 44100 tacaka u istoj toj jednoj sekundi..." Pozz
![]() |
![]() |
#126 | |
Vibrator
|
![]() Quote:
http://www.ews64.com/mcdecibels.html |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Pro Member
|
![]()
Ajmo malo jutarnje gimnastike
![]() Slucaj 1: 22050 Hz, sample rate 44100 Slucaj 2: 1 Hz, sample rate 2 Hz Bota nije nista pogresno rekao, jer je rekao da ce ova dva slucaja biti odmerena istim kvalitetom. Ti si u celu pricu ukljucio i jedinicu vremena, i naravno da ce se ova dva slucaja dosta razlikovati ukoliko se stave na vremensku osu, tj da ce prvi slucaj biti mnogo "spicastiji", ali ovako kako se Bota izrazio i postavio stvari, vreme ne igra presudnu ulogu. Istim kvalitetom ce biti odmereni svi signali cija je frekvencija odabiranja duplo veca od njih samih, nebitno da li je to 1000 Hz ili 1 Hz. To je za samo te odredjene frekvencije, a naravno da ce se ako je sample rate 44100 Hz, bolje, tj. vernije preneti nize nego vise frekvencije. Duplo veca frekvencija nije postavljena zato sto je ona savrsena za sve frekvencije, vec je ona minimum koji ako se ne ispostuje dolazi do aliasinga. (primer sa tockom i kamerom) Posto mi ipak nismo sismisi da cujemo 22050, onda je mozda ovakav sample rate i ok, jer na malo nizim frekvencijama vec ima vise uzoraka, mada ja vrlo jasno cujem razliku kada se podigne sample rate, dok izmedju dobrog mp3ja i wavea ne cujem razliku. ![]() Crvena linija je stvari analogni signal. Plave tacke su uzorci. Plava linija je signal kakav bi izgledao posle rekontrukcije i vidi se da njegova frekvencija nema veze sa originalnim signalnom. To je aliasing.
Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice! ![]() Last edited by SumAnuT; 03-11-2008 at 09:19 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Dakle ti pragovi od 6 dB u digitalnom domenu su ustvari 3 dB akustickih decibela. Tako je jos lakse za razumeti, svaki sledeci prag pri digitalizovanju je duplo glasniji, tako da pazite kojim nivoom snimate ![]()
![]() |
![]() |
#129 | |
Moderator
|
![]() Quote:
treba da pise 10*log(2*P/P)=3dB Ako sa P oznacavamo snagu i ako je recimo P=V*V/R pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#130 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Kod vishih sample rate frekvencija, ovo filtriranje moze imati blazu karakteristiku... ne mora biti "brick-wall" low-pass filter. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 4 (0 members and 4 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
preporucite malo "sadrzajniji" minimal | waster | Produkcija Elektronske Muzike | 35 | 06-10-2009 03:42 AM |
Timbaland se "ponovio" malo.. | DaBear | Razno | 4 | 11-09-2009 11:31 PM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |
mozda ovi znaju "malo bolje"... | Moritz | Audio Software | 18 | 19-07-2005 01:37 PM |