![]() |
PRESONUS Firepod - 96KHZ "malo sutra"
Jedan moj prijatelj akusticar, koji se izmedju ostalog bavi i testiranjem i "izracunavanjem" prostorija za studio, "chachnuo" je malo po firepodu, kao i po Fireboxu, i dosao do zastrashujuceg rezultata.
MAXIMALNI SAMPLERATE NA PRESONUS KARTICAMA JE 48 KHZ-a, a ne 96 KHZ, kao sto pise na kartici.:banghead: Znachi, parametri samplerate-a setovani na 96, ali kad "spustis" zvuk kroz nju, dobijes 48:mad: Naravno da ih je kontaktirao mejlom, i rekoshe mu da su imali velikih problema oko softvera, i da ovaj problem jos uvek nisu u stanju da reshe. Po njegovoj prichi, polovina kartica na kojima pishe da je konverzija 96 nije ni blizu toj cifri. ( Mogu misliti sta bi se desilo kada bi se istestirali, recimo M-audio ili nesto u toj klasi. Pogotovo model koji navodno radi na 192...). Najverovatnije da cu ga iscimati da to uradi. Ne znam trenutno koji je soft koristio za test, reko mi je jednom, medjutim, nikad nisam chuo za te programe pa nisam ni uspeo da zapamtim. Inache, lik je i isprogramirao svoj soft za testiranje prostorija, koji se moze modifikovati zavisno od potrebe(testiranje mikrofona...). Jos ga nije registrovao i zastitio, ali uskoro ce i to biti odradjeno. Ako se neko bavi testiranjima tog tipa, lik je spreman da "izmodelira" svoj program potrebi kupca, a znam i da je daleko povoljniji ( Cena softa) od ostalih firmi koje se bave programiranjem takvih programa. Eto...:) Samo da dodam, problem je iskljuchivo softverske prirode. Znachi, kad srede drajvere, verovatno ce i kupac dobti ono sto je kupio, a do tada... |
Re: PRESONUS Firepod - 96KHZ "malo sutra"
Quote:
|
Quote:
Nego, uradicemo merenje za RME, pa da vidimo... Jer ako su i oni prevaranti onda:o |
Toliko o tome koliko se cuje ralika izmedju 48 i 96khz kad niko nije provalio... sem onih koji nisu koristili usi vec programe ili hardware.
|
Quote:
|
Quote:
|
Kad smo već kod ove teme, hajde da mi neko matematički pokaže da postoji razlika kod signala odmjeravanog sa 44,1 i sa 96 KHz! To nema nikakvog fizikalnog smisla izuzev ako uzmemo u obzir mali broj ljudi čija je gornja granica čujnosti nešto viša od prosjeka. Po Šenonovoj teoremi, frekvencija odmjeravanja mora biti najmanje 2 puta veća od najviše frekvencije u spektru da bi se iz odmjerenog signala mogao ponovo rekonstruisati originalni (analogni) signal. Logika da odmjeravamo sa 96 KHz bi bila opravdana samo onda kad bismo bili u stanju da čujemo do 40 KHz!!!
Meni tu nema logike ili imam bag u razmišljanju. |
Quote:
Nego da ne pametujem, evo prochitaj o tome. http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-aliasing |
Ne bih ?elio da zvučim grubo ali to ?to si napisao ne daje odgovor na moje pitanje. Ne znam da li si ulazio dublje u tematiku, princip odmjeravanja analognog signala nije ni?ta drugo nego modulacija tog signala sa povorkom pravougaonih impulsa (teoretski povorkom dirakovih impulsa). Prilikom modluacije, spektar originalnog signala se samo pomjera po frekventnoj osi i ima? kopiran spektar na nosećoj frekvenciji tj. frekvenciji signala kojim moduli?e? originalni. da bi mogao izvr?iti obrnuti postupak, najni?a frkvencija pomjerenog spektra mora biti vi?a od najvi?e frekvencije originalnog signala. (vjerujem da je te?ko pratiti ako ne gleda? sliku). na taj način dobija? matematički da je Fs = 2Fg. Potreba za oversamplingom, odnosno uzimanjem vi?e frekvencije odmjeravanja ima opravdanje samo u tome ?to ti je onda lak?e napraviti filtar kojim će? izdvojiti originalni spektar. Spektri će biti vi?e udaljeni jedan od drugog pa ti radi posao i filtar sa malom strminom odnosno malim Q faktorom ?to u prevodu znači jeftiniji. Nema tog čovjeka koji mo?e čuti razliku u zvuku kad ona zapravo i ne postoji.
Evo citat iz Wikipedie: Audio waveforms are commonly sampled at 44.1k samples/s (CD) or 48k samples/s (professional audio). This is usually sufficient for any practical purpose, since the human auditory system is capable of discerning sounds up to about 15-20 kHz. The recent trend towards higher sampling rates, at two or four times this basic requirement, has not been justified theoretically, or shown to make any audible difference, even under the most critical listening conditions. |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 10:17 AM. |